Ultra Wide Angle Lens 19-35 mm f/3.5-4.5

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • andjanu

Ultra Wide Angle Lens 19-35 mm f/3.5-4.5

witam
    szukam szerokiego kąta w miare przystępnej cenie co myślicie o obiektywie soligor 19-35 ze zdjęcia
    .. są jeszcze podobne tamrona, tokina, czy sigma który z nich nadaje się do fotografii krajobrazu ?
  • Niedzwiedz
    Uzależniony
    • 2004
    • 578

tak sobie dlubie czytam itp , najlpeszym rozwiazaniem bedzie tampon 17-35 z tanszych wyborow
    www.mariuszspruch.pl - fotografie ślubne
    www.mariuszspruch.blogspot.com - fotoblog

Komentarz

• slawi_3000
      Uzależniony
      • 2006
      • 568

Zapytaj Cichego. Widziałem jego zdjęcia z 5d robione Tammim 19-35 (choć coś mi się zdaje, że to ten sam obiektyw)
      http://tinyurl.com/35uoec
      Do krajobrazu może być.

W chwili obecnej, to Niedźwiedź ma rację.

Komentarz

• szwayko
        Pełne uzależnienie
        • 2004
        • 2085

Nie wiem dlaczego ten Tamron jest uwazany za najlepszy.
        Mialem kiedys Tokine 19-35/3.5-4.5 i zlego slowa nie moge powiedziec jak na szklo w tej klasie cenowej.
        Budowa i autofocus napewno ma lepsze od Tamrona.
        Zrobilem kiedys troche slajdow na niej:

I uzywalem na slubach, tu kilka przykladow:

Ostatnio edytowany przez szwayko; 311.
        frickr FB
        www.szwajkowski.pl

Komentarz

• Allensteiner
          Bywalec
          • 2006
          • 177

też miałem kupić sobie tą Tokinkę do krajobrazu, ale ona ponoć lubi flarować, a ja lubię zachody słońca i na tym się skończyło
          tanio do krajobrazu to polecam kita - bo dobry i tani
          lepsze jutro było wczoraj

Komentarz

• MacGyver
            Cenzor
            • 2006
            • 7043

Podpinałem takie szkło do 300D (nazywało się Vivitar, ale to to samo). Jakość optyczna porównywalna z kitem ale bardziej abberuje i jest jeszcze bardziej tandetny mechanicznie.
            Jeśli wyłącznie do cyfry to polecam raczej kita, który jest dwa razy tańszy. Jedyna przewaga tego Soligora polega na tym że kryje pełną klatkę.
            Cztery czarne eosy, pół-eos i pentax... a dokładniej to tutaj

Komentarz

• Camillyo

Cosina. Soligor, Vivitar 19-35mm f/3.5-4.5

Witam
              Planuje zakupic do mojego 400D pierwysz wide angle i zastanawiam sie czy to bedzie odpowiedni wybor?

http://cgi.ebay.co.uk/Canon-EOS-40D-...QQcmdZViewItem

Prosze o pomoc, ewentualnie sygesite odnosnie podobnych obiektywow.

Komentarz

• gwozdzt
                Pełne uzależnienie
                • 2005
                • 5780

Zamieszczone przez Camillyo
                Witam
                Planuje zakupic do mojego 400D pierwysz wide angle i zastanawiam sie czy to bedzie odpowiedni wybor?

http://cgi.ebay.co.uk/Canon-EOS-40D-...QQcmdZViewItem

Prosze o pomoc, ewentualnie sygesite odnosnie podobnych obiektywow.
                na początek:
                http://canon-board.info/search.php?q...35&titleonly=1

wiem, wiem... nie o Cosinie, ale poczytaj ogólnie o 19-35, bo to nie jest dobry pomysł.
                Te ogniskowe zapewnia Ci każdy KIT będąc zarazem bardziej uniwersalnym, bo dłuższym.

Jeśli chcesz naprawdę szeroki kąt do Twojego aparatu, to patrz w stronę obiektywów zaczynających się od 10, 11 lub 12mm
                a tak w ogóle to jakie posiadasz pozostałe szkła do tego 400D?
                Pozdrowienia, Tomek

Komentarz

• mate00sh
                  Pełne uzależnienie
                  • 2008
                  • 1312

Ja miałem do niedawna Tamrona 19-35. Używałem jako standardu dopóki nie kupiłem Sigmy 17-70. Tamron niestety przy pełnej dziurze dość mydlany, ale po domknięciu do 11 bardzo fajny. No i kryje pełną klatkę. W razie czego mogę wrzucić jakieś próbki z cropa i z analoga.

Pozdrawiam

Komentarz

• Camillyo

dziekuje za info , posiadam standardowy canon 18-55mm oraz Tamron AF70-300mm F/4-5.6 tele-macro. Dopiero zaczynam moja przygode z tym sprzetem i chciale poszerzyc asortyment o szeroki kat.

Komentarz

• gwozdzt
                      Pełne uzależnienie
                      • 2005
                      • 5780

dziekuje za info , posiadam standardowy canon 18-55mm i chciale poszerzyc asortyment o szeroki kat.
                      wybierając 19-35 ? no to byś sobie poszerzył ...

pomyśl trochę!
                      nie widzisz, że 19-35 mieści Ci się w zakresie standardowego 18-55 !
                      napiszę Ci to tak: 18-19-35-55 :-)
                      Pozdrowienia, Tomek

Komentarz

• MacGyver
                        Cenzor
                        • 2006
                        • 7043

... posiadam standardowy canon 18-55mm ... i chciale poszerzyc asortyment o szeroki kat.
                        Przecież masz szeroki kąt
                        Kupując to szkiełko nic nie zyskasz.

Komentarz

• malkontent
                          Początki nałogu
                          • 2007
                          • 299

Zamieszczone przez andjanu
                          witam
                          szukam szerokiego kąta w miare przystępnej cenie co myślicie o obiektywie soligor 19-35 ze zdjęcia
                          .. są jeszcze podobne tamrona, tokina, czy sigma który z nich nadaje się do fotografii krajobrazu ?
                          Miałem ten obiektyw, używałem go jeszcze z EOSem 50E.
                          Szkło na początku mnie zachwyciło - 19 mm na małej klatce.

Ale. Pod światło strasznie traciło kontrast i miało straszne bliki.
                          Potem testowałem z kolegą to szkło na 350d i nie zachwycało rozdzielczością.
                          Dodatkowo po 1,5 roku użytkowania było rozklekotane, było czuć wyraźne luzy.

Jednak miło wspominam to szkło - sprawiło mi dużo radochy, ale dzisiaj już bym go nie kupił.

Komentarz

• MacGyver
                            Cenzor
                            • 2006
                            • 7043

Dyskusję o rybim oku do cropa przeniosłem tutaj:
                            http://canon-board.info/showthread.php?t=10604&page=11

Komentarz

• blacha

Kupiłem kiedyś Soligora 19-35. Powiem tak, do analoga był przepyszny, ale z cyfrą (stosowany jako uniwersalny zoom) mydlił jak "biały jeleń" (takie tanie szare mydło :P) wiec szczególnie nie ma co sie podniecać. Sprzedałem go po 2 miechach, nie polecam... dziś odebrałem 17-40 L z Hong-Kongu w weekend bede go "rozdziewiczał" ale myślę ze w ciemno mogę powiedzieć nie! soligorowi. A co do tamrona, tokiny, itp to myślę że to ta sama konstrukcja co soligor jedynie tylko w niektórych przypadkach modyfikowana...

Komentarz

Pracuję...