Canon 100/2 czy 85/1.8?

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • bogist
    Coś już napisał
    • 2006
    • 55

Canon 100/2 czy 85/1.8?

Proszę o pomoc w wyborze.
    Właśnie zmieniam zestaw. Miałem 350D, ale denerwował mnie AF i beznadziejny LCD.
    Zdecydowałem się na 400D (na 99%- jeszcze czekam na końcowy review na imaging resource dotyczący szybkości reakcji spustu migawki), Tamrona 17-50/2.8 (na 100%) i ...
    No właśnie który z powyższych?
    Czy optycznie dają one taką samą jakość i, co dla mnie najważniejsze, czy są równie szybkie w ostrzeniu?
    Wybrany obiektyw ma służyć jako ciasna portretówka/ krótkie tele.
    Pozdrawiam Szanownych Forumowiczów.
    EOS400D+ Tamron 17-50/2,8+ Canon 100/2,0+Tokina 12-24/4,0+Canon 580EX
    ...a wszystko to głównie po to by dzieci na fotach wychodziły śliczniutkie
  • gietrzy
    Pełne uzależnienie
    • 2004
    • 5727

Zamieszczone przez bogist
    Cokolwiek byś nie kupił kupisz dobrze
    the silence is deafening

Komentarz

• czeczot
      Początki nałogu
      • 2004
      • 325

Czy optycznie dają one taką samą jakość i, co dla mnie najważniejsze, czy są równie szybkie w ostrzeniu?
      Jakość…? Możesz to rozwinąć?

85/1,8 i ciasne portrety to jest czasami problem. Ma dużą odległość minimalnego ostrzenia. Na crop to jeszcze pół biedy, gorzej jest na ff. Nie znam minimalnej odległości ostrzenia 100/2. Przyjęta ogniskowa portretowa to jest między 85 a 135 dla ff. Przy dłuższych obraz robi się coraz bardziej „płaski”. 100/2 przy crop to już jest 160mm, ale tobie może to nie przeszkadzać. Szybkość ostrzenia przy portrecie…. A jakie to ma znaczenie? Przecież model/ka nie będą ci uciekać.

iMAC
      www.czeczot.pl

Komentarz

• Zodiakalny Rak
        Początki nałogu
        • 2006
        • 411

Moze ci to pomoze.

pozdrawiam,
        z pozdrowieniami

Komentarz

• rafalpiasek
          Dopiero zaczyna
          • 2006
          • 22

Proszę o pomoc w wyborze.
          ...
          Pozdrawiam Szanownych Forumowiczów.
          To praktycznie to samo, miałem kiedyś 100-kę, teraz mam 85-kę, praktycznie poza minimalną różnicą w ogniskowej niczym się nie różnią. No jedna działka światła. Oba ostre przy otwartej dziurce i pięknie malują.
          Przykład z 100-ki:

Przykład z 85-ki:
          FORPSI je Evropská housingová společnost. Nabízí služby webhostingu, serverhostingu, registrace doménových jmen a www stránky na serverech Windows/Linux.

FORPSI je Evropská housingová společnost. Nabízí služby webhostingu, serverhostingu, registrace doménových jmen a www stránky na serverech Windows/Linux.

A tu z obiektywu, który mogę polecić bez wachania, 135L:

Choć przy 400D może być za ciasny.
          Pozdr.
          Rafał Piaskowski
          www.piaskowskiphotography.pl

Komentarz

• gietrzy
            Pełne uzależnienie
            • 2004
            • 5727

Zamieszczone przez rafalpiasek
            A tu z obiektywu, który mogę polecić bez wachania, 135L:
            http://www.rafalpiasek.alpha.pl/090906/_MG_7062.jpg
            O faq! super fotka

Zdecydowanie, jedynym powodem dla którego trzymam jeszcze to prawie nowe 135L jest pełna klatka u mnie już w 2007 roku.
            Aż boję się co zobaczę w kukloku 5D jak podepnę 85L, bo teraz (na cropie) jest idealna...
            the silence is deafening

Komentarz

• rafalpiasek
              Dopiero zaczyna
              • 2006
              • 22

Zamieszczone przez gietrzy
              O faq! super fotka
              dzięki, ktoś tam wcześniej napisał, że przy portrecie zbędna jest szybkość ostrzenia. Chyba nie robił nigdy reportażu ślubnego Liczy się nieraz ułamek sekundy Tu dziewczyna miała wykonywany makijaż ślubny, zero pozowania.

