Forum Canon-Board.info jest własnością prywatną. Decyzje Właściciela Forum są ostateczne.
Celem serwisu i forum Canon-Board.info jest wymiana doświadczeń i gromadzenie wiedzy z zakresu fotografii,zarówno techniki fotografowania jak i dot. sprzętu, w szczególności sprzętu fotograficznego marki Canon.
Zasady Forum
Wypowiedzi na Forum należy konstruować z zachowaniem ogólnie przyjętych zasad dobrego wychowania. Naruszenia nie będą tolerowane. Nie zezwala się na publikowanie materiałów (linki, zdjęcia, treści) o treści wulgarnej, sprzecznej z prawem lub mogące wywoływać spory, polemiki , działania, na tle religijnym, politycznym czy światopoglądowym.
Pisząc nową wiadomość - sprawdź czy wnosi ona coś do dyskusji oraz czy nie odbiega ona od tematu wątku. Niemile widziane jest pisanie postów w stylu "zgadzam się" i koniec lub powtarzanie argumentów.
Zanim założysz nowy temat, sprawdź w wyszukiwarce, czy nie był on już wcześniej poruszany na forum. W 90% przypadków był. Jeśli masz pytania związane z takim tematem, dopisz nowego posta do istniejącego wątku (o ile już nie ma w nim na nie odpowiedzi).(Z uwagi na ograniczenia techniczne wbudowanej wyszukiwarki Forum, alternatywnie proponujemy używać wyszukiwarki Google z komendą
"szukana_fraza site:Canon-Board.info")
Zakładając wątek nadaj mu tytuł, który dobrze podsumuje jego treść. Jeśli masz pytanie dotyczące obiektywu/aparatu, to podaj jego nazwę i zaznacz na czym problem polega. Nie jest mile widziane pisanie postów pod tytułem: "Pomocy", "Nie działa", "Co kupić?".
Należy przestrzegać tematyki na poszczególnych forach. Mam nadzieję że tematyka poszczególnych
forów jest dość jasna i proszę o jej przestrzeganie. Pisanie w nieodpowiednich miejscach powoduje dodatkową pracą dla moderatorów.
Ortografia - każdy piszący na forum powinien dokładnie sprawdzić pisownie przed wysłaniem posta. Zwracanie uwagi innym użytkownikom na ich błędy ortograficzne może odbywać się jedynie przez przesyłanie prywatnej wiadomości do użytkownika lub zaraportowanie posta do moderatorów. Należy unikać niechlujnego pisania wiadomości. Jeżeli szanujesz czas i wiedzę innych użytkowników Forum i chcesz od nich otrzymać odpowiedź, zadbaj o schludny i poprawny ortograficznie wygląd swojej wiadomości. Moderatorzy mają prawo poprawiać błędy w treści posta i przyznawać ostrzeżenia za rażące naruszenia niniejszego punktu. Dopuszczamy pisanie bez polskich liter.
Nie mile widziane jest odsyłanie do archiwum bez podania linka do odpowiedniego wątku.
Reklama na forum.
Dopuszczalne jest reklamowanie działalności fotograficznej tj. usług fotograficznych, wykonywania fotografii.
Wszystko co jest przeznaczone DLA fotografów uznawane jest za działalność komercyjna (np. warsztaty, albumy, odbitki, cały sprzęt fotograficzny).
Zasady reklamowe uregulowane są szczegółowo w odpowiedniej sekcji FAQ 'Zasady reklamy i działalności komercyjnej' które stanowią załącznik do niniejszego regulaminu.
Oferty sprzedaży/kupna sprzętu należy umieszczać jedynie w odpowiednim podforum zgodnie z zasadami Działu Giełda. Użytkownicy naruszający zasady działalności komercyjnych będą odpowiednio ostrzeżeni/ukarani, a ich wpisy usunięte.
Prezentowane zdjęcia muszą mieć rozmiar do 1280 pikseli w poziomie i do 900 pikseli w pionie.
Dostęp do forum z bramek internetowych może być niemożliwy z przyczyn technicznych - dla ograniczenia dostępu "anonimom" lubujących się w nagminnym łamaniu Regulaminu Forum. Zakładanie kolejnych użytkowników w celu ominięcia nałożonych ograniczeń na użytkownika (blokada tzw. Ban czasowy lub stały) skutkować będzie blokadą na numer IP.
Zasady porządkowe
Moderatorzy mają prawo ostrzegać w przypadku naruszenia ww. zasad lub netykiety oraz zablokować możliwość wypowiadania się na forum (czasowo lub stale) w przypadku poważnych/powtarzających się przypadków łamania regulaminu przez użytkownika. Administrator ma prawo zablokować konto użytkownika w przypadku rażącego naruszenia regulaminu. Administrator forum nie usuwa kont "na życzenie".
