Raynox + 350D

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Baal
    Bywalec
    • 2006
    • 228

Raynox + 350D

Witam

Mam pytanie czy jest sens kupować konwerter Raynoxa do 350D i do Sigmy 70-300mm DG APO Macro do fotografowania makro? Jeśli tak to jaki konwertrer kupić?
    Canon 350D EOS | Canon EF-S 18-55mm f/3.5-5.6 | Velbon CX 440 | Kingston CompactFlash 1GB | Soczewki makro: +1d, +1d, +2d, +4d, +10d
  • Zodiakalny Rak
    Początki nałogu
    • 2006
    • 411

Zamieszczone przez Baal
    Witam

Mam pytanie czy jest sens kupować konwerter Raynoxa do 350D i do Sigmy 70-300mm DG APO Macro do fotografowania makro? Jeśli tak to jaki konwertrer kupić?
    Tak, swego czasu jacam uzywal wlasnie takiego zestawu, efekty mozesz zobaczyc w poczatkach jego galerii.

DCR-250

pozdrawiam,
    z pozdrowieniami

Komentarz

• Baal
      Bywalec
      • 2006
      • 228

Dziękuje
      Canon 350D EOS | Canon EF-S 18-55mm f/3.5-5.6 | Velbon CX 440 | Kingston CompactFlash 1GB | Soczewki makro: +1d, +1d, +2d, +4d, +10d

Komentarz

• ripek
        Pełne uzależnienie
        • 2005
        • 1486

Swietnie sprawdza sie na 50mm.

Oto przykład:

Canon G10, WP-DC28, :grin: 5d mkIII:grin: 5d mkI 17-40L 24LII 35L 85LII 580II

Komentarz

• Bushi
          Dopiero zaczyna
          • 2006
          • 34

Możesz spróbować też z pierścieniami odwrotnego mocowania jeśli chodzi o makro a już najlepszym rozwiązaniem przy takiej ogniskowej będzie mieszek.
          Kupujesz dwie przejściówki z m42 na EOS(całość ok 100zł) i do tego mieszek - na allegro chodzą już od 100zł-są to przeważnie rosyjskie mieszki ale w BDB stanie. Zdjęć nie ma co porównywać do soczewek, konwerterów i takich tam i napewno wyjdzie taniej niż ten raynox!
          http://www.50mm.com.pll

Komentarz

• alien
            Początki nałogu
            • 2004
            • 412

Podobno raynox daje wieksze zblizenie niz np. helios i pierscien posredni - czy to prawda?
            Pozatym przy raynoxie chyba działa AF no i łatwiej ustawić ostrość?

Czy ktoś może to ewentualnie potwierdzić?
            ja tam jestem zielony(jak na prawdziwego aliena przystało) więc licze na Waszą pomoc ;p

Komentarz

• Vitez
              zło konieczne
              • 2004
              • 19804

Zamieszczone przez alien
              Pozatym przy raynoxie chyba działa AF no i łatwiej ustawić ostrość?
              Na Tamronie 28-75 2.8 i sigmie 70-300 APO AF z Raynoxem nie dzialal w zadnym ustawieniu.

Komentarz

• ripek
                Pełne uzależnienie
                • 2005
                • 1486

Na 50mm AF dziala ale bardzo jezdzi. Generalnie trzeba ustawic się w odpowiedniej odleglosci od obiektu zeby zaczął działać w miare sensownie.

Komentarz

• alien
                  Początki nałogu
                  • 2004
                  • 412

A jak jest z powiększeniem?Da się osiągnąc cos na miare heliosa i pierscienia posredniego czy raczej nie ma szans?
                  Czy z obiektywem 50mm f1.8 tez sie sprawdzi?
                  ja tam jestem zielony(jak na prawdziwego aliena przystało) więc licze na Waszą pomoc ;p

Komentarz

• Zodiakalny Rak
                    Początki nałogu
                    • 2006
                    • 411

Zamieszczone przez alien
                    A jak jest z powiększeniem?Da się osiągnąc cos na miare heliosa i pierscienia posredniego czy raczej nie ma szans?
                    AD. 1 Bedzie dosc trudno choc nie niemozliwe! (przegladales poczatki galerii jacam?)
                    AD. 2 Wlasnie do 50/1,8 polecam.

pozdrawiam,
                    z pozdrowieniami

Komentarz

• ripek
                      Pełne uzależnienie
                      • 2005
                      • 1486

Zamieszczone przez alien

Zdjecie z góry robione jest 50mm - jak widać działa i to dobrze

Komentarz

• alien
                        Początki nałogu
                        • 2004
                        • 412

Dziekuje wszystkim za odpowiedzi!
                        Jednak jesli chodzi o te zdjecie "z góry" to wydaje mi sie ze równie dobre zblizenie osiągne sama hybryda bez raynoxa....

Może jeszcze jakieś przykłady? Np. zapałki? Byłbym wdzięczny!

Komentarz

• ripek
                          Pełne uzależnienie
                          • 2005
                          • 1486

Nie jest to max przyblizenie - po prostu zdjecie zrobilem zeby bylo ok a nie zeby wyciagnac max powiekszenie.

Komentarz

• alien
                            Początki nałogu
                            • 2004
                            • 412

A mógłbyś na maksymalnym zblizeniu sfotografować główke zapałki?No chyba ze nie masz w domu

Byłbym ogromnie wdzięczny!

Komentarz

• alien
                              Początki nałogu
                              • 2004
                              • 412

uuu bidaku nie masz zapałek w domu?

Komentarz

Pracuję...