Forum Canon-Board.info jest własnością prywatną. Decyzje Właściciela Forum są ostateczne.
Celem serwisu i forum Canon-Board.info jest wymiana doświadczeń i gromadzenie wiedzy z zakresu fotografii,zarówno techniki fotografowania jak i dot. sprzętu, w szczególności sprzętu fotograficznego marki Canon.
Zasady Forum
Wypowiedzi na Forum należy konstruować z zachowaniem ogólnie przyjętych zasad dobrego wychowania. Naruszenia nie będą tolerowane. Nie zezwala się na publikowanie materiałów (linki, zdjęcia, treści) o treści wulgarnej, sprzecznej z prawem lub mogące wywoływać spory, polemiki , działania, na tle religijnym, politycznym czy światopoglądowym.
Pisząc nową wiadomość - sprawdź czy wnosi ona coś do dyskusji oraz czy nie odbiega ona od tematu wątku. Niemile widziane jest pisanie postów w stylu "zgadzam się" i koniec lub powtarzanie argumentów.
Zanim założysz nowy temat, sprawdź w wyszukiwarce, czy nie był on już wcześniej poruszany na forum. W 90% przypadków był. Jeśli masz pytania związane z takim tematem, dopisz nowego posta do istniejącego wątku (o ile już nie ma w nim na nie odpowiedzi).(Z uwagi na ograniczenia techniczne wbudowanej wyszukiwarki Forum, alternatywnie proponujemy używać wyszukiwarki Google z komendą
"szukana_fraza site:Canon-Board.info")
Zakładając wątek nadaj mu tytuł, który dobrze podsumuje jego treść. Jeśli masz pytanie dotyczące obiektywu/aparatu, to podaj jego nazwę i zaznacz na czym problem polega. Nie jest mile widziane pisanie postów pod tytułem: "Pomocy", "Nie działa", "Co kupić?".
Należy przestrzegać tematyki na poszczególnych forach. Mam nadzieję że tematyka poszczególnych
forów jest dość jasna i proszę o jej przestrzeganie. Pisanie w nieodpowiednich miejscach powoduje dodatkową pracą dla moderatorów.
Ortografia - każdy piszący na forum powinien dokładnie sprawdzić pisownie przed wysłaniem posta. Zwracanie uwagi innym użytkownikom na ich błędy ortograficzne może odbywać się jedynie przez przesyłanie prywatnej wiadomości do użytkownika lub zaraportowanie posta do moderatorów. Należy unikać niechlujnego pisania wiadomości. Jeżeli szanujesz czas i wiedzę innych użytkowników Forum i chcesz od nich otrzymać odpowiedź, zadbaj o schludny i poprawny ortograficznie wygląd swojej wiadomości. Moderatorzy mają prawo poprawiać błędy w treści posta i przyznawać ostrzeżenia za rażące naruszenia niniejszego punktu. Dopuszczamy pisanie bez polskich liter.
Nie mile widziane jest odsyłanie do archiwum bez podania linka do odpowiedniego wątku.
Reklama na forum.
Dopuszczalne jest reklamowanie działalności fotograficznej tj. usług fotograficznych, wykonywania fotografii.
Wszystko co jest przeznaczone DLA fotografów uznawane jest za działalność komercyjna (np. warsztaty, albumy, odbitki, cały sprzęt fotograficzny).
Zasady reklamowe uregulowane są szczegółowo w odpowiedniej sekcji FAQ 'Zasady reklamy i działalności komercyjnej' które stanowią załącznik do niniejszego regulaminu.
Oferty sprzedaży/kupna sprzętu należy umieszczać jedynie w odpowiednim podforum zgodnie z zasadami Działu Giełda. Użytkownicy naruszający zasady działalności komercyjnych będą odpowiednio ostrzeżeni/ukarani, a ich wpisy usunięte.
Prezentowane zdjęcia muszą mieć rozmiar do 1280 pikseli w poziomie i do 900 pikseli w pionie.