Posty i wątki naruszające regulamin, prawo lub dobre obyczaje będą edytowane, przenoszone lub kasowane przez moderatorów. Moderatorzy nie usuwają postów, ani nie zamykają wątków "na życzenie", tak więc proszę się dwa razy zastanowić zanim się coś napisze.
Zastrzeżenia co do decyzji i działań Moderatorów należy zgłaszać w pierwszej kolejności poprzez prywatną wiadomość do danego Moderatora. Kolejnym krokiem jest link 'Kontakt' na dole strony Serwisu do Właściciela forum ? użytkownik fomag . Moderatorzy nie mają prawa zmieniać decyzji innych moderatorów.
2014.10.12 - zmiana dot. działań komercyjnych; patrz też tutaj: http://www.canon-board.info/faq.php
2017.12.01 - zmiana pkt 9. dotycząca dopuszczalnych rozmiarów zdjęć, od teraz można 1280 x 900 pikseli.
Czy ktoś z Szanownych Kolegów ma jakieś linki do opinii o tym szkle (albo własne doświadczenia)? Przeszukałem zasoby netu i z kilku opinii, które znalazłem na dpreview wynika, że to może być b. ciekawe szkło (co prawda nie HSM, ale 24mm na dole)
[ Dodano: 18-11-2004 ]
No to chyba Tamronowi przybyła konkurencja. Znalazłem zdjęcia f2.8 i moim zdaniem na pełnej dziurze ta Sigma bije Tamrona http://www.pbase.com/fstopjojo/lenstests
Sprawdziłem w sumie 3 egz. i wszytkie miły straszliwy FF. Przy ręcznym ostrzeniu były bardzo ostre od pełnej dziury (sample, któr widziałem z 28-75 po prostu się nie umywały). Bardzo solidne wykonanie, AF dość szybki. Powiem tak - gdyby nie FF, tobym brał Sigmę a nie L-ke. Może będziesz miał więcej szczęścia i trafisz dobry egzemplarz.
Sprawdziłem w sumie 3 egz. i wszytkie miły straszliwy FF. Przy ręcznym ostrzeniu były bardzo ostre od pełnej dziury (sample, któr widziałem z 28-75 po prostu się nie umywały). Bardzo solidne wykonanie, AF dość szybki. Powiem tak - gdyby nie FF, tobym brał Sigmę a nie L-ke. Może będziesz miał więcej szczęścia i trafisz dobry egzemplarz.
Arkan
a ten FF duze powodowal roznice?
a pozatym chyba bede mial prawo jak cos wymienic obiektyw?
[ Dodano: 26-01-2005 ]
82mm srednica...
A to Macro to tak "umowmy sie" Powiekszenie 0.26... 24-70L ma 0.29 a nie wabi sie "macro"
ten Macro to tylko chwyt reklamowy, w koncu tamron 28-75 ma tez to w nazwie!
To co prawda jakaś inna wersja tej sigmy, ale czy dużo gorsza od EX DG? A może to zupełnie inne szkla, oświećcie mnie.
Facet nie pisze czy ostrzył ręcznie czy AF.
Jeżeli AF, czy w tym teście też jest problem ff/bf ? Moge w to uwierzyć jeśli chodzi o to mydło na f2.8. Ale przy f11 (a to już spora głebia, wiec IMO problem FF/BF przestaje mieć znaczenie, no chyba ze ten obiektyw w ogóle nie ostrzy ), ta Sigma również jest gorsza od Tokiny.
Która to Tokina za wspaniała przecież optycznie nie jest.
To co prawda jakaś inna wersja tej sigmy, ale czy dużo gorsza od EX DG?
To są inne obiektywy, a czy gorsza, czy lepsza to już sprawa indywidualnej oceny. Z testów, które sam robiłem nowa Sigma była lepsza od Tamrona (oczywiście ostrzona ręcznie) i porównywalna (minimalnie gorsza) z L-ką przy 2.8. Opinie i testy, które widziałem na dpreview zdają się to potwierdzać.
Zaznaczam, że to tylko moje prywatne zdanie i nie odnosi sie do nikogo osobiście. Uważam, że z powodu ceny eLki są poza zasięgiem finansowym większości fotografów amatorów. A że każdy chce mieć jak nalepsze szkła, szuka czegoś co by choć trochę dorównywało eLce. Kupując jakikolwiek inny obiektyw, i wydając na niego dużo pieniędzy (mniej niż na eLkę) chce się dowartościować testami, które wykazują, że to najlepszy obiektyw w galaktyce i eLka (oprócz jakości wykonania ) ustępuje mu pod każdym względem. Każdy kto interesuje się fotografią i wie jak używać internetu może poszukać opini, że eLka nie ostrzy, że z czymś tam nie wpólpracuje, że to mydło itp itd. Potem wystarczy to pokazać w miejscu publicznym i już gotowy mit, tu działa podobny mechanizm co w 10D. Jeden coś przeczytał, drugi usłyszał i razem z trzecim, który nic nie widział, ani nie słyszał, ale dał się przekonać bo też nie ma kasy na eLkę, a jakieś szkło musi kupić, tworzą zupełnie niechcący plotkę (a czasem chcący ). Niestety sam osobiście nie mogę napisać nic o Sigmie 24-70, czy eLce 17-40 czy którejś innej. Po prostu ich nie mam. Jest to tylko mój głos w dyskusji, a właściwie o dyskusji.
