Jaki plecak pomieści ...

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • dentharg
    Uzależniony
    • 2005
    • 867

Plecak nie służy do reporterki i w zasadzie też nie do street photo.
    Plecak służy do tego, żeby przemieścić jak najwięcej (być może) potrzebnego sprzętu na miejsce focenia (np. do parku).

Tam zdjemujesz plecak, przygotowujesz sprzęt i focisz. Zmieniasz sprzęt i focisz dalej, a plecak sobie leży. Jak chcesz mieć coś na podorędziu to zakładasz jakieś spacerowe szkło na body i wkładasz to do kabury przytroczonej do pasa.
    Postprocessing: AfterShot Pro + pluginy

Komentarz

• temol
      Bywalec
      • 2005
      • 113

Zamieszczone przez himi
      Fomei właśnie doszedł. Kilka uwag na już:
      Ogólne pierwsze wrażenia dobre, zobaczymy jak się sprawdzi w codzienniej robocie.
      To ja wypowiem sie jako uzytkownik tego plecaka... Mam go ponad rok. Laduje zwykle na maksa, zarowno glowna kieszen, jak i kieszen na laptopa. 2-3 puszki, kilka szkiel, filtry, itp..
      Pierwszy zgryzt to rozjezdzajacy sie czasem zamek glownej komory, i to w dodatku w miejscu, gdzie dosc trudno jest go ponownie "zjechac" (na poczatku zamka, przy dnie plecaka).
      Zgrzyt numer dwa - rozprul sie szew (albo wysnuly sie nici z materialu) pomiedzy glowna komora a kiszenia na laptopa - na szczycie plecaka. Wyglada na to, ze poskapili materialu. Na szczescie dziura jest wewnatrz plecaka, pomiedzy komorami, na samej gorze, i nie przeszkadza to az tak bardzo.
      Trzy - puscily boczne szwy w "kieszonce", w ktora wchodza nogi statywu.
      I chyba rzecz ostatnia... przy zasuwaniu kieszeni na laptopa czesto przycina sie zamek. Blokuje go material, ktory jest wewnatrz komory, wzdluz zamka.

Tomek

Komentarz

• himi
        Zablokowany
        • 2006
        • 2638

Zamieszczone przez dentharg
        Plecak służy do tego, żeby przemieścić jak najwięcej (być może) potrzebnego sprzętu na miejsce focenia (np. do parku).

Tam zdjemujesz plecak, przygotowujesz sprzęt i focisz. Zmieniasz sprzęt i focisz dalej, a plecak sobie leży. Jak chcesz mieć coś na podorędziu to zakładasz jakieś spacerowe szkło na body i wkładasz to do kabury przytroczonej do pasa.
        A to odkrywcze masz spostrzeżenia. A jest to gdzieś napisane, że plecak służy tylko do targania gratów po parkach? Otóż mam kolegów fotoreporterów, którzy owszem plecaków używają. Ja nie focę w parkach, więc chyba wtopiłem z zakupiem...Pozdrawiam, bez urazy

Komentarz

• dentharg
          Uzależniony
          • 2005
          • 867

None taken.

No cóż. Mam niemiłe doświadczenia z chodzeniem z aparatem uwieszonym na szyi. Reporterkę wyobrażam sobie jako hmm.. pracę "snajpera"; czyli idziesz na miejsce akcji i jak potrzebujesz wyciągasz szybko sprzęt, focisz i chowasz. Plecak się do tego nie nadaje..

Komentarz

• himi
            Zablokowany
            • 2006
            • 2638

Weryfikuję swój wcześniejszy pogląd i zwracam honor przedmówcy. Plecak do codziennej pracy reporterskiej nie jest dobrym rozwiązaniem. Ja już tam mam, że na własnej skórze muszę doświadczyć pewnych spraw Świetny na wycieczki, ale na co dzień - odradzam. Dentharg - respect.

Komentarz

• dentharg
              Uzależniony
              • 2005
              • 867

Git
              Kup małą torbę albo kaburkę (TLZ2 na przykład).
              Szczególnie z kabury fajnie się "wyszarpuje" aparat. W locie można go włączyć

Komentarz

• MateuszZ.
                Początki nałogu
                • 2005
                • 276

Zamieszczone przez dentharg

Nie zgadzam się ...
                Najszybszy jest i tak canon w dłoni, już widze jak na reporterce wkładasz i wyciągasz 25 razy canona do kabury. Bez sensu.
                Bardziej wtapiającym się w tłum i praktyczniejszym rozwiązaniem jest ziemsko wyglądający Orion Trekker, włazisz bez problemu do lokalów itp. wyciągasz canona w odpowiednim momencie i jedziesz. W plecaczku mieści się spokojnie jeszcze lampka, i np jakieś 2 stałki.

Komentarz

• himi
                  Zablokowany
                  • 2006
                  • 2638

Biorę jeszcze torbę, plecak zostawiam na wyjazdy - wakacje, dluższe wyskoki na konkretną robotę. Na co dzień muszę mieć łatwy i szybki dostęp, a gratów trochę mam.

Zastanawiam się na mekko, ale rozważam też tamraca pro 12. Potrzebuję czegoś dużego.

Komentarz

• ukasus
                    Bywalec
                    • 2007
                    • 165

no tez sie zastanawiam nad jakimś plecakiem
                    takim by weszło to co w stopce plus jeszcze jedno body z gripem
                    heh i żeby było jak najtańsze
                    Eos system

Komentarz

• Peri Noid
                      Uzależniony
                      • 2006
                      • 604

Może mi podpowiecie, jaki plecak pomieści 30D z gripem i podpiętym 70-200/2.8L (z osłoną założoną odwrotnie), do tego Tamrona 28-75/2.8, Zenitara 16/2.8 (ew.KIT), 430EX i dodatki w postaci kilku filtrów? I ma to być najmniejszy plecak, który powyższe pomieści, z jedynie małym luzem umożliwiającym sensowną eksploatację?

NIE ma to być wielka torba, do której wsadzę jeszcze kilka(naście) szkieł, statyw, drugie czy trzecie body i przenośną ciemnię ;-)
                      Praktica MTL 5B, RevueFlex 5005, PSix, EOS 30D+opcjonalna matówka z klinem, worek szkiełek, jakaś lampa i statyw :-)

Komentarz

• krwisty
                        Początki nałogu
                        • 2004
                        • 372

sadze, ze to lowepro mini trekker aw, to swietny wybor do tego sprzetu, ktory wymieniles. jest kilka stacjonarnych sklepow w warszwie, gdzie mozesz obejrzec i przymierzyc ze sprzetem. sam mam ten plecak i jedyny mankament jaki zauwazylem, to, ze nie da sie mocowac futeralow sliplock dwuszlufkowych (np film organizer aw).
                        pozdrawiam
                        Martin Gorczakowski

Komentarz

• Peri Noid
                          Uzależniony
                          • 2006
                          • 604

Byłem dzisiaj w sklepie i niestety, mini trekker aw - owszem, pomieści to co chcę, ale jest za duży jak na moje potrzeby. Ja szukam czegoś w rozmiarze mikro trekkera 200, ale głębszego, żeby wszedł do niego 30D z GRIP-em. Szukam dalej.
                          Praktica MTL 5B, RevueFlex 5005, PSix, EOS 30D+opcjonalna matówka z klinem, worek szkiełek, jakaś lampa i statyw :-)

Komentarz

Pracuję...