Dostęp do forum z bramek internetowych może być niemożliwy z przyczyn technicznych - dla ograniczenia dostępu "anonimom" lubujących się w nagminnym łamaniu Regulaminu Forum. Zakładanie kolejnych użytkowników w celu ominięcia nałożonych ograniczeń na użytkownika (blokada tzw. Ban czasowy lub stały) skutkować będzie blokadą na numer IP.
Zasady porządkowe
Moderatorzy mają prawo ostrzegać w przypadku naruszenia ww. zasad lub netykiety oraz zablokować możliwość wypowiadania się na forum (czasowo lub stale) w przypadku poważnych/powtarzających się przypadków łamania regulaminu przez użytkownika. Administrator ma prawo zablokować konto użytkownika w przypadku rażącego naruszenia regulaminu. Administrator forum nie usuwa kont "na życzenie".
Posty i wątki naruszające regulamin, prawo lub dobre obyczaje będą edytowane, przenoszone lub kasowane przez moderatorów. Moderatorzy nie usuwają postów, ani nie zamykają wątków "na życzenie", tak więc proszę się dwa razy zastanowić zanim się coś napisze.
Zastrzeżenia co do decyzji i działań Moderatorów należy zgłaszać w pierwszej kolejności poprzez prywatną wiadomość do danego Moderatora. Kolejnym krokiem jest link 'Kontakt' na dole strony Serwisu do Właściciela forum ? użytkownik fomag . Moderatorzy nie mają prawa zmieniać decyzji innych moderatorów.
2014.10.12 - zmiana dot. działań komercyjnych; patrz też tutaj: http://www.canon-board.info/faq.php
2017.12.01 - zmiana pkt 9. dotycząca dopuszczalnych rozmiarów zdjęć, od teraz można 1280 x 900 pikseli.
Witam
mam pewien dylemat, zastanawiam się czy warto przy ograniczonych środkach wziąć 400D + KIT czy lepiej 350D + KIT + 50mm/1,8
Ewentualnie może jakieś rady? pieniędzy mam do 2800...
Za obiektyw 17-ileśtam (Canon, Tamron, Sigma) musisz wydać 1200 lub więcej.
W takim przypadku jeżeli chcesz się zmieścić w 2800 zł - 400d odpada.
Na czym najbardziej Ci zależy? Szeroki kąt, portret czy uniwersalność? Zestaw 400d+KIT+50 - powinien wystarczyć na początek (warto sprawdzić KIT czy jest ostry - z tym bywa różnie). Po jakimś czasie stwierdzisz czy brakuje lepszego dołu czy może tele.
Jeżeli stać cię na puszkę za ponad 2000 to stać cię też na szkło za ok. 350zł. Moim zdaniem teraz to bez sensu już kupować 350D. 400D jest nowszym aparatem, lepszy AF, większa (w sensie ilości pikseli) matryca...itp. Te 350zł...to sobie na pewno dozbierasz. :smile:
Siódemka była...odjąłem jedną cyfrę od niego +Canon24-105 f/4L+Canon70-200 f/4L+Sigma17-35HSM+550EX+ ... hehe Zenit 12XP Moje wypociny
no właśnie problem jest z tym co chcę fotografować.. mnie interesuje ogniskowa 50 - 70 i najlepiej 17.. macro mógłbym ew. sobie odpuścić...
Chcę robić portrety i architekturę - krajobrazy
Jeżeli stać cię na puszkę za ponad 2000 to stać cię też na szkło za ok. 350zł. Moim zdaniem teraz to bez sensu już kupować 350D. 400D jest nowszym aparatem, lepszy AF, większa (w sensie ilości pikseli) matryca...itp. Te 350zł...to sobie na pewno dozbierasz. :smile:
Dokładnie jestem tego samego zdania
350 zł to żadne pieniądze a jeszcze za grosze mozesz dostac obiektywy na m 42 i bedziesz miał ciekawy zestawik
Moim zdaniem 400 choćby ze wzgędu na AF. Dodatkowe obiektywy można sobie sukcesywnie dokupować w miarę posiadanej kasy. A AF w body sobie nie wymienisz.
