Canon EOS 5D Mark II

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • dinderi
    Pełne uzależnienie
    • 2009
    • 3028

Trochę pooglądałem zdjęć z różnych fulfrejmów, i z Nikona, i z "tego, którego imienia nie wolno krytykować", w stosunku do 5DII i rzeczywiście zupełnie najpierwszejsza liga to nie jest, ale i nie ostatnia.
    Będzie ten wywód na temat "najgorszości", czy nie będzie?
    Kontakt ze mną tylko przez e-mail: "mirekkania na yahoo kropka com kropka au". PW nie czytam.
    09. Rób i pokazuj zdjęcia, które podobają się tobie, a nie oglądającym.

---Moje zdjecia na FB---

Komentarz

• Kolekcjoner
      Obertroll
      • 2006
      • 18793

Zamieszczone przez BeatX
      forsowanie przy iso1600 o 0,5-1 EV to moze jeszcze jeszcze, ale wyciaganie z cieni tego co wypluje 30D to kupa i koniec.
      chocbys nie wiem jak wielka herezja to nazywal :]
      Oczywiście, wierzymy Ci na słowo :wink:.
      "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
      Kapitan Wagner

Komentarz

• BeatX
        Pełne uzależnienie
        • 2007
        • 1751

Zamieszczone przez Kolekcjoner
        Oczywiście, wierzymy Ci na słowo :wink:.
        ale ja nie chce nikogo przekonywac
        jezeli mozesz duzo wyciagnac z cieni z 30D i w dodatku podoba ci sie to co wyciagnales z tych cieni to korzystaj i ciesz oko brachu ile wlezie
        Fuji X-H2 | Viltrox 13/1.4 | Fujinon 16/1.4 R WR| Fujinon 23/1.4 R LM WR| Fujinon XF 35/1.4 R | Viltrox 75/1.2 PRO
        Moje zdjęcia: https://flickr.com/photos/maciej_k/

Komentarz

• epicure
          Uzależniony
          • 2010
          • 676

Zamieszczone przez Bolek02
          Mętnie coś bronisz swoich wypowiedzi i na dodatek wogóle się na koniec wycofałeś
          Zadajesz pytania, na które wydaje sie Tobie, że znasz odpowiedź, ale tak nie jest i nie czuję sie głupio, bo nie masz racji.
          Pokaż choć jeden przykład, to podyskutujemy konkretnie, bo na gdybanie szkoda czasu.
          Ja nie czuję potrzeby bronienia swojego zdania, bo nie jest ono zagrożone. Zadałem Ci pytanie, na które nie chcesz lub nie potrafisz udzielić odpowiedzi, więc o czym mamy dalej gadać? Wskaż mi puszkę FF, która bardziej sieje bandingiem na iso 100, niż 5DII, a w godzinę ściągnę odpowiednie rawy i udowodnię Ci, że wcale nie wypada tak źle na tle Canona. Tylko wymień nazwę tej gorszej, nic prostszego. Potraktuj to jako przysługę dla mnie. Po prostu ułatwisz mi zadanie, bo nie będę musiał szukać rawów ze wszystkich FF i tracić zbyt wiele czasu na wyjaśnianie tego, co większość tutaj i tak już wie.
          nowa strona | www.epicure.pl | polub moje zdjęcia | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu

Komentarz

• Bolek02
            Pełne uzależnienie
            • 2010
            • 3225

Zamieszczone przez epicure
            Ja nie czuję potrzeby bronienia swojego zdania, bo nie jest ono zagrożone. Zadałem Ci pytanie, na które nie chcesz lub nie potrafisz udzielić odpowiedzi, więc o czym mamy dalej gadać? Wskaż mi puszkę FF, która bardziej sieje bandingiem na iso 100, niż 5DII, a w godzinę ściągnę odpowiednie rawy i udowodnię Ci, że wcale nie wypada tak źle na tle Canona. Tylko wymień nazwę tej gorszej, nic prostszego. Potraktuj to jako przysługę dla mnie. Po prostu ułatwisz mi zadanie, bo nie będę musiał szukać rawów ze wszystkich FF i tracić zbyt wiele czasu na wyjaśnianie tego, co większość tutaj i tak już wie.
            Ja nie dzielę puszek na gorsze i lepsze - każda z nich ma odmienne cechy, takie czy inne. Jak coś jest lepsze w jednym, to za to gorsze w czym innym.
            Dlatego używam kilku body w zależności od potrzeb.
            Jeżeli uważasz że 5DII jest dia Ciebie najgorszy, to go sobie odpuść i tyle.
            Nie należę do tej grupy ludzi, która uważa że FF jest magiczny, ale za to jestem obiektywny.
            Canon 6D i 5D2 + Canon 24-70L/4,0 + Canon 16-35L/4,0 + Canon 17-40L/4,0 + Canon 70-200L/4,0 + Canon 40/2,8 + szkła M42 i lampa EXII

