2 fotograf na ślubie | sprzęt na ślub | zachowanie na ślubie | blenda vs lampa

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • ishi
    Bywalec
    • 2005
    • 145

2 fotograf na ślubie | sprzęt na ślub | zachowanie na ślubie | blenda vs lampa

Witam.
    Znalazłem ogrom wiedzy w necie i na CB. Ale jestem cały w strachu przed ślubem na początku czerwca. Tego dnia będę pierwszy raz robił zdjęcia na ślubie u koleżanki jako 2 fotograf. Kumpela nie ma zaufania do gł. fotografa, którego folio nawet nie widziała przed podpisaniem umowy (ciotka poleciła cy cuś).
    Dla mnie to nowość, zawsze wolałem krajobraz i np. pobudki przed wschodem. Zgodziłem się za darmo, potraktowałem to jako wyzwanie i cenne doświadczenie. Jednak chce zrobić to na miare moich umiejętności dobrze. I tu jest miejsce na prośbe do dośwadczonego grona CB. Proszę o rady. Uwarunkowane tym co mogę wykorzystać. <ukłon>

Dysponuję: C350D + C50mm 1.8 + T17-50 (kupiłem specjalnie, będę miał za kilka dni) + graty ze stopki.

no i na tym się kończy sprzęt który może mi się przydać nie mam lampy (ale też doświadczenia z nią więc może nie będę się dodatkowo motał )

Kościół:Za jasno tam nie jest :/ jestem świadomy obowiązków fotografa w kościele i szacunku dla miejsca. Znam już chyba na pamięć http://studiomacgal.com/pl/blog/?p=388 i opis poruszania się po kościele. Czy ja cokolwiek tam pstryknę jako 2 osoba??

Kompletny ślub wg w.w. linku to:

Ja zajmę się głównie.

- przygotowania
    - przyjazd pana Młodego do Panny Młodej
    - błogosławieństwo rodziców
    - wyjazd do kościoła

- uroczystość zaślubin w kościele
    - z kulminacyjnym “TAK” i założeniem obrączek
    - wyjście z kościoła
    - życzenia gości
    - wyjazd do miejsca gdzie goście będą się bawić

- powitanie młodych
    - pierwszy taniec

- obiad
    - tańce
    - krojenie tortu
    - chwila dla fotografa -plener, studio
    - tańce
    - posiłki
    - tańce
    - posiłki
    - tańce
    - zabawy
    - oczepiny
    - tańce

Przy tańcach raczej sobie nie poradze bez 1/5 sek f8 ISO400 i LAMPY , a zdjęcia takie najbardziej lubie :-/
    Może ktoś ma wizje co wtedy mógłym robić lub czy i do jakich zdjęć wystarczy lampa wbudowana. wiem... wiem... za pomysły dziękuję.

Sam widzę, że najwięcej mogę pokazać w plenerze. Impreza będzie w sportowej dolinie ( http://www.dsd.pl/galeria.php?id=3 ) czyli zieleni pod dostatkiem Kupić blendę plus uchwyt do blend i tarmosić to razem ze statywem? http://aukcja.onet.pl/show_item.php?item=195698314

Ślub jest o 16:00. Zarezerwowane jest słońce
    • 605

No zadanie nie wątpliwie trudne i wymagające. Ja w zeszłeym roku robiłem zdjęcia na ślubie kuzynki zwykłą hybrydą fuji (ble) i wyszły nawet nawet. Co do lampy to jak nie możesz z nikąd pożyczyć to kup sobie na allegro są takie fajne dyfuzory zakładany na wbudowana lampkę za chyba 90zł może ci się przydać. Napewno dużo będziesz używał 50 1.8 i tego tamiego ale chyba tez tego biometara trochę pomęczysz. Z tego co ja widze masz 5 gb w kartach i jest to trochu mało ja zrobiłem prawie 8gb ale miałem laptopa do dyspozycji tak więc nie było problemu. Musisz robic na iso 800 i wzwyż bo w kościele ciemno. MAm nadzieje że dasz sobie radę. Trzymam kciuki.
    Flickr
    Portfolio Ślubne

