Canon 100mm 2,8 macro - ale nie macro :)

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • paweleverest
    Pełne uzależnienie
    • 2006
    • 1138

Canon 100mm 2,8 macro - ale nie macro :)

Witam

Potrzebuje jasnej stałki średniej długości i zastanawiam sie nad 135 2,0L oraz 100 2,8 macro. O ile zalety i wady 135 są mi znane ( bo swego czasu ją posiadałem ) o tyle 100 macro nigdy nie była w moich rękach. Opcje macro traktuje jako ciekawe uzupełnienie szkła ale zastanawiam sie jak ono sprawuje sie w innych tematach portret (bokeh), krajobraz, reporterka.... Czy ma ktoś jakieś ciekawe spostrzeżenia w tym temacie szczególnie poparte zdjęciami ??
  • dr11
    Pełne uzależnienie
    • 2007
    • 1143

Nie posiadam 100 ale Sigme 150 macro. Jeśli chodzi o nie-makro-zastosowanie, to w portretach jest bardzo OK (w wątku portretowym mam kilka pstryków). Myślę, że z 100 Canona będzie podobnie w kwestii obrazowania. Jeśli chodzi o szybkość AF to niestety nie wiem
    .

Komentarz

• fotomih
      Bywalec
      • 2009
      • 167

135 nie używałem za to miałem w rękach 100. Spodobała mi się jednak cena dla mnie była zaporowa. Miałem też soligora 100mm 3.5 i też bardzo fajnie spisywał się przy portrecie (tyle że AF o wiele gorszy).
      Moja galeria CB

Komentarz

• darekmil73
        Coś już napisał
        • 2007
        • 55

Co prawda nie używałem 100 f/2.8 Macro do reporterki i krajobrazów, ale do portretów mogę go z czystym sumieniem polecić.
        Po prostu jeśli do moich eLek mogę się zawsze o coś przyczepić, to nigdy do tej setki - dla mnie to obiektyw bez wad (no chyba, że ktoś wymaga pancernej obudowy i dołączonej do zestawu osłony przeciwsłonecznej).
        Najbardziej co w nim powala to ostrość od pełnej dziury - ciężko sobie wyobrazić modelkę, która ze świadomością ostrości tego obiektywu pozwoliła przymknąć przesłonę choćby o działkę
        Myślę, że w krajobrazach też by spisywał doskonale z uwagi na równomierne zachowanie w całym kadrze
        Jeśli chcesz, mogę podesłać Ci przykładowego portretowego sampelka w RAWie na priva - niestety "modelka" zabroniła publikacji swojego zdjęcia z wyżej wymienionych względów
        Canon 40D + 5D + 7D + Canon EF 24-70mm f/2.8 USM + Canon EF 100-400mm f/4.5-5.6 IS USM + Canon EF 100mm f/2.8 Macro IS USM + Canon 16-35mm f/2,8 II USM + Speedlite 580EX II + Absynt + Becherovka

Komentarz

• Pol
          Coś już napisał
          • 2007
          • 64

Przez pewien czas korzystalem z obu obiektywow. Moim zdaniem oba bardzo dobre ale zostalem przy 135 ze wzgledu na swiatlo. Tu masz link do zdjecia z 100. http://img211.imageshack.us/img211/3...1333resize.jpg. Poszukam cos ze 135.

Komentarz

• GhostRider
            Początki nałogu
            • 2008
            • 335

Zamieszczone przez paweleverest
            Czy ma ktoś jakieś ciekawe spostrzeżenia w tym temacie szczególnie poparte zdjęciami ??
            Google zablokowane masz?

Tutaj masa zdjęć

Na forum jest wątek ze zdjęciami z Canona 100/2.8 macro...
            Moje zdjęcia na forum
            7d 17-35 18-135STM 35/2 50/1.8 85/1.8 100/3.5 70-200/4 580EXII
            http://jaceklosko.blogspot.com/

Komentarz

• paweleverest
              Pełne uzależnienie
              • 2006
              • 1138

Zamieszczone przez GhostRider
              Google zablokowane masz?

