Canon 400 D i Karta CF

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • schuvi
    Bywalec
    • 2007
    • 197

Canon 400 D i Karta CF

Witam was, mam pytanie. Otoz powiedzcie mi jaka najwieksza carte CF obsluguje 400D?? Mam 2 gb i chcialbym ja wymienic ale niewiem jaka mam sobie kupic.Jestem przygotowany na 8 gb ale niechce szczelic glupstwa.
    Pozdro z wiednia
    -40D + -BG E2N + -EF50 f1.4 + -EFS17-55 f2.8 IS USM + -EF24-105 f4L IS USM + -EF70-200 f2.8 IS USM + peedlite 430EX+580EX + 2xanDisk-III 4gb + owe Pro Mini Trekker Classic (w planie: EF 16-35 II f2.8)
  • Diakon
    Dopiero zaczyna
    • 2006
    • 21

Ja mam Kingstona 4GB i śmiga bez problemu. Co do większej pojemności to albo zajrzyj do instrukcji a jak masz możliwość to idź do sklepu z apratem i wsadź na moment karte 8GB i zobacz ew. strzel kilka fotek. Pozdrawiam.

Komentarz

• nagor
      Uzależniony
      • 2007
      • 522

z tego co było już pisane wynika ze obsługuje ale ktoś miał problem z numerowanie... ze numeruje do iluś tam zdjęc i później jest problem ale że tak zapytam na ile się wybierasz zę potrzebne ci aż 8 GB i jakiej wielkości robisz zdjęcia (ile MP) że potrzeb aaż tyle przestrzeni - podejrzewam zę w RAWie robisz...
      A później jak to wywołasz...
      Canon 1D MK III, 300D x2| BG-E1 | Tokina 12-24 | Canon: 24-70 | 28 | 50 | 85 | 75-300 | 420EX |
      zamiennik RS-60E3 | EOS -> m42 | Revuenon 50 | MC 3M-5CA 8/500 | pierścionki | First Opticam PRO-6604G + inny badziewny trójnóg

www.nagor.prv.pl - FOTOblog.

Komentarz

• Olszewski
        Uzależniony
        • 2006
        • 782

Ja mam 350D i mam 4GB Sandiska Extreme III i działa bez problemu. Ale zawsze przecież możesz przed zakupem przetestować kartę pamięci, w czym problem?

nagor - ja czasami wyjeżdzam na odludzie na 3-4 tygodnie i robię zdjęcia w RAWie. Na 4GB mieści mi się 465zdjęć, a w 4 tygodnie to czasami można porobić zdjęcia. Tak więc duża pojemność może się przydać.

Obecnie mój problem na okres wyjazdu się skończył bo kupiłem Digimate III + HDD 100GB.
        Ostatnio edytowany przez Olszewski; 7725.
        40D/BG-E2N | 17-40/4.0 L | 85/1.8 USM | 430 EX |
        Ktoś naruszył Twoje prawa?

Komentarz

• Vitez
          zło konieczne
          • 2004
          • 19804

Kup 2x4GB albo nawet 4x2GB. Jak ci ktoras padnie to bedziesz mogl focic dalej i/lub stracisz tylko polowe fotek. 8GB... 400D to nie wiem ale 5D ma z nia problemy - trzeba formatowac spod kompa bo sformatowanie spod aparatu zmniejsza jej pojemnosc do 4GB.

Komentarz

• nagor
            Uzależniony
            • 2007
            • 522

no jak na tyle w odludzi eto zrozumiałe.. ja czasem jak jechałem na całodniową impreze to w olku miałem tylko 256 mb wiec bylo mało i wtedy kupiłem dysk z funkcją OTG (czyli zgrywania z karty zdjęć0 i chyba to jest bardzije niezawodnie niz jedna wielka karta (tak jak pisze Vitez)
            Canon 1D MK III, 300D x2| BG-E1 | Tokina 12-24 | Canon: 24-70 | 28 | 50 | 85 | 75-300 | 420EX |
            zamiennik RS-60E3 | EOS -> m42 | Revuenon 50 | MC 3M-5CA 8/500 | pierścionki | First Opticam PRO-6604G + inny badziewny trójnóg

www.nagor.prv.pl - FOTOblog.

Komentarz

• Olszewski
              Uzależniony
              • 2006
              • 782

Ja sobie np. połowicznie chwale Digimate III, ma we wszystkich egzemplarzach niezbyt dopasowane wejście do ładowarki przez co bateria szybko się niszczy bo czasami przestaje ładować i dopiero po dotknięciu lekko wtyczki zaczyna, ale komfort użytkowania w podróży. Jednak jeśli ma się w założeniu jakieś pojedyncze imprezy gdzie za moment się jest w domu to rozwiązanie Viteza jest świetne.

