Speedlite 580EX - fotocela ?

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Cichy
    Pełne uzależnienie
    • 2004
    • 7450

Zamieszczone przez Gregg
    Pytam bo jak był u mnie koleś z 580ką to robiliśmy próbę i na moim body była Sigma, jego 580 stała sobie z boku i system działał. Moja lampa wyzwalała 580kę.
    Jeśli tak było, jak mówisz, to 580 musiałaby mieć fotocelę, bo Sigma nie ma wyzwalania radiowego z kolei..

Ja już zgłupiałem.
    O obiektywach wiem prawie wszystko

Komentarz

• KuchateK
      Pełne uzależnienie
      • 2005
      • 4895

Nie... 580'tka nie ma fotoceli... System dzialal bo sigma podwedzila tez bezprzewodowy TTL od Canona, dzieki czemu wspolpracuje z nimi jako master albo slave.

Ja swoja wyzwalam tak:

Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa: IMG_0536.jpg
Wyświetleń: 1
Rozmiar: 299,5 KB
ID: 2086892

W zestawie 580'tka, kostka hamy (Hama Dual Hot Shoe Adapter #HA6950, oczywiscie moze byc inna) oraz e-bay'owy zestaw do wyzwalania radiowego.

Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa: IMG_0554.jpg
Wyświetleń: 1
Rozmiar: 253,0 KB
ID: 2086893

Co prawda tylko manual, ale swietna sprawa... Co do wyzwalacza... Nie wyrabia x-sync'a 1/250. Poza tym przy slabych bateriach "wypadaja" blyski (a raczej wpadaja czarne klatki). Jak narazie za krotko go mam zeby cos wiecej napisac... musze kupic nowe dobre baterie

Oczywiscie nic nie stoi na przeszkodzie zeby do kostki pod lampa podpiac przewod (co czasami stosuje) czy zwykla fotocele. Wszystko kwestia upodobania
      Ostatnio edytowany przez KuchateK; 1338.
      ...

Komentarz

• Vitez
        zło konieczne
        • 2004
        • 19804

Zamieszczone przez Cichy
        Kurna olek, już nie wiem nic... Dzwoniłem do niego i powiedział, że 100 % ma bo pstrykał tak samemu (a czy po pijaku, to nie wiem, nie zapytałem)...
        No i przeczytalem ten watek w domu a nie w pracy, siegnalem przed chwila po moje 20D i 580EX, tryb M, 1/125 f5.6 iso400 (jakby to mialo znaczenie), wlaczona lampa wbudowana. 580tka ustawiona czy to na Slave czy na OFF - nie odpala.
        Tak wiec dzi kombinuje cos.

Komentarz

Pracuję...