Zdjęcia dziecka, jaki obiektyw?

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • ghost7
    Bywalec
    • 2007
    • 201

Zdjęcia dziecka, jaki obiektyw?

Witam,
    zastanawiam się nad zakupem obiektywu do robienia zdjęć w pomieszczeniach dziecku. Pod uwagębiorę stałki Canon 50 1.8 ewentualnie 1.4 lub 35 2.0? Chciałbym robić fotki bez lampy. Mam na oku jeszcze Tamrona 17-50 2.8 ale wydaje mi się że jest za ciemny.
    Prosze doradzcie mi co bedzie najlepszym rozwiązaniem.

Ps. Aktualnie posiadam Canona 400D z kitem.
    Canon 5D + Canon EF 24-70 f/2.8 L
  • mattnick
    Pełne uzależnienie
    • 2006
    • 1735

http://canon-board.info/showthread.php?t=16535

tutaj na pewno coś znajdziesz
    30D, C 17-40 f4 , 50 f1.8, 70-200 f4 , 430 ex, oraz -=iii=<)
    CZYTAĆ I PAMIĘTAĆ !!!!

Komentarz

• moregun
      Początki nałogu
      • 2006
      • 351

jesli to dziecko jezcze nie chodzi to dobre obiektywy ale jak tylko zacznie biegac to zaczyna sie temat fotografi sportowej wiec zoom napewno sie przyda moze coś z f4 (17-40) ale jeśli masz ciemne pokoje to bez lampy w sufit wykierowanej sie nie obejdzie. dziecka jescze nie mam ale nie bałbym sie lampy chociaż na manualu lekko doświetlić a bardziez zaopatrywałbym sie sie w szybki AF no i koniecznie w zoom

Komentarz

• energia_ki
        Początki nałogu
        • 2007
        • 291

robiłam w pomieszczeniach zdjęcia córeczkom przyjaciólek i stałką, i zoomem: 50 f/1.8 i 24-70 f/2.8
        50-tka daje znacznie większe możliwości [zwłaszcza rozważana przez Ciebie 1.4], gdyż można się zupełnie obejść bez lampy, zaś 24-70 chwilami nie dawało rady

w pomieszczeniach jasność drastycznie spada - wystarczy, że dziecko zaczyna się bawić z dala od okna lub wręcz w kąciku i już mamy problem...
        albo robi najlepszą minę akurat wtedy, gdy stoi odwrócone plecami do okna...
        dzieci tak mają :wink:

Komentarz

• RNz
          Uzależniony
          • 2007
          • 708

Obie 50-tki są bardzo dobre, oczywiście 1.4 lepsza :-) ale w ciasnym pomieszczeniu robią się wąskie, bo na 400D (x1,6) stają się 80-tkami.
          Sprawdź na kicie, czy ci ta ogniskowa starczy i bierz którąś w zależności od portfela.

Komentarz

• RomanS
            Uzależniony
            • 2007
            • 830

Tez doradzam ktoras z 50-tek do wyboru, w zaleznosci od ilosci pieniedzy do wydania. A gdy czasami trzeba szerzej to S 30 f/1.4.

Komentarz

• maci78
              Coś już napisał
              • 2007
              • 77

a ja pierwsze co do kita to lampę dokupiłem... przy żółtych ścianach w pokoju ni cholery łedne kolory wyjść niechciały a nie zawsze da radę stanąć 1m od dziecka
              30D + 50 f1.8 + 70-300 USM + 17-85 IS + 70-200 f2.8 + 24-70 f2.8 + 580EX Stofen

Komentarz

• RNz
                Uzależniony
                • 2007
                • 708

teraz sciany są mniej żółte? nie rozumiem... :-)

Komentarz

• Jarooo
                  Coś już napisał
                  • 2007
                  • 84

