7d - już oficjalnie!

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • WiruSSS

Zamieszczone przez gietrzy

Jak myślisz to 7D? Bo ja tak:

- korpus/grip - $2k
    - kit - $800
    - 100/m IS - $1050
    - Sigma 30/1.4 - $440
    - Samyang 14/2.8 - ~$350
    - minimum ze dwie 430EX II - $560
    - minimum jedna karta Sandisk 8 GB (do wideo ze 3 sztuki 16 GB) UDMA 45 MB/s - $108
    - external mic - $200
    - soft do video - według uznania

i 7D wychodzi za jedyne $5500 w USA!
    ..chyba się troszkę zagalopowałeś ...chyba nie sądzisz że muszę mieć to wszystko by 7D dorównał/zastąpił HV30

co do przeplotu mój błąd ..sam nie wiem co mam ;P .. a przecie tak często używam 30p (mam wersje ze stanów).

natomiast uważam że 7D nawet z kitowym obiektywem przebija HV30 w przypadku słabszego światła ..i nie oszukujmy się ..szumy w HV30 są tragiczne ..ja to widzę i jestem tego świadom ..ta kamera nadaje się wyłacznie do dobrze naświetlonych pomieszczeń i na zewnątrz w dzień ...ewentualnie ladnie koncerciki można nagrywać gdize jest pełno światła. nie napisałem najpoważniejszej wady ..wielgachna GO ...aby uzyskac tak fajną GO trzeba dokupić do niej Adapter ..który też nie mało kosztuje.

zapominasz takzę że chcę kupić 7D przede wszytkim do fotografowania ..więc wszystko co kupię własnie do tego modelu w celu fotografowania ...będę mógł wykorzystać również przy filmowaniu. Więc tak czy siak wychodzi taniej niż targanie ze sobą aparatu i kamery osobno wraz z ich osprzętem ;]

Mikrofon HV30 też nei zachwyca ...i należało by się wyposazyć w jaiś zewnętrzny.

Zresztą nie o koszta tutaj chodzi ... o efekt końcowy

Zamieszczone przez Bahrd
    http://www.reduser.net/forum/showthread.php?t=34663 - poczekajcie Koledzy jeszcze trochę...
    Jak mówią e-dzieci: Canon miażdży RED-a
    ..jakby mnie było stać na RED'a ..to bym nie pisał tutaj takich rzeczy (znacyzto nie moje slowa, chodzi mi o zamianę HV30 i 50D na 7D ).
    HV30 moje oczekiwania w zupełnosci by zaspokajal ..gdyby lepiej radził sobie w trudniejszych warunkach ..zawsze też chciałem mieć do dyspozycji fajną GO ..której to HV30 też mi nie zapewnia.
    Ostatnio edytowany przez Gość; 28804.

Komentarz

• elfi
      Coś już napisał
      • 2009
      • 55

Zamieszczone przez Bahrd
      http://www.reduser.net/forum/showthread.php?t=34663 - poczekajcie Koledzy jeszcze trochę...
      Jak mówią e-dzieci: Canon miażdży RED-a
      A o co chodzi?

Komentarz

• Bahrd
        Pełne uzależnienie
        • 2007
        • 3053

Zamieszczone przez elfi
        A o co chodzi?
        Trochę tu skrótów myślowych - przyznaję A w skrócie: chodziło mi tylko o to, że w zakresie cen zaproponowanych przez gietrzego być może pojawi się jakaś nowa propozycja kamery Canona kompatybilnej z obiektywami EF - tak przynajmniej wynika z przeczytanej tam plotki.
        EOS - conditio sine Kwanon...

