20, 24 czy 28

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • bopp
    Dopiero zaczyna
    • 2006
    • 21

20, 24 czy 28

Witam

Chce kupić jakieś stałe szkło do widoczków, trochę o nich czytałem, przejrzałem testy ale interesują mnie jeszcze wasze opinie, jak one sprawdzają się w życiu.
    Chodzi mi mianowicie o 20 f/2,8 24 f/2,8 i 28 f/1,8 wcześniej zastanawiałem się nad 20mm ale w testach wypada on najgorzej ale czy naprawdę jest taki zły?

Z góry dzięki za pomoc.
    Pozdrawiam
    bopp
    30QD | 350D | 70D | G9 | 2 stałki | 2 zoomy | 2 lampy | 1 statyw
  • akustyk
    gajowy
    • 2004
    • 12226

ale do cropa?

nic wezszego niz 20mm. a biorac pod uwage kiepskie zachowanie ultraszerokich stalek na matrycy, to bym sobie odpuscil.
    www albo tez flickr

Komentarz

• Wini
      Początki nałogu
      • 2005
      • 460

Zamieszczone przez bopp
      ...jak one sprawdzają się w życiu...
      ..Chodzi mi mianowicie o 20 f/2,8 24 f/2,8 i 28 f/1,8..
      24 używałem z 5D. Bardzo porządne szkło, szczególnie przy f5.6..8.
      20 m polecałbym innych producentów, szczególnie Nikon MF 20/2.8 AIS wśród żółtych :grin: cieszy sia dużą renomą.
      Co do 28 m, nie miałem Canona, ale z innych producentów polecam Nikona 28/2.8 AIS lub Zeissa 28/2.8 Distagon.
      Nikon bardzo "plastyczny", Zeiss "ostry" że aż strach
      Wini

Komentarz

• paweleverest
        Pełne uzależnienie
        • 2006
        • 1138

Tak jak napisał akustyk - zależy do czego jak do cropa to z tego co wymieniłeś tylko 20mm. Pomyśł jednak o 17-40 albo 10-22 ( jeżeli pod cropa ) wg mnie w krajobrazie ( szczególnie górskim )zoom jest nie do zastapienia

Komentarz

• serbio
          Bywalec
          • 2005
          • 243

Posiadam 28mm ten tańszy ze światlem 2,8 do krajobrazu jak najbardziej polecam ,przymknięty od 5,6. Koszta niewielkie a rodości sporo.
          Pozdrawiam

Komentarz

• koraf
            Pełne uzależnienie
            • 2006
            • 1748

bopp napisał:Chodzi mi mianowicie o 20 f/2,8 24 f/2,8 i 28 f/1,8 wcześniej zastanawiałem się nad 20mm ale w testach wypada on najgorzej ale czy naprawdę jest taki zły?
            Testowałem obiektyw 20/2.8 :sad: i dla mnie był nie do przyjęcia , moim zdaniem jest gorszy od 17-40/4L pod każdym względem.
            Może to była wina konkretnego egzemplarza :-x ale jak na stałkę nie polecam.

Komentarz

• dr11
              Pełne uzależnienie
              • 2007
              • 1143

Mam 24 1.4 ale jeszcze nie strzelałem nim widoczków. Do wnętrz i w nocy się nadaje, chociaż na pełnej dziurze demonem ostrości nie jest Na wyższych f wydaje się być ostrzejszy od Sigmy 30 1.4, szczególnie na brzegach.
              Jeśli chodzi o coś szerokiego, w plenery, widoki, do wnętrz z lampą też, to Canon 10-22 jest super
              .

Komentarz

• szwayko
                Pełne uzależnienie
                • 2004
                • 2085

Ja bym polecil 24/2.8. Mialem kiedys to szklo - malutkie i na wycieczki poreczne.
                Bardzo dobra i wyrownana ostrosc. Nie wiem natomiast jak na matrycy 5D.
                Potem wymienilem je na 28/1.8, bo 24 za bardzo krzywilo grupy ludzi i dokupilem 20/2.8.Jednak jako najbardziej uniwersalne do natury polecam 24mm. Daje juz efekt glebi, a duzo taniej kupisz do niego filtry - polar, polowke, szary.
                Czesto uzywam do slajdow 24/2.8 w systemie FD - tutaj filtry 52mm - jeszcze tansze, a szkla jeszcze mniejsze - taka mala dygresja ;-)
                frickr FB
                www.szwajkowski.pl

