wybor zaawansowanego kompakta G11(G12) vs Panasonic

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • adshaker
    Dopiero zaczyna
    • 2008
    • 45

puki puki, ortografia też nie napawa optymizmem

Bardzo proszę o przestrzeganie regulaminu forum (pkt.6.).
    Pozdrawiam
    K.
    Ostatnio edytowany przez Kolekcjoner; 5969.
    małe-D + e-ki + nie-ki + lampka + inne graty

Komentarz

• yaneq
      Dopiero zaczyna
      • 2010
      • 36

przynajmniej wiem co to łączenie podwójnego wpisu, co się zaś tyczy ortografii faktycznie strzeliłem samobója. nie wiem czemu ale od samego początku mam z tym wyrazem problem. "u otwarte" jakoś bardziej mi pasuje w tym wyrazie.

nie zmieniając jednak tematu to na olympusa mam chrapkę i to wielką, jednakże w tej chwili pozostaje w wyborze trzecia sztuka G11 lub LX5, skłaniam się ku temu ostatniemu ale tylko dlatego, że w stosunku do matrycy G11 mam dość złe wspomnienia!

Komentarz

• adshaker
        Dopiero zaczyna
        • 2008
        • 45

Do moda - ok, zastosuje się. Nie pamiętam na wyrywki całego regulaminu a tak mi się to "puki" spodobało
        Na marginesie - ja też mam w planie kupienie jakiegoś kompakta tego rodzaju dlatego czytam ten wątek. Jak na razie skłaniam się chyba do Samsunga. Znajomy fotograf taki posiada i bardzo chwalił. Jedyne co mi przeszkadza to migawka tylko 1/1500 i słabej jakości filmy. Reszta byłaby super, no i cena na plus.
        małe-D + e-ki + nie-ki + lampka + inne graty

Komentarz

• cezarycezary
          Bywalec
          • 2009
          • 122

Na razie korzystam z g10 i czekam na lumixa gf2 - to bedzie swietne moje narzedzie codziennej obserwacji miasta.....
          Canon F-1 + FD 24/1.4 Aspherical, 35/2 Concave, 85/1.8... oraz NEX-7 ( peaking Mode )

Komentarz

• Plessis
            Dopiero zaczyna
            • 2008
            • 28

Takie moje trzy grosze

Jeśli chodzi o obsługę to G12, obrazek Sony NX3 lub Nx5. Sony daje z duuuużą matrycą świetną jakość, ale nie ma stabilizacji i ergonomia jest przykładem złych rozwiązań.Jest też fuji X100, ale jeszcze niewiele o nim wiemy. Czekam. Sony albo Fuji. Chociaż wolałbym Canona, lubię tę ergonomię/chociaż N7000 żółtej bestii też jest świetnie rozplanowany /
            Pozdrawiam
            Grzegorz
            Grzegorz

Komentarz

• bris
              Coś już napisał
              • 2007
              • 70

Witam z innej beczki a propos kompakt co polecacie i jakie macie doświadczenia z małym sprytnym etui do aparatu klasy i wielkości LX5 lub ZX1? Do XZ1 idealnie pasuje CSCH-84 czarny, skórzany pokrowiec ale cena może być zabójcza miękkie czy raczej sztywne ? bezpieczne w podróży czy np w górach w różnej niesprzyjającej pogodzie ale też z łatwym dostępem?
              opti

Komentarz

• cezarycezary
                Bywalec
                • 2009
                • 122

Ja nosze canona G10 w orginalnym ''sztywnym''? pokrowcu - to ze kosztowal 3xx pln - ale dobrze zabezpiecza....
                Canon F-1 + FD 24/1.4 Aspherical, 35/2 Concave, 85/1.8... oraz NEX-7 ( peaking Mode )

Komentarz

• MariuszJ
                  Pełne uzależnienie
                  • 2009
                  • 1697

Ja sprowadziłem sobie coś takiego:
                  http://cgi.ebay.pl/Camera-Leather-Ca...item2560928f9c

To podróba oryginalnego futerału retro. Nie jest nadzwyczajnie wygodny, ale zdjęcia bez wypakowania można robić. Podstawowa zaleta to spory lans deptakowy (Ciechocinek, te klimaty) i to taki "małofejsbukowy".
                  Entuzjastyczny Neofita