Komentarz

• Kolekcjoner
          Obertroll
          • 2006
          • 18793

7D - hands on

Tak na szybko.
          Budową zdecydowanie przypomina jedynki (albo 10D jak ktoś pamięta).
          Trzyma się znakomicie choć dla mnie zbyt wielki i masywny - pewnie wielu to uzna za zaletę.
          Przycisków jak - bez obrazy - w Nikonie .
          Wizjer robi wrażenie - jak się weżmie po nim FF-a to wcale przeskok nie jest powalający - co dotąd było normą.
          No i jedno co po prostu mnie zwaliło z nóg - tego AF-a w trybie Zone - nie da się zapomineć. To zupełnie inna bajka w prównaniu z tym co było dotąd w Canonach (poniżej jedynki - a i tu nie byłbym taki pewien - choć moje doświadczenia kończą się na mkII).
          To tyle póki co.
          Jak coś to pytajcie .
          "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
          Kapitan Wagner

Komentarz

• wain
            Uzależniony
            • 2007
            • 630

Zamieszczone przez Kolekcjoner
            Tak na szybko.
            Budową zdecydowanie przypomina jedynki (albo 10D jak ktoś pamięta).
            Trzyma się znakomicie choć dla mnie zbyt wielki i masywny - pewnie wielu to uzna za zaletę.
            Przycisków jak - bez obrazy - w Nikonie .
            Wizjer robi wrażenie - jak się weżmie po nim FF-a to wcale przeskok nie jest powalający - co dotąd było normą.
            No i jedno co po prostu mnie zwaliło z nóg - tego AF-a w trybie Zone - nie da się zapomineć. To zupełnie inna bajka w prównaniu z tym co było dotąd w Canonach (poniżej jedynki - a i tu nie byłbym taki pewien - choć moje doświadczenia kończą się na mkII).
            To tyle póki co.
            Jak coś to pytajcie .
            Jaki shutter lag? bardziej 1-nkowy czy ciagle w kierunku serii xxD?
            Jak pomiar, fotki testowe dobrze naswietlone(histogram)?
            Bawiles sie konfiguracja AF? Da sie go tak skonfigurowac jak pisal RG(szybkie na przelaczanie Oneshot/servo?
            Prosze cos wiecej na temat tego zone AF jak to w praktyce dziala i o co chodzi
            Ostatnio edytowany przez wain; 11680.
            40d/5dIV/R/R6 15/2.8 28/1.8 50/1.8 85/1.4
            www.mslezak.pl/blog/

Komentarz

• elfi
              Coś już napisał
              • 2009
              • 55

Podpinam się pod pytanie waina: rozwiń temat AF. Czy można go porównać do D300 Nikona?

Komentarz

• Bahrd
                Pełne uzależnienie
                • 2007
                • 3053

Dałoby się sprawdzić, czy "nowe" IS w 100L rzeczywiście jest nowe i choć trochę przydatne w makro?

PS
                Ktoś zwrócił uwagę, że matówki są niewymienne. Ale czy to rzeczywiście wada, gdy można ostrzyć w LV?
                EOS - conditio sine Kwanon...

Komentarz

• wain
                  Uzależniony
                  • 2007
                  • 630

Zamieszczone przez Bahrd
                  Dałoby się sprawdzić, czy "nowe" IS w 100L rzeczywiście jest nowe i choć trochę przydatne w makro?

PS
                  Ktoś zwrócił uwagę, że matówki są niewymienne. Ale czy to rzeczywiście wada, gdy można ostrzyć w LV?
                  No przy tak duzym i dobrym wizjerze czesc osob moglaby chciec ostrzyc manualnie...
                  Ostatnio edytowany przez wain; 11680.
                  www.mslezak.pl/blog/

Komentarz

• KvM
                    Bywalec
                    • 2007
                    • 208

Zamieszczone przez wain
                    No przy tak duzym i dobrym wizjerze czesc osob chcialoby ostrzyc manualnie...
                    no i niestety LV, choć jest super dokładne nie zawsze da się użyć. Pytanie tylko, czy te matówki rzeczywiście są niewymienne, czy tylko formalnie...
                    hm...

