Korygowanie ekspozycji dla błysku.

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Fakungio
    Początki nałogu
    • 2006
    • 297

Korygowanie ekspozycji dla błysku.

Witam.

Chciałbym się Was spytać czy używacie tej opcji i w jakich sytuacjach.

Pozdrawiam.
    Canon 50D + EF 24-105 f/4 L+ Sigma 50mm 1.4 EX DG
  • Kubaman
    Pełne uzależnienie
    • 2004
    • 4709

tak, bardzo często
    nie wiem czy to mój brak umiejętności w posługiwaniu się lampą, czy też taka specyfika lamp błyskowych ale gdy robię z bliska zawsze przepalam zdjęcia na automacie, więc zdejmuję. W dużych pomieszczeniach (wysokich) przy krótszych ogniskowych daję na + przy odbiciu od sufitu aby lepiej doświetlić (zwłaszcza jak sufit ciemny lub nierówny).
    www.jakubszyma.pl

www.szyma.com

Komentarz

• arturs
      Pełne uzależnienie
      • 2006
      • 4196

Odkąd robię z zewnętrzną lampą to praktycznie zawsze - w pomieszczeniach dodaję około +2/3 lub 1 przy odbiciu od sufitu (ze stofenem czasem nawet więcej) natomiast na zewnątrz około -2/3 średnio (żeby doświetlić) - poczytaj posty Kuchatka na temat fotografowania z błyskiem i systemu pomiaru światła - trzeba przeczytać ze trzy razy potem poświczyć parę dni i jest już to jasne ;-) ..

Pozdr
      Artur
      5DmkI, C85f1.2|580 EXII|

Komentarz

• rolaj
        Uzależniony
        • 2006
        • 584

Nic dodać, nic podzielić. Tak jak koledzy w 2 postach powyżej. Przy odbitym wewnątrz zazwyczaj dodaję, doświetlając w plenerze ujmuję. Tak robiłem jeszcze w czasach kiedy ttl fleszowy nie istniał (lampy Brauna, Metz). Wartości wyliczone z tabelek ekspozycji zazwyczaj korygowałem w podobny sposób.

Komentarz

• Vitez
          zło konieczne
          • 2004
          • 19804

Na M + 2/3 EV , Na Av - 2/3 EV. Dlaczego? Bo E-TTL II tak ma.

Komentarz

• piszczal
            Początki nałogu
            • 2006
            • 459

Zamieszczone przez Vitez
            Na M + 2/3 EV , Na Av - 2/3 EV. Dlaczego? Bo E-TTL II tak ma.
            i zapewne nie pomylę sie jak napiszę że M w pomieszczeniach a Av na zewnątrz z przestawiona opcją na blysk liniowy przy przekroczeniu czasu synchro
            aktualnie: Canon EOS R6 | Sigma A 35/1.4 DG HSM | Canon 135/2 L | Canon 16-35/4 L

Komentarz

• Vitez
              zło konieczne
              • 2004
              • 19804

Zamieszczone przez piszczal
              i zapewne nie pomylę sie jak napiszę że M w pomieszczeniach a Av na zewnątrz z przestawiona opcją na blysk liniowy przy przekroczeniu czasu synchro
              Niekoniecznie. Nie uzalezniam M/Av od pomieszczenia/na zewnatrz a od potrzeb/warunkow oswietleniowych. Czyli glownie od tego czy chce/musze korzystac z lampy jako glownego oswietlenia czy tylko doswietlania.
              Najczestszy przyklad - wystawy kocie... w pomieszczeniach a uzywam na nich Av - by tylko oczy doswietlac lampa.

Komentarz

• Fakungio
                Początki nałogu
                • 2006
                • 297

Dziękuję za podpowiedzi.

Czy to znaczy, że przy włączonej korekcji dla błysku, przedbłysk nie ma żadnego znaczenia? Czy przedbłysk ustala prawidłową moc błysku a korekta wzmacnia ją o zadaną wartość.

