EF-S 17-85 na L-kę 24-105?

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Jacek23
    Początki nałogu
    • 2004
    • 372

EF-S 17-85 na L-kę 24-105?

Witam, czy warto sie przesiasc z Canon EF-S 17-85 na Canon EF 24-105 f/4 L IS USM
    jest o polowe drozsza ale to wkoncu L, fotografuje raczej przyrode , krajobraz czasami jakies niewiekie zblizenia ("makro"), i sie zastanawiam czy warto?
    Ma to pozostac obiektyw taki raczej uniwersalny, oczywiscie bez przesady bo niema uniwersalnych
    Pozdrawiam
    ps. body to 30D.
    [email protected]
    https://www.facebook.com/Jacek23333
  • MARANTZ
    Uzależniony
    • 2005
    • 928

Ja na początku tego roku dokonałem takiej przesiadki. O ile 17-85 nie uważam za fatalne szkło (ale mające swoje wady) to 24-105L jest po prostu inną bajką. Warto z całą pewniścią. Tyle że ja po przesiadce szybko kupiłem Sigmę 17-35 HSM bo mi dołu brakowało.
    FOTOINKWIZYTOR

Komentarz

• Jacek23
      Początki nałogu
      • 2004
      • 372

To naprawde tak malo tego dolu ze nie da sie zrobic ladnego widoczku?
      Chodzi mi tez o sposob ostrzenia bo cos mi sie wydaje ze ten 17-85 nie zabardzo mi ostrzy dalekie panoramy
      [email protected]

Komentarz

• Jacek23
        Początki nałogu
        • 2004
        • 372

No i z drugiej strony co z tym f4, nie za malo?
        wystarczy ?
        czasami w ciemnym pomieszczeniu cos pstrykam.
        [email protected]

Komentarz

• Marek Kowal
          Bywalec
          • 2006
          • 204

Witam
          Fotografowałem 17-85 i 24-105, który niedawno zamieniłem na 24-70 f2,8.
          Uniwersalna L-ka 24-105 jest oczywiście lepszym szkłem od 17-85 - właściwie
          pod każdym względem. Mnie trochę zawiódł stąd wymiana. Dalekie panoramy,
          w/g mnie to słaba strona 24-105.
          galeria na stronie EPWA.plhttps://www.epwa.pl/index.php?option...ek%20Kowalczyk

Komentarz

• Mac
            Pełne uzależnienie
            • 2004
            • 2063

24-105/4L jest zdecydowanie lepszym szkłem niż 17-85, powiedzmy, że jest to bardzo uniwersalny zoom. Przy cropie dół może być za wąski, dlatego warto mieć coś typu 17-xx, przy FF jest zupełnie o.k. Światło jest o.k. w pomieszczeniach doświetlisz lampą. Generalnie rekomenduję to szkło.
            EOS 5D/BG-E4, EOS-300V, EF 16-35/2.8 | EF 24-105/4 | EF 70-200/2.8| EF 100-400/4.5-5.6 | EF 15/2.8 Fisheye | EF 35/1.4 | EF 135/2| EF 100/2.8 Macro | EF MP-E 65/2.8 Macro | Lensbaby Composer | 580 EX II | MR-14EX | PowerShot SX1 IS, Gitzo 1540, 682B

Komentarz

• 3SA
              Coś już napisał
              • 2006
              • 64

z teoretycznego punktu widzenia: może i światło 4 ale ma IS co daje 8-krotnnie dłuższe czasy focenia. jak to wygląda w praktyce?
              ...

Komentarz

• gietrzy
                Pełne uzależnienie
                • 2004
                • 5727

Zamieszczone przez Jacek23
                Witam, czy warto sie przesiasc z Canon EF-S 17-85 na Canon EF 24-105 f/4 L IS USM
                ps. body to 30D.
                Nie warto.
                the silence is deafening

Komentarz

• jaceksw
                  Bywalec
                  • 2006
                  • 152

Ja niedawno zrobiłem taką przesiadke. Za krótko mam nowe szkło, zeby jednoznacznie się wypowiedzieć, bo tak na prawdę to jeszcze nie robiłem wiekszej ilości zdjęc, poza "testowymi". Przesiadłem się dlatego, żeby mieć dłuższa ogniskową, szerokiego kąta nie potrzebuje.

J.

