[test] Canon 24-70 2.8 vs Tamron 28-75 2.8

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Cichy
    Pełne uzależnienie
    • 2004
    • 7450

[test] Canon 24-70 2.8 vs Tamron 28-75 2.8

Witam.

Dziś szaro, buro i ponuro więc z braku zajęcia wrzucam nieco obszerniejsze, niż onegdaj (po jednym cropie ze zdjęcia butelek po winie ) porównanie tych popularnych zoomów.

Tradycyjnie jest to moje subiektywne porównanie, na które jedni nie spojrzą, a inni obejrzą z zainteresowaniem (za słowa uznania za poprzednie porównania dziękuję

Słowo wstępu:

Canon 24-70 2.8 L - wiadomo, zdania na temat tego szkiełka są podzielone. Jedni kochają, inni nienawidzą. Ja miałem swego czasu egzemplarz (ze 2 lata temu) ale pozbyłem się ze względu na ból w nadgarstku

Tamron 28-75 - jeden z najpopularniejszych jasnych zoomów alternatywnego producenta, pasuje również pod pełną klatkę więc posiadacze 5d również go chętnie kupują.

Do tego porównania wybrałem PO JEDNYM WYSELEKCJONOWANYM szkiełku. Nie ma więc możliwości, że któryś z nich jest "rypnięty" (jak często bywa w popularnym polskim portalu z testami).

Na początek porównanie wizualne:

Jak jest - każdy widzi. Canon to wielkie bydlę i na dodatek ciężkie (510 vs 950g).

Na pierwszy rzut ogólnikowo potraktowana sprawa celności AF, winiety i bokehu.

i Cropy z miejsca na który był wycelowany AF

Jak widać Lka jest super celna, no ale w sumie dobierałem ją pod kątem współpracy z moją puszką, a Tamrona wybrałem do testu na podstawie zdjęć zrobionych na MF.

Teraz, żeby można było ocenić ostrość szkiełka w centrum kadru bez względu na celność AF, cropy z ręcznego ostrzenia pod kątem 45 stopni.

28mm

link bezpośredni: http://img227.imageshack.us/img227/6941/28mmkb6.jpg

70 i 75mm

link: http://img112.imageshack.us/img112/7669/70mmmx9.jpg

Wnioski:

Cóż będę pisał, każdy widzi. Zresztą o jednym i o drugim szkiełku napisano już setki wątków na CB Oczywiście można te szkiełka porównywać na wiele innych sposobów (praca pod światło, w mocnym kontraście, z lampą itd, ale to już inni może zrobią...

Ale pokrótce:

Canon 24-70 2.8
    + Rewelacyjna jak na zoom ostrość w całym zakresie
    + szybki, cichy i bardzo celny AF
    + uszczelniony, pancerny
    + wierniejsze kolory (widać na białym)
    - można trafić na egzemplarz gorszej jakości (zarówno ze względu na ostrość jak i AF)
    - ciężki i duży

Tamron 28-75
    + Bardzo dobra ostrość w całym zakresie
    + mały i lekki
    + ponad 3 razy tańszy od Canona
    - mniej dokładny i wolniejszy AF niż w Canonie
    - można trafić na egzemplarz gorszej jakości (częściej niż w przypadku Canona)

I na koniec ciekawostka - Canon na 70mm bardziej "zbliża" od Tamrona na 75 mm , zarówno na obiektach bliskich jak i dalekich. Nie rozumiem zupełnie. Ale rozmycie tła jakby mocniejsze w ... Tamronie. Winietkę uważam za porównywalną.

To tyle, pozdrawiam
    Ostatnio edytowany przez Cichy; 343.
    O obiektywach wiem prawie wszystko
  • Viqy
    Początki nałogu
    • 2007
    • 407

!

No wreszcie doczekałem się takiego testu. Dzięki Cichy. Dobra robota. Miło byłoby zobaczyć jeszcze zdjęcia np. dobrze oświetlonych kolorowych liści jesiennych z ich fakturą. Byłaby wtedy szansa oceny "plastyki" obrazka z jednego i drugiego.

