Dylemat 400d czy 350D

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • atz1983
    Dopiero zaczyna
    • 2007
    • 44

Dylemat 400d czy 350D

Witam
    mam pewien dylemat, zastanawiam się czy warto przy ograniczonych środkach wziąć 400D + KIT czy lepiej 350D + KIT + 50mm/1,8
    Ewentualnie może jakieś rady? pieniędzy mam do 2800...
  • korona-pl
    Początki nałogu
    • 2007
    • 277

Zamieszczone przez atz1983
    pieniędzy mam do 2800...
    400D + KIT + 50/1.8
    8)
    pozdrawiam
    Jacek

nie karmię troli...

Komentarz

• atz1983
      Dopiero zaczyna
      • 2007
      • 44

no ale wiesz... a może zamiast 400D + KIT kupić 400D body i jakiś obiektyw inny? chciałbym SIGME 17-70 ale za droga jest

Komentarz

• Danielo
        Dopiero zaczyna
        • 2007
        • 41

wiecej mozliwosci uzyskasz kupujac 350d z kitem i 50mm.

Komentarz

• korona-pl
          Początki nałogu
          • 2007
          • 277

Za obiektyw 17-ileśtam (Canon, Tamron, Sigma) musisz wydać 1200 lub więcej.
          W takim przypadku jeżeli chcesz się zmieścić w 2800 zł - 400d odpada.
          Na czym najbardziej Ci zależy? Szeroki kąt, portret czy uniwersalność? Zestaw 400d+KIT+50 - powinien wystarczyć na początek (warto sprawdzić KIT czy jest ostry - z tym bywa różnie). Po jakimś czasie stwierdzisz czy brakuje lepszego dołu czy może tele.
          pozdrawiam
          Jacek

nie karmię troli...

Komentarz

• pmagdalena
            Początki nałogu
            • 2007
            • 260

ja bym wzieła 400d + kit i jakby starczyło to 50mm/1,8 a potem jakies tanie szkiełko z m42

po za tym na kicie tez da sie robic fajne fotki a przynajmniej bedziesz wiedział co konkretnie dokupic póxniej

Komentarz

• tomaj_2
              Bywalec
              • 2006
              • 247

Jeżeli stać cię na puszkę za ponad 2000 to stać cię też na szkło za ok. 350zł. Moim zdaniem teraz to bez sensu już kupować 350D. 400D jest nowszym aparatem, lepszy AF, większa (w sensie ilości pikseli) matryca...itp. Te 350zł...to sobie na pewno dozbierasz. :smile:
              Siódemka była...odjąłem jedną cyfrę od niego +Canon24-105 f/4L+Canon70-200 f/4L+Sigma17-35HSM+550EX+ ... hehe Zenit 12XP
              Moje wypociny

Komentarz

• atz1983
                Dopiero zaczyna
                • 2007
                • 44

no właśnie problem jest z tym co chcę fotografować.. mnie interesuje ogniskowa 50 - 70 i najlepiej 17.. macro mógłbym ew. sobie odpuścić...
                Chcę robić portrety i architekturę - krajobrazy

Komentarz

• pmagdalena
                  Początki nałogu
                  • 2007
                  • 260

Zamieszczone przez tomaj_2
                  Jeżeli stać cię na puszkę za ponad 2000 to stać cię też na szkło za ok. 350zł. Moim zdaniem teraz to bez sensu już kupować 350D. 400D jest nowszym aparatem, lepszy AF, większa (w sensie ilości pikseli) matryca...itp. Te 350zł...to sobie na pewno dozbierasz. :smile:
                  Dokładnie jestem tego samego zdania

350 zł to żadne pieniądze a jeszcze za grosze mozesz dostac obiektywy na m 42 i bedziesz miał ciekawy zestawik

Komentarz

• piast9
                    Pełne uzależnienie
                    • 2005
                    • 3267

Moim zdaniem 400 choćby ze wzgędu na AF. Dodatkowe obiektywy można sobie sukcesywnie dokupować w miarę posiadanej kasy. A AF w body sobie nie wymienisz.
                    650D, T 12-24 4.0, S 30 1.4, S 18-35 1.8, C 70-210 3.5-4.5, C 50 2.5 macro, M42: Praktica LLC, Jupiter 9, Pentacon 135 2.8, Orestegor 300 4.0

Komentarz

• Gotman
                      Coś już napisał
                      • 2007
                      • 54

Jeśli masz wybierać to raczej 400D, aczkolwiek nie róbcie z 350D takiego złoma:
                      -ma mniej pikseli na tej samej wielkości sensora -> trochę mniejsze szumy

Poza tym obydwa aparaty są sobie równe, różnią się nieznacznie i obydwa są najlepszym wyborem w kategorii luster dla początkujących.
                      myślę, że niezależnie od tego, czy wybierzesz jeden czy drugi, będziesz zadowolony.

