Reporterka - czy częściej używacie AF Servo czy AI Focus?

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Roqfort
    Bywalec
    • 2005
    • 149

Reporterka - czy częściej używacie AF Servo czy AI Focus?

i jak wam to działa? Chodzi o skuteczność. Ciągle mam ten sam dylemat. Niby AI Focus wydaje się być bardziej uniwersalny ale jakoś nie mam do niego przekonania. Stąd pytanie i pozdrowienia :-)
  • arturs
    Pełne uzależnienie
    • 2006
    • 4196

Witam..
    Ja używam albo one-shot albo servo - ai-focus jak dla mnie jest nieprzewidywalny i dziwnie działa więc imho mógłby nie istnieć..

Pozdrawiam
    Artur
    5DmkI, C85f1.2|580 EXII|

Komentarz

• iktorn92
      Uzależniony
      • 2007
      • 605

Ja najczęściej jednak one shot a jak jakaś akcje to al servo tylko ja nie mam szkieł z USM to raczej wolno działa
      Flickr
      Portfolio Ślubne

Komentarz

• Vitez
        zło konieczne
        • 2004
        • 19804

Zamieszczone przez Roqfort
        i jak wam to działa? Chodzi o skuteczność. Ciągle mam ten sam dylemat. Niby AI Focus wydaje się być bardziej uniwersalny ale jakoś nie mam do niego przekonania. Stąd pytanie i pozdrowienia :-)
        A mozesz zdefiniowac co rozumiesz (subiektywnie, takie zdjecia jakie robisz) pod pojeciem "reporterka" ?

A tak ogolnie polecam zastanowic sie nad punktem 3. i 5. Regulaminu .
        Juz wyjasniam - zakladasz watki na tematy juz omowione na forum (wyszukiwarka sie klania) i dodatkowo w niewlasciwych podforach... nie jest to mile widziane bo tworzy balagan na forum.

Komentarz

• adamek
          Pełne uzależnienie
          • 2004
          • 2265

nigdgy nie użyłem ai-focus.
          nie ufam czemuś, co automagicznie ma wwykryć, czy obkiekt sie porusza, czy nie.
          Miłego dnia
          adam jastrzębowski
          cyfra i analog. obiektywy, statyw i monopod
          tu tu

Komentarz

• mungo
            Uzależniony
            • 2006
            • 535

Przy 350D i tylko jednym obiektywem z USM używam tylko i wyłącznie One Shot.

Zaczątek portfolio: link

Komentarz

• janmar
              Pełne uzależnienie
              • 2006
              • 3468

Używam One shot i Serwo.Jestem tego zdania co Adamek.Swoją drogą to nigdy tego al-focus uczciwie nie testowałem.Moze ktos takie próby robił

Komentarz

• adamek
                Pełne uzależnienie
                • 2004
                • 2265

janmar: ja też nie testowałem.

(i wyszedłem na pieprzonego konserwatystę. )
                Miłego dnia
                adam jastrzębowski
                cyfra i analog. obiektywy, statyw i monopod
                tu tu

Komentarz

• arturs
                  Pełne uzależnienie
                  • 2006
                  • 4196

Marku, ja testowałem na początku zabawy z 350D - jakiegoś powtarzalnego działania nie stwierdziłem więc teraz z 40D nawet nie włączałem do testów - dzisiaj na spacerze przetestowałem servo w 40D na psie i dzieciach - zarówno w 85/1.8 jak w 24-105/f4 na serię 75 jpgów przy centralnym punkcie na biegnących "obiektach" praktycznie 99% trafień autofocusa - więc jakoś mnie ten dziwny tryb nie przekonuje

Pozdrawiam
                  Artur
                  !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
                  Zamieszczone przez adamek
                  janmar: ja też nie testowałem.

(i wyszedłem na pieprzonego konserwatystę. )
                  No to żeby nie było - na najbliższym spacerze z rodzinką przetestuję jak na prawdziwego onanistę sprzętowego przystało
                  Ostatnio edytowany przez arturs; 4076. Powód: Automerged Doublepost
                  5DmkI, C85f1.2|580 EXII|

Komentarz

• Roqfort
                    Bywalec
                    • 2005
                    • 149

Zamieszczone przez Vitez
                    A mozesz zdefiniowac co rozumiesz (subiektywnie, takie zdjecia jakie robisz) pod pojeciem "reporterka" ?

