dSLR kontra R1 sony

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Grzegorz 1975

dSLR kontra R1 sony

Witam serdecznie. Czy ktoś z forumowiczów testował porównawczo w praktyce R1 z dSLR z jakimś sensownym szkłem? Różnice wynikające z budowy i ograniczenia funkcjonalności są dla mnie oczywiste. Chodzi mi o jakość obrazu który może wygenerować R1 (10 mln dobra matryca+24-120 dobre szkło) z jakim zestawem body + szkło mógłby być porównywalny jakościowo. Przymierzam się do zakupu cyfry w końcu i tak snuje dywagacje że za 3 tyś. parę tematów fotograficznych można by zrealizować nieźle np. dzienne plenery lub mocniej doświetlone studio. Za cenę jednego szkła z canona.
  • Cichy
    Pełne uzależnienie
    • 2004
    • 7450

Jakość jest akceptowalna do ISO 800. Poten jest już źle. A AF w porównaniu z najgorszym kitowym szkłem Canona w Sony R1 jest wręcz tragiczny - potrafi kilka sekund nastawiać ostrość.
    O obiektywach wiem prawie wszystko

Komentarz

• Grzegorz 1975

Dzięki za odpowiedź nie jestem w stanie się zgodzić z kolegą w kwestii jakości obrazu robiłem nim zdjęcia a ISO jak najbardziej potwierdzam fokus moim zdaniem jest szybki jeśli jest więcej światła kiepścizna faktycznie w gorszych warunkach http://www.swiatobrazu.pl/index.php?...c=&pr=&s=12627 porównanie faktycznie tylko z kitowym szkłem

Chodzi mi o jakieś porównanie, odniesienie do jakiegoś zestawu Canona który by w podobny sposób pracował w dziennych plenerach i podkreślam dobrze oświetlonym studio, co by focus działał sensownie. Jaka zestaw puszka i szkło może być porównywalna pod względem jakości obrazu?

Komentarz

• piast9
        Pełne uzależnienie
        • 2005
        • 3267

Zamieszczone przez Grzegorz 1975
        Jaka zestaw puszka i szkło może być porównywalna pod względem jakości obrazu?
        Z jednym szkłem? Przynajmniej jesli chodzi o Canona to raczej żaden, a możliwe że w ogóle żadna lustrzanka. Szkło o milimetr od matrycy dużo spraw upraszcza. To chyba największa zaleta R1.
        650D, T 12-24 4.0, S 30 1.4, S 18-35 1.8, C 70-210 3.5-4.5, C 50 2.5 macro, M42: Praktica LLC, Jupiter 9, Pentacon 135 2.8, Orestegor 300 4.0

Komentarz

• Grzegorz 1975

Obiektyw 24-120 do studio i plenerów w zupełności do moich celów wystarczający jest, sam najczęściej używam zooma 28-135 IS z Eos 5 (analog)

Zamieszczone przez piast9
          Z jednym szkłem? Przynajmniej jesli chodzi o Canona to raczej żaden, a możliwe że w ogóle żadna lustrzanka. Szkło o milimetr od matrycy dużo spraw upraszcza. To chyba największa zaleta R1.
          A na + czy - to porównanie?

Komentarz

• piast9
            Pełne uzależnienie
            • 2005
            • 3267

A na + czy - to porównanie?
            Zależy od zapatrywań. Ja na przykład się cieszę, że mogę mieć w dSLR 5 obiektywów, z których każdy, użyty zależnie od okoliczności, stłamsi R1. Są natomiast ludzie, którzy wymienność obiektywów w lustrzankach traktują jako zło konieczne, dla nich R1 jest jak znalazł.
            650D, T 12-24 4.0, S 30 1.4, S 18-35 1.8, C 70-210 3.5-4.5, C 50 2.5 macro, M42: Praktica LLC, Jupiter 9, Pentacon 135 2.8, Orestegor 300 4.0

Komentarz

• krzys121
              Dopiero zaczyna
              • 2005
              • 49

Chyba w jednym numerze Practical Photography byl test porownawczy R1 z Canonem 350d+kit. Z tego co pamietam, to Canon pokonal R1 jesli chodzi o jaksoc zdjec. Jednak bylo zaznaczone, ze w R1 jest i tak o wiele lepiej niz w innych kompaktach. Oczywiscie af, takze na korzysc Canona.

Komentarz

• maro25
                Początki nałogu
                • 2005
                • 318

Grzegorz 1975 - jeśli masz już EOSa 5 i 28-235mm to najrozsądniejszym wyjściem jest chyba przejście na cyfrowy korpus, a nie na kompakta ?
                na twoim miejscu kupił bym dslr'a + szkła kture masz + np Sigma 10-20 f/4-5.6 EX lub inny szeroki kąt do pejzażu który chciałeś fotografować

Komentarz

• Cichy
                  Pełne uzależnienie
                  • 2004
                  • 7450

Co tu sie nie zgadzać? Robiłem porównanie 20d + kit z R1 swego czasu.. Nie pamietam już gdzie to wrzucałem, ale efekt był taki, jak mówię. ISO 1600 w R1 to już szumidło w porównaniu z lustrem. A AF był szybszy w 717/828/V1 ze wspomaganiem laserowym. W R1 jest tragicznie wolno.
                  O obiektywach wiem prawie wszystko

Komentarz

• shaqi
                    Początki nałogu
                    • 2005
                    • 448

soniak to obecnie wyższa półka hybryd.
                    do lustra nie ma co porównywac mimo ze matryce asp-c

w hybrydach matryca cały czas pracuje aby miec podglad dlatego tez sie nagrzewa i bedzie miala zawsze gorszy obraz od dslr gdzie na matryce prad jest podawany tylko w momencie wyzwalania migawki (chodz jest tu nowosc olimpusa z matrycom lifemos i podgladem na lcd)

z tych wzgledów konstrukcyjnych hybryda narazie nie moze stanac kolo lustra.

