Forum Canon-Board.info jest własnością prywatną. Decyzje Właściciela Forum są ostateczne.
Celem serwisu i forum Canon-Board.info jest wymiana doświadczeń i gromadzenie wiedzy z zakresu fotografii,zarówno techniki fotografowania jak i dot. sprzętu, w szczególności sprzętu fotograficznego marki Canon.
Zasady Forum
Wypowiedzi na Forum należy konstruować z zachowaniem ogólnie przyjętych zasad dobrego wychowania. Naruszenia nie będą tolerowane. Nie zezwala się na publikowanie materiałów (linki, zdjęcia, treści) o treści wulgarnej, sprzecznej z prawem lub mogące wywoływać spory, polemiki , działania, na tle religijnym, politycznym czy światopoglądowym.
Pisząc nową wiadomość - sprawdź czy wnosi ona coś do dyskusji oraz czy nie odbiega ona od tematu wątku. Niemile widziane jest pisanie postów w stylu "zgadzam się" i koniec lub powtarzanie argumentów.
Zanim założysz nowy temat, sprawdź w wyszukiwarce, czy nie był on już wcześniej poruszany na forum. W 90% przypadków był. Jeśli masz pytania związane z takim tematem, dopisz nowego posta do istniejącego wątku (o ile już nie ma w nim na nie odpowiedzi).(Z uwagi na ograniczenia techniczne wbudowanej wyszukiwarki Forum, alternatywnie proponujemy używać wyszukiwarki Google z komendą
"szukana_fraza site:Canon-Board.info")
Zakładając wątek nadaj mu tytuł, który dobrze podsumuje jego treść. Jeśli masz pytanie dotyczące obiektywu/aparatu, to podaj jego nazwę i zaznacz na czym problem polega. Nie jest mile widziane pisanie postów pod tytułem: "Pomocy", "Nie działa", "Co kupić?".
Należy przestrzegać tematyki na poszczególnych forach. Mam nadzieję że tematyka poszczególnych
forów jest dość jasna i proszę o jej przestrzeganie. Pisanie w nieodpowiednich miejscach powoduje dodatkową pracą dla moderatorów.
Ortografia - każdy piszący na forum powinien dokładnie sprawdzić pisownie przed wysłaniem posta. Zwracanie uwagi innym użytkownikom na ich błędy ortograficzne może odbywać się jedynie przez przesyłanie prywatnej wiadomości do użytkownika lub zaraportowanie posta do moderatorów. Należy unikać niechlujnego pisania wiadomości. Jeżeli szanujesz czas i wiedzę innych użytkowników Forum i chcesz od nich otrzymać odpowiedź, zadbaj o schludny i poprawny ortograficznie wygląd swojej wiadomości. Moderatorzy mają prawo poprawiać błędy w treści posta i przyznawać ostrzeżenia za rażące naruszenia niniejszego punktu. Dopuszczamy pisanie bez polskich liter.
Nie mile widziane jest odsyłanie do archiwum bez podania linka do odpowiedniego wątku.
Reklama na forum.
Dopuszczalne jest reklamowanie działalności fotograficznej tj. usług fotograficznych, wykonywania fotografii.
Wszystko co jest przeznaczone DLA fotografów uznawane jest za działalność komercyjna (np. warsztaty, albumy, odbitki, cały sprzęt fotograficzny).
Zasady reklamowe uregulowane są szczegółowo w odpowiedniej sekcji FAQ 'Zasady reklamy i działalności komercyjnej' które stanowią załącznik do niniejszego regulaminu.
Oferty sprzedaży/kupna sprzętu należy umieszczać jedynie w odpowiednim podforum zgodnie z zasadami Działu Giełda. Użytkownicy naruszający zasady działalności komercyjnych będą odpowiednio ostrzeżeni/ukarani, a ich wpisy usunięte.
Prezentowane zdjęcia muszą mieć rozmiar do 1280 pikseli w poziomie i do 900 pikseli w pionie.
Dostęp do forum z bramek internetowych może być niemożliwy z przyczyn technicznych - dla ograniczenia dostępu "anonimom" lubujących się w nagminnym łamaniu Regulaminu Forum. Zakładanie kolejnych użytkowników w celu ominięcia nałożonych ograniczeń na użytkownika (blokada tzw. Ban czasowy lub stały) skutkować będzie blokadą na numer IP.
Zasady porządkowe
Moderatorzy mają prawo ostrzegać w przypadku naruszenia ww. zasad lub netykiety oraz zablokować możliwość wypowiadania się na forum (czasowo lub stale) w przypadku poważnych/powtarzających się przypadków łamania regulaminu przez użytkownika. Administrator ma prawo zablokować konto użytkownika w przypadku rażącego naruszenia regulaminu. Administrator forum nie usuwa kont "na życzenie".
Posty i wątki naruszające regulamin, prawo lub dobre obyczaje będą edytowane, przenoszone lub kasowane przez moderatorów. Moderatorzy nie usuwają postów, ani nie zamykają wątków "na życzenie", tak więc proszę się dwa razy zastanowić zanim się coś napisze.
Zastrzeżenia co do decyzji i działań Moderatorów należy zgłaszać w pierwszej kolejności poprzez prywatną wiadomość do danego Moderatora. Kolejnym krokiem jest link 'Kontakt' na dole strony Serwisu do Właściciela forum ? użytkownik fomag . Moderatorzy nie mają prawa zmieniać decyzji innych moderatorów.
2014.10.12 - zmiana dot. działań komercyjnych; patrz też tutaj: http://www.canon-board.info/faq.php
2017.12.01 - zmiana pkt 9. dotycząca dopuszczalnych rozmiarów zdjęć, od teraz można 1280 x 900 pikseli.
