Forum Canon-Board.info jest własnością prywatną. Decyzje Właściciela Forum są ostateczne.
Celem serwisu i forum Canon-Board.info jest wymiana doświadczeń i gromadzenie wiedzy z zakresu fotografii,zarówno techniki fotografowania jak i dot. sprzętu, w szczególności sprzętu fotograficznego marki Canon.
Zasady Forum
Wypowiedzi na Forum należy konstruować z zachowaniem ogólnie przyjętych zasad dobrego wychowania. Naruszenia nie będą tolerowane. Nie zezwala się na publikowanie materiałów (linki, zdjęcia, treści) o treści wulgarnej, sprzecznej z prawem lub mogące wywoływać spory, polemiki , działania, na tle religijnym, politycznym czy światopoglądowym.
Pisząc nową wiadomość - sprawdź czy wnosi ona coś do dyskusji oraz czy nie odbiega ona od tematu wątku. Niemile widziane jest pisanie postów w stylu "zgadzam się" i koniec lub powtarzanie argumentów.
Zanim założysz nowy temat, sprawdź w wyszukiwarce, czy nie był on już wcześniej poruszany na forum. W 90% przypadków był. Jeśli masz pytania związane z takim tematem, dopisz nowego posta do istniejącego wątku (o ile już nie ma w nim na nie odpowiedzi).(Z uwagi na ograniczenia techniczne wbudowanej wyszukiwarki Forum, alternatywnie proponujemy używać wyszukiwarki Google z komendą
"szukana_fraza site:Canon-Board.info")
Zakładając wątek nadaj mu tytuł, który dobrze podsumuje jego treść. Jeśli masz pytanie dotyczące obiektywu/aparatu, to podaj jego nazwę i zaznacz na czym problem polega. Nie jest mile widziane pisanie postów pod tytułem: "Pomocy", "Nie działa", "Co kupić?".
Należy przestrzegać tematyki na poszczególnych forach. Mam nadzieję że tematyka poszczególnych
forów jest dość jasna i proszę o jej przestrzeganie. Pisanie w nieodpowiednich miejscach powoduje dodatkową pracą dla moderatorów.
Ortografia - każdy piszący na forum powinien dokładnie sprawdzić pisownie przed wysłaniem posta. Zwracanie uwagi innym użytkownikom na ich błędy ortograficzne może odbywać się jedynie przez przesyłanie prywatnej wiadomości do użytkownika lub zaraportowanie posta do moderatorów. Należy unikać niechlujnego pisania wiadomości. Jeżeli szanujesz czas i wiedzę innych użytkowników Forum i chcesz od nich otrzymać odpowiedź, zadbaj o schludny i poprawny ortograficznie wygląd swojej wiadomości. Moderatorzy mają prawo poprawiać błędy w treści posta i przyznawać ostrzeżenia za rażące naruszenia niniejszego punktu. Dopuszczamy pisanie bez polskich liter.
Nie mile widziane jest odsyłanie do archiwum bez podania linka do odpowiedniego wątku.
Reklama na forum.
Dopuszczalne jest reklamowanie działalności fotograficznej tj. usług fotograficznych, wykonywania fotografii.
Wszystko co jest przeznaczone DLA fotografów uznawane jest za działalność komercyjna (np. warsztaty, albumy, odbitki, cały sprzęt fotograficzny).
Zasady reklamowe uregulowane są szczegółowo w odpowiedniej sekcji FAQ 'Zasady reklamy i działalności komercyjnej' które stanowią załącznik do niniejszego regulaminu.
Oferty sprzedaży/kupna sprzętu należy umieszczać jedynie w odpowiednim podforum zgodnie z zasadami Działu Giełda. Użytkownicy naruszający zasady działalności komercyjnych będą odpowiednio ostrzeżeni/ukarani, a ich wpisy usunięte.
Prezentowane zdjęcia muszą mieć rozmiar do 1280 pikseli w poziomie i do 900 pikseli w pionie.
Dostęp do forum z bramek internetowych może być niemożliwy z przyczyn technicznych - dla ograniczenia dostępu "anonimom" lubujących się w nagminnym łamaniu Regulaminu Forum. Zakładanie kolejnych użytkowników w celu ominięcia nałożonych ograniczeń na użytkownika (blokada tzw. Ban czasowy lub stały) skutkować będzie blokadą na numer IP.
Zasady porządkowe
Moderatorzy mają prawo ostrzegać w przypadku naruszenia ww. zasad lub netykiety oraz zablokować możliwość wypowiadania się na forum (czasowo lub stale) w przypadku poważnych/powtarzających się przypadków łamania regulaminu przez użytkownika. Administrator ma prawo zablokować konto użytkownika w przypadku rażącego naruszenia regulaminu. Administrator forum nie usuwa kont "na życzenie".
Posty i wątki naruszające regulamin, prawo lub dobre obyczaje będą edytowane, przenoszone lub kasowane przez moderatorów. Moderatorzy nie usuwają postów, ani nie zamykają wątków "na życzenie", tak więc proszę się dwa razy zastanowić zanim się coś napisze.
Zastrzeżenia co do decyzji i działań Moderatorów należy zgłaszać w pierwszej kolejności poprzez prywatną wiadomość do danego Moderatora. Kolejnym krokiem jest link 'Kontakt' na dole strony Serwisu do Właściciela forum ? użytkownik fomag . Moderatorzy nie mają prawa zmieniać decyzji innych moderatorów.
2014.10.12 - zmiana dot. działań komercyjnych; patrz też tutaj: http://www.canon-board.info/faq.php
2017.12.01 - zmiana pkt 9. dotycząca dopuszczalnych rozmiarów zdjęć, od teraz można 1280 x 900 pikseli.
