Forum Canon-Board.info jest własnością prywatną. Decyzje Właściciela Forum są ostateczne.
Celem serwisu i forum Canon-Board.info jest wymiana doświadczeń i gromadzenie wiedzy z zakresu fotografii,zarówno techniki fotografowania jak i dot. sprzętu, w szczególności sprzętu fotograficznego marki Canon.
Zasady Forum
Wypowiedzi na Forum należy konstruować z zachowaniem ogólnie przyjętych zasad dobrego wychowania. Naruszenia nie będą tolerowane. Nie zezwala się na publikowanie materiałów (linki, zdjęcia, treści) o treści wulgarnej, sprzecznej z prawem lub mogące wywoływać spory, polemiki , działania, na tle religijnym, politycznym czy światopoglądowym.
Pisząc nową wiadomość - sprawdź czy wnosi ona coś do dyskusji oraz czy nie odbiega ona od tematu wątku. Niemile widziane jest pisanie postów w stylu "zgadzam się" i koniec lub powtarzanie argumentów.
Zanim założysz nowy temat, sprawdź w wyszukiwarce, czy nie był on już wcześniej poruszany na forum. W 90% przypadków był. Jeśli masz pytania związane z takim tematem, dopisz nowego posta do istniejącego wątku (o ile już nie ma w nim na nie odpowiedzi).(Z uwagi na ograniczenia techniczne wbudowanej wyszukiwarki Forum, alternatywnie proponujemy używać wyszukiwarki Google z komendą
"szukana_fraza site:Canon-Board.info")
Zakładając wątek nadaj mu tytuł, który dobrze podsumuje jego treść. Jeśli masz pytanie dotyczące obiektywu/aparatu, to podaj jego nazwę i zaznacz na czym problem polega. Nie jest mile widziane pisanie postów pod tytułem: "Pomocy", "Nie działa", "Co kupić?".
Należy przestrzegać tematyki na poszczególnych forach. Mam nadzieję że tematyka poszczególnych
forów jest dość jasna i proszę o jej przestrzeganie. Pisanie w nieodpowiednich miejscach powoduje dodatkową pracą dla moderatorów.
Ortografia - każdy piszący na forum powinien dokładnie sprawdzić pisownie przed wysłaniem posta. Zwracanie uwagi innym użytkownikom na ich błędy ortograficzne może odbywać się jedynie przez przesyłanie prywatnej wiadomości do użytkownika lub zaraportowanie posta do moderatorów. Należy unikać niechlujnego pisania wiadomości. Jeżeli szanujesz czas i wiedzę innych użytkowników Forum i chcesz od nich otrzymać odpowiedź, zadbaj o schludny i poprawny ortograficznie wygląd swojej wiadomości. Moderatorzy mają prawo poprawiać błędy w treści posta i przyznawać ostrzeżenia za rażące naruszenia niniejszego punktu. Dopuszczamy pisanie bez polskich liter.
Nie mile widziane jest odsyłanie do archiwum bez podania linka do odpowiedniego wątku.
Reklama na forum.
Dopuszczalne jest reklamowanie działalności fotograficznej tj. usług fotograficznych, wykonywania fotografii.
Wszystko co jest przeznaczone DLA fotografów uznawane jest za działalność komercyjna (np. warsztaty, albumy, odbitki, cały sprzęt fotograficzny).
Zasady reklamowe uregulowane są szczegółowo w odpowiedniej sekcji FAQ 'Zasady reklamy i działalności komercyjnej' które stanowią załącznik do niniejszego regulaminu.
Oferty sprzedaży/kupna sprzętu należy umieszczać jedynie w odpowiednim podforum zgodnie z zasadami Działu Giełda. Użytkownicy naruszający zasady działalności komercyjnych będą odpowiednio ostrzeżeni/ukarani, a ich wpisy usunięte.
Prezentowane zdjęcia muszą mieć rozmiar do 1280 pikseli w poziomie i do 900 pikseli w pionie.
Dostęp do forum z bramek internetowych może być niemożliwy z przyczyn technicznych - dla ograniczenia dostępu "anonimom" lubujących się w nagminnym łamaniu Regulaminu Forum. Zakładanie kolejnych użytkowników w celu ominięcia nałożonych ograniczeń na użytkownika (blokada tzw. Ban czasowy lub stały) skutkować będzie blokadą na numer IP.
Zasady porządkowe
Moderatorzy mają prawo ostrzegać w przypadku naruszenia ww. zasad lub netykiety oraz zablokować możliwość wypowiadania się na forum (czasowo lub stale) w przypadku poważnych/powtarzających się przypadków łamania regulaminu przez użytkownika. Administrator ma prawo zablokować konto użytkownika w przypadku rażącego naruszenia regulaminu. Administrator forum nie usuwa kont "na życzenie".
