Sigma 70-200 2,8 kontra Canon 70-200 2,8

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • DarekSzu
    Bywalec
    • 2004
    • 170

Sigma 70-200 2,8 kontra Canon 70-200 2,8

Kupiłem ową sigmę i mam pytanie - rozpatruję jednak zamianę za dopłatą na Canona - czy dzięki temu uzyskam lepszy kontrast na zdjeciach, kolory (tu mam jakby ciut mniej naturalne) - ostrość jest raczej OK. Proszę o szybkie info bo sigmę testuję 2 dni i umówiłem się na jutro na decyzję co do zamiany.
    Analog i cyfra
  • sv

70-200/2,8 jest rewelacyjny (ostrosc, kontrast i odwzorowanie koloru). zamieniaj.
    pzdr
    sven

Komentarz

• chase
      Dopiero zaczyna
      • 2005
      • 41

Ja mialem okazje tylko na porownanie Sigmy 70-200 2.8 vs Canon 70-200 4.0L. Dzisiaj ogladajac te fotki z porownania nie mam do konca pewnosci ktore zdjecia z ktorego szkla (jedynie te robione na 2.8 to wiadomo skad pochodza).

Komentarz

• asterix
        Uzależniony
        • 2005
        • 793

ja bym z chjecia porwal jakiegos "L"ekarza z 70-200 f4 by porownac moja vs czerwony pas
        Canon 5d II | Canon EF 85mm f/1.2L II USM | Canon TS-E 24mm f/3.5 L II Tilt-Shift | Canon EF 24-105mm f/4 L IS USM | Follow Focus TrusMT NT4 | Gini's Shoulder Rig DSLR-17 | Zoom h4n + audiotechnika at875r | SmallHD DP6 | Glidecam 2000 PRO | Oswietlenie i duperele, baterie i bateryjki, kabliska i kabelki, plecaki i szkrzyneczki... ahh is statywy Libec'a.

Komentarz

• sv

Zamieszczone przez mmsza
          Nie jest zły ale na ziemię nie powala. Znacznie mniej ostry niż wersja F4.
          Piszę o Canonie.
          mialem 70-200/4, mam 70-200/2,8 i zapewniam cie, ze moj 70-200/2,8 jest rewelacyjny, a przy f4 jest lepszy niz 70-200/4

Komentarz

• DarekSzu
            Bywalec
            • 2004
            • 170

REWELACJA !!!!!!!!!! Kilka prób na 2,8, 4 i na 8 w studio. Nawet przy założonym filtrze Hoya (kipskawy) zdjęcia z prawidłowym kontrastem, kolory, ostrość - po prostu SUPER !!!!
            Analog i cyfra

Komentarz

• DarekSzu
              Bywalec
              • 2004
              • 170

Oczywiście mówię o 70-200 f 2,8 bez IS
              Analog i cyfra

Komentarz

• Arkan
                Pełne uzależnienie
                • 2004
                • 1401

Zamieszczone przez mmsza
                też miałem oba. nie wykluczone, że z moim egz. coś nie tak było.
                u mnie było podobnie - f4L był widocznie lepszy od f2.8L
                Pentax K-5 II, Leica M9

Komentarz

• Cichy
                  Pełne uzależnienie
                  • 2004
                  • 7450

Zamieszczone przez mmsza
                  Nie jest zły ale na ziemię nie powala. Znacznie mniej ostry niż wersja F4.
                  Piszę o Canonie.

Cóż za bzdury za przeproszeniem. Na f4 wersja 2.8 jest ostrzejsza.

add:

NO z tego, co widzę, różne opinie. Ja ze zdjeć z f/4 L nie byłem zadowolony, a z f/2.8 jestem
                  O obiektywach wiem prawie wszystko

Komentarz

• DarekSzu
                    Bywalec
                    • 2004
                    • 170