Komentarz

• akustyk
                      gajowy
                      • 2004
                      • 12226

Zamieszczone przez Bahrd
                      jesli myslisz o matowce EX-s to zapewne nie jest to wada, ale matowka EX-d to jednak zupelnie inna para kaloszy. ja bym swojej juz nie oddal chociaz w cropie to to nie jest az taki problem moze, bo nie do tego rodzaju fotografii jest...
                      www albo tez flickr

Komentarz

• Kolekcjoner
                        Obertroll
                        • 2006
                        • 18793

Zamieszczone przez wain
                        Jaki shutter lag? bardziej 1-nkowy czy ciagle w kierunku serii xxD?
                        Jak pomiar, fotki testowe dobrze naswietlone(histogram)?
                        Bawiles sie konfiguracja AF? Da sie go tak skonfigurowac jak pisal RG(szybkie na przelaczanie Oneshot/servo?
                        Prosze cos wiecej na temat tego zone AF jak to w praktyce dziala i o co chodzi
                        Lag jest w charakterze jedynkowy ale może być to złudzenie spowodowane zupełnie innym odgłosem migawki niż znanym mi dotychczas z Canonów.
                        Histogram na tych fotkach które zrobiłem był idealny (Av) ale trudno tu dywagować czyja zasługa - wygląda, że ma tendencję do jaśniejszego naświetlania niż dotychczas w xxD - na marginesie ta korekta +-5EV - piękna rzecz .
                        Konfiguracja AF-a wymaga ze względu na ilość opcji dużo czasu, a mój kontakt z puszką trwał ok. 15 min. Tu znów na marginesie - bardzo IMO ciekawą rzeczą jest spot AF.
                        Zone AF działa w skrócie tak, że masz ustawionych kilka stref AF-a (bodaj 5), które można dowolnie zmieniać (np. jojstikiem) składających się z kilku sąsiednich punktów AF - wrażenie jest takie, że AF dosłownie klei się do obiektu.

Zamieszczone przez elfi
                        Podpinam się pod pytanie waina: rozwiń temat AF. Czy można go porównać do D300 Nikona?
                        AF jest bardzo Nkonowy (w szczególności jeśli chodzi o jego prezentację w wizjerze) do tego naprawdę megaszybki. Z L 70-200/2.8 IS ostrość jest ustawiana momentalnie - to zupełnie inna bajka niż np. w 40D. Trudno bezpośrednio porównywać (z nikonem) - należałoby mieć obie puszki z bardzo podobnymi szkłami. Generalnie jest o tyle niebezpieczny , że jak ktoś raz poużywa to się uzależni. To jest zresztą rzecz, która zrobiła na mnie największe wrażenie w tej puszce.

Zamieszczone przez Bahrd
                        Jest bardzo przydatne i działa ale o tym napiszę w innym wątku 8).

Zamieszczone przez KvM
                        Pytanie tylko, czy te matówki rzeczywiście są niewymienne, czy tylko formalnie...
                        Tak są niewymienne - chyba ze względu na ten LCD.
                        Ostatnio edytowany przez Kolekcjoner; 5969.
                        "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
                        Kapitan Wagner

Komentarz

• wain
                          Uzależniony
                          • 2007
                          • 630

Dzieki! Podgrzales atmosfere
                          www.mslezak.pl/blog/

Komentarz

• Broncobilly
                            Bywalec
                            • 2005
                            • 214

auto ISO w rybie M byłob7y zapewne moim podstawowym używanym trybem. Z gadgetów przydał by się BT - dla mnie głownie do zapamiętywania położenia lotniczych fotek ale zapewne jako alternatywa "komórkowego" samowyzwalacza również. Wspominany prze Viteza "auto"HDR zapewne też byłby mile widziany.

Komentarz

• yggdrassill
                              Bywalec
                              • 2005
                              • 240

Zamieszczone przez Kolekcjoner
                              Albo wcale jak kupi wspomniany A850 . Cóż niech się martwią Nikoniarze .
                              U nas jest jak sądzę spory ból głowy u niektórych - zresztą pewnie na jesieni jeszcze się powiększy 8).
                              a co bedzie powodem tego bolu glowy na jesieni?

Komentarz

• gietrzy
                                Pełne uzależnienie
                                • 2004
                                • 5727

Zamieszczone przez yggdrassill
                                a co bedzie powodem tego bolu glowy na jesieni?
                                Dla mnie to oczywiste: dostępność oferty z jesiennej kolekcji firmy Panasonic. 7D mam obiecane z CanonUSA
                                the silence is deafening

Komentarz

Pracuję...