Komentarz

• banan82
                  Pełne uzależnienie
                  • 2007
                  • 1165

ale 20 czy 24 albo 28 to i tak strasznie wasko do widoczkow wg mnie. Na pelnej klacie tak, wtedy jest to zakres dosc szeroki, ale na cropie toz to prawie pod 35mm podchodzi, czy to jest szeroko ? Jak masz 17-40 to bym sobie naprawde odpuscil, przy krajobrazie jasnosc 2 czy 2.8 nie ma kompletnie znaczenia, ja osobiscie nie schodze ponizej 10 przy fotkach na 10-22 (90% moich wyczynow to krajobraz) wiec nie chciwilbym sie na zaden z tych obiektywow
                  5Dmk3 + 1Dsmk2 + Fuji X-T1
                  Crazy Apple Fanboy
                  Ex Linux User

Komentarz

• MacGyver
                    Cenzor
                    • 2006
                    • 7043

Zamieszczone przez bopp
                    Witam...
                    Chodzi mi mianowicie o 20 f/2,8 24 f/2,8 i 28 f/1,8 wcześniej zastanawiałem się nad 20mm ale w testach wypada on najgorzej ale czy naprawdę jest taki zły?
                    ...
                    Mam 24/2.8 i 20/2.8. Z obu jestem bardzo zadowolony, przy czym 24/2.8 do krajobrazu, przy cropie 1.6 jest nieco za wąski.
                    Nie wiem skąd biorą się negatywne opinie na temat canonowskiej 20-tki, ja ich nie potwierdzam - bardzo przyzwoita stałeczka za relatywnie niewielkie pieniądze. Jedynym minusem jest niezbyt popularny rozmiar filtra.
                    Cztery czarne eosy, pół-eos i pentax... a dokładniej to tutaj

Komentarz

• Wini
                      Początki nałogu
                      • 2005
                      • 460

Zamieszczone przez szwayko
                      Ja bym polecil 24/2.8. Mialem kiedys to szklo - ..... Nie wiem natomiast jak na matrycy 5D.
                      To ja kupiłem od Ciebie ten obiektyw :smile: Na 5D jak w moim poście

Zamieszczone przez MacGyver
                      Mam 24/2.8 .... jestem bardzo zadowolony...
                      To ja sprzedałem Ci ten obiektyw :smile:
                      Wini

Komentarz

• MacGyver
                        Cenzor
                        • 2006
                        • 7043

Zamieszczone przez Wini
                        To ja sprzedałem Ci ten obiektyw :smile:
                        Pamiętam, pamiętam :-)
                        To ja kupiłem od Ciebie ten obiektyw :smile:
                        W zaistniałej sytuacji, jeśli przestanie mi być potrzebna, zobowiązuje się nie sprzedawać nikomu z poza CB
                        Cztery czarne eosy, pół-eos i pentax... a dokładniej to tutaj

Komentarz

• szwayko
                          Pełne uzależnienie
                          • 2004
                          • 2085

Zamieszczone przez MacGyver
                          W zaistniałej sytuacji, jeśli przestanie mi być potrzebna, zobowiązuje się nie sprzedawać nikomu z poza CB

No to dbaj o niego. Zrobilem nim wiele sentymentalnych zdjec, jak patrze na nie dzisiaj.
                          np nietypowo dla ogniskowej te:
                          albo inne:

A ja ze tak powiem bylem pierwszy kupilem go nowke.
                          frickr FB
                          www.szwajkowski.pl

Komentarz

• serbio
                            Bywalec
                            • 2005
                            • 243

Tak się zastanawiam nad zmianą mojej stalki 28/2,8 na 24/2,8.
                            Oglądając testy ta 24 bije na glowę moją 28 i to już od pelnej dziury ale też na pozostalych zakresach .Czy macie może jakieś doświadczenia z pracą tych dwóch obiektywów i moglibyście coś wyrazić swoją opinię .
                            View the image quality delivered by the Canon EF 28mm f/2.8 Lens using ISO 12233 Resolution Chart lab test results. Compare the image quality of this lens with other lenses.

Pozdrawiam

Komentarz

• dj_zibi
                              Uzależniony
                              • 2007
                              • 541

Myślę że canon 28 F2,8 w swojej cenie z rynku wtórnego (400-500zł) jest bardzo dobra ofertą dla ludzi którzy chcą mięć taką ogniskową.

Foty praktycznie bez obróbki.
                              Dwa sampelki z 30d. Dwa pierwsze Canon 28 F2,8, (100% crop) trzeci dla porównania Canon 50 1,8 na F2,2

Ostatnio edytowany przez dj_zibi; 9920.
                              Moja strona

Komentarz

Pracuję...