Good job !
    rpawlak.blogspot.pl

Komentarz

• Cichy
      Pełne uzależnienie
      • 2004
      • 7450

No niestety, na kolorowe liście dziś nie było szans. Dodam jeszcze, że na balkonie miałem ciemno (1/200 na 2.8 ISO 400), więc dodatkowa bariera dla AF, w lepszym świetle Tamron na pewno byłby celniejszy.

Komentarz

• koraf
        Pełne uzależnienie
        • 2006
        • 1748

Cichy fajny teścik (balkonowy) bardzo dobrze,że można porówanać do innych testów w tym samym otoczeniu, a jakie są Twoje wrażenia jeżeli chodzi o CA ? gdyż wg mnie to canon ma większe CA w tym porównaniu ( jasno-zielony dach budynku) z tamronem.

Komentarz

• karo82
          Bywalec
          • 2005
          • 125

podpisnalem kiedys czasami pewna sztuke 24-70L pod 5d i masakra byla ostra. straszny BF, na drugiej puszcze to samo, dopiero przy 3 jest ostro.
          jesli juz sie trafi odpowiednio to faktycznie, bardzo szybki AF i swietne odwzorowanie kolorow.
          body: 94kg,190cm|szkiełka: w lodowce jakies 0,5 i dwa piwka
          digart|wikaad

Komentarz

• airhead
            Pełne uzależnienie
            • 2008
            • 2495

wow, Tamron powalił Canona pod względem bokeh i CA.. nie pomyślałbym
            Canon 6D + 20/2,8; 35/1,4; 85/1,8; 70-210/3,5-4,5
            Fujifilm x100

mgrochocki.wordpress.com

Komentarz

• GINN
              Bywalec
              • 2006
              • 103

Zamieszczone przez karo82
              podpisnalem kiedys czasami pewna sztuke 24-70L pod 5d i masakra byla ostra. straszny BF, na drugiej puszcze to samo, dopiero przy 3 jest ostro.
              jesli juz sie trafi odpowiednio to faktycznie, bardzo szybki AF i swietne odwzorowanie kolorow.

Canon 24-70 L 2.8 którym zrobiłem już tysiące fot to jedno z moich ulubionych szkieł. Jak bym miał wybierać, to zrobił bym dokładnie tak samo, tylko C.
              Szkła Canona, wiadomo, zawsze były w cenie. Jeśli kogoś stać to kupuje i cieszy oko...
              Jeśli nie, to szuka tańszych alternatyw....
              !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
              Zamieszczone przez airhead
              Nie sądzę żeby tamronowski bokeh zagoził kiedykolwiek Canonowskiej L-ce.
              A słowo "powalił" to dobry dowcip...
              Ostatnio edytowany przez GINN; 8676. Powód: Automerged Doublepost

Komentarz

• Cichy
                Pełne uzależnienie
                • 2004
                • 7450

No własnie, nie przesadzajmy, te zdjęcia są co najwyżej porównywalne.

Komentarz

• adikPL
                  Początki nałogu
                  • 2008
                  • 349

Zamieszczone przez karo82
                  Ilu z Was stykało się z BF w 24-70L? Czy to az tak bardzo nagminne zjawisko? Ilu z Was kalibrowało to szkło? Wczesniej nie mialem z tym problemów az do niedawnego zakupu tego "pancernika" ---> 2 cm BF Jeszcze tylko czeka mnie podpiecie go pod inna puche dla upewnienia się i chyba pozostaje ul. Żytnia

BTW podpisuje się oczywiście pod zaletami jakie wymianił Cichy, choć mnie jego ciezar nie przeszkadza (i tego do minusow bym nie zaliczał) - ręka zresztą bardzo szybko się to niego przyzwyczaja i potem majac grip (czyt. dobry uchwyt) zostaje sama przyjemnosc z focenia
                  Ostatnio edytowany przez adikPL; 17019.
                  www.adriankordas.blogspot.com
                  -------------------------------
                  sigpic

Komentarz

• airhead
                    Pełne uzależnienie
                    • 2008
                    • 2495

