Czy zamienić Tamron 28-75 na Tamorn 17-50 (APS-C)

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • mirhon
    Pełne uzależnienie
    • 2005
    • 1025

Czy zamienić Tamron 28-75 na Tamorn 17-50 (APS-C)

FF mnie nie interesuje.
    Mam Kita, Tamrona 28-75/f.2.8 i Canona 70-200/f4. Zastanawiam się czy jest sens zamieniać 28-75 na 17-50. Brakuje mi trochę szerokiego kąta a kit jest trochę badziewny (jest mocno mydlany)
    Czy bardzo mi będzie brakować pomiędzy 50mm a 70mm, gdybym zamienił tamrona? Czy 17-50 będzie dużo gorszy od 28-75 w portrecie? Zawsze można podejść, a od biedy 70-200 do portretu też się chyba nada?
    Zastanawiałem się jeszcze nad wariantem typu: zostawić to co mam i dokupic sigmę 10-20. Tylko czy 10-20 to już nie jest za szeroko? Dodam że chodzi mi o krajobrazy (10-20 tu jest ok) i fotki typu ludzie (całe postacie) na tle jakiś widoczków itp.
    Dodam że nie lubię zmieniać szkieł i dlatego ten nowy tamron jako uniwersalny spacer-zoom wygląda obiecująco...
    Canon 20d + Tamron 28-75/2.8 + Canon 70-200/4L + Speedlite 550ex
  • Cichy
    Pełne uzależnienie
    • 2004
    • 7450

W zasadzie wszystkie za i przeciw sobie sam wypisałeś, wiec decyzja powinna należeć wylącznie do Ciebie..
    O obiektywach wiem prawie wszystko

Komentarz

• mirhon
      Pełne uzależnienie
      • 2005
      • 1025

Zamieszczone przez Cichy
      W zasadzie wszystkie za i przeciw sobie sam wypisałeś, wiec decyzja powinna należeć wylącznie do Ciebie..
      Wiedziałem :-( ... tylko czy zakres 10 to już nie jest tak że to tylko do krajobrazu się nadaje. Nie chciałbym kupować bardzo specyficznego szkła. Mam świadomość że tą sigmą portretu to raczej nie zrobię :-), ale np. grupkę ludzi/ całą postać to pewnie bym chciał. Czy ta sigma na końcu (20mm) będzie ok?

BTW. Posłałem pytanie na PM

Komentarz

• akustyk
        gajowy
        • 2004
        • 12226

od niedawna pracuje w tandemie Tamron 28-75 z Tokina 12-24. niezle to sie sprawuje. dla mnie 12mm to nawet za szeroko, bo 14 by mi osoboscie spokojnie wystarczylo do landszaftow (za to do 35mm w dlugim koncu by sie przydalo czasem).

jesli chodzi o Twoj dylemat to powiem tak - jesli nie boli Cie masa sprzetu, to dobierz Tokine i bedzie super. albo Canona 10-22 bo tez fantastyczne szklo (acz drozsze).

jesli boli Cie masa, to jak najbardziej Tamron 17-50. do pracy w terenie ten zakres ogniskowy jest swietny.

opcja: poczekaj na Tokine 16-50. duze i ciezkie ma byc, ale zakres jest znakomity a i jakosc optyczna powinna byc "na poziomie"
        www albo tez flickr

Komentarz

• piast9
          Pełne uzależnienie
          • 2005
          • 3267

Zamieszczone przez akustyk
          opcja: poczekaj na Tokine 16-50. duze i ciezkie ma byc, ale zakres jest znakomity a i jakosc optyczna powinna byc "na poziomie"
          i budowa porządna i cichszy AF i nieobracający się pierścień ostrości przy AF i one-touch clutch od AF
          650D, T 12-24 4.0, S 30 1.4, S 18-35 1.8, C 70-210 3.5-4.5, C 50 2.5 macro, M42: Praktica LLC, Jupiter 9, Pentacon 135 2.8, Orestegor 300 4.0

Komentarz

• mirhon
            Pełne uzależnienie
            • 2005
            • 1025

Zamieszczone przez akustyk
            od niedawna pracuje w tandemie Tamron 28-75 z Tokina 12-24. niezle to sie sprawuje...
            Jak w praniu wychodzi ta tokina? Jaką ma dystorsję, ostrość?
            Jak jest z AF?
            Cenowo wychodzi jak sigma 10-20. Czym się kierowałeś kupując tą tokinę?

