Tyle, że ettl2 dziala z obydwoma lampami: http://canon-board.info/showthread.php?t=2421Zamieszczone przez tmkwol
Tyle, że ettl2 dziala z obydwoma lampami: http://canon-board.info/showthread.php?t=2421Zamieszczone przez tmkwol
sorry, masz rację - czyli argument z E-TTLII odpadaZamieszczone przez Tomasz Golinski
Ok. dziękuje. W międzyczasie zhackowałem trabanta więc problem zniknął :-))Zamieszczone przez tmkwol
Nieistotne, bo sam 300D za szybki nie jest i jego bufor prędzej będzie wąskim gardłem :-)Zamieszczone przez tmkwol
2,5%. Czy to moze mieć jakieś znaczenie?Zamieszczone przez tmkwol
Mam kartonik :-)Zamieszczone przez tmkwol
Zdecydowanie się zgadzam. Ale ja mam 300D i 380EX. Po update trabanta zniknał problem FEC, ale dokuczliwa jest możliwości obrotu głowicy lampy tylko w jednej osi, czyli brak możliwości błyskania o sufit przy pionowych kadrach. A że lubię uzywać lampy w ten sposób, więc chętnie bym zmienił na 4_0EX, ale właśnie na którą? Argument dostosowania kąta błysku nie ma znaczenia przy takim używaniu lampy (zresztą jak piszesz, w 300D i tak nie działa), E-TTL II też nie, bo 300D tego nie obsługuje. Tak więc wychodzi na 420EX. Ale czy warto jedna starą lampę na drugą zamieniać? Czy jest coś, co by mnie mogło przekonać do 430EX?Zamieszczone przez tmkwol
Pozdrowienia,
Tomek
Zamieszczone przez gwozdzt
Moje wrazenie ze zmiany 420EX na 580EX to na przyklad to ze te same akumulatorki przy tych samych warunkach fotografowania wytrzymuja ok 3 razy dluzej.
Czary czy poprawiony system ladowania? Ten sam zastosowano w 430EX.
Jeśli tak to faktycznie różnica powalająca O_oZamieszczone przez Vitez
więc resumując
posiadam 300D i miałem lampke sunpak 5000af (sprzedałem)
i teraz miałem kupić 420 ale pojawiła się 430 i teraz zooonk co wybrać
430EX czy 420EX + canon 50mm ??
pozdrawiam
Zamieszczone przez czeredrecki
Jak szaleć to szaleć:430EX + 50/1,8 (1,4)
![]()
Canon
Nie kłóć się z idiotami - ściągną cię na swój poziom i pokonają doświadczeniem...
.....Zamieszczone przez Robson01
tak jaksne aświstak zawinie i wyśle mi pare banknotów ...
chodzi o to czy jest sęs dokładać i zakupić 430EX
Niestety bo to świstaka zawinęli.Zamieszczone przez czeredrecki
A tak serio to moim zdaniem owszem chyba że różnica w cenie nie do przeskoczenia.
Canon
Nie kłóć się z idiotami - ściągną cię na swój poziom i pokonają doświadczeniem...
Zamieszczone przez Robson01
chodzi o to że za cenę 430EX mam 420EX i 50mm 1.8
kupić 430 a kiedyś dozbierać do 50mm
czy 2 wariant 420+50mm