Zamieszczone przez GINN
                    Nie sądzę żeby tamronowski bokeh zagoził kiedykolwiek Canonowskiej L-ce.
                    A słowo "powalił" to dobry dowcip...
                    to spójrz na te próbki. bokeh T jest o niebo lepszy od kolorowych krążków C (mówię o zdjęciu z gazetą)

też nie sądziłem, że T może w czymś przebić C
                    Canon 6D + 20/2,8; 35/1,4; 85/1,8; 70-210/3,5-4,5
                    Fujifilm x100

mgrochocki.wordpress.com

Komentarz

• niekrasz
                      Dopiero zaczyna
                      • 2006
                      • 40

Zamieszczone przez adikPL
                      Ilu z Was stykało się z BF w 24-70L? Czy to az tak bardzo nagminne zjawisko? Ilu z Was kalibrowało to szkło? Wczesniej nie mialem z tym problemów az do niedawnego zakupu tego "pancernika" ---> 2 cm BF Jeszcze tylko czeka mnie podpiecie go pod inna puche dla upewnienia się i chyba pozostaje ul. Żytnia

BTW podpisuje się oczywiście pod zaletami jakie wymianił Cichy, choć mnie jego ciezar nie przeszkadza (i tego do minusow bym nie zaliczał) - ręka zresztą bardzo szybko się to niego przyzwyczaja i potem majac grip (czyt. dobry uchwyt) zostaje sama przyjemnosc z focenia
                      ja musialem oddac na zytnia
                      ciezar przeszkadza ale nie az tak jak w 70-200/2.8

Komentarz

• gwozdzt
                        Pełne uzależnienie
                        • 2005
                        • 5780

kwestia wpływu wyników testu na sprzedaż Tamronów powędrowała do Pralni:
                        http://canon-board.info/showthread.php?t=39913
                        Pozdrowienia, Tomek

Komentarz

• Cichy
                          Pełne uzależnienie
                          • 2004
                          • 7450

Zamieszczone przez gwozdzt
                          kwestia wpływu wyników testu na sprzedaż Tamronów powędrowała do Pralni:
                          http://canon-board.info/showthread.php?t=39913
                          Dziękuję. Gdybym chciał zrobić porównanie na korzyść Tamrona, to bym powtarzał fotki do skutku, aż Tamron wcelowałby idealnie tak, jak L-ka (mowa o tym: http://img219.imageshack.us/img219/5694/afgk5.jpg )

Komentarz

• Cichy
                            Pełne uzależnienie
                            • 2004
                            • 7450

Update.

Dorzucam dodatkowe porownanie cropów ze środka i rogów kadru.

Zdjęcia pstrykane po 5 razy na każdym ustawieniu (2 razy AF i 3 razy MF), wybrałem najlepsze kadry z każdego szkiełka, ostrość jest idealnie na centralnych kroplach.

link bezposredni:

oraz oryginały zdjęć dla zainteresowanych:

www.mantykora.net/~kuba/2470vs2875/ (T,T,C,C)
                            Ostatnio edytowany przez Cichy; 343.

Komentarz

• Kolekcjoner
                              Obertroll
                              • 2006
                              • 18793

Zamieszczone przez airhead
                              Oczywiście żartujesz sobie .

Cichy fajnie, że Ci się chce robić takie porównania. Dla mnie to znacznie bardziej wiarygodne niż wiele testów w sieci. Mam tego Tamrona od dość dawna. Z nim jest tak, że czasem jestem w szoku (pozytywnym) jakie z niego wychodzą zdjęcia, a czasem mnie wqrza , że hej (pewnie kwestia rozrzutu AF). No cóż ale cena jest tu wyznacznikiem jakości i nie ma co narzekać. Największa wada jak dla mnie tego T to brak 24mm 8).

PS. Najlepiej podsumowała to moja żona: "ten Tamron to jakoś błyskotliwie ostry nie jest ale poza tym to nie mam do niego pretensji" 8)
                              "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
                              Kapitan Wagner

Komentarz

Pracuję...