sposoby na balans bieli

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • albercikk
    Początki nałogu
    • 2006
    • 258

sposoby na balans bieli

zastanawiam sie czy takie wynalazki sprawdzają sie w boju, jesli ktoś ma lub bawił sie któryms z tych wynalazków to prosze o opinię

1.http://www.allegro.pl/item289807422_...kosciele_.html

2.http://www.allegro.pl/item292584809_..._cap_77mm.html

Pozdrawiam
    - lustra, szkła i błysk
  • Peri Noid
    Uzależniony
    • 2006
    • 604

Z tego co wiem, obydwa te "wynalazki" służą do innych celów.
    Praktica MTL 5B, RevueFlex 5005, PSix, EOS 30D+opcjonalna matówka z klinem, worek szkiełek, jakaś lampa i statyw :-)

Komentarz

• miklo
      Uzależniony
      • 2006
      • 681

albercikk użył skrótu myślowego. Chodziło zapewne o to, że dzięki takiemu wynalazkowi można obniżyć temperaturę błysku i przez to nie będzie zamieszania z niewłaściwym balansem bieli tła.

Komentarz

• marekb
        Pełne uzależnienie
        • 2006
        • 2273

Peri Noid ma rację
        -pierwszy to filtr by wyrównać temperatury bawrowe czyli obniżamy temp z lampy do ok 3000K jakie mają generalnie zwykłe żarówki
        -drugi pozwala na ustawienie temp. barwowej w aparacie - co przy stosowaniu RAW mniej przydatne choć wygodniejsze niż szukanie odpowiedniej za pomocą softu- mniej komfortowe natomiast przy foceniu...

nigdy nie próbowałem pierwszego a drugi to troche jak szara karta

Komentarz

• Kolaj
          Pełne uzależnienie
          • 2006
          • 3293

Zainteresuj się raczej czymś takim http://www.rawworkflow.com/products/whibal/index.html

Komentarz

• albercikk
            Początki nałogu
            • 2006
            • 258

Rzeczywiście chyba trochę nie precyzyjnie sie wyraziłem.
            Wiem iż oba urządzenia służą do czego innego...choć oba maja związek z dążeniem do uzyskania naturalnej kolorystyki jaka występuje w danej scenie.

Chodzi mi głównie o to jak sprawdzają sie w praktyce te dwa wynalazki.
            Przede wszystkim chodzi mi o kościół, sale balową, plener zarówno z użyciem lampy błyskowej jak i bez (wtedy oczywiście pierwszy z wynalazków nie wchodzi w grę)

P.S.Focę oczywiście w Raw, ale jeśli da się uniknąć lub zminimalizować zabawy w szukanie dobrej kolorystyki zdjęcia w programie do Rawów to byłbym chętny tego sie naumieć, wielu mówi że Raw = Brak problemów z WB i można jechać na Auto WB, ja jednak uważam że owszem wiele da sie wyciągnąć ale traci się czas.
            Dlatego staram sie jechać na ręcznym ustawianiu Wb i zazwyczaj w miarę dobrze trafiam z temperaturą gdyż robie tak już od dłuższego czasu i doświadczenie robi swoje, ale jednak nie jest to idealna metoda a zdarzają mi się tez czasem wpadki bo zapominam przestawić temperaturę

Podsumowując, jeśli ktoś używał któregoś z powyższych wynalazków to proszę o podzielenie się spostrzeżeniami.

Pozdrawiam
            Ostatnio edytowany przez albercikk; 8029.
            - lustra, szkła i błysk

Komentarz

• robgr85
              Pełne uzależnienie
              • 2007
              • 1719

Zamieszczone przez albercikk
              Rzeczywiście chyba trochę nie precyzyjnie sie wyraziłem.
              Wiem iż oba urządzenia służą do czego innego...choć oba maja związek z dążeniem do uzyskania naturalnej kolorystyki jaka występuje w danej scenie.