Pozdrawiam.
                Canon 50D + EF 24-105 f/4 L+ Sigma 50mm 1.4 EX DG

Komentarz

• serbio
                  Bywalec
                  • 2005
                  • 243

To znaczy jak np. chcę rozjaśnić cienie w sloneczny dzień to ustawia się na lampie około -2/3 ?
                  Czy są jakieś widelki od -do ile trzeba zminusować ?
                  Z waszego doświadczenia ile średnio ustawiacie ? slyszalem od jednej osoby że ustawia -1/5 , czy to wystarczy?
                  Pozdrawiam

Komentarz

• arturs
                    Pełne uzależnienie
                    • 2006
                    • 4196

Zamieszczone przez serbio
                    To znaczy jak np. chcę rozjaśnić cienie w sloneczny dzień to ustawia się na lampie około -2/3 ?
                    Czy są jakieś widelki od -do ile trzeba zminusować ?
                    Z waszego doświadczenia ile średnio ustawiacie ? slyszalem od jednej osoby że ustawia -1/5 , czy to wystarczy?
                    Pozdrawiam
                    Ja daję około -2/3 do -1EV ale to zależy od światła w jakim robię.. (pora dnia, kąt padania itp..) - a jak ustawia -1/5?? Może chodziło o -1,5EV?
                    Najlepiej zobaczyć na podglądzie jak wygląda zdjęcie

Pozdr
                    Artur
                    5DmkI, C85f1.2|580 EXII|

Komentarz

• serbio
                      Bywalec
                      • 2005
                      • 243

Wkradla się pomylka, masz rację.
                      A jak inni fotografowie rozjaśniają twarz ? ile mniej więcej nastawiacie na palniku ?
                      Pozdrawiam

Komentarz

• Vitez
                        zło konieczne
                        • 2004
                        • 19804

Zamieszczone przez Fakungio
                        Czy to znaczy, że przy włączonej korekcji dla błysku, przedbłysk nie ma żadnego znaczenia? Czy przedbłysk ustala prawidłową moc błysku a korekta wzmacnia ją o zadaną wartość.
                        To drugie.

A jak inni fotografowie rozjaśniają twarz ? ile mniej więcej nastawiacie na palniku ?
                        Jak tylko doswietlic cienie to Av i -2/3 EV. Jak mam niebo w kadrze czy robie pod slonce to juz wieksze jazdy.
                        Aha i do doswietlania cieni przydaje sie off-shoe cord - by doswietlic z tej strony i pod takim katem jak trzeba, a nie byle na wprost walic... a wtedy cien np z boku twarzy czy pod broda nadal zostanie.

Komentarz

• serbio
                          Bywalec
                          • 2005
                          • 243

Chcialem ustawić na swojej lampie 430ex wartość -2/3 nie mogę.Mogę tylko co o pól 1/2 ,1 itp.
                          Czy tak ma być , czy ta lampa nie ma takich ustawień jeśi chodzi o doświetlanie.
                          Pozdrawiam

Komentarz

• Pirx
                            Początki nałogu
                            • 2006
                            • 485

Chcialem ustawić na swojej lampie 430ex wartość -2/3 nie mogę.Mogę tylko co o pól 1/2 ,1 itp.
                            Czy tak ma być , czy ta lampa nie ma takich ustawień jeśi chodzi o doświetlanie.
                            Pozdrawiam
                            Oj, oj...
                            Instrukcja nia gryzie.

Cytat (str. 14) :
                            "Korekty wprowadza się z przyrostem co 1/3 stopnia. Jeżeli aparat pozwala korygować ekspozycję jedynie co 1/2 stopnia, to przyrosty korygowania ekspozycji dla błysku zmieniają się na 1/2 stopnia."

Wniosek. Przestaw sobie odpowiednią "C.Fn." w aparacie i będziesz miał korektę co 1/3 stopnia na lampie.
                            Pozdrawiam,
                            Pirx

Komentarz

• Anna12_03
                              Coś już napisał
                              • 2007
                              • 68

Witam wszystkich
                              Czy możecie mi napisać jak korygować blysk lampy 430ex wraz z Canonem 33V.
                              Czy jak zmienię np. na lampie -1/2 żeby doświetlić cienie to czy również muszę zmieniać na aparacie w pozycji korygowanie ekspozycji dla blysku?
                              A może wystarczy tylko zmienić na aparacie np. ustawić -1 ?
                              Caly czas piszecie że ustawiacie +2/3 lub -2/3 jak to wygląda w mojej sytuacji czy ja również mogę o taką wartość przestawić? czy tylko o polówki i cale wartości?
                              Wyczytalam w instrukcji że można nastawiać co pól stopnia , czyżby o inne wartości nie można ?
                              Poproszę o radę w tej sprawie ponieważ nie wiem jak mam zgrać lampę wraz aparatem.
                              Pirx napisal "Wniosek. Przestaw sobie odpowiednią "C.Fn." w aparacie i będziesz miał korektę co 1/3 stopnia na lampie"
                              Czy w moim aparacie można tak przestawić żeby uzyskać te 2/3 czy tylko 1/2 i tak dalej co pól stopnia ?
                              Ustawiać na aparcie czy tylko na lampie ?

Pozdrawiam Anna

Komentarz

Pracuję...