Canon EF 50 mm f/1.8 II a trwałość

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • darnok
    Bywalec
    • 2006
    • 204

Canon EF 50 mm f/1.8 II a trwałość

Witam.
    przymierzam sie do kupna Canon EF 50 mm f/1.8 II
    z testow na tym forum i na innych podobnych uzytkownicy chwala sobie jakosc wykonywanych zdjec.
    Ale mam inne pytanie, co z trwaloscia obiektywu?
    natknalem sie na kilka mocno rozbieznych opini.
    ponoc po kilku tys zdjec duze luzy sie pojawiaja, bagnet platikowy sie wyciera i w sumie do wyrzucenia jest.:-?
    czy ktos ma ten obiektyw i moglby powiedziec cos wiecej o jego wytrzymalosci na uzywanie??
    PuFFa + eLegancki pLecak|
    GALERIA CB [portrety] GALERIA CB [reporterka] GALERIA CB [CB-VIDEO]
  • JaBlam
    Pełne uzależnienie
    • 2006
    • 1304

no wiesz.. za 350 zl to nie jest to szczyt wykonania, zalezy tez jak dbasz. Ja moim wykonalem kilka tys fotek i ani sie nie zdarlo nic ani nie poluzowalo. Robie fotki moze nie na piasku na Saharze ale na koncertach gdzie napewno nie jest sterylnie

----------------------------------------
    Moje pstryki na www.jblaminsky.com od 1 lutego 09 -swiat Eli i Kanona zamienilem na swiat Nikkorow...i dzisiaj nadal nie żaluje

Komentarz

• sergi
      Początki nałogu
      • 2004
      • 413

wykonanie obiektywu jest kiepskie i nawet gdy leżał nieużywany w środku pojawiły mi sie paprochy. Cały jest plastikowy (łącznie z bagnetem) bez zadnych uszczelnień.

Ale... za 300 zeta masz świetny obiektyw który robi zdjęcia żyleta. Jedynie bokeh jest taki sobie ale ujdzie w tłumie.
      5DmkII, Canon 24-70 f/2.8, Canon 85 f/1.8, Canon 70-200 f/4, 430 EX
      :: Banki Zdjęć - sprzedaż zdjęć w agencjach microstock
      :: Motywy wordpress

Komentarz

• iktorn92
        Uzależniony
        • 2007
        • 605

No za 300zl nie możan sie spodiewać rewelacji ale zawsze..
        Wiadomo ze wijny w iraku nie wytrzyma ale daje sobie dzielnie radę nawet w zimie. Mialem przedtem wyprodukownego w japonii teraz mam nówke na gwarancji i nie zauwazyłem róznicy w wykonaniu. trzeba byc poprost ostrożnym przy zmianie obiektywu i będzie ok. Tylko jeszcze jest pytanie do czego go będziesz używał i jak? Za ta cenę zdecydowanie polecam.
        Flickr
        Portfolio Ślubne

Komentarz

• M@riusz
          Początki nałogu
          • 2006
          • 348

Za taką cene nie znajdziesz lepszej stałki 50 mm. Natomiast cena jest taka, że jak Ci się obiektyw rozpirzy, zawsze możesz sprawić sobie nowy... ;-)

M@riusz
          Canon EOS 30D | Canon EOS 7D | Tokina 11-16 AT-X 116 Pro DX f/2.8 | Tamron 17-35 SP AF Di LD IF f/2.8-4 | Tamron 28-75 SP AF XR Di LD IF f/2.8 | Tamron 70-200 f/2.8 Di LD Macro | Canon EF 50 f/1.8 | Speedlite 430 EX | Velbon Sherpa 600R | Velbon RUP 4 | Naneu Pro C300

Komentarz

• sowask8
            Bywalec
            • 2006
            • 166

rok gwarancji gdzie niegdzie dwa to da rade przezyc
            Canon pełna klatka i do przodu

http://www.soowsen.blogspot.com

Komentarz

• darnok
              Bywalec
              • 2006
              • 204

w sumie planuje wykorzystywac go tylko do portretow plenerze,
              a gdzie widzieliscie za 300 pln i 2 lata gwarancji?
              bo ja najtaniej widizalem w fotojokerze za 389 i rok gwarancji.

Komentarz

• Robson01
                Pełne uzależnienie
                • 2005
                • 1574

Jak za nowy to cena nawet na Allegro około 350-380 zł. A 2 lata gwarancji to przez sprzedawcę.
                Canon
                Nie kłóć się z idiotami - ściągną cię na swój poziom i pokonają doświadczeniem...

Komentarz

• kris75
                  Początki nałogu
                  • 2006
                  • 413

mam ten obiektyw rok czasu uzywany amatorsko (czyli z nalezyta dbaloscia , chociaz dosc intensywnie) co do pracy to zauwazylem ze w obiektyw bardzo latwo dostaja sie paprochy ale nic ponadto zlego sie nie dzieje. Mimo to jak cie stac to polecam od razu zakup wersji 1.4 wersja 1.8 nieladnie rozmazuje tlo - mi sie to przynajmniej malo podoba :/
                  ________
                  Rzeczy widzimy nie takimi, jakie są, ale takimi, jacy jesteśmy
                  Immanuel Kant

Komentarz

• Adso
                    Początki nałogu
                    • 2007
                    • 310

hmmm...a nie lepiej pomyśleć o 50tce z gwintem M42? można kupić na allegro piękne Takumary czy Porsty ze światłem 1.8 czy 1.4, że nie wspomnę o rosyjskich Heliosach, które można kupić już za 35-50 złociszy za sztukę Porządne metalowe wykonanie...no ale niestety manual, chociaż z przejściówką z potwierdzenie ostrości można chyba wytrzymać.
                    galeria: http://adso.digart.pl/digarty/

Komentarz

• JaBlam
                      Pełne uzależnienie
                      • 2006
                      • 1304

Ja mam Tessara na zbyciu do sprzedazy 50mm jakbys chcial....

----------------------------------------
                      Moje pstryki na www.jblaminsky.com od 1 lutego 09 -swiat Eli i Kanona zamienilem na swiat Nikkorow...i dzisiaj nadal nie żaluje

Komentarz

• adamek
                        Pełne uzależnienie
                        • 2004
                        • 2265

Moja 50-ka upadała na ziemię, turlała się po trawie, lądowała ileś razy w torbie bez obu dekielków, dostała kiedyś z wody, fotografowałem nią na deszczu --> i nic jej się nei stało.
                        Miłego dnia
                        adam jastrzębowski
                        cyfra i analog. obiektywy, statyw i monopod
                        tu tu

Komentarz

• Adso
                          Początki nałogu
                          • 2007
                          • 310

ze światłem 2.8?...za circa, coma...i dlaczego az tyle?
                          galeria: http://adso.digart.pl/digarty/

Komentarz

• Kolekcjoner
                            Obertroll
                            • 2006
                            • 18793

Mam go już kilka ładnych lat - i nie leży w szafie - używamy go z żoną dość czesto. Nie widzę póki co oznak żeby się bardziej chwiał niż na początku .
                            "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
                            Kapitan Wagner

Komentarz

• darnok
                              Bywalec
                              • 2006
                              • 204

hm.. czyli wynika na to ze jednka za taka cene oplaca sie kupic ten obiektyw tym bardziej ze znalazlem sklep ktory daje 2 lata gwarancji
                              i jak sie po tym czasie spsuje to kupie 50 na 1,4
                              o przesiadce na m42 dopiero mysle ale dzieki za propozycje JaBlam

Komentarz

Pracuję...