[jacapa] Po prostu makro

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • jacapa
    Początki nałogu
    • 2007
    • 453

Zamieszczone przez Arkady111
    Przypuszczalnie się nadaje, natomiast czy efekt ci się spodoba to inna sprawa. Mam lampę makro typu ring i praktycznie zrezygnowałem z jej stosowania, gdyż daje „płaski” obraz.

Przelicznik bierze się z wielkości matrycy, dotyczy to lustrzanek.

Dlatego wiele osób w dalszym ciągu używa kompaktów w makrofotografii.

Jeszcze odkryjesz zalety fotografii cyfrowej, zwłaszcza w makro bezcenna jest możliwość bezkarnego pstrykania dużej liczby zdjęć.
    Podpisuję się pod tym obiema rękami.
    Co do błyskania - zobacz pierwsze moje fotki i ostatnie. Różnica w świetle , w plastyce jest ogromna z lampą i bez. Z lampy praktycznie nie korzystam , chyba że jest od czego odbić.
    Jacek Paduszyński
    40D c 17-55/2,8, C 100/2,8L , C 70-300 IS 580 EXII, 2 x 420EX, Raynox , Kenko , WilliamOptics APO 660/6 , WilliamOptics APO 400/6 etc. astro

Komentarz

• jacapa
      Początki nałogu
      • 2007
      • 453

Coś innego niż do tej pory

89.

90.

91.

Jacek Paduszyński
      40D c 17-55/2,8, C 100/2,8L , C 70-300 IS 580 EXII, 2 x 420EX, Raynox , Kenko , WilliamOptics APO 660/6 , WilliamOptics APO 400/6 etc. astro

Komentarz

• x-mac
        Początki nałogu
        • 2009
        • 285

#86 - nawet nie śmiem marudzić, że ucieka z kadru
        #87 - skrzydła na granicy przepału, można było lekko skrócić ekspozycję, ale ten moment...
        #88 - to mnie się najbardziej podoba z całej serii, ciekawe połączenie z "negatywem".
        #89 - ??? a mianowicie co to takiego?
        #90/91 - dobry szlif po cięciu!

1 2 3

Komentarz

• jacapa
          Początki nałogu
          • 2007
          • 453

Zamieszczone przez x-mac
          #86 - nawet nie śmiem marudzić, że ucieka z kadru
          #87 - skrzydła na granicy przepału, można było lekko skrócić ekspozycję, ale ten moment...
          #88 - to mnie się najbardziej podoba z całej serii, ciekawe połączenie z "negatywem".
          #89 - ??? a mianowicie co to takiego?
          #90/91 - dobry szlif po cięciu!
          Dzięki za uwagi.
          90/91 zgadłeś :-D 89 to mniej więcej to samo :-D
          Jacek Paduszyński

Komentarz

• Van
            Dopiero zaczyna
            • 2010
            • 17

85-6 i 7 jacku powiem, że są strasznie brzydkie bo....nie moje
            ale jeszcze gdzieś tam wyciągnę z szuflady jakieś pszczoły w odwecie

Komentarz

• jacapa
              Początki nałogu
              • 2007
              • 453

Po kamieniach powrót czegoś bardziej miękkiego :-D
              takie tam ślimaki

92.

93.

Jacek Paduszyński

Komentarz

• tryton
                Uzależniony
                • 2008
                • 557

Ślimaki dobre zwłaszcza 92.
                Tryton
                --------------------------------------------------------------
                5DmkIII, 40D, 17-40L f4, 24-105L f4 IS, 50 f1.8 II, 85 f1.8, 100 f2.8L IS macro, 100-400L f4.5-5.6 IS

Komentarz

• norb2222
                  • 2009
                  • 7

92. Podoba mi się złapana scenka, widzę walkę "ślimaczych szermierzy"

Komentarz

• Van
                    Dopiero zaczyna
                    • 2010
                    • 17

Bardzo zgrabne obie i 92 i 93. Całkiem fajna historyjka z morałem nawet. Na pierwszym on chce, ona myśli, na drugim on się rozmyślił - ona spóźniona

Komentarz

• Arkady111
                      Dopiero zaczyna
                      • 2006
                      • 36

Fajne fotki
                      Zamieszczone przez jacapa
                      Po kamieniach powrót czegoś bardziej miękkiego :-D
                      Masz na myśli skorupki ślimaków?