Posty i wątki naruszające regulamin, prawo lub dobre obyczaje będą edytowane, przenoszone lub kasowane przez moderatorów. Moderatorzy nie usuwają postów, ani nie zamykają wątków "na życzenie", tak więc proszę się dwa razy zastanowić zanim się coś napisze.
Zastrzeżenia co do decyzji i działań Moderatorów należy zgłaszać w pierwszej kolejności poprzez prywatną wiadomość do danego Moderatora. Kolejnym krokiem jest link 'Kontakt' na dole strony Serwisu do Właściciela forum ? użytkownik fomag . Moderatorzy nie mają prawa zmieniać decyzji innych moderatorów.
2014.10.12 - zmiana dot. działań komercyjnych; patrz też tutaj: http://www.canon-board.info/faq.php
2017.12.01 - zmiana pkt 9. dotycząca dopuszczalnych rozmiarów zdjęć, od teraz można 1280 x 900 pikseli.
Witam, zakupiłem niedawno Canona 20D i chciałem się zapytać czy pierścień pośredni Extension Tube EF 25 II można zastosować z każdym obiektywem Canona? czy po założeniu tego pierściena uzyskam współczynnik 2,3?
mozna stosowac z kazdym obiektywem EF (EF-S nie), tansze sa pierscienie np Soligora albo kenko (zestaw ~450zl) i rownie dobre, co do powiekszenia to napisz z jakim obiektywem bedziesz go uzywal.
Witam, zakupiłem niedawno Canona 20D i chciałem się zapytać czy pierścień pośredni Extension Tube EF 25 II można zastosować z każdym obiektywem Canona?
Z każdym choć zalecane są ogniskowe od 50mm wzwyż. A raczej wzdłuż
czy po założeniu tego pierściena uzyskam współczynnik 2,3?
Jaki współczynnik?
Zamieszczone przez Jac
mozna stosowac z kazdym obiektywem EF (EF-S nie)
Ależ można. Nic nie przeszkadza, popatrz sobie na fotkę tego pierścienia. Dupka EF-Sów ma się gdzie zmieścić. Znalazłem dodatkowo taki tekst:
Compatible with EF-S lenses, as well as EF and TS-E lenses (...) EF-S 18-55mm can be used at middle and tele zoom settings
650D, T 12-24 4.0, S 30 1.4, S 18-35 1.8, C 70-210 3.5-4.5, C 50 2.5 macro, M42: Praktica LLC, Jupiter 9, Pentacon 135 2.8, Orestegor 300 4.0
Ależ można. Nic nie przeszkadza, popatrz sobie na fotkę tego pierścienia. Dupka EF-Sów ma się gdzie zmieścić. Znalazłem dodatkowo taki tekst:
Compatible with EF-S lenses, as well as EF and TS-E lenses (...) EF-S 18-55mm can be used at middle and tele zoom settings
opieralem sie na soligorze w ktorym trzeba recznie poszerzyc ta srednice wewnetrzna, sprawa banalnie prosta po wnetrze jest z plastiku i latwo sie to robi pilniczkiem (okraglym)...
A ja kupilem wlasnie oryginal, ale EF 12mm w Polsce za okolo 250zl.
Potrzebowalem tylko ten waski aby nieco skrocic ostrzenie w szklach (glownie w EF 100/2.0 - 0,9m), zamiast targac dodatkowo szklo makro.
No i niestety soligor/kenko to tylko w zestawach sa za 600zl, a pojedynczo jak juz sie trafi na allegro to byly w tej samej cenie co oryginalny Canon.
A co daje dodatkowo Canon - w srodku dobrze wytlumiony (nie widac metalowych pretow przenoszacych polaczenia elektryczne do obiektywu), caly metalowy, no i bardzo porzadny woreczek skoropodobny.