Komentarz

• tpop
      Pełne uzależnienie
      • 2004
      • 1465

Zdaje sie ze jesli nie masz lampy to porzadnych zdjec z kosciola i z sali mozesz nie miec. Kukułka nadaje sie swietnie do rozjasniania twarzy, do zdjec w malych pomieszczeniach albo do luznych zdjec przy grillu i piwku. No moze 50 1.8 uda sie zlapac jakis portret bez lampy ale ciezko bedzie uzyskac czas w granicach 1/100s - moze na sali podczas zabawy przy ISO800 i korekcji -1EV + RAW.
      17-50 2.8 moze byc jednak zbyt ciemne do kosciola.
      photography is like feeding heroin, its highly addictive

Komentarz

• michalkalka
        Dopiero zaczyna
        • 2007
        • 18

Witam!Mam podobna sytuacje tyle,ze miesiac pozniej!Do dyspozycji to co w stopce,z tym,ze 400D zastapi 5Dplus 70-200f2,8.Dam rade bez lampy?

400D,Canon17-40/4 L,Canon100/2.-75/2.8,Canon75-300/4-5.6III,Sandisk ExtremeIII 8Gb,VelbonDV7000,Tamrac Expedition4

Komentarz

• tpop
          Pełne uzależnienie
          • 2004
          • 1465

Zamieszczone przez michalkalka
          Witam!Mam podobna sytuacje tyle,ze miesiac pozniej!Do dyspozycji to co w stopce,z tym,ze 400D zastapi 5Dplus 70-200f2,8.Dam rade bez lampy?
          wedlug mnie bez lampy nie ma szans. Ale najprosciej to bedzie zabrac jakiegos towarzysza i wybrac sie do jakiegos kosciola. Jak wyciagniesz czas 1/100 - 1/200 to rade jakos dasz (duze ISO + RAW). Inna sprawa ze zakres 70-200 to do kosciola srednio pasuje. Cos tam na sile mozna ale bardziej praktyczne sa chyba wartosci ponizej 70mm.

[edit]
          aha to do 5D. No to powiedzmy ze z zakresem 70-200 mozna cos pocwiczyc.
          Ostatnio edytowany przez tpop; 553.

Komentarz

• Łukasz Unterschuetz
            Początki nałogu
            • 2006
            • 298

tpop/nie zgodzę się z Tobą. Dla mnie ceremonia z lampą to porażka.. to nie jest miejsce zbrodni, gdzie na zdjęciu wszystko musi być ekstra widoczne...
            http:/strzelamkulture.pl

Komentarz

• tpop
              Pełne uzależnienie
              • 2004
              • 1465

Zamieszczone przez Łukasz Unterschuetz
              tpop/nie zgodzę się z Tobą. Dla mnie ceremonia z lampą to porażka.. to nie jest miejsce zbrodni, gdzie na zdjęciu wszystko musi być ekstra widoczne...
              ja napisalem ze wedlug mnie lampa jest konieczna do tych szkilel co ma. Z reszta to zalezy co kto lubi. Ja na zdjeciach slubnych chcialem miec wszystko widoczne i mam.
              Oczywiscie ze jakies zjecia zestawem ktory ma da sie zrobic ale dla mnie to nie beda zdjecia slubne nadajace sie do albumu.

Komentarz

• michalkalka
                Dopiero zaczyna
                • 2007
                • 18

Łukasz mozesz cos wiecej?

400D,Canon17-40/4 L,Canon100/2.-75/2.8,Canon75-300/4-5.6III,Sandisk ExtremeIII 8Gb,VelbonDV7000,Tamrac Expedition4

Komentarz

• kami74
                  Pełne uzależnienie
                  • 2005
                  • 1492

Jak robisz dla siebie to pewnie, (BTW bardzo fajne fotki z chrztu) ale jak robisz dla kogoś to uwierz mi, ze trzeba robić tak zeby wszystko było widać bo tak naprawde nie wiele osób ma "zmysł artystyczny" i zwyczajnie nie docenią klimatu.
                  5DII 24105f4L S7030045,6APODG 501.8II 430EX wyposażona w ponton VS600R
                  MOJE PSTRYKI NA CB& GALERIA NETOWA

później, późnym popołudniem, gdy cienie będą dłuższe i smutniejsze niż są..