Aha, i lepszy autocus i więcej megapikseli same z siebie nie zrobią dobrego zdjęcia. To Ty tworzysz zdjęcie. Aparat jest tylko narzędziem

pozdrawiam
                      "Cóż piękniejszego nad niebo, które ogarnia wszystko, co piękne."
                      Mikołaj Kopernik

Komentarz

• privilege
                        Coś już napisał
                        • 2007
                        • 97

Ja również w krótce kupuje pierwsza lustrzankę ale na pewno nie biorę kita ...nie stać mnie od razu na komplet marzeń ale zdecydowałem że nie ma sensu brać kita i zamieniać sprzęt na gorszy optycznie niż mam obecnie dlatego wybrałem 40D + Canon 50 mm f/1.4 EF USM i będzie to jedyne szkło jakie będę miał podpięte do Canona wolę z ilości przejść na jakość będę miał jeden obiektyw (na razie ) to przynajmniej nauczę się go wykorzystywać. Przy budżecie jakim dysponujesz wybrał bym
                        400D - 2200 zł
                        50/1.8 - 350zł
                        Battery Grip - 250zł

razem - 2800 czyli dokładnie tyle ile masz

Na pewno będziesz ograniczony mając tylko jedno szkło
                        http://http://photography-on-the.net/forum/showthread.php?t=186207

ale głównie przez wyobraźnię
                        https://apfoto.myportfolio.com

Komentarz

• Lysy665
                          Dopiero zaczyna
                          • 2006
                          • 32

jako uzytkownik 350D opowiem sie za czysta piedziesiatka poniewaz
                          1. jezeli ktos foci caly czas w RAWach to doceni mniejsza matryce(na karte 1gb wchodzi ok 140 rawon gdy na 400D tylko 100) juz nie chodzi o dokladne dane ale zawsze wiecej wejdzie,
                          2. 350d ma osobny LCD do podladu akutalnych ust. (bateria na dluzej wystarcza)
                          3. jest tansza do 400D i mozna dołozy do szkieł albo od razu odkładac na 30D :P

kit-a na wstepie odradzam - zmarnowana kasa
                          EOS 40D | 350D | Canon 28/1,8 | Canon 70-200/2,8 | Tamron 17-50/2,8 | Canon 50/1,8 | Canon 70-210/3,5-4,5 | 580EX II | poxiGRIP
                          << EOS 100 + EOS 3000V >>

Komentarz

• ms714033
                            Bywalec
                            • 2005
                            • 176

Bezapelacyjnie, jedynym, słusznym wyjściem jest 400D. Miałem zarówno 350D jak i 400D. Przesiadka nastąpiła ze względu na AF. No cóż straciłem na tej przesiadce troszkę kasy, ale nie żałuję ani złotóweczki.

Aha ... jeżeli masz duże dłonie to bez BG-E3 będziesz się męczył.

W mojej ocenie KIT jest na teraz dobrym rozwiązaniem. Ponieważ nie kosztuje dużo to i żal nie będzie jak zbierzesz więcej pieniędzy i kupisz lepsze szkło.

Komentarz

• levybike
                              Bywalec
                              • 2007
                              • 144

Kit kosztuje 100-150 zł więc warto kupić choćby na szeroki kąt. Zresztą wiele osób sprzedaje teraz 400D (wiele jest ofert, że aparat ma 2-3 miechy i gwarancję), ponieważ wyszedł 40D. Cena 2800 zł bez problemu można sobie kupić 400D + kit + 50 1.8 może uda się jeszcze dokupić gripa (jak nie to dołożyć $).
                              Aparat firmy Kanion

Komentarz

Pracuję...