Zamieszczone przez Van
                      Na pierwszym on chce, ona myśli, na drugim on się rozmyślił - ona spóźniona
                      Ekhm – ciekawa koncepcja. Tylko, że u wielu ślimaków on lub ona to sprawa umowna, he, he. Kto pierwszy ten facet. A czasem oboje (obie, obydwaj???). A tu raczej nie będzie happy endu, to chyba (nie jestem ekspertem) dwa różne gatunki, więc nici z seksu.

Komentarz

• jacapa
                        Początki nałogu
                        • 2007
                        • 453

Zamieszczone przez Van
                        Bardzo zgrabne obie i 92 i 93. Całkiem fajna historyjka z morałem nawet. Na pierwszym on chce, ona myśli, na drugim on się rozmyślił - ona spóźniona
                        Zamieszczone przez norb2222
                        92. Podoba mi się złapana scenka, widzę walkę "ślimaczych szermierzy"
                        Ha ha , takie zwykłe ślimaczki a jak poruszyły wyobraźnię :-D
                        W rzeczywistości "szły" po gałązce w przeciwnych kierunkach i powstał problem jak tu się minąć. :-D

Dzięki za odwiedziny i spostrzeżenia.
                        Jacek Paduszyński

Komentarz

• Van
                          Dopiero zaczyna
                          • 2010
                          • 17

jacapa , myślę że też i o to chodzi by fotki spełniały dokładnie taką funkcję. Po tym między innymi poznać dobre fotki, że nie mówi się o "a to tutaj masz beee..., a to jest cacy" tylko prowokują właśnie do wszelakich rozmów. Jest w nich jakaś fabuła ( a to najważniejsze ) którą widz kupuj i kontynuuje . Nie rozumiem z resztą, dla czego większość nauczona jest zaczynania od krytykanctwa. Kładę to na karb jeszcze niskiej naszej kultury w tym względzie, braku samokrytyki i nietolerancji dla gustów i wizji autorów.

Komentarz

• jacapa
                            Początki nałogu
                            • 2007
                            • 453

Zamieszczone przez Van
                            jacapa , myślę że też i o to chodzi by fotki spełniały dokładnie taką funkcję. Po tym między innymi poznać dobre fotki, że nie mówi się o "a to tutaj masz beee..., a to jest cacy" tylko prowokują właśnie do wszelakich rozmów. Jest w nich jakaś fabuła ( a to najważniejsze ) którą widz kupuj i kontynuuje .
                            Dokładnie taka myśl przeszła mi przez głowę po przeczytaniu waszych postów :-D , ale wrodzona skromność kazała mi przemilczeć , że jam się ku temu przyczynił ;-)

Zamieszczone przez Van
                            Nie rozumiem z resztą, dla czego większość nauczona jest zaczynania od krytykanctwa. Kładę to na karb jeszcze niskiej naszej kultury w tym względzie, braku samokrytyki i nietolerancji dla gustów i wizji autorów.
                            Wiesz , to w sumie forum sprzętowe więc nic dziwnego że ludzie często podchodzą do zdjęć technicznie. Ja lubię krytyczne uwagi bo one pozwalają robić szybsze postępy. Do własnych zdjęć człowiek ma stosunek osobisty i sentymentalny dlatego często nie widzi błędów które inni widzą wyraźnie.
                            Krytykanctwo to oczywiście co innego niż krytyka i z definicji nic pozytywnego nie wnosi .
                            Jacek Paduszyński

Komentarz

• jacapa
                              Początki nałogu
                              • 2007
                              • 453

Pożegnanie z latem

94.

Jacek Paduszyński

Komentarz

• Van
                                Dopiero zaczyna
                                • 2010
                                • 17

Ło matko matówko i syćkie najjaśniejsze badpiksele
                                powinno się zabronić wstawiania takich fotek przynajmniej celem ochrony mojego zdrowia i samopoczucia , zrób wreszcie jakieś gorsze foto

Komentarz

Pracuję...