Optyczną zresztą też. I o częstotliwości występowania problemów ff/bf nie wspomnę. Ani o USM. Ani o FT-M. Fakt, kompletnie bez znaczenia
Problemy z ff/bf miał Arkan i jego przypadek należy rozpatrzyć osobno. Podejrzewam że coś nie tak z body, albo trafił na jakąś serię po przejściach.
Nie twierdzę, że L-ki to szajs chcę tylko zwrócić uwagę, że konkurencja nie śpi i nie ma co się podniecać na widok każdego Canona z czerwonym paskiem. A jeśli weźmiemy pod uwagę cenę to trzeba się już grubo zastanowić czy onanizm sprzętowy nie przysłania nam racjonalnego myślenia.
nie ma co sie podniecac ani gdybac lub samemu tworzyc sobie nowe fakty, jak bedzio to wygladalo w rzeczywistosci to sie okaze niebawem!, mimo tego wspomne ze niespotkalem sie narazie z teza FF lub BF przy tej sigmie.
Byc moze okza sie to wina body lub tez przeklenstwo tego obiektywu zobaczymy co przyniesie niedluga przyszlosc.
Zamowiony czekam na dostawe jak najszybciej opisze swoje spostrzezenia co do tego modelu, ale chcialem zauwazyc ze jesli te sample sa wiarygodne tzn duza konkurencja dla szkiel klasy L
Problemy z ff/bf miał Arkan i jego przypadek należy rozpatrzyć osobno. Podejrzewam że coś nie tak z body, albo trafił na jakąś serię po przejściach.
Moje body nie chce działać poprawnie z Sigmami i Tokinami, z obiektywami Canona (nie tylko L) i Tamrona działa bez zarzutu. Na którymś z angielsko języcznych boardów przeczytałem informację, że Sigma 24-70 Macro miała problem z softem (znaleźli jakiegoś bug'a), ale mieli to usunać. Jeśli tak się stało, to ta Sigma jest super szkiełkiem i ustępuje L-ce w bardzi niewielu miejscach.
nie ma co się podniecać na widok każdego Canona z czerwonym paskiem
Kazdego nie, ale większości jak najbardziej tak. Jedynym miejscem gdzie Canon ma konkurencję jest szeroki kąt i macro, a im węziej, tym bardziej widać prymat L-ki.
foto.com.pl - Internetowa Gazeta Fotograficzna. Serwis informacyjny fotografujących amatorsko i profesjonalnie, wydarzenia, porady warsztatowe, fotografia cyfrowa, testy sprzętu …
Technika ---->Obiektywy---->Standardowe zoomy dla zawodowców
Znam tą stronę, i ten artykuł też. No i czytam sobie:
"Sigma 24-70 mm nie wypadła w teście najlepiej. Dorównuje co prawda konkurentom pod względem zaawansowania konstrukcji i ostrości obrazu, ale w pozostałych dziedzinach już nie. Jej wygodzie obsługi zarzucić można bezsensowne przełączanie AF/MF, dystorsja jest silniejsza niż u konkurentów, winietowanie bywa nielikwidowalne, a pod światło – jedyna dwójkowa ocena w teście."
Hmm. Prócz ostrości o jakości optycznej decydują jeszcze inne rzeczy
Choć, żeby nie zostać posądzony od stronniczość jescze jeden cytat z tego artykułu:
"Choć... jest jeszcze jeden parametr do porównania – cena. Sigma 24-70 mm kosztuje około 2300 złotych, podczas gdy Canon 28-70 mm – około 5500 złotych, a Canon 24-70 mm – 8000 złotych. A zresztą czy za nowszy zoom Canona warto zapłacić 2500 złotych więcej niż za 28-70 mm? Trudna decyzja. Znacznie łatwiej jest zdecydować się na zakup zooma Sigmy, który jak za swoją cenę jest bardzo interesującą propozycją."
Ceny nieakutalne, proporcje - owszem
L-ka jest 3 razy droższa, ale czy to jest powód by jej nie kupować? Dla mnie na razie tak Ale nie jest to dla mnie powód by kwestionowac to że zoom Canona jest lepszy
Sigma 24-70 mm kosztuje około 2300 złotych, podczas gdy Canon 28-70 mm – około 5500 złotych, a Canon 24-70 mm – 8000 złotych. A zresztą czy za nowszy zoom Canona warto zapłacić 2500 złotych więcej niż za 28-70 mm?
24-70/2,8 L jest zdecydowanie lepszy od starszego 28-70. 24-70/2,8L kosztuje ostatnio na Allegro poniżej 5000.
Komentarz