chodz wiekszosc amatorow nie zauwazy roznicy.
                    Amator. Minolta 7+akcesoria, Canon 20D+ EF-S 18-55 II USM, EF-S 17-85IS, EF 50 1.8, M42 System+ Speedlights580EX. Dodatkowo 3lampy studyjne 200Ws.
                    Moje gnioty http://www.fotopozytyw.prv.pl
                    A tu mój główny profil działalności http://www.mepia.pl

Komentarz

• Grzegorz 1975

Zamieszczone przez maro25
                      Grzegorz 1975 - jeśli masz już EOSa 5 i 28-235mm to najrozsądniejszym wyjściem jest chyba przejście na cyfrowy korpus, a nie na kompakta ?
                      na twoim miejscu kupił bym dslr'a + szkła kture masz + np Sigma 10-20 f/4-5.6 EX lub inny szeroki kąt do pejzażu który chciałeś fotografować
                      Masz racje jasne zgadzam się w całej rozciągłości. Tylko nie o to mi chodzi. Sony miał by być docelowo drugim aparatem studyjno-plenerowym głównie do fotografii portretowej. Niskie ISO, nigdzie się nie spieszy. Od lustra nie ucieknę, wiem o tym.
                      Wracam do pytania jaki obiektyw canona z jakim body może mi dać porównywalną jakość obrazu do w.wym. zdjęć?

Komentarz

• Grzegorz 1975

Zamieszczone przez Cichy
                        Co tu sie nie zgadzać? Robiłem porównanie 20d + kit z R1 swego czasu.. Nie pamietam już gdzie to wrzucałem, ale efekt był taki, jak mówię. ISO 1600 w R1 to już szumidło w porównaniu z lustrem. A AF był szybszy w 717/828/V1 ze wspomaganiem laserowym. W R1 jest tragicznie wolno.
                        W kwestii AF w V1 wolał bym się nie wypowiadać gdyż na codzień robię nim zdjęcia legitymacyjne. Jest tragiczny! W tych samych warunkach oświetleniowych AF (sufitowe oświetlenie w sklepie) R1 jest nieporównywalnie szybszy. Jak już pisałem wcześniej wysokie ISO mnie nie interesuje.
                        :-?

Naprawdę nie będę nim fociła rajdów, samochodowych, ani robił zdjęć z kabiny myśliwca, włóczył się po ciemnych kościołach lub robił fotek w Sejmie.
                        Naprawdę sądzicie że zdjęcia będą lepsze z kitowym objektywem canona+ obojętnie jaki dSLR?
                        Ostatnio edytowany przez Gość; 6285.

Komentarz

• maro25
                          Początki nałogu
                          • 2005
                          • 318

Naprawdę sądzicie że zdjęcia będą lepsze z kitowym objektywem canona+ obojętnie jaki dSLR?
                          Myślę że tak.
                          Twój canon 28-135mm + dslr produkuje lepsze zdjęcia niż R1 i zawsze możesz dokupić np 50/1.8. Mówiłeś że od dslr'a nie uciekniesz więc po co kupować przejściowy aparat (w dodatku drogi). Zresztą jeśli masz wydać porównywalnie tyle samo pieniędzy to lepiej mieć szybki AF i niskie ISO. Założę się że szybko Ci się to przyda. chyba że ten aparat nigdy nie opuści studia i będzie robił tylko zdjęcia legitymacyjne ale w to wątpię
                          Ostatnio edytowany przez maro25; 2977.

Komentarz

• JerzyC
                            Bywalec
                            • 2006
                            • 103

Mam Sony R1 od pół roku. Kupując ten aparat znałem jego ograniczenia ale ja kupiłem go do fotografowania wnętrz i do zdjęć pejzażowych, jest do tego znakomity. Fotografuję nim również w studio, też się sprawdza. Jego obiektyw jest naprawdę dobry, ogniskowa praktyczna ale jest jedno ale... makro, nie da się nim zrobić przyzwoitego makro, z żadną nasadką czy soczewką. Dlatego jestem zmuszony kupić lustrzankę cyfrową z obiektywem makro, specjalnie do zdjęć makro, zlecenie na takie fotki otrzymałem. Aparatu Sony mimo wszystko nie sprzedam, będę miał dwie cyfrówki !!!

Komentarz

• Grzegorz 1975

Zamieszczone przez JerzyC
                              Mam Sony R1 od pół roku. Kupując ten aparat znałem jego ograniczenia ale ja kupiłem go do fotografowania wnętrz i do zdjęć pejzażowych, jest do tego znakomity. Fotografuję nim również w studio, też się sprawdza. Jego obiektyw jest naprawdę dobry, ogniskowa praktyczna ale jest jedno ale... makro, nie da się nim zrobić przyzwoitego makro, z żadną nasadką czy soczewką. Dlatego jestem zmuszony kupić lustrzankę cyfrową z obiektywem makro, specjalnie do zdjęć makro, zlecenie na takie fotki otrzymałem. Aparatu Sony mimo wszystko nie sprzedam, będę miał dwie cyfrówki !!!
                              Dzięki za wypowiedź!
                              Z twojego doświadczenia praktycznego wynika jakiś wniosek który mógłby odpowiedzieć na moje pytanie? Jaki zestaw objektyw+body canona dał by porównywalne zdjęcia w warunkach jakie postawiłem?

Komentarz

Pracuję...