Canon EF 70-300 mm IS USM czy CANON 70-200 F/4 USM L

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • mirhon
    Pełne uzależnienie
    • 2005
    • 1025

Canon EF 70-300 mm IS USM czy CANON 70-200 F/4 USM L

Będę miał na przyszłą sobotę te 2 szkiełka do testów. Jakieś pomysły na testy? Zamierzam pofocić ze statywu na max dziurach i różnych ogniskowych i z ręki (dla 70-300 z IS). Te szkła są w podobnej cenie i mam doradzić znajomemu co wybrać a przy okazji sam zdecyduję co kupić w przyszłości :-)
    Canon 20d + Tamron 28-75/2.8 + Canon 70-200/4L + Speedlite 550ex
  • Robson01
    Pełne uzależnienie
    • 2005
    • 1574

Najlepiej odpuść sobie pudełka, tablice i inne duperele, a wyjdź na świeże powietrze.
    Canon
    Nie kłóć się z idiotami - ściągną cię na swój poziom i pokonają doświadczeniem...

Komentarz

• mirhon
      Pełne uzależnienie
      • 2005
      • 1025

Zamieszczone przez Robson01
      Najlepiej odpuść sobie pudełka, tablice i inne duperele, a wyjdź na świeże powietrze.
      Tak też mam zamiar zrobić, a jedyny bardziej analityczny test to chciałbym cyknąć jakąś ścianę z cegieł...tylko problem w tym że w pobliżu nie mam żadnych ceglanych konstrukcji... :-)

Komentarz

• perlpa
        Początki nałogu
        • 2005
        • 350

Pamiętaj żeby oprócz porównania samej ostrości przyjrzeć się również innym aspektom - praca pod światło, kontrasty, bokeh i takie tam.
        Często o wyborze danego sprzetu decydują względy ergonomi lub po prostu fakt że coś nam się bardziej podaba a coś mniej.
        Pozdrawiam

P.S. Osobiście w podobnym zakresie ogniskowych przedkładam jaśniejsze szkło bez IS niż IS przy ciemniejszym.

Komentarz

• mirhon
          Pełne uzależnienie
          • 2005
          • 1025

Zamieszczone przez perlpa
          Pamiętaj żeby oprócz porównania samej ostrości przyjrzeć się również innym aspektom - praca pod światło, kontrasty, bokeh i takie tam.
          Często o wyborze danego sprzetu decydują względy ergonomi lub po prostu fakt że coś nam się bardziej podaba a coś mniej.
          Pozdrawiam

P.S. Osobiście w podobnym zakresie ogniskowych przedkładam jaśniejsze szkło bez IS niż IS przy ciemniejszym.
          Akurat w tym przypadku różnica jasności nie jest dramatyczna.

Komentarz

• Cichy
            Pełne uzależnienie
            • 2004
            • 7450

Uhm.. myślałem, że zobaczę jakiś test a tu kolejna paplanina..
            O obiektywach wiem prawie wszystko

Komentarz

• Morfeusz12
              Dopiero zaczyna
              • 2005
              • 26

Witam.Mam ten sam dylemat,czekam na opinie .350 czeka.pozdrawiam
              Canon EOS 1D Mark II N. 17-40 f4 . 300 f 2.8 IS .CF SanDisc Extreme 16 GB..Fotobank.Hand Strap.Statyw,filtry,plany+dluga lista zakupow . pusty portfel...

Komentarz

• Pikczer
                Pełne uzależnienie
                • 2005
                • 2578

Zazalenie

mirhon !!!!
                jak masz jakies testy to dawaj, a jak dopiero sie zbierasz, to nie tytuluj tak watku, bo to tylko wszystkich myli

Komentarz

• Tytus
                  Pełne uzależnienie
                  • 2004
                  • 1358

Zamieszczone przez mirhon
                  Będę miał na przyszłą sobotę te 2 szkiełka do testów. Jakieś pomysły na testy? Zamierzam pofocić ze statywu na max dziurach i różnych ogniskowych i z ręki (dla 70-300 z IS). Te szkła są w podobnej cenie i mam doradzić znajomemu co wybrać a przy okazji sam zdecyduję co kupić w przyszłości :-)
                  ja miałem oba szkla w ręku i zdecydowanie wybrałem 70-300IS, bo:

1. 70-200 ma problemy z 20D i nie chciałem ryzykować,
                  2. 200mm to dla mnie zdecydowanie za mało
                  3. IS to IS, nic go nie zastąpi a ja korzystam z niego w 90% sytuacji
                  4. nie wygląda tak wieśniacko jak ten biały 70-200
                  5. uszczelnienia "L"ek mnie nie przekonują, robiłem zdjęcia w takich warunkach, że niejeden onanista nie zabrałby w te miejsca swoich zabawek i nic moim szkiełkom tam się nie stało
                  6. dla mnie to bardzo fajny obiektyw, jak na moje potrzeby (turystyczne bardzo wszechstronne) idealne, oczywiście jak będę miał tragarza kupię sobie 100-400IS...a wcześniej przemaluję go na czarno...
                  20Dset
                  maj łeb...

Komentarz

• Auwo
                    Uzależniony
                    • 2004
                    • 928

Tytus - jakie problemy ma 70-200 z 20D ? Ja swego czasu nie zaobserwowałem żadnych ?!

Komentarz

• Tytus
                      Pełne uzależnienie
                      • 2004
                      • 1358

Zamieszczone przez Auwo
                      Tytus - jakie problemy ma 70-200 z 20D ? Ja swego czasu nie zaobserwowałem żadnych ?!
                      jak słyszałem że często się gryzą...czytałem o tym dość sporo...ponoć 70-200 nie lubi cropa...
                      20Dset
                      maj łeb...

Komentarz

• KMV10
                        Pełne uzależnienie
                        • 2005
                        • 2320

Moment - przecież nie tak dawno 70-200 4L był jednym z lepszych wyborów do cyfry np. 20D! Coś się zmieniło?

Komentarz

• Tytus
                          Pełne uzależnienie
                          • 2004
                          • 1358

Zamieszczone przez KMV10
                          Moment - przecież nie tak dawno 70-200 4L był jednym z lepszych wyborów do cyfry np. 20D! Coś się zmieniło?
                          ja się nie wypowiadam, piszę co czytałem, także na tym forum jak pamiętam...
                          20Dset
                          maj łeb...

Komentarz

• KMV10
                            Pełne uzależnienie
                            • 2005
                            • 2320

Ludzie mieli kłopoty z 70-200 2.8 (mydło przy 2.8 ) ale 4L był do tej pory w miarę poza podejrzeniem (no oczywiście nie wliczamy w to BF/FF).

Komentarz

• Tytus
                              Pełne uzależnienie
                              • 2004
                              • 1358

Zamieszczone przez KMV10
                              Ludzie mieli kłopoty z 70-200 2.8 (mydło przy 2.8 ) ale 4L był do tej pory w miarę poza podejrzeniem (no oczywiście nie wliczamy w to BF/FF).
                              do wyboru, 70-200 może i jest ostrzejszy, ale dla mnie za krótki, na moje potrzeby nie nadaje się, komuś innemu może pasi, jego wola...
                              20Dset
                              maj łeb...

Komentarz

Pracuję...