Ja bardzo lubię swoją 50 1.8... Fajne szkiełko do portretów i w pomieszczeniach i na zewnątrz. Za jakiś czas wymienię na 1.4.
                  EOS 50D|EF24-105/4LIS|Velbon

Komentarz

• iREM
                    Uzależniony
                    • 2005
                    • 951

Zamieszczone przez ghost7
                    zastanawiam się nad zakupem obiektywu do robienia zdjęć w pomieszczeniach dziecku. Pod uwagębiorę stałki Canon 50 1.8 lub 35 2.0? Chciałbym robić fotki bez lampy. Mam na oku jeszcze Tamrona 17-50 2.8 ale wydaje mi się że jest za ciemny.
                    50 1.8 zrobisz super fotki bez lampy, dopóki dziecko nie będzie za szybkie. Wtedy nie nadążysz :-)
                    70-200 4L używam raczej na powietrzu. Jest zawrotnie szybki.
                    A najczęściej używam Tammiego, jak trafisz na dobry egzemplarz, to da się nim zrobić (moim zdaniem) prawie wszystko. Ostatnio całe chrzciny w ciemnym kościele poszły i to bez lampy.
                    Wszystko można zrobić lepiej.
                    www.irem.pl | 500px | foty.irem.pl

Komentarz

• maci78
                      Coś już napisał
                      • 2007
                      • 77

Zamieszczone przez RNz
                      teraz sciany są mniej żółte? nie rozumiem... :-)

ściany nie ale zdjęcia tak

spróbuj kitem zrobić zdjęcie z wbudowaną lampą w pokoju z ciemnymi ścianami i biegającym dzieciakiem
                      30D + 50 f1.8 + 70-300 USM + 17-85 IS + 70-200 f2.8 + 24-70 f2.8 + 580EX Stofen

Komentarz

• mattnick
                        Pełne uzależnienie
                        • 2006
                        • 1735

są wkładki ołowiane do butów dla nurków ale nie wiem czy mają tak małe rozmiary
                        30D, C 17-40 f4 , 50 f1.8, 70-200 f4 , 430 ex, oraz -=iii=<)
                        CZYTAĆ I PAMIĘTAĆ !!!!

Komentarz

• ghost7
                          Bywalec
                          • 2007
                          • 201

No dzieki chlopaki za rady, wszystkie czytam uwaznie. Ciagle wraca do mnie temat C 17-85 jest teraz w dobrej cenie (ok 1300zł) po odliczeniu cashbacku. Wiem opinie sa rozne ale czy to nie okazja? czy taki alernativ kit by mi sie teraz nie przydal?Matwia mnie tylko opinie o tym ze kurz sie podobno w tym obiektywie zbiera Z tego co do tej pory tez przeczytalem to stalka 50 1.8 to dobra inestycja ale w moim przypadku 50 jest za wasko ja mam mieszkanko 45m2 i juz powoli bede musial nauczyc sie lawitowac bo tyle tych gratow wszedzie a to kojec a to krzeselko a to lezaczek a do deska do prasowania......szkoda gadacok wracam od tematu powiedzdzie mi ze sie myle z ta okazja na C 17-85.
                          Canon 5D + Canon EF 24-70 f/2.8 L

Komentarz

• ecki74
                            Początki nałogu
                            • 2006
                            • 289

Szczerze mówiąc ja do zdjęc moich dzieciaków używam różnych obiektywów.
                            17-50 i np 50 - w domu
                            50 i np 70-200 w terenie
                            wszystko zależy od miejsca w którym się akurat znajduje
                            -owe zabawki + parę zoom-ów ; coś stałego i błysk

uczę się robić ... zdjęcia i stronkę ... www.ecki74.za.pl

Komentarz

• michalab
                              Pełne uzależnienie
                              • 2006
                              • 1580

Większość zdjęć mojej córki zrobiłem 50 1.8. Potwierdzam, że to dobry wybór.
                              Zapraszam

Komentarz

Pracuję...