Tutaj masa zdjęć

Na forum jest wątek ze zdjęciami z Canona 100/2.8 macro...
              Mróweczki i biedroneczki - pytałem zupełnie o co innego, ale coż dla niektórych czytanie nie jest mocną stroną

Komentarz

• dj_zibi
                Uzależniony
                • 2007
                • 541

Nie sa to zdjęcia wysokich lotów ale obrazują co 100 2,8 robi na 50D.

Moja strona

Komentarz

• GhostRider
                  Początki nałogu
                  • 2008
                  • 335

Mróweczki i biedroneczki - pytałem zupełnie o co innego, ale coż dla niektórych czytanie nie jest mocną stroną
                  Ja znalazłem (nie macro) ...no comment
                  Moje zdjęcia na forum
                  7d 17-35 18-135STM 35/2 50/1.8 85/1.8 100/3.5 70-200/4 580EXII
                  http://jaceklosko.blogspot.com/

Komentarz

• paweleverest
                    Pełne uzależnienie
                    • 2006
                    • 1138

Ech tam super foty !! Ładny bokeh, jakie są Twoje wrażenia odnośnie kolorystyki dawanej przez to szkło przed przepuszceniem ich przez PS. Jakieś dominanty barwne itd ?? I to samo pytanie odnośnie kontrastu.

Komentarz

• tryton
                      Uzależniony
                      • 2008
                      • 557

Makro i portret jak najbardziej!
                      Teren nie, z uwagi na ogniskową. Dla mnie w terenie "100" to ni przypiął ni przyłatał (jednocześnie za długi dla krajobrazu i za żeby ściągnąć np. ptaka).
                      Co do jakości nie mam nic do zarzucenia! Jedynie powiedziałem o stosowalności tej ogniskowej w terenie (poza makro).
                      A bokeh ma super.
                      Tryton
                      --------------------------------------------------------------
                      5DmkIII, 40D, 17-40L f4, 24-105L f4 IS, 50 f1.8 II, 85 f1.8, 100 f2.8L IS macro, 100-400L f4.5-5.6 IS

Komentarz

• paweleverest
                        Pełne uzależnienie
                        • 2006
                        • 1138

W krajobrazie każda długośc ogniskowej ma zastosowanie - ja ostatnio bardzo często używam 100-400 ( i to częściej w okolicach dłuższej ogniskowej )

Lista wszystkich użytkowników zarejestrowanych na portalu.

ostatnie 4 zdjęcia dla przykładu

Komentarz

• adamek
                          Pełne uzależnienie
                          • 2004
                          • 2265

a może 100/2.0 ?
                          af ma bardzo szybki. plastyka i ostrość też fajna.
                          Miłego dnia
                          adam jastrzębowski
                          cyfra i analog. obiektywy, statyw i monopod
                          tu tu

Komentarz

• paweleverest
                            Pełne uzależnienie
                            • 2006
                            • 1138

Zamieszczone przez adamek
                            a może 100/2.0 ?
                            af ma bardzo szybki. plastyka i ostrość też fajna.
                            Zastanawiałem się tez nad nim, ale jednak większą korzyść dla mnie widzę z opcji makro niż jednej działki EV więcej. Wybór już w zasadzie podjąłem - 100 2,8. Jedyne czego brakuje mi w nim w stosunku do 135 2,0 to możliwość wydłużenia za pomocą TC ( no chyba że jakimś Kenko da się to zrobić ??)

Komentarz

• szwayko
                              Pełne uzależnienie
                              • 2004
                              • 2085

Zastanawiałem się tez nad nim, ale jednak większą korzyść dla mnie widzę z opcji makro niż jednej działki EV więcej. Wybór już w zasadzie podjąłem - 100 2,8. Jedyne czego brakuje mi w nim w stosunku do 135 2,0 to możliwość wydłużenia za pomocą TC ( no chyba że jakimś Kenko da się to zrobić ??)
                              Ja uzywam Tamrona SP 1,4x - kupilem chyba z 10 lat temu.
                              Swietnie pracuje ze szklem Makro tamron 90/2.8 jak rowniez z 100/2.0. Podejrzewam ze z 100/2.8 rowniez. Jak bedziesz w okolicy to wpadnij, sprawdzisz.
                              frickr FB
                              www.szwajkowski.pl

Komentarz

Pracuję...