Forum Canon-Board.info jest własnością prywatną. Decyzje Właściciela Forum są ostateczne.
Celem serwisu i forum Canon-Board.info jest wymiana doświadczeń i gromadzenie wiedzy z zakresu fotografii,zarówno techniki fotografowania jak i dot. sprzętu, w szczególności sprzętu fotograficznego marki Canon.
Zasady Forum
Wypowiedzi na Forum należy konstruować z zachowaniem ogólnie przyjętych zasad dobrego wychowania. Naruszenia nie będą tolerowane. Nie zezwala się na publikowanie materiałów (linki, zdjęcia, treści) o treści wulgarnej, sprzecznej z prawem lub mogące wywoływać spory, polemiki , działania, na tle religijnym, politycznym czy światopoglądowym.
Pisząc nową wiadomość - sprawdź czy wnosi ona coś do dyskusji oraz czy nie odbiega ona od tematu wątku. Niemile widziane jest pisanie postów w stylu "zgadzam się" i koniec lub powtarzanie argumentów.
Zanim założysz nowy temat, sprawdź w wyszukiwarce, czy nie był on już wcześniej poruszany na forum. W 90% przypadków był. Jeśli masz pytania związane z takim tematem, dopisz nowego posta do istniejącego wątku (o ile już nie ma w nim na nie odpowiedzi).(Z uwagi na ograniczenia techniczne wbudowanej wyszukiwarki Forum, alternatywnie proponujemy używać wyszukiwarki Google z komendą
"szukana_fraza site:Canon-Board.info")
Zakładając wątek nadaj mu tytuł, który dobrze podsumuje jego treść. Jeśli masz pytanie dotyczące obiektywu/aparatu, to podaj jego nazwę i zaznacz na czym problem polega. Nie jest mile widziane pisanie postów pod tytułem: "Pomocy", "Nie działa", "Co kupić?".
Należy przestrzegać tematyki na poszczególnych forach. Mam nadzieję że tematyka poszczególnych
forów jest dość jasna i proszę o jej przestrzeganie. Pisanie w nieodpowiednich miejscach powoduje dodatkową pracą dla moderatorów.
Ortografia - każdy piszący na forum powinien dokładnie sprawdzić pisownie przed wysłaniem posta. Zwracanie uwagi innym użytkownikom na ich błędy ortograficzne może odbywać się jedynie przez przesyłanie prywatnej wiadomości do użytkownika lub zaraportowanie posta do moderatorów. Należy unikać niechlujnego pisania wiadomości. Jeżeli szanujesz czas i wiedzę innych użytkowników Forum i chcesz od nich otrzymać odpowiedź, zadbaj o schludny i poprawny ortograficznie wygląd swojej wiadomości. Moderatorzy mają prawo poprawiać błędy w treści posta i przyznawać ostrzeżenia za rażące naruszenia niniejszego punktu. Dopuszczamy pisanie bez polskich liter.
Nie mile widziane jest odsyłanie do archiwum bez podania linka do odpowiedniego wątku.
Reklama na forum.
Dopuszczalne jest reklamowanie działalności fotograficznej tj. usług fotograficznych, wykonywania fotografii.
Wszystko co jest przeznaczone DLA fotografów uznawane jest za działalność komercyjna (np. warsztaty, albumy, odbitki, cały sprzęt fotograficzny).
Zasady reklamowe uregulowane są szczegółowo w odpowiedniej sekcji FAQ 'Zasady reklamy i działalności komercyjnej' które stanowią załącznik do niniejszego regulaminu.
Oferty sprzedaży/kupna sprzętu należy umieszczać jedynie w odpowiednim podforum zgodnie z zasadami Działu Giełda. Użytkownicy naruszający zasady działalności komercyjnych będą odpowiednio ostrzeżeni/ukarani, a ich wpisy usunięte.
Prezentowane zdjęcia muszą mieć rozmiar do 1280 pikseli w poziomie i do 900 pikseli w pionie.
Dostęp do forum z bramek internetowych może być niemożliwy z przyczyn technicznych - dla ograniczenia dostępu "anonimom" lubujących się w nagminnym łamaniu Regulaminu Forum. Zakładanie kolejnych użytkowników w celu ominięcia nałożonych ograniczeń na użytkownika (blokada tzw. Ban czasowy lub stały) skutkować będzie blokadą na numer IP.
Zasady porządkowe
Moderatorzy mają prawo ostrzegać w przypadku naruszenia ww. zasad lub netykiety oraz zablokować możliwość wypowiadania się na forum (czasowo lub stale) w przypadku poważnych/powtarzających się przypadków łamania regulaminu przez użytkownika. Administrator ma prawo zablokować konto użytkownika w przypadku rażącego naruszenia regulaminu. Administrator forum nie usuwa kont "na życzenie".
Posty i wątki naruszające regulamin, prawo lub dobre obyczaje będą edytowane, przenoszone lub kasowane przez moderatorów. Moderatorzy nie usuwają postów, ani nie zamykają wątków "na życzenie", tak więc proszę się dwa razy zastanowić zanim się coś napisze.