Komentarz

• luccass
              Coś już napisał
              • 2005
              • 53

10-20 sigmy możesz oblookać w tescie na optyczne.pl

Komentarz

• akustyk
                gajowy
                • 2004
                • 12226

Zamieszczone przez mirhon
                Jak w praniu wychodzi ta tokina? Jaką ma dystorsję, ostrość?
                Jak jest z AF?
                Cenowo wychodzi jak sigma 10-20. Czym się kierowałeś kupując tą tokinę?
                dystorsja... no, to jest ultraszeroki, wiec ciagnie perspektywe, ale da sie przezyc
                ostrosc - przy 12mm f/5.6 przy 24mm f/4.0. i jest ostro. tam gdzie GO siega, znaczy sie. bo wbrew pozorom, tym szklem mozna zrobic nieostre tlo bardzo ladne zreszta
                AF - jaja sobie robisz. ten obiektyw nawet przy 24mm do przejscia z inf na 0.25cm ma do pokonania moze 2 moze 3 milimetry wyciagu. to po prostu fizycznie nie ma prawa chodzic wolno. zreszta, to nie Sigma z wiertarka

osobiscie wybralem Tokine bo:
                - cenowo byla tansza niz Sigma
                - bardziej przydaje mi sie zakres 20~24 niz 10~12.
                - jasniejsza, i ostra juz na lekko przymknietych dziurach
                - aberracje potrafie przezyc, ale winietowania jakos nie (ktore w ACR owszem, czysci sie, ale to ni ... nie trzyma spojnego koloru z zakresem nieczyszczonym)

tyle. bez jakichs pobudek religijnych czy innych sympatii.
                www albo tez flickr

Komentarz

• mirhon
                  Pełne uzależnienie
                  • 2005
                  • 1025

akustyk, gdzie kupowałeś tą tokinę?

Komentarz

• matlog
                    Dopiero zaczyna
                    • 2008
                    • 32

Tamron 28-75/f2.8 vs. Tamron 17-50/f2.8

Witam, mam w tej chwili T28-75 i często brakuje mi szerszego kąta. Zastanawiam się nad zamianą na T17-50 tylko nie wiem jak ma się jakość zdjęć i pracy tego obiektywu czy jest taka jak 28-75. Podpinam obecnie do 400D i raczej w najbliższej przyszłości nie zamierzam przesiadać się na FF tylko na coś XXD.

Komentarz

• ABJ
                      Bywalec
                      • 2007
                      • 234

na pokrywajacych sie ogniskowych jakosc jest niemal identyczna, przy szerokim i f2.8 lubi sie ustawic z ostroscia przed obiektem, dosc irytujace czasami... AF - loteria, bardzo powolna loteria, zwlaszcza przy kiepskim swietle. Uzywalem obu na 40D, zeby nie bylo :P
                      abjphotography.com

Komentarz

• Loome
                        Pełne uzależnienie
                        • 2008
                        • 1008

podbijam dodatkowo mam 85 1.8, jednak jakosc z 28-75 mi sie podoba i nie iwem jak to sie ma w zastosowaniach portretowych (glownie) to 17-50. A czasem potrzeba czegos szerszego niz 28*1.6

Komentarz

• Ernest_DLRS
                          Pełne uzależnienie
                          • 2007
                          • 1216

28-75 to świetne szkiełko, lepiej nie wymieniaj go ale dokup sobie dół - tamron 12-24 f/4? Canon 10-22? tokina 12-24?
                          pozdrawiam
                          FF + S24EX | S50EX | H58/2 | H85/1.5
                          APSC + 18-55is | 70-300vc

kiedyś: C 400D > N D700 > C 30D > C 5D > C 40D | S20/1.8, S30/1.4, 85LmkII, 70-200L/2.8

Komentarz

• kisman
                            Bywalec
                            • 2006
                            • 167

Też bym radził brać coś szerszego jako uzupełnienie. Skoro Ci AF trafia to nie radze kombinować, a kto tam wie, może FF kupisz szybciej niż sobie to wyobrażasz
                            fotograf nowy sącz

Komentarz

• ryszard_ochódzki
                              Początki nałogu
                              • 2007
                              • 255

Jeśli nie zależy Ci na świetle to może 17-40. Bardzo zacny obiektyw z możliwością podpięcia do FF na przyszłość.
                              Mordo Ty moja !

Komentarz

Pracuję...