Zamieszczone przez mmsza
                    Rzadko kto ma cywilną odwagę się przyznać do wywalenie 4,5K w błoto.
                    Wybacz, ale bardziej miarodajne są opinie ludzi, którzy coś mieli kiedyś niż tych co sobie tę rzecz dopiero kupili (olśnienie ponabywcze)
                    Nie zgodzę się z Tobą. To nie olśnienie tylko rzeczowe testy na jednym i drugim sprzęcie. NIe znam i nie miałem okazji przetestować Canona f 4 700-200 ale potrzebowałem f/2,8. Sigma była bardzo ostra, nastawy AF bez najmniejszych kłopotów ale niestety kontrast, kolor i do tego niebieskie otoczki przy kontrastowych scenach wokoło białych elementów - długo próbowałem ją opanowac ale nici. Oczywiście zdjecia z niej na papierze też wyszły bardzo dobrze - ale tylko te o umiarkowanej scenie kontrastu, do tego musiałem sporo pracować nad RAWem by osiągnąć zadowalający efekt. Z Canonem 70-200 f 2,8 widze już od razu różnicę - i też nie piszę tego na odczepkę bo zstrzegłem sobie ponownie wymianę sprzetu jesli nadal nie spełni moich oczekiwań. Ale jak na razie spełnia na całej linii. Ostrość bardzo dobra i w punkt, kontrast i kolor bez uwag. NIe wiem jak będzie z tymi otoczkami wokoło bieli na kontrastowych scenach ale i to też sprawdzę. Dodam jeszcze, że na 70 mm Sigma niczym nie odstępowała w studio od 70 mm Canona 24-70
                    Analog i cyfra

Komentarz

• chase
                      Dopiero zaczyna
                      • 2005
                      • 41

DarekSzu moglbys zamiescic jakies zdjecia na ktorych bedzie widac te roznice w kontrascie i kolorze miedzy Sigma a Canonem?

Komentarz

• Cichy
                        Pełne uzależnienie
                        • 2004
                        • 7450

Zamieszczone przez mmsza
                        Rzadko kto ma cywilną odwagę się przyznać do wywalenie 4,5K w błoto.
                        Wybacz, ale bardziej miarodajne są opinie ludzi, którzy coś mieli kiedyś niż tych co sobie tę rzecz dopiero kupili (olśnienie ponabywcze)
                        70-200 4 L miałem pół roku, 70-200 L 2.8 mam 2 miesiące, olśnienie ponabywcze mówisz?

add. oczywiście nie uwzględniając innych teleobiektywów, jakie miałem.
                        Ostatnio edytowany przez Cichy; 343.
                        O obiektywach wiem prawie wszystko

Komentarz

• sebcio80
                          Pełne uzależnienie
                          • 2005
                          • 2655

ja posiadam Sigme, dla mnie co piszecie to wszystko jest dziwne, Sigma jest tak samo szybka jak Canon, kolory i kontrast jest identyczny, ostrosc tylko na 2.8 minimalnie lepsza jest w Canonie, jednak roznica jest naprawde mala, nie warta 1800 zł roznicy w cenie
                          Moje wątki na forum: sport | fashion
                          | R5 | 5D3 | 16-35L II | Sigma 24 Art | Sigma 50 Art | Sigma 105 Art | Sigma 120-300 2.8 OS |

Komentarz

• Mac
                            Pełne uzależnienie
                            • 2004
                            • 2063

Zamieszczone przez asterix
                            ja bym z chjecia porwal jakiegos "L"ekarza z 70-200 f4 by porownac moja vs czerwony pas
                            Możesz mnie dorwać
                            EOS 5D/BG-E4, EOS-300V, EF 16-35/2.8 | EF 24-105/4 | EF 70-200/2.8| EF 100-400/4.5-5.6 | EF 15/2.8 Fisheye | EF 35/1.4 | EF 135/2| EF 100/2.8 Macro | EF MP-E 65/2.8 Macro | Lensbaby Composer | 580 EX II | MR-14EX | PowerShot SX1 IS, Gitzo 1540, 682B

Komentarz

• Mac
                              Pełne uzależnienie
                              • 2004
                              • 2063

Co do jednego nie mam wątpliwości Canon jest szybszy od Sigmy, mam 70-200 4L i jestem zadowolony.
                              EOS 5D/BG-E4, EOS-300V, EF 16-35/2.8 | EF 24-105/4 | EF 70-200/2.8| EF 100-400/4.5-5.6 | EF 15/2.8 Fisheye | EF 35/1.4 | EF 135/2| EF 100/2.8 Macro | EF MP-E 65/2.8 Macro | Lensbaby Composer | 580 EX II | MR-14EX | PowerShot SX1 IS, Gitzo 1540, 682B

Komentarz

Pracuję...