Witam, mam takie pytanko, które mi się nasunęło,
Zanim kupiłem canon 450d, posiadałem wcześniej kompakt hybrydę,
olympus 560uz i pod niego zakupiłem dość wysoki statyw.
Teraz jak na ten statyw nakręcam większego canona eos 450d, to owszem aparat się trzyma można go przechylać, wychylać i raczej aparat nie przeciąża statywu.
Jednak przy każdym dotknięciu aparatu statyw przez chwile lekko "wibruje" czy tam drga, trwa to około 1-2 sek, gdyż konstrukcja statywu jest dość lekka (bo wiadomo statyw jest z allu).
Czy myślicie, że pod ten aparat powinienem kupić masywniejszy statyw?
Bo nie wiem, czy warto i będzie jakaś duża różnica.
każdy statyw ma swoją nośność
ten który masz widocznie jest bardzo słaby skoro nawet tak lekkiego aparatu nie jest w stanie utrzymać.
po zakupie dobrego statywu nie będzie drgało
Czyli zmiana pomoże - chyba że zmienisz na gorszy i słabszy - wtedy nie pomoże.
pod ten aparat powinienem kupić masywniejszy statyw?
Bo nie wiem, czy warto i będzie jakaś duża różnica.
nie napisaleś jaki masz statyw, ale jednak chyba trzeba kupić solidniejszy i popatrz w wątku o statywach typu slik - tam jest cała informacja o tym jak prawidłowo dobrac statyw:-D pamietaj, że statyw wymieniasz rzadziej nawet niż aparat
statyw to rzecz najważniejsza. każdy statyw przez chwilę drga, a im dłuższy obiektyw tym bardziej to widać - na LV. kup coś masywniejszego i nie więcej jak 3 segmenty, im ich więcej tym bardziej drga. dobrze jeśli styw ma haczyk od spodu , masz gdzie torbę powiesić jako obciążnik.
statyw to rzecz najważniejsza. każdy statyw przez chwilę drga, a im dłuższy obiektyw tym bardziej to widać - na LV. kup coś masywniejszego i nie więcej jak 3 segmenty, im ich więcej tym bardziej drga. dobrze jeśli styw ma haczyk od spodu , masz gdzie torbę powiesić jako obciążnik.
No może nie najważniejsza, ale jedna z ważnych na pewno
lubię chodzić po górach, i na ten przykład ludzie najczęściej kupują ładne goretexowe kurtki np. z Alpinusa. chcą by ich było widać, co zamożniejsi kupią lepsze spodnie. tymczasem najważniejszą rzeczą są buty - czyli to co najmniej widac i nie rzuca się w oczy. dlatego kup dobry statyw a zobaczysz jakie fajne fotki księżyca można zrobić.
lubię chodzić po górach, i na ten przykład ludzie najczęściej kupują ładne goretexowe kurtki np. z Alpinusa. chcą by ich było widać, co zamożniejsi kupią lepsze spodnie. tymczasem najważniejszą rzeczą są buty - czyli to co najmniej widac i nie rzuca się w oczy. dlatego kup dobry statyw a zobaczysz jakie fajne fotki księżyca można zrobić.
Na górki, to ja zabieram monopod. Lżejszy, poręczniejszy .......no i niedźwiedzia możesz nim pogonić ;-)
obecny alpinus to nie to co stray poczciwy alpinus (tamten był nie do zdarcia i miał naprawdę rewelacyjne rzeczy - dużo z nich przetestowałem na sobie)
obecny - hm.. trudno mowić jest chyba niecałe dwa lata wiec nie można zbytnio o nim mowić
wiem ze na początku poszedł na masówkę i miał dość tandetnie wyglądające rzeczy
teraz wraca do porządniejrzych rzeczy i materiałow wiec chyba bedzie dobry.
Właśnie kupiłem kurtkę Gore nowego alpinusa - zobaczymy ile lat wytrzyma...
Canon 1D MK III, 300D x2| BG-E1 | Tokina 12-24 | Canon: 24-70 | 28 | 50 | 85 | 75-300 | 420EX |
zamiennik RS-60E3 | EOS -> m42 | Revuenon 50 | MC 3M-5CA 8/500 | pierścionki | First Opticam PRO-6604G + inny badziewny trójnóg www.nagor.prv.pl - FOTOblog.
czy plus czy minus zawsze alpinus :P
a co statywu to zapewne masz jakis aluminiowy statyw do 100 pln (tak mysle)
one nie maja prawa utrzymac lustrzanki, sa do ok 1 kg w pospiechach, kolezanka z psp ma taki hama (w auchan z innym napisem to samo 30 pln ) i uzywa z kompaktem fuji, ale jet to leciutki sprzet, podpiolem do tego 40D z 17-40 i sie zdziwilem kazda zmiana ogniskowej to wyczekanie kilkusekundowe az sie ustabilizuje, a potem najlepsze jak nacisnesz spust migawki to znowu sie giba, opcja z pilotem nie inaczej, najlepiej bezprzewodowym :P
polecalbym przejsc sie do sklepu foto i zobaczyc, zalozyc body ze szklem i sprawdzic, cena mysle ok 250-300 pln minium jesli masz zamiar jakies zooma potem zakupic,
tez kiedyś wziąłem statyw do s3is - taka hame za 70zł własnie, poszedłem w nocy cykać maszyny i co? wszystko poruszone
dopiero jak użyłem samowyzwalacza to zdjęcia zaczeły się udawać - zasada jest prosta - nie mozna uzywac zwykłego wyzwalnia - przycisku kiedy uzywamy statywu