Chodzi mi głównie o to jak sprawdzają sie w praktyce te dwa wynalazki.
              Przede wszystkim chodzi mi o kościół, sale balową, plener zarówno z użyciem lampy błyskowej jak i bez (wtedy oczywiście pierwszy z wynalazków nie wchodzi w grę)

P.S.Focę oczywiście w Raw, ale jeśli da się uniknąć lub zminimalizować zabawy w szukanie dobrej kolorystyki zdjęcia w programie do Rawów to byłbym chętny tego sie naumieć, wielu mówi że Raw = Brak problemów z WB i można jechać na Auto WB, ja jednak uważam że owszem wiele da sie wyciągnąć ale traci się czas.
              Dlatego staram sie jechać na ręcznym ustawianiu Wb i zazwyczaj w miarę dobrze trafiam z temperaturą gdyż robie tak już od dłuższego czasu i doświadczenie robi swoje, ale jednak nie jest to idealna metoda a zdarzają mi się tez czasem wpadki bo zapominam przestawić temperaturę

Podsumowując, jeśli ktoś używał któregoś z powyższych wynalazków to proszę o podzielenie się spostrzeżeniami.

Pozdrawiam
              proponuję kupić tzw szarą kartę, coś ala

http://www.allegro.pl/item290065509_...i_kolorow.html

efekty przed i po korekcji można zobaczyć w poniższym poście:

http://canon-board.info/showpost.php...&postcount=491

Pozdrawiam
              Loty widokowe nad morzem - teraz mnie pochłaniają, 1Ds kurzy się na półce...

Komentarz

• Necron Photo

zastanawiam sie czy takie wynalazki sprawdzają sie w boju, jesli ktoś ma lub bawił sie któryms z tych wynalazków to prosze o opinię

2.http://www.allegro.pl/item292584809_..._cap_77mm.html

Pozdrawiam
                Witam ja kupiłem ten White Balance Cap 52mm i nie polecam robiłem jak tam było napisane i nic nie wychodziło. Nie robił pomiarów. Chyba ze źle robiłem pzdr

Komentarz

• Soundman
                  Początki nałogu
                  • 2008
                  • 371

Zamieszczone przez Necron Photo
                  Witam ja kupiłem ten White Balance Cap 52mm i nie polecam robiłem jak tam było napisane i nic nie wychodziło. Nie robił pomiarów. Chyba ze źle robiłem pzdr
                  a jak robiłes bo ja mam i urzywam i całkiem dobre efekty to daje..

mam oczywiscie na mysli wbcap natomiast co do rawów jeśli chodzi o WB to sie raczej nie przydaje chociaz osobiście pstrykam w rawach a przedtem ustawiam normalnie wb custom przez wbcap i robie w rawach a pozniej to zalezy jak mi sie podoba albo wybiore taki balans bieli jak robiłem albo coś innego zalezy jak mi sie artystycznie spodoba

Komentarz

• albercikk
                    Początki nałogu
                    • 2006
                    • 258

Dzieki chłopaki za wypowiedzi, nad szarą karta też myśle ale zastanawiam się co będzie wygodniejsze w użyciu i co da lepsze efekty.
                    Soundman powiedz czy ten WBcap daje dobre efekty zarówno z lampa jak i bez lampy błyskowej ?

Pozdrawiam
                    Ostatnio edytowany przez albercikk; 8029.
                    - lustra, szkła i błysk

Komentarz

• werek
                      Początki nałogu
                      • 2007
                      • 404

mam ten filtr i rzeczywiscie sprawdza sie (testowalem przy swietle żarowym), trzeba tylko pamietac aby WB w aparacie ustawić na swiatlo żarowe (tungsten) bo taka temperature bedzie mialo swiatlo flesha po zalozeniu filtra. mala niedogodnosc jest tylko taka ze to jest folia i trzeba wymyslec sposob montazu (mi wyszlo karkolomnie ale dziala) jak wroce z pracy to postaram sie wstawic fotki z tego jak to wyglada i jakie daje efekty