650D, T 12-24 4.0, S 30 1.4, S 18-35 1.8, C 70-210 3.5-4.5, C 50 2.5 macro, M42: Praktica LLC, Jupiter 9, Pentacon 135 2.8, Orestegor 300 4.0
Jeśli masz wybierać to raczej 400D, aczkolwiek nie róbcie z 350D takiego złoma:
-ma mniej pikseli na tej samej wielkości sensora -> trochę mniejsze szumy
Poza tym obydwa aparaty są sobie równe, różnią się nieznacznie i obydwa są najlepszym wyborem w kategorii luster dla początkujących.
myślę, że niezależnie od tego, czy wybierzesz jeden czy drugi, będziesz zadowolony.
Aha, i lepszy autocus i więcej megapikseli same z siebie nie zrobią dobrego zdjęcia. To Ty tworzysz zdjęcie. Aparat jest tylko narzędziem
pozdrawiam
"Cóż piękniejszego nad niebo, które ogarnia wszystko, co piękne."
Mikołaj Kopernik
Ja również w krótce kupuje pierwsza lustrzankę ale na pewno nie biorę kita ...nie stać mnie od razu na komplet marzeń ale zdecydowałem że nie ma sensu brać kita i zamieniać sprzęt na gorszy optycznie niż mam obecnie dlatego wybrałem 40D + Canon 50 mm f/1.4 EF USM i będzie to jedyne szkło jakie będę miał podpięte do Canona wolę z ilości przejść na jakość będę miał jeden obiektyw (na razie ) to przynajmniej nauczę się go wykorzystywać. Przy budżecie jakim dysponujesz wybrał bym
400D - 2200 zł
50/1.8 - 350zł
Battery Grip - 250zł
jako uzytkownik 350D opowiem sie za czysta piedziesiatka poniewaz
1. jezeli ktos foci caly czas w RAWach to doceni mniejsza matryce(na karte 1gb wchodzi ok 140 rawon gdy na 400D tylko 100) juz nie chodzi o dokladne dane ale zawsze wiecej wejdzie,
2. 350d ma osobny LCD do podladu akutalnych ust. (bateria na dluzej wystarcza)
3. jest tansza do 400D i mozna dołozy do szkieł albo od razu odkładac na 30D :P
kit-a na wstepie odradzam - zmarnowana kasa
EOS 40D | 350D | Canon 28/1,8 | Canon 70-200/2,8 | Tamron 17-50/2,8 | Canon 50/1,8 | Canon 70-210/3,5-4,5 | 580EX II | poxiGRIP
<< EOS 100 + EOS 3000V >>
Bezapelacyjnie, jedynym, słusznym wyjściem jest 400D. Miałem zarówno 350D jak i 400D. Przesiadka nastąpiła ze względu na AF. No cóż straciłem na tej przesiadce troszkę kasy, ale nie żałuję ani złotóweczki.
Aha ... jeżeli masz duże dłonie to bez BG-E3 będziesz się męczył.
W mojej ocenie KIT jest na teraz dobrym rozwiązaniem. Ponieważ nie kosztuje dużo to i żal nie będzie jak zbierzesz więcej pieniędzy i kupisz lepsze szkło.
Kit kosztuje 100-150 zł więc warto kupić choćby na szeroki kąt. Zresztą wiele osób sprzedaje teraz 400D (wiele jest ofert, że aparat ma 2-3 miechy i gwarancję), ponieważ wyszedł 40D. Cena 2800 zł bez problemu można sobie kupić 400D + kit + 50 1.8 może uda się jeszcze dokupić gripa (jak nie to dołożyć $).
Komentarz