Komentarz

• Vitez
                    zło konieczne
                    • 2004
                    • 19804

Zamieszczone przez 3SA
                    z teoretycznego punktu widzenia: może i światło 4 ale ma IS co daje 8-krotnnie dłuższe czasy focenia. jak to wygląda w praktyce?
                    W praktyce IS jest tym czym jest - stabilizuje drgania... szczegolnie zmeczonych rak przy dluzszych ogniskowych.

Ja sobie teorie 1/ekwiwalent ogniskowej zawsze zaokraglam do najblizszej "pelnej krotszej", czyli w przypadku 105mm na cropie = 1/250 - taki czas chcialbym co najmniej uzyskac by miec nieporuszone zdjecie sceny statycznej. Z IS moge zjechac z tym czasem teoretycznie do 1/30 ale praktycznie (biore poprawke pod rozne przypadki plus moje lapki) traktuje ta ogniskowa max 1/60 nie dluzej.
                    Nadal podkreslam ze chodzi o scene statyczna.

W przypadku gdy potrzebuje krotszego czasu naswietlania nie dla kompensacji drgan a dla zatrzymania ruchu (np bawiace sie koty) - stabilizacja mi nic nie da bo przy tej 1/60 @ 105mm na cropie zdjecie ruchomego obiektu i tak wyjdzie poruszone - znaczy obiekt w ktory celuje sie poruszy, statyczne tlo bedzie OK. I o tym nie nalezy zapomniec przy szkle ze stabilizacja - ze PRAKTYCZNIE to nie az "iles tam krotsze czasy naswietlania" , praktycznie to jest po prostu mniejsze ryzyko poruszen wynikajacych z drzenia wlasnych lapek... i tylko, albo az, tyle.

Komentarz

• wprawka
                      Coś już napisał
                      • 2007
                      • 52

17-85 vs 24-105 L testy porównawcze

Dziś testowaliśmy z kolegą fotografem który ma m.in 17-85 ten obiektyw w porównaniu z 24-105 L. Elka nowiutka, czyściutka, 17-85 zakurzony w środku, nie wiem skąd (nieszczelność) ale ma strasznie dużo farfocli w środku. Testowaliśmy obiektywy pod kątem ostrości, wyrazistości i oddania szczegółów. I muszę przyzanać, że 24-105 zawiódł moje oczekiwania, nie wiem może jakiś feralny egzemplarz lub wybitny egzemplarz 17-85. Ostrość porównywalna, ale juz przy powiększeniu zdjęcia 17-85 oddaje więcej szczegółów, bardziej czytelny i wyraźny tekst.

reasumując mój krótki wywód Elka nie poraziła mnie jakością obrazu, a spodziewałem się widocznej na pierwszy rzut oka różnicy na jej korzyść. Nasze testy dały lekką przewagę 17-85. Różnica w cenie obiektywów to 2000 zł. Przyznam, że obiektyw prezentuje się okazale, ale czy jest to warte tych pieniędzy.

chętnie pokazałbym nasze testowe zdjęcia, tylko nie wiem gdzie je umieścić w oryginalnym rozmiarze. Jeśli ktoś chciałby rzucić okiem i się na ten temat wypowiedzieć to prosze o podpwiedz gdzie i jak takie zdjęcia mogę zaprezentować. (

Komentarz

• alx_80
                        Bywalec
                        • 2006
                        • 192

hehe zaraz sie zacznie wojenka...
                        ale albo masz wyjatkowo kiepski (z jakas wada) egzemplarz 24-105 albo wyjatkowo kiepsko zrobiony test zdjecia wycinki 100% na imageshack.us mozesz wrzucic

Komentarz

• wprawka
                          Coś już napisał
                          • 2007
                          • 52

tak własnie myślę, że będzie wojna. Testowany obiektyw mam jeszcze w domu jutro go oddaję, może mnie ktoś jeszcze przekona, ale wątpię. :-? :-?

Komentarz

• stdanielo
                            Pełne uzależnienie
                            • 2005
                            • 1081

możesz wrzucić fotki na http://www.fotosik.pl/index.php
                            www.kondereszko.pl
                            https://www.flickr.com/photos/stdanielo/

Komentarz

• wprawka
                              Coś już napisał
                              • 2007
                              • 52

dzięki zaraz pokombinuję

Komentarz

Pracuję...