Komentarz

• stone7
                    • 2010
                    • 12

Też rozglądam się za jakimś małym ustrojstwem do kieszeni.
                    Czekałem na G12, ale właśnie pomacałem w sklepie, a recenzje też nie powalają na kolana.
                    Pozstaje EX1, ale ten ma wolny zapis co wyklucza RAW'y.
                    Czy ktoś już używa LX-5 dłuższy czas ?
                    Miałem wcześniej inny kompakt Panasonic'a FX500 i z jakością wykonania nie było najlepiej. Tragiczenie nieszczelne pudełko, optyka MOCNO plastikowa, mechanizm obiektywu wytarł się po 2 latach, a sam rozpadł się jak w kawałeczki jak zabawka po 2 latach.
                    "Amator martwi się o sprzęt, profesjonalista martwi się o kasę, a mistrz martwi się o światło..." ...wciąż uczę się hardware'u

Komentarz

• MariuszJ
                      Pełne uzależnienie
                      • 2009
                      • 1697

Używam LX5 od ponad dwóch miesięcy. Tych którzy używają go wiele dłużej ciężko będzie znaleźć, z wiadomych powodów

Nie mam żadnych zastrzeżeń do jakości wykonania, widać od razu że rzecz nie jest z Biedronki. Co stanie się w trakcie dalszego używania - a kto to wie?
                      Entuzjastyczny Neofita

Komentarz

• stone7
                        • 2010
                        • 12

Dzieki Mariusz.
                        W tescie na optyczne.pl jest zdjecie pokazujace szpary w obudowie (przeswitujace LCD).
                        Czy zaobserwowales cos podobnego ?
                        Swoja droga (i wielu to juz mowilo przede mna) to szkoda, ze nie ma niczego porywajacego ze stajni Canona w tej klasie. Bo taki G12 mnie rozczarował.
                        Majac torbe gratów byloby milo móc zapiąć speedlite'a na kompakt.
                        "Amator martwi się o sprzęt, profesjonalista martwi się o kasę, a mistrz martwi się o światło..." ...wciąż uczę się hardware'u

Komentarz

• MariuszJ
                          Pełne uzależnienie
                          • 2009
                          • 1697

Zamieszczone przez stone7
                          Dzieki Mariusz.
                          W tescie na optyczne.pl jest zdjecie pokazujace szpary w obudowie (przeswitujace LCD).
                          Czy zaobserwowales cos podobnego ?
                          Swoja droga (i wielu to juz mowilo przede mna) to szkoda, ze nie ma niczego porywajacego ze stajni Canona w tej klasie. Bo taki G12 mnie rozczarował.
                          Majac torbe gratów byloby milo móc zapiąć speedlite'a na kompakt.
                          Optyczni to zawsze dostaną coś ze szparami i odpryskami na soczewkach Nic takiego nie zaobserwowałem.

S95 jest fajny, a czy porywający - rzecz względna... mnie już nic nie porywa

LX5 będzie pracował z większością lamp, tyle że w manualu. Sam używam z SB-600, czy raczej mógłbym używać. Jakoś lampa zewnętrzna w ogóle mi w aplikacji tego rodzaju aparatów (podręczny kompakt) nie pasuje.
                          Entuzjastyczny Neofita

Komentarz

• stone7
                            • 2010
                            • 12

Zamieszczone przez MariuszJ
                            Jakoś lampa zewnętrzna w ogóle mi w aplikacji tego rodzaju aparatów (podręczny kompakt) nie pasuje.
                            Młody się rwie do pstrykania, a jeszcze nie ten wiek, żeby dać do łapki coś większego ( i mojego ).
                            A mam jakąś lampę, ktorą moglbym mu oddac.
                            Jeszcze raz Dzięki.:cool:

Komentarz

• MariuszJ
                              Pełne uzależnienie
                              • 2009
                              • 1697

Zamieszczone przez stone7
                              Młody się rwie do pstrykania, a jeszcze nie ten wiek, żeby dać do łapki coś większego ( i mojego ).
                              A mam jakąś lampę, ktorą moglbym mu oddac.
                              Jeszcze raz Dzięki.:cool:
                              Dla "młodego" nie ma nic lepszego niż coś w rodzaju mojego starego S3IS. Chyba niecelowałbym w półkę G12/LX5 - może być rozczarowanie (zresztą dość częste w opiniach osób, które spodziewają się że "zaawansowany kompakt" urwie im pierwszym zdjęciem jajka...)
                              Entuzjastyczny Neofita

Komentarz

• stone7
                                • 2010
                                • 12

Zamieszczone przez MariuszJ
                                ...... urwie im pierwszym zdjęciem jajka...)
                                Mam nadzieję, że młody niczego nie utraci wskutek pstrykania .
                                Jest juz po pierwszych doświadczeniach - zaczął od starej cegły Coolpix 4500.
                                Ten FMX500 bylby dla niego idealny, ale jak na złość wział się rozleciał.

Komentarz

Pracuję...