Canon EF-25 Extension Tube,jak to dziala i czy warto?
witam mam zamiar dokupic do swojego obiektywu makro c 60mm f2.6,wlasnie c extension tube,i zastanawiam sie jaki bedzie efekt?tzn.niebardzo rozumiem jak to przeliczyc i jakie zblizenie uzyskam,takze zastanawiam sie jak taki konwerterek bedzie sie mial do c 24-105l?za wszelkie podpowiedzi dziekuj a moze ktos ma jakies fotki zrobione wlasnie przy pomocy ef-25?
po co Ci fotki zrobione przy pomocy pierścienia pośredniego? to jest pusta rurka która zmniejsza minimalną odległość ostrzenia i uniemożliwia ostrzenie na nieskończoność. Canon ma je wyjątkowo drogie, ale jako jednye oferują w systemie canona af. Jeżeli go nie potrzebujesz bierz tańsze produkty innych firm. kalkulatorek jak bardzo to zmieni specyfikację obiektywu znajdziesz w googlach.
po co Ci fotki zrobione przy pomocy pierścienia pośredniego? to jest pusta rurka która zmniejsza minimalną odległość ostrzenia i uniemożliwia ostrzenie na nieskończoność. Canon ma je wyjątkowo drogie, ale jako jednye oferują w systemie canona af. Jeżeli go nie potrzebujesz bierz tańsze produkty innych firm. kalkulatorek jak bardzo to zmieni specyfikację obiektywu znajdziesz w googlach.
Pierścienie pośrednie właśnie po to wymyślili aby zmniejszyć minimalną odległość ostrzenia i uzyskać większą skalę odwzorowania, czyli uzyskać większe powiększenie obiektu na matrycy lub kliszy.
Wszystkie pierścienie które posiadają styki informacyjne przenoszą całą automatykę łącznie z autofokusem niezależnie jakiej firmy one są. Inna sprawa że autofokus może nie złapać ostrości ze względu na bardzo małą głębię ostrości i stratę światła - zależy ile tych pierścieni założymy między korpus i obiektyw. Generalnie przy robieniu zdjęć makro ostrość ustawiamy ręcznie.
Jeśli twój obiektyw to EF-S 60/2,8 to musisz uważać aby pierścień Canona miał na końcu rzymską II bo innego nie założysz fizycznie na ten obiektyw.
Jeszcze bardziej musisz uważać na pierścienie niezależne z tego samego powodu. Niestety nie jest to jednoznacznie na nich określone.Samo oznaczenie DIGITAL lub DG nic nie znaczy, to jest tylko chwyt marketingowy producenta. Moje SOLIGORY mają oznaczenie DG a i tak nie można ich założyć na obiektyw EF-S. Napewno KENKO robi pierścienie kompatybilne z mocowaniem EF-S ale z nowszej serii.Co do innych firm to sie nie będę wypowiadał czy takie również produkują.
Pierścienie pośrednie właśnie po to wymyślili aby zmniejszyć minimalną odległość ostrzenia i uzyskać większą skalę odwzorowania, czyli uzyskać większe powiększenie obiektu na matrycy lub kliszy.
Wszystkie pierścienie które posiadają styki informacyjne przenoszą całą automatykę łącznie z autofokusem niezależnie jakiej firmy one są. Inna sprawa że autofokus może nie złapać ostrości ze względu na bardzo małą głębię ostrości i stratę światła - zależy ile tych pierścieni założymy między korpus i obiektyw. Generalnie przy robieniu zdjęć makro ostrość ustawiamy ręcznie.
Jeśli twój obiektyw to EF-S 60/2,8 to musisz uważać aby pierścień Canona miał na końcu rzymską II bo innego nie założysz fizycznie na ten obiektyw.
Jeszcze bardziej musisz uważać na pierścienie niezależne z tego samego powodu. Niestety nie jest to jednoznacznie na nich określone.Samo oznaczenie DIGITAL lub DG nic nie znaczy, to jest tylko chwyt marketingowy producenta. Moje SOLIGORY mają oznaczenie DG a i tak nie można ich założyć na obiektyw EF-S. Napewno KENKO robi pierścienie kompatybilne z mocowaniem EF-S ale z nowszej serii.Co do innych firm to sie nie będę wypowiadał czy takie również produkują.
Ogólny wzór na powiększenie jest następujący x=l/f, gdzie l to grubość pierścieni a f to ogniskowa obiektywu. Ale ten wzór raczej odnosi się do normalnych obiektywów. Twój makro ma juz sam z siebie powiększenie 1:1. Jako zbliżony przykład podam ci że w wizjerze 20d po założeniu 100 macro przy największym zbliżeniu widać 21mm z linijki jako obiektu testowego a po dołożeniu dwóch pierścieni 12 mm widać już tylko 15 mm.
Poniżej są linki do zdjęć, jaki zrobiłem ostatnio obiektywem C100mm macro 2.8 z pierścieniami (chyba Marumi), Założyłem 1 pierścień ok. 30mm. Jakość zdjęć nie jest powalająca, gdyż robiłem je praktycznie po ciemku - tydzień temu ok. 20:40.
Chyba muszę sobie coś takiego kupić. Aaaaa - AF działa OK, choć dość wolno.
Komentarz