Statyw pytanko

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • sh4de
    Dopiero zaczyna
    • 2008
    • 48

Statyw pytanko

Witam, mam takie pytanko, które mi się nasunęło,
    Zanim kupiłem canon 450d, posiadałem wcześniej kompakt hybrydę,
    olympus 560uz i pod niego zakupiłem dość wysoki statyw.

Teraz jak na ten statyw nakręcam większego canona eos 450d, to owszem aparat się trzyma można go przechylać, wychylać i raczej aparat nie przeciąża statywu.
    Jednak przy każdym dotknięciu aparatu statyw przez chwile lekko "wibruje" czy tam drga, trwa to około 1-2 sek, gdyż konstrukcja statywu jest dość lekka (bo wiadomo statyw jest z allu).

Czy myślicie, że pod ten aparat powinienem kupić masywniejszy statyw?
    Bo nie wiem, czy warto i będzie jakaś duża różnica.
  • enter
    Pełne uzależnienie
    • 2005
    • 1201

pójdź do sklepu czy na gielde i zobacz czy na innym statywie będzie tak samo się chwiał

Komentarz

• bebesky
      Pełne uzależnienie
      • 2006
      • 1231

każdy statyw ma swoją nośność
      ten który masz widocznie jest bardzo słaby skoro nawet tak lekkiego aparatu nie jest w stanie utrzymać.
      po zakupie dobrego statywu nie będzie drgało
      Czyli zmiana pomoże - chyba że zmienisz na gorszy i słabszy - wtedy nie pomoże.

Komentarz

• mamut9
        Bywalec
        • 2008
        • 119

Zamieszczone przez sh4de
        pod ten aparat powinienem kupić masywniejszy statyw?
        Bo nie wiem, czy warto i będzie jakaś duża różnica.
        nie napisaleś jaki masz statyw, ale jednak chyba trzeba kupić solidniejszy i popatrz w wątku o statywach typu slik - tam jest cała informacja o tym jak prawidłowo dobrac statyw:-D
        pamietaj, że statyw wymieniasz rzadziej nawet niż aparat
        Canon EOS KissX2(450D) i kilka drobiazgów :razz:

Komentarz

• Jago
          Pełne uzależnienie
          • 2008
          • 1503

sh4de Uważaj na przechodzące w pobliżu koty Zmień statyw czym szybciej na coś bardziej stabilnego
          C R5m2; C RF 24-70 L; C RF 100-500 L

Komentarz

• irekaro
            Początki nałogu
            • 2007
            • 262

statyw to rzecz najważniejsza. każdy statyw przez chwilę drga, a im dłuższy obiektyw tym bardziej to widać - na LV. kup coś masywniejszego i nie więcej jak 3 segmenty, im ich więcej tym bardziej drga. dobrze jeśli styw ma haczyk od spodu , masz gdzie torbę powiesić jako obciążnik.
            canon

Komentarz

• Jago
              Pełne uzależnienie
              • 2008
              • 1503

Zamieszczone przez irekaro
              statyw to rzecz najważniejsza. każdy statyw przez chwilę drga, a im dłuższy obiektyw tym bardziej to widać - na LV. kup coś masywniejszego i nie więcej jak 3 segmenty, im ich więcej tym bardziej drga. dobrze jeśli styw ma haczyk od spodu , masz gdzie torbę powiesić jako obciążnik.
              No może nie najważniejsza, ale jedna z ważnych na pewno

Komentarz

• irekaro
                Początki nałogu
                • 2007
                • 262

lubię chodzić po górach, i na ten przykład ludzie najczęściej kupują ładne goretexowe kurtki np. z Alpinusa. chcą by ich było widać, co zamożniejsi kupią lepsze spodnie. tymczasem najważniejszą rzeczą są buty - czyli to co najmniej widac i nie rzuca się w oczy. dlatego kup dobry statyw a zobaczysz jakie fajne fotki księżyca można zrobić.
                canon

Komentarz

• Jago
                  Pełne uzależnienie
                  • 2008
                  • 1503

Zamieszczone przez irekaro
                  lubię chodzić po górach, i na ten przykład ludzie najczęściej kupują ładne goretexowe kurtki np. z Alpinusa. chcą by ich było widać, co zamożniejsi kupią lepsze spodnie. tymczasem najważniejszą rzeczą są buty - czyli to co najmniej widac i nie rzuca się w oczy. dlatego kup dobry statyw a zobaczysz jakie fajne fotki księżyca można zrobić.
                  Na górki, to ja zabieram monopod. Lżejszy, poręczniejszy .......no i niedźwiedzia możesz nim pogonić ;-)

Komentarz

• bebesky
                    Pełne uzależnienie
                    • 2006
                    • 1231

jakoś nie mam zaufania do alpinusa
                    a pisząc dalej OT - dłużej w ekstremalnych warunkach wytrzymasz bez butów niż bez odzienia wierzchniego

Komentarz

• nagor
                      Uzależniony
                      • 2007
                      • 522

obecny alpinus to nie to co stray poczciwy alpinus (tamten był nie do zdarcia i miał naprawdę rewelacyjne rzeczy - dużo z nich przetestowałem na sobie)

obecny - hm.. trudno mowić jest chyba niecałe dwa lata wiec nie można zbytnio o nim mowić
                      wiem ze na początku poszedł na masówkę i miał dość tandetnie wyglądające rzeczy
                      teraz wraca do porządniejrzych rzeczy i materiałow wiec chyba bedzie dobry.

Właśnie kupiłem kurtkę Gore nowego alpinusa - zobaczymy ile lat wytrzyma...
                      Canon 1D MK III, 300D x2| BG-E1 | Tokina 12-24 | Canon: 24-70 | 28 | 50 | 85 | 75-300 | 420EX |
                      zamiennik RS-60E3 | EOS -> m42 | Revuenon 50 | MC 3M-5CA 8/500 | pierścionki | First Opticam PRO-6604G + inny badziewny trójnóg

www.nagor.prv.pl - FOTOblog.

Komentarz

• gregobb
                        Dopiero zaczyna
                        • 2008
                        • 45

czy plus czy minus zawsze alpinus :P
                        a co statywu to zapewne masz jakis aluminiowy statyw do 100 pln (tak mysle)
                        one nie maja prawa utrzymac lustrzanki, sa do ok 1 kg w pospiechach, kolezanka z psp ma taki hama (w auchan z innym napisem to samo 30 pln ) i uzywa z kompaktem fuji, ale jet to leciutki sprzet, podpiolem do tego 40D z 17-40 i sie zdziwilem kazda zmiana ogniskowej to wyczekanie kilkusekundowe az sie ustabilizuje, a potem najlepsze jak nacisnesz spust migawki to znowu sie giba, opcja z pilotem nie inaczej, najlepiej bezprzewodowym :P
                        polecalbym przejsc sie do sklepu foto i zobaczyc, zalozyc body ze szklem i sprawdzic, cena mysle ok 250-300 pln minium jesli masz zamiar jakies zooma potem zakupic,

Komentarz

• yacenty
                          Bywalec
                          • 2007
                          • 177

tez kiedyś wziąłem statyw do s3is - taka hame za 70zł własnie, poszedłem w nocy cykać maszyny i co? wszystko poruszone
                          dopiero jak użyłem samowyzwalacza to zdjęcia zaczeły się udawać - zasada jest prosta - nie mozna uzywac zwykłego wyzwalnia - przycisku kiedy uzywamy statywu