Zdecydowanie, jedynym powodem dla którego trzymam jeszcze to prawie nowe 135L jest pełna klatka u mnie już w 2007 roku.
              Aż boję się co zobaczę w kukloku 5D jak podepnę 85L, bo teraz (na cropie) jest idealna...
              Nie będziesz żałował, 135L z 5D to cudny zestaw, to czysta przyjemność. Zwłaszcza lubie nim focić podczas życzeń i w kościele, np.:

Zresztą ma szerokie spektrum zastosowań:
              Pozdr.
              Rafał Piaskowski

Komentarz

• Zodiakalny Rak
                Początki nałogu
                • 2006
                • 411

Fakt, ze szklo na ff daje wysmienite efekty, to juz ktorys raz z kolei widze ale ... musisz przyznac, ze obiekt do fotografowania miales tez nie "zwyczajny" - chodzi mi o te przesliczne piegi, ktore dodaja tym fotkom wiekszego smaku.

Sorry za OT i EOT.

pozdrawiam,
                z pozdrowieniami

Komentarz

• bogist
                  Coś już napisał
                  • 2006
                  • 55

Zamieszczone przez czeczot
                  Szybkość ostrzenia przy portrecie…. A jakie to ma znaczenie? Przecież model/ka nie będą ci uciekać.
                  Ano żeby mi moje dzieciaki z kadru nie uciekły przed wyostrzeniem.

To bardzo trudni modele.
                  Dzieciaki najlepiej portretować gdy są w akcji i z pewnej odległości aby się im nie wtryniać w zabawę. Stąd moje oczekiwanie: długa portetówka/ krótkie tele.

Komentarz

• Zodiakalny Rak
                    Początki nałogu
                    • 2006
                    • 411

To bardzo trudni modele.
                    Dzieciaki najlepiej portretować gdy są w akcji i z pewnej odległości aby się im nie wtryniać w zabawę. Stąd moje oczekiwanie: długa portetówka/ krótkie tele.
                    Troche zartobliwie ale ... wyszlo pozniej, ze sprawdza sie w praktyce wysmienicie. Do portretow dzieciakow up to 5 yo, takich ruchomych z placu zabaw, polecam 100-400. :-D Tez sie z tego smialem, dopoki nie pojechalismy kiedys na pola mokotowskie aby popstrykac wlasnie tym szklem i swietnie sprawdzil sie na placu zabaw. Corka wogole nie wiedziala, ze pstykam jej fotki i byla "nature". Na biurku w robocie mam wlasnie fotke z tego placu. Takze ...

pozdrawiam,
                    z pozdrowieniami

Komentarz

• rafalpiasek
                      Dopiero zaczyna
                      • 2006
                      • 22

Zamieszczone przez Zodiakalny Rak
                      Fakt, ze szklo na ff daje wysmienite efekty, to juz ktorys raz z kolei widze ale ... musisz przyznac, ze obiekt do fotografowania miales tez nie "zwyczajny" - chodzi mi o te przesliczne piegi, ktore dodaja tym fotkom wiekszego smaku.
                      Oczywiście masz racje w 100%, modelka marzenie, rzadko się tak trafia na ślubach Dobry sprzęt to tylko dodatek.
                      Pozdr.
                      Rafał Piaskowski

Komentarz

• bogist
                        Coś już napisał
                        • 2006
                        • 55

No właśnie.
                        Poza tym 135L ma jeszcze jedną, poważniejszą, wadę: przekracza mój budżet.

Piękne fotki, dzięki.

Komentarz

• gietrzy
                          Pełne uzależnienie
                          • 2004
                          • 5727

To bardzo trudni modele.
                          Stary, trzeba było tak odrazu bierz 85/1.8 i 50/1.4 do szerszych/grupowych ujęć. Jak już jest trójka dzieci z rodzicami to 35/1.4 jest jak w sam raz
                          the silence is deafening

Komentarz

• rafalpiasek
                            Dopiero zaczyna
                            • 2006
                            • 22

Stary, trzeba było tak odrazu bierz 85/1.8 i 50/1.4 do szerszych/grupowych ujęć. Jak już jest trójka dzieci z rodzicami to 35/1.4 jest jak w sam raz
                            Dokładnie. Z tym 35 to dałeś czadu
                            Pozdr.
                            Rafał Piaskowski

Komentarz

• gietrzy
                              Pełne uzależnienie
                              • 2004
                              • 5727

Dokładnie. Z tym 35 to dałeś czadu
                              No to jest jeszcze 35/2 na cropie rogi powinny być czyste. Tylko, że to 35/2 bez USM to wiertarka HD ;-)
                              the silence is deafening

Komentarz

Pracuję...