Zastrzeżenia co do decyzji i działań Moderatorów należy zgłaszać w pierwszej kolejności poprzez prywatną wiadomość do danego Moderatora. Kolejnym krokiem jest link 'Kontakt' na dole strony Serwisu do Właściciela forum ? użytkownik fomag . Moderatorzy nie mają prawa zmieniać decyzji innych moderatorów.
2014.10.12 - zmiana dot. działań komercyjnych; patrz też tutaj: http://www.canon-board.info/faq.php
2017.12.01 - zmiana pkt 9. dotycząca dopuszczalnych rozmiarów zdjęć, od teraz można 1280 x 900 pikseli.
Chciałem zrobić sobie prezent na gwiazdkę i przed świętami pojechałem do sklepu z zamiarem kupna w/w szkła.
Zrobiłem kilka fotek testowych i wstrzymałem się z decyzą.
Wrzucę 3 fotki z 24-70 przy przesłonie 2,8 oraz 2 fotki z 24-105 przy przesłonie 4.
Nie wiem co mam o tym myśleć jednak spodziewałem się lepszej jakości z 24-70 przy pełnej dziury. Poza tym wydaję mi się że 24-105 lepiej rysuje przy pełnej dziurze.
No tez jestem w szoku. A ja narzekalem na mydlo w moim Tamronie...
Odnosnie drugiego szkla jest ostrzej ale to zasluga wiekszej glebi ostrosci. Trza by bylo porobic foty pierwszym szklem na 4 i wtedy porownac
D700 + N24-70/2.8 + MB-D10 + SB-900 + Slik 700DX Pro + URBAN GEAR U120 Naneu Pro + Canon IXUS 850IS + PQI mPack P800 40GB + inne duperele
Zeus trudno porównać oba zestawy fotek, tutaj sugestia qwerty1237 jst bardzo trafna. Być może, że miałeś do czynienia z gorszym egzemplarzem 24-70/2.8 o czym pisano na forum namietnie jakiś czas temu.
24-105/4L to porządne szkło, polecam.
EOS 5D/BG-E4, EOS-300V, EF 16-35/2.8 | EF 24-105/4 | EF 70-200/2.8| EF 100-400/4.5-5.6 | EF 15/2.8 Fisheye | EF 35/1.4 | EF 135/2| EF 100/2.8 Macro | EF MP-E 65/2.8 Macro | Lensbaby Composer | 580 EX II | MR-14EX | PowerShot SX1 IS, Gitzo 1540, 682B
No tez jestem w szoku. A ja narzekalem na mydlo w moim Tamronie...
Odnosnie drugiego szkla jest ostrzej ale to zasluga wiekszej glebi ostrosci. Trza by bylo porobic foty pierwszym szklem na 4 i wtedy porownac
Mam takie zdjęcia ale wrzucę jutro dzisiaj nie dam rady.
Canon EOS 30D+BG-E2, Canon 28-135 3.5-5.6 IS USM
Canon 50 1.8, Canon 100 2.8 Macro USM Canon 70-200 4.0Canon Speedlite 580EX to na początek Canon A95
Minolta 7D+VC7D, MAF 17-35/2.8-4.0 D, MAF 24-105/3.5-4.5 D, MAF 100/2.8 Macro D, MAF 100-300 4.5-5.6 APO D, Program Flash 5600 HS(D)
Lowepro Sling Shot 200, Nova 4 AW
Manfrotto 680B+486RC
O.K. kiedy je wrzucisz będzie możliwe dokonanie jakiegoś rozsądnego porównania.
EOS 5D/BG-E4, EOS-300V, EF 16-35/2.8 | EF 24-105/4 | EF 70-200/2.8| EF 100-400/4.5-5.6 | EF 15/2.8 Fisheye | EF 35/1.4 | EF 135/2| EF 100/2.8 Macro | EF MP-E 65/2.8 Macro | Lensbaby Composer | 580 EX II | MR-14EX | PowerShot SX1 IS, Gitzo 1540, 682B
Zeus trudno porównać oba zestawy fotek, tutaj sugestia qwerty1237 jst bardzo trafna. Być może, że miałeś do czynienia z gorszym egzemplarzem 24-70/2.8 o czym pisano na forum namietnie jakiś czas temu.
24-105/4L to porządne szkło, polecam.
Testowałem dwa obiektywy 24-70 obydwa dawały takie samo mydło na pełnej dziurze.
Gorsze egzmeplarze??? Obydwa obiektywy był z serii UU..... czyli z tego roku co miało dawać gwarancję dobrej jakości.
Jestem trochę zdezorientowany całą sytuacją. Jak narazie to jeżeli coś to kupuję 24-105
Zamieszczone przez Mac
O.K. kiedy je wrzucisz będzie możliwe dokonanie jakiegoś rozsądnego porównania.
No ale z drugiej strony wtedy 24-70 będzie już trochę przymknięte czyli z już z tego powodu będzie ostrzej rysować i tak jest rzeczywiście.