Komentarz

• _igi
              Pełne uzależnienie
              • 2008
              • 2035

Ino bez przesady z tym bandicośtam na ISO100. Na wysokich czułościach owszem, ale żeby na ISO100 to zobaczyć, to trzeba forsować fotę o 4EV czy wyciągać detal z głębokiego cienia.
              5D4, 1D4, 1Ds3 + TS-E 17L, TS-E 24mk2L, 24L, 35L, 50L, 135L, 24-105L, 100-400L, + 6x manfrotto

Komentarz

• dinderi
                Pełne uzależnienie
                • 2009
                • 3028

Zastanawiam się o czym tu wogóle debata? Banding przy ISO100?
                Ja rozumiem, że fajnie byloby, żeby wziąc aparat, na zielonym kwadraciku zrobić cyk, a potem magic wandem w PS kliknąć 5 razy i się zrobił naturalny HDR o jakości jak z 10 ekspozycji. Ale rozmowa o "bandingu" przy ISO100 to jakies nieporozumienie jest. ISO100 używa się, najoględniej mówiąc, jak mocne słońce świeci. Potrzeba wyciaganie cieni w takich warunkach oznacza, że nie ogarniamy ekspozycji.
                Jedyny sens porównywania bandingu w cieniach, to ISO1600 i więcej.
                Kurde, zaraz padnie w tym wątku tekst, że jakiś tam aparat jest lepszy, bo ma uchwyt na kubek z kawą. Wszystko fajnie, tez by się przydał , ale przypominam, że "aparat fotograficzny" służy do "fotografii", a mam wrażenie, że słowo fotografia, w tym co tu czytam, wogóle nie występuje.
                Kontakt ze mną tylko przez e-mail: "mirekkania na yahoo kropka com kropka au". PW nie czytam.
                09. Rób i pokazuj zdjęcia, które podobają się tobie, a nie oglądającym.

---Moje zdjecia na FB---

Komentarz

• siudym
                  Pełne uzależnienie
                  • 2006
                  • 2249

Zamieszczone przez dinderi
                  Jest jest, niestety :/ LowISO banding, wlasnie ten z ISO 100 byl najbardziej denerwujacy. I wcale nie trzeba 4EV, wystarczylo lekko rozjasnic cienie.
                  !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
                  Edit: Oczywiscie zalezalo to tez od struktyry detalu w cieniu. Czasami bylo zle, czasami mniej.
                  Ostatnio edytowany przez siudym; 7602. Powód: Automerged Doublepost

Komentarz

• myslidar
                    Pełne uzależnienie
                    • 2008
                    • 1010

Wystarczy pociągnąć mocniej fill light
                    Moje portfolio i blog: http://www.islight.pl
                    Możesz mnie także polubić: https://www.facebook.com/Fotografia.IsLight

Komentarz

• gietrzy
                      Pełne uzależnienie
                      • 2004
                      • 5727

W chwilę po zakupie (5D2) gościu o greckim nicku na dpreview fajnie to pokazał. Sample wrzucił z 85L - poszukaj
                      the silence is deafening

Komentarz

• Kanghoy
                        Bywalec
                        • 2010
                        • 209

Ja tam rozumie ocb. Im większy zapas tym większa swoboda w "spieprzeniu zdjęcia" na zleceniu i naprawie obróbką, tym większe możliwości przy manipulacji zarówno dobrze jak i źle naświetloną klatką. Ale Bez jaj jest, w 40d już miałem wystarczający zapas(nawet do ISO 1600...), żeby trochę spieprzone zdjęcie(czy to z mojej winy czy z częściowej automatyki) naprawić. Tu jest podobnie IMHO. Cuda można tymi puszkami robić, nie ma co szukać dziury w całym.