Zamieszczone przez Kolaj
                      Zainteresuj się raczej czymś takim http://www.rawworkflow.com/products/whibal/index.html
                      a ten gadżet który też posiadam to jest cudo jestem pod wielkim wrażeniem jego efektywności. naprawde warto go używać. momentalnie masz ekstra efekt przy zerowym wysilku. polecam
                      Canon EOS R5 /// RF 24-104 f4 L /// EF 16-35 f4 L /// RF 100-500 f4.5-7.1 L /// EF 50 f1.8 /// EF 50 f1.2 L

Komentarz

• martyna_p
                        Dopiero zaczyna
                        • 2007
                        • 49

Ja też używam tej folii i przykleiłam ją do lampy błyskowej na taśmę klejącą Sprawdza się

Komentarz

• ewg
                          Pełne uzależnienie
                          • 2006
                          • 1079

Coś podobnego - trochę reklamy, trochę testu:
                          Serwis fotografuj.pl : Sprzęt : Testy praktyczne : Recenzja: CBL Lens – idealny balans bieli - serwis dla entuzjastów fotografii cyfrowej i analogowej, zarówno dla hobbystów, jak i zawodowców oraz tych, którzy chcą po prostu robić lepsze zdjęcia. Zajrzyj do nas!

Komentarz

• Soundman
                            Początki nałogu
                            • 2008
                            • 371

Dzieki chłopaki za wypowiedzi, nad szarą karta też myśle ale zastanawiam się co będzie wygodniejsze w użyciu i co da lepsze efekty.
                            Soundman powiedz czy ten WBcap daje dobre efekty zarówno z lampa jak i bez lampy błyskowej ?

Pozdrawiam
                            WB CAP służy do ustawiania balansu bieli dla światła zastanego to taka transparentna biel poprostu zrobiona na zasadzie filtra zeby to było wygodnie urzywać.

Urzywa sie tego w ten sposob ze zakłada sie go jak filtr aparat ustawia na maxymalny zoom wybiera opcję pobierania balansu bieli aparat kieruje w kierunku żródła swiatła no i ustawia balans bieli czyli nie ma możliwości tak naprawde ustawienia WB do lampy ale za to jest bardzo wygodny do fotografowania bez niej

Jest jego jeszcze jedna mała wada przynajmniej ja sie z tym spotkałem przy moim aparacie mianowicie kierujesz aparat w strone swiatła ale jeśli np lampa jest zbyt blisko to nie złapiesz prawidłowej temperatury swiatła bo w takiej sytuacji wszystko Ci lata w wizjerze i czasami udało mi sie złapać kolor światła inny od tego jaki był rzeczywiście i miałem niebieski obraz.... w takiej sytuacji tak naprawde kierowałem wb cap nie na swiatło ale na obiekt który fotografowałem i balans dobrze sie ustawiał...

Sam sie zastanawiam nad kupnem szarej karty podoba mi sie whibal ale chyba w polsce cięzko to będzie kupić no i jest jego wielka przewaga nad wb cap em mianowicie fotografująć we wnętrzach z lampą itp w rawach rzeczywiscie pozniej mozna ten balans ustawić lepiej niż za pomocą wb capa tak samo przy fotografii studyjnej bardziej przydała by mi sie szara karta ale chciałbym kupic odrazu taką jak whibal czyli z referencyjną bielą i czernią.

Komentarz

• Kolaj
                              Pełne uzależnienie
                              • 2006
                              • 3293

Zamieszczone przez Soundman
                              Sam sie zastanawiam nad kupnem szarej karty podoba mi sie whibal ale chyba w polsce cięzko to będzie kupić
                              Ale w czym problem? Przecież pod podanym przeze mnie adresem można bez żadnego problemu zamówić do Polski. Sam tak zrobiłem i doszło bardzo szybko. Zapłacić można mp. przez Paypal. Koszty wysyłki nie są jakieś powalające. Poza tym, na Allegro można kupić klona tej karty, o nazwie "Digi Grey". Myślę, że efekt tego klona powinien być bardzo podobny.

Komentarz

Pracuję...