Jutro wrzucę zdjęcia.
Canon EOS 30D+BG-E2, Canon 28-135 3.5-5.6 IS USM
Canon 50 1.8, Canon 100 2.8 Macro USM Canon 70-200 4.0Canon Speedlite 580EX to na początek Canon A95
Minolta 7D+VC7D, MAF 17-35/2.8-4.0 D, MAF 24-105/3.5-4.5 D, MAF 100/2.8 Macro D, MAF 100-300 4.5-5.6 APO D, Program Flash 5600 HS(D)
Lowepro Sling Shot 200, Nova 4 AW
Manfrotto 680B+486RC
Mialem taka sama sytuacje w piatek i sobote - spedzilem troche czasu z tymi dwoma obiektywami - chcialem sobie kupic 24-70L. Zrobilem troche zdjec 24-70L, 24-105L i tak dla porownania 17-40L. Wszystkie na f4 + 24-70 na f2.8.
Mialem w rekach 1 egzemplarz 24-105L, 2 24-70L i 3 17-40L.
Porownanie 24-70 i 24-105 dalo rezultaty identyczne, jak na twoich zdjeciach Zeus - troche mnie to zaskoczylo. 24-105 nieporownywalnie ostrzejszy. (A 17-40L wypadl przy nich bardzo blado - ale z tego szkla wyleczylem sie juz dosc dawno...).
Siedze teraz na necie i szukam ostatnich argumentow za 24-105L, bo jutro raczej polece go kupic. (I jade do Zakopca )
Obiektywy macalem min u kolegi (2) w FotoPlus (3 sztuki) i u dystrybutora Canona na Szpitalnej w Krakowie. (Swoja droga to jaja sa, ze oficjlany sklep Canona ma na stanie jedna L-ke - 17-40 i to za 3200PLN, gdzie 3 przystanki dalej ta sama eLka kosztuje 2620 i lezy w towarzystwie jeszcze kilku innych z L serii).
Nie wiem dlaczego masz złe zdanie o 17-40/4L, ja ze swojego jestem bardzo zadowolony, podobnie jak z 24-105/4L. Nad 24-70/2.8 kiedyś myślałem ale doszedłem do wniosku, że póki co to przerost formy nad treścią no chyba, że fotografuje się w pomiesczeniach albo ma się sporo kasy.
Warto jednak wyjaśnić dlaczego macie tak negatywne doświadczenia z 24-70.
Nie wiem dlaczego masz złe zdanie o 17-40/4L, ja ze swojego jestem bardzo zadowolony, podobnie jak z 24-105/4L.
Nie - to nie tak, ze mam zle zdanie o tyb obiektywie (17-40L). Widzialem wiele zdjec nim zrobionych - i wszystkie byly swietne. Do tego podoba mi sie jego budowa, zadziwiajaca lekkosc i to, ze nie zmienia dlugosci przy kreceniu zoomem. Ale wszystkie egzemplarze, ktore do tej pory mialem w rekach ostroscia nie grzeszyly.
Pisze 'wyleczylem', bo uznalem, ze nie jest to dla mnie priorytetowy zakup. Robie sporo we wnetrzach z reki (przy zastanym swietle) i ten obiektyw jest, dla mnie, co najmniej o dzialke za ciemny. Mam inny obiektyw z f2.8 na 17mm i jestem z niego zadowolony. Ale obiecuje, ze jak trafie ostry egzemplarz, to go wezme. :smile:
A co do 24-70L, to swiatlo w nim bardzo kusi. Rowniez sample na sieci sa piekne. Ale wychodzi mi mydlo (na 30D). Ten 24-105L tez fajny - dluzszy, lzejszy i daje na moim sprzecie (na zywca, bez IS) ostrzejsze zdjecia niz z 24-70L.
Roznica w cenie miedzy tymi obiektywami jest niewielka (przy tym pulapie) - i szczerze mam 'myslenice'.
Idealem byloby 24-105L f2.8 - nawet i bez IS-a. :grin:
PS: Mialem Cie nawet [Mac] pytac na PW o wrazenia z 24-105L, ale po tym obzarstwie i swiatecznym zamieszaniu dopiero teraz sie do klawiatury doczolgalem
Hm..... dziwne... robię tym 24-70 fotki od ponad pół roku - kupiłem jeden jedyny egzemplarz z eksportu wcześniej go nawet nie testując i jestem bardzo zadowolony.... seria UU... nie wiem co mam powiedzieć.... może w piątce rysuje lepiej?
pzdr
Podobno najlepsza seria UU (druga litera oznacza rok produkcji - 2006) z ostatnio wyprodukowanych.
Co do testu to dziwne to troche wszystko, widac ze warunki oswietleniowe nie najlepsze tez, brak dodatkowych info. Sam posiadam egzemplasz z serii UU zakupiony "on-line" bez testow!
Test ponizej wykonany zaraz po zakupie 24mm / 2.8 / czysty RAW konwertowany do JPG, crop 100% ostrosc lewa reka z bebenkim, AF na centralny
Komentarz