Niech dadzą tą matryce z Pentaxa, co można fotki forsować ponad 10 EV, to już będzie pogrom i wszyscy szczęśliwi, dacie dziecku aparat, pocyka na auto a tatuś i tak z tego cuda wyciśnie na komputerze...
                        google - Dawid Miarka / profil > odwiedź stronę domową :P.

Komentarz

• myslidar
                          Pełne uzależnienie
                          • 2008
                          • 1010

Chciałbym zobaczyć RAW z takiej matrycy, bo jakoś nie chce mi się w to wierzyć.. 10EV..
                          Moje portfolio i blog: http://www.islight.pl
                          Możesz mnie także polubić: https://www.facebook.com/Fotografia.IsLight

Komentarz

• aqua
                            Uzależniony
                            • 2004
                            • 727

Stopien zuzycia akumultora LP-E6 oryginału?

Z trzech kresek tylko 2 juz mam na zielono, a % mam 95 i pozotale dwa oryginały tez maj ju tylko dwie kreski.
                            Jak to wyglada u was?

Komentarz

• Kanghoy
                              Bywalec
                              • 2010
                              • 209

denv`er nawet to zdjęcie z 40d które wylądowało na forum pentaxa to jest mojego autorstwa ;], bo byłem ciekawy jak bardzo moja puszka jest słaba .

Ja bym na pewno nie pogardził gdyby matryca rejestrowała więcej danych, ale to co jest mnie spokojnie zadowala.
                              google - Dawid Miarka / profil > odwiedź stronę domową :P.

Komentarz

• BeatX
                                Pełne uzależnienie
                                • 2007
                                • 1751

Ja rozumiem, że fajnie byloby, żeby wziąc aparat, na zielonym kwadraciku zrobić cyk, a potem magic wandem w PS kliknąć 5 razy i się zrobił naturalny HDR o jakości jak z 10 ekspozycji. Ale rozmowa o "bandingu" przy ISO100 to jakies nieporozumienie jest. ISO100 używa się, najoględniej mówiąc, jak mocne słońce świeci. Potrzeba wyciaganie cieni w takich warunkach oznacza, że nie ogarniamy ekspozycji.
                                to nie do konca tak
                                zobacz:

To sa moje zdjecia z ostatniego slubu.
                                Sytuacja dosyc istotna do uchwycenia - panna mloda wychodzi z samochodu i idzie do kosciola.
                                Pech chcial, ze zaparkowali w cieniu, przy czym swiecilo w pelni slonce
                                Wszystko to trwalo moze z 10 sekund wiec za bardzo nie bylo czasu na obejscie samochodu dookola i sprawdzenie z ktorej strony bedzie najlepsza ekspozycja w tak niesprzyjajacych warunkach.
                                Tutaj jakbys sie nie ustawil to zawsze bedzie zle - i w takich sytuacjach miedzy innymi przydaje sie wyciaganie z cieni.
                                Oczywiscie ja wyciagnalem chyba z 4EV z cienia, wiec i tak jestem az nazbyt zadowolony z tego co uzyskalem (porownujac do 30D ktorego meczylem 3 lata), no ale wiadomo - jak to na forach internetowych - wszystkim nie dogodzisz i nawet taka swoboda jak wyciaganie o 4EV z cienia przy ISO100 to za malo, bo z D7000 mozna wyciagnac wiecej

PS. oczywiscie znajda sie i tacy, ktorzy powiedza ze moglem doswietlic lampa ale od razu zaznaczam ze lampe blyskowa traktuje jako zlo konieczne i uzywam tylo i wylacznie kiedy nie mozna inaczej. w tym przypadku wiedzialem, ze mam ten luksus ze wyciagne sobie z cienia baaardzo duzo wiec lampe olalem :]
                                Fuji X-H2 | Viltrox 13/1.4 | Fujinon 16/1.4 R WR| Fujinon 23/1.4 R LM WR| Fujinon XF 35/1.4 R | Viltrox 75/1.2 PRO
                                Moje zdjęcia: https://flickr.com/photos/maciej_k/

Komentarz

Pracuję...