Komentarz

• tpop
                    Pełne uzależnienie
                    • 2004
                    • 1465

Zamieszczone przez kami74
                    Jak robisz dla siebie to pewnie, (BTW bardzo fajne fotki z chrztu)
                    tez sobie pozwolilem zajrzec na strone i wlasnie te zdjecia z chrztu sa dla mnie za ciemne. Np te na 2 stronie chrztu.

Komentarz

• Łukasz Unterschuetz
                      Początki nałogu
                      • 2006
                      • 298

tpop/jak już mówiłem, są gusta i guściki. Jeden lubi, jak widać wszystko, walnięte lapmą prosto w czułko, a inny woli fotki z jakimś tam klimatem. Moim zdaniem zdjęcia nei są za ciemne, tylko źle obrobione (brak bieli,robione kawałek czasu temu kiedy nie byłem tak obcykany w szopie jak teraz).

kami74/zanim ktoś wynajmuje fotografa to przeważnie widzi portfolio i widzi, czego może sie po nim spodziewać
                      Ostatnio edytowany przez Łukasz Unterschuetz; 7912.
                      http:/strzelamkulture.pl

Komentarz

• HuleLam
                        Pełne uzależnienie
                        • 2006
                        • 1641

Zastanów się nad dokupieniem monopodu. Przy zdjęciach we wnętrzu kościoła pozwoli Ci utrzymać trochę dłuższe czasy...
                        Fotograf platoniczny

Komentarz

• tpop
                          Pełne uzależnienie
                          • 2004
                          • 1465

Jeden lubi, jak widać wszystko, walnięte lapmą prosto w czułko
                          a czy zdajesz sobie sprawe ze zdjecia z lampa to nie tylko zdjeica "prosto w czółko". Ja nie mowie o wypalaniu nosa z odleglosci 1 metra tylko o wydobyciu tych brakujacych EV. Uzywanie lampy to nie jest system zero jedynkowy. Przeciez sa obrotowe glowice softboxy, inne zmiękczaczo - rozpraszacze.

Moim zdaniem zdjęcia nei są za ciemne, tylko źle obrobione (brak bieli,robione kawałek czasu temu kiedy nie byłem tak obcykany w szopie jak teraz).
                          dla mnie sa zle zrobione. Dobrze zrobione zdjecie wymaga niewielkiej obróbki. Tylko do zle zrobionych zdjec potrzeba bardzo dobrej znajomosci PS.

no ale moze wrocmy do tematu watku.
                          Tak jak napisalem do zestawu ktory ma autor watku ja zalecam lampe. Ale w pierwszej kolejnosci polecam wycieczke do jakiegos kosciola i poprobowac samemu. Nikt Ci nie da tego co dadzą Ci testy. W kosciele mozna jeszcze cos powalczyc z monopodem bo sceny raczej malo dynamiczne .

[edit]
                          No wlasnie tak jak zaznaczyl HuleLam
                          Ostatnio edytowany przez tpop; 553.

Komentarz

• ishi
                            Bywalec
                            • 2005
                            • 145

nie chce wydawać kaski na coś z czego nie będe już korzystał, po tamronie zaczyna sie zbieranie na sigme 10-20...
                            co powiesz na lekkie trzy nogi zamiast mono, np. Velbon DF-60 (mały, lekki)
                            kiedyś widzialem na weselu jak chłopak z 20D + kit biegał ze statywem + lampa co uważam już za przesadę także można zwariować... pasowałoby mi wejsc tam i popróbować przed...

mogę wydać na blende i uchwyt jeszcze kilka zł... budzet już sie kończy ale czy tego typu manele cioracie ze sobą?

Komentarz

• tpop
                              Pełne uzależnienie
                              • 2004
                              • 1465

Zamieszczone przez ishi
                              nie chce wydawać kaski na coś z czego nie będe już korzystał
                              no chyba nie masz na mysli lampy?
                              No z blenda w kosciele to sobie daj spokoj

Komentarz

Pracuję...