Pokaż wyniki od 1 do 8 z 8

Wątek: Balans bieli a atmosfera miejsca.

Początki nałogu Awatar Fakungio

Domyślnie Balans bieli a atmosfera miejsca.

Życząc Wam Wszystkim Wesołych Świąt, chciałbym Was spytać o opinię i doświadczenia.

Ustawiając balans bieli na według nas "białe"np. w PS (pipetki - levels) psuję się czasami atmosfera zdjęcia.
    Patrzę właśnie na torbę papierową, która jest biała ale w oświetleniu dziennym, teraz przy oświetleniu żarowym jest delikatnie żółtawa.

Możliwe, że aparat też by tak widział tą torbę a ja "mylnie" ustawiłbym balans bieli żeby ta torba zrobiła się faktycznie biała, przez co utraciłbym rzeczywistą temperaturę barwową, która panowała w danej chwili.

Jak te dwie rzeczy pogodzić??
    Ostatnio edytowane przez Fakungio ; 22-12-2007 o 19:35
    Canon 50D + EF 24-105 f/4 L+ Sigma 50mm 1.4 EX DG

Domyślnie

Jeśli potrzeba idealnego odwzorowania przedmiotu - ustawić prawidłowy BW.
    Jeśli potrzeba 'atmosfery danej chwili' - pobawić się suwaczkami w RAWie do najlepszej postaći BW (niekoniecznie poprawnej).

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Ja nigdy nie koryguję balansu kolorów i zawsze używam materiałów "daylight". Efekty nie wszystkim się podobają (przewaga granatów, fioletów w zdjęciach przed czy po zachodzie czy niebieski śnieg ). Mi się podobają i nie zamierzam tego zmieniać.
    Ostatnio edytowane przez Bagnet007 ; 22-12-2007 o 20:57

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

A ja ustawiam balans bieli przy wołaniu na "tak jak moje oczy to widziały a mózg zapamiętał" a nie na "koniecznie białe musi być białe".

Początki nałogu Awatar photographus
    Miasto
    Białystok

Domyślnie

Ja też wychodzę z założenia, że nie to ładne co ładne, ale to, co się komu podoba. Skoro zdjęcie jest odzwierciedleniem mojego widzenia świata, zawsze będę dobierał tak balans bieli, żeby dopieścić swoje poczucie estetyki.
    Podejrzewam, że to między innymi składa się na tzw. styl fotografującego
    Pozdrawiam
    regulamin pkt 8

Początki nałogu Awatar Fakungio

Domyślnie

Dziękuję. To bardzo cenne wskazówki.
    Oczywiście rozumiem że czasami zdjęcie może być pożółcone, wtedy wypada skorygować WB. Ale uwaga Viteza i photographusa wyjaśnia dużo z moich wątpliwości.

Pozdrawiam.
    Canon 50D + EF 24-105 f/4 L+ Sigma 50mm 1.4 EX DG

Bywalec Awatar illy
    Miasto
    Tripcity

Domyślnie

Skoro zdjęcie jest odzwierciedleniem mojego widzenia świata, zawsze będę dobierał tak balans bieli, żeby dopieścić swoje poczucie estetyki.
    Zgadzam sie z kolega. To fotoman powinien decydowac czy chcesz stywno trzymac sie bieli, czy chcesz flashowy preset uzywac np. do fotografowania swieczek.
    30D + 50 mm 1.8 II + Sigma 18-50 3.5-5.6 DC + MC Peleng 3.5/8A + SpeedLite 580 IIEX + duuuuza doza fascynacji

Pełne uzależnienie Awatar paweleverest
    Miasto
    Zawiercie

Domyślnie

Fotografia to sposób pokazywania własnego postrzegania świata dlatego nie nalezy się kierowac zasadą idealnego oddania rzeczywistości a tworzyć swoja prace tak aby była ładna. No chyba że pracujemy jako fotograf technik w policji wtedy estetyka schodzi na dalszy plan

Uprawnienia umieszczania postów