Tak jak w temacie. Co lepiej brać tą sigmę [17-35 EX HSM 2,8-4] czy17-40 L. Robie w 90% reporterke, czasami śluby. Przeglądałem różne testy. Niby ta sigma jest bardzo przyzwoita http://optyczne.pl/41.1-Test_obiekty...spherical.html
może ktoś z was miał doświadczenie z sigmą?
Bierz 17-40. Tym bardziej że jest teraz cash back 100 Euro.
Ja sam zastaniawiałem się nad Tamronem 17-35 v Canon 17-40. Już miałem brać Tamrona, ale w zanim kupiłem podrożały, a Canon znowu oddaje pieniądze za zakup obiektywu. W tym przypadku cena Canona jest już bardzo atrakcyjna.
Mam tę Sigmę i robię nią też śluby. Niestety nie jestem z tego szkła zadowolony. Do krajobrazu (szczególnie na 5D ) jest świetne, na analogu działa wyśmienicie. Ale na ślubach często się operuje przy maksymalnych dziurach, w reporterce tak samo. Tutaj Sigma jak dla mnie "leży" bo w porównaniu z podanym Canonem nie posiada tak pewnego AF. Światło jest podobne, bo 2.8 to jest tylko do około 20mm. Do tego na 2.8 będzie koszmarna jakość i 17-40 przy f/4 będzie i tak lepsza niż tej Sigmy na f/4. Bawiłem się kiedyś tą L-ką i byłem zły, że już mam Sigmę. Na pełnych dziurach jak dla mnie zdecydowanie ostrzejszy był Canon.
Sama Sigma jest szybka, choć zdecydowanie nie posiada tak pewnego AF jak Canon. Dlatego ja unikam jak mogę maksymalnych dziur i przymykam do tych f/5.6 Wtedy jest ok, przy f/8 bardzo dobrze.
Reasumując Sigma to bardzo dobre szkło za obecne pieniądze, ale nie tam, gdzie jest mało światła, nie do reporterki i ślubów. Bardziej krajobraz czy architektura. Tutaj się sprawdzi bardzo dobrze.
Ideał to wiadomo... 16-35/2.8 II L
Tak jak w temacie. Co lepiej brać tą sigmę [17-35 EX HSM 2,8-4] czy17-40 L. Robie w 90% reporterke, czasami śluby. Przeglądałem różne testy. Niby ta sigma jest bardzo przyzwoita http://optyczne.pl/41.1-Test_obiekty...spherical.html
może ktoś z was miał doświadczenie z sigmą?
Miałem okazję robić tą sigmą zdjęcia i obraz który daje, był zdecydowanie kiepski jak na taką cenę. Na 2.8 jest baaardzo duże mydło, na f4 i 17 mm jest gorzej z ostroscią w całym kadrze niż z moją UWA Tokiną 12-24, która tu się okazuje być demonem ostrość :grin:
Ja ze swojej strony odradzam. Kumpeli która użytkuje to szkło po roku zacięła się przysłona, niby nic bo sie w każdym szkle może zdarzyć ale jednak daje do myślenia.
z AF nie powinno być tak źle jest tam HSM. Mam sigmę 10-20EX HSM i nie jest źle z af. Tylko że przy 10-20 to af dużo się nie napracuje. Chyba bedę sie przymierzał do 17-40L. Kumpel ma to pożyczę sobie na parę dni do przetestowania.
A czytałeś forum na optycznych? Było tam troszkę o tym, że nie jest to taka rewelacja. Arek oczywiście pisze swoje, ale praktyka to jedno a teoria czy testy to drugie.
Miałem tę sigmę w wersji bez DG i była to tragedia. Moja nawet na 8 nie była specjalnie ostra. Do tego "żółty filtr" gratis . Dla mnie przejście na 17-40 to była przepaść. Canon bije tę sigmę IMO we wszystkich aspektach. Choć zważyć należy, że mogłem mieć zwyczajnie podły egzemplarz.
"Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss." Kapitan Wagner
To moj pierwszy post, wiec witam wszytskich ;-)
Wydaje mi sie ze takiego porownania nie bylo, a jak bylo to wybaczcie za zamieszanie...
Dylemat:
Sigma 17-35 mm f/2.8-4 EX DG HSM
vs.
Canon 17-40 f4 L
szkla beda uzywane z 30/40D, znajac zycie za jakis czas (pewnie tez nie krotki) bedzie przesiadka na FF
slyszalem bardzo pochlebne opinie na temat sigmy, glowne argumenty w porownaniu do L-ki to swiatlo i cena.
co o tym myslicie?
4. Zakładając wątek nadaj mu tytuł, który dobrze podsumuje jego treść. Jeśli masz pytanie dotyczące obiektywu/aparatu, to podaj jego nazwę i zaznacz na czym problem polega. Nie jest mile widziane pisanie postów pod tytułem: "Pomocy", "Nie działa", "Co kupić?".
Jestem przekonany, że więcej głosów będzie na canona. Szkoda, że sigmy nie próbowałem bo oddałbym swój głos. A tak mogę tylko napisać polecam canona bo mam ale czy jest lepszy od sigmy tego nie wiem.
pozdr
Zdecydowanie C 17-40...Ja mam ta sigme i zaczela mi niedawno wyswietlać err 99 (zacina sie przeslona naprawa 200zł). Mysle ze z L nie bylo by jeszcze problemu tego rodzaju ze dzis na KJS zostalem ochlapany woda z blotem i genaralnie slysze jak mi piach chrobocze w srodku Co L to L.....
Komentarz