Ja kupiłem 4GB w jednym kawałku z racji na pracę. Nie chciałbym mieć na ślubie sytuacji że robię plener i na przysiędze pojawia mi się komunikat "full CF" tak jakby to się mogło zdarzyć w przypadku karty 1GB Dlatego wybrałem 4GB Ale to każdy musi dostosować się do potrzeb, do własnych oczekiwań.

nagor - to nawet nie na odludziu, nawet jak byłem w górach to czasami jechać do centrum Zakopanego po to, żeby zrzucić fotki itd. itd. jest dla mnie bezsensem i traceniem czasu, cennego czasu jaki można wykorzystać tam na focenie
              40D/BG-E2N | 17-40/4.0 L | 85/1.8 USM | 430 EX |
              Ktoś naruszył Twoje prawa?

Komentarz

• KMV10
                Pełne uzależnienie
                • 2005
                • 2320

Zamieszczone przez Vitez
                Kup 2x4GB albo nawet 4x2GB. Jak ci ktoras padnie to bedziesz mogl focic dalej i/lub stracisz tylko polowe fotek. 8GB... 400D to nie wiem ale 5D ma z nia problemy - trzeba formatowac spod kompa bo sformatowanie spod aparatu zmniejsza jej pojemnosc do 4GB.
                To chyba nie tak - karty CF 12 GB i 16 GB sformatowane przez 5D widoczne są jako max. 8GB. I wówczas jest niezbędna interwencja komputerowa.

Ośmiogigabajtowy CF jest obsługiwany przez 20D, 30D, 5D i formatowanie w korpusie tutaj niczego nie zmienia.

400D był do niedawna jedynym EOSem obsługującym nominalnie CF do 16 GB.
                Ostatnio edytowany przez KMV10; 1454.

Komentarz

• Vitez
                  zło konieczne
                  • 2004
                  • 19804

No pomylilem 16GB z 8GB

Komentarz

• bartoszsowa
                    Dopiero zaczyna
                    • 2007
                    • 47

Mój kolega do 400D ma Sandiska 1x8gb i mu śmiga bez żadnych problemów
                    Bartosz Sowa

Komentarz

• wojkij
                      Pełne uzależnienie
                      • 2007
                      • 1915

Jesli nie bedziesz formatowac karty w aparacie to bedzie dzialac nawet i 32gb. A ze pare procent wolniej to do mnie raczej nie przemawia
                      www.kwapisz.org

Komentarz

• Piasek1989
                        Bywalec
                        • 2007
                        • 153

z tego co sie orientuje to 8GB jeszcze podejdzie ale z 16GB juz ma jakieś problemy może teraz te szybsze będą jakieś lepsze
                        50D+c17-55/2.8+c70-200/2.8+c50/1.8+c28/1.8+c430+2xyn460II+yn560III

Komentarz

• robgr85
                          Pełne uzależnienie
                          • 2007
                          • 1719

Zamieszczone przez nagor
                          no jak na tyle w odludzi eto zrozumiałe.. ja czasem jak jechałem na całodniową impreze to w olku miałem tylko 256 mb wiec bylo mało i wtedy kupiłem dysk z funkcją OTG (czyli zgrywania z karty zdjęć0 i chyba to jest bardzije niezawodnie niz jedna wielka karta (tak jak pisze Vitez)

generalnie zwykłe dyski twarde mają elementy mechaniczne, i z tego powodu są dużo mniej bezpiecznymi nośnikami danych (a karty operujące na pamięci flash to jedne z najbardziej trwałych i niezawodnych nośników).

Pozdrawiam,
                          Rober

P.S> mam kartę 4GB i moj 400d radzi sobie z nią bez problemów.
                          Loty widokowe nad morzem - teraz mnie pochłaniają, 1Ds kurzy się na półce...

Komentarz

• mxw
                            Pełne uzależnienie
                            • 2005
                            • 2315

Zamieszczone przez robgr85
                            a karty operujące na pamięci flash to jedne z najbardziej trwałych i niezawodnych nośników
                            sorry, ale w czasach, gdy cięcie kosztów jest najważniejszym aspektem produkcji (czegokolwiek), to mówienie o trwałości i niezawodności (nośników) jest trochę nie na miejscu.

wg mnie najlepiej mieć kilka mniejszych kart pamięci na wszelki wypadek. oczywiście dla każdego słowo 'kilka' i 'mniejszych' może mieć inne wartości optymalne. byle 'kilka' było większe od '1'.
                            pozdro.,
                            m.

Komentarz

• robgr85
                              Pełne uzależnienie
                              • 2007
                              • 1719

Zamieszczone przez mxw
                              sorry, ale w czasach, gdy cięcie kosztów jest najważniejszym aspektem produkcji (czegokolwiek), to mówienie o trwałości i niezawodności (nośników) jest trochę nie na miejscu.

wg mnie najlepiej mieć kilka mniejszych kart pamięci na wszelki wypadek. oczywiście dla każdego słowo 'kilka' i 'mniejszych' może mieć inne wartości optymalne. byle 'kilka' było większe od '1'.
                              niemniej porównując napędy oparte na dyskach twardych i nośniki pamięci flash (jak napisałeś wszędzie istnieje 'cięcie kosztów') te drugie niezawodnością miażdżą napędy mechaniczne.

oczywiście nie negowałem rozbijania danych na kilku nośnikach.

Pozdrawiam,
                              Loty widokowe nad morzem - teraz mnie pochłaniają, 1Ds kurzy się na półce...

Komentarz

Pracuję...