A tak ogolnie polecam zastanowic sie nad punktem 3. i 5. Regulaminu .
                    Juz wyjasniam - zakladasz watki na tematy juz omowione na forum (wyszukiwarka sie klania) i dodatkowo w niewlasciwych podforach... nie jest to mile widziane bo tworzy balagan na forum.
                    Ad1. Reporterką nazwałem wszystko co jest związane z polowaniem na "modeli" oraz ciekawe sytuacje. Streetfoto też zawieram w pojęciu reporterki. Często spotykam sytuacje kiedy ciekawy obiekt porusza się. Czasem bardzo szybko. Stąd pytanie.

Ad2. Rozumiem że powienienem przeczytać wszystkie posty (łącznie z archiwalnymi) forum zanim zdecyduję się na napisanie swojego? Troszkę mnie to rozbawiło ))) Lubię spontan, za to nie nadużywam alkoholu

Komentarz

• rolaj
                      Uzależniony
                      • 2006
                      • 584

Ad1. Reporterką nazwałem wszystko co jest związane z polowaniem na "modeli" oraz ciekawe sytuacje. Streetfoto też zawieram w pojęciu reporterki. Często spotykam sytuacje kiedy ciekawy obiekt porusza się. Czasem bardzo szybko. Stąd pytanie.
                      Pierwsze primo: - z jaką szybkością porusza się ów obiekt? Ile znaczy bardzo? Piłeczka tenisowa, motocykl czy np. wiewiórka? Drugie: dla mnie to wewnątrz fotografii jest taka dość określona działka, co się nazywa fotoreportaż. A "reporterki" też coś nie rozumiem. Takie mniej-więcej wszystko, co nie jest domem, skałą albo pejzażem? Acha, bym zapomniał, trzecie: co z tym wszystkim ma wspólnego Twój stosunek do alkoholu?
                      Ostatnio edytowany przez rolaj; 5875.

Komentarz

• MacGyver
                        Cenzor
                        • 2006
                        • 7043

Przetestowałem ostatnio AI oraz Servo (40 D) na rajdzie. W trybie AI autofocus mylił sie zdecydowanie częściej.
                        Cztery czarne eosy, pół-eos i pentax... a dokładniej to tutaj

Komentarz

• Roqfort
                          Bywalec
                          • 2005
                          • 149

Zamieszczone przez rolaj
                          Pierwsze primo: - z jaką szybkością porusza się ów obiekt? Ile znaczy bardzo? Piłeczka tenisowa, motocykl czy np. wiewiórka? Drugie: dla mnie to wewnątrz fotografii jest taka dość określona działka, co się nazywa fotoreportaż. A "reporterki" też coś nie rozumiem. Takie mniej-więcej wszystko, co nie jest domem, skałą albo pejzażem? Acha, bym zapomniał, trzecie: co z tym wszystkim ma wspólnego Twój stosunek do alkoholu?
                          Jeśli chodzi o szybkość to głównie chodzi mi o ludzi. A jak ludzie to i dzieci. A jak dzieci to czasem prędkości dźwięku
                          A mój stosunek do alkoholu jest takim bezsensownym przerywnikiem. Mógłbym napisać coś o wzroście plonów owsa w Mongolii ale wybrałem alkohol jako bardziej uterenowiony temat

Komentarz

• Vitez
                            zło konieczne
                            • 2004
                            • 19804

Ad2. Rozumiem że powienienem przeczytać wszystkie posty (łącznie z archiwalnymi) forum zanim zdecyduję się na napisanie swojego? Troszkę mnie to rozbawiło ))) Lubię spontan, za to nie nadużywam alkoholu
                            Nie przeczytac a przeszukac.
                            Menu Szukaj masz u gory .

Fajnie ze "przeczytales" Punkt 3. Regulaminu do ktorego sie odnioslem zanim napisales swoja arcysarkastyczna wypowiedz .

Komentarz

• Roqfort
                              Bywalec
                              • 2005
                              • 149

Zamieszczone przez Vitez
                              Nie przeczytac a przeszukac.
                              Menu Szukaj masz u gory .

Fajnie ze "przeczytales" Punkt 3. Regulaminu do ktorego sie odnioslem zanim napisales swoja arcysarkastyczna wypowiedz .
                              E tam.. Stać mnie na więcej
                              Dobranoc

Komentarz

Pracuję...