Jeśli to jest Twoja pierwsza wizyta na naszym forum, pamiętaj sprawdź listę najczęściej zadawanych pytań FAQ . Zapraszamy do zarejestrowania się
Z uwagi na kłopoty wbudowanej "szukaczki" zalecamy korzystanie z narzędzia alternatywnego, wyszukiwarki google.
Istnieje kilka sposobów korzystania z narzędzia, najprostsze z nich to:
1. Rozbudowana wyszukiwarka Kolaj-a: http://maciejko.net/cbsearch/
W okienku wpisujemy szukaną frazę a w rozwijanym menu poniżej wybieramy całe forum lub też konkretne podfora.
Szukać możemy na całym forum, tylko w tytułach wątków lub też tylko w postach konkretnego użytkownika. Narzędzie umożliwia również wyłączenie z wyników wyszukiwania tematyki ślubnej.
2. Bezpośrednio przez google http://google.pl
w celu wyszukiwania informacji na CB wpisujemy: szukana_fraza site:canon-board.info - wyszukiwanie w tytułach i treści postów
lub: allintitle: szukana_fraza site:canon-board.info - wyszukiwanie wyłącznie w tytułach
Istnieje też możliwość bezpośredniego wyszukiwania googlem, ograniczonego do poszczególnych forów i działów. Aby znaleźć coś w konkretnym dziale konstruujemy zapytanie w następujący sposób: "Canon Board > nazwa_forum > nazwa_działu" "szukana_fraza" site:canon-board.info
np.: "Canon Board > Sprzet Cyfrowy > Canon dSLR" "7D" site:canon-board.info
3. Za pomocą wtyczki do przeglądarki internetowej, którą możemy pobrać w tym wątku: http://canon-board.info/showthread.php?t=22036
Chcą ograniczyć wyszukiwanie do tytułów wątków wpisujemy. allintitle: szukana_fraza
Wyszukiwanie ograniczone do tytułów wątków działa jak wyżej lecz nie wpisujemy już oczywiście "site...."
Wbudowana wyszukiwarka przyjmuje obecnie zapytania złożone z 5 lub więcej znaków i nie zawierające znaków typograficznych ("-" "/" itp.). Znajdzie więc wyniki dla zapytania "plecak", "teleobiektyw" czy "1200L" ale dla "600D","70-200/2.8", "24-70"czy "35/2" już nie.
Forum Canon-Board.info jest własnością prywatną. Decyzje Właściciela Forum są ostateczne.
Celem serwisu i forum Canon-Board.info jest wymiana doświadczeń i gromadzenie wiedzy z zakresu fotografii,zarówno techniki fotografowania jak i dot. sprzętu, w szczególności sprzętu fotograficznego marki Canon.
Zasady Forum
Wypowiedzi na Forum należy konstruować z zachowaniem ogólnie przyjętych zasad dobrego wychowania. Naruszenia nie będą tolerowane. Nie zezwala się na publikowanie materiałów (linki, zdjęcia, treści) o treści wulgarnej, sprzecznej z prawem lub mogące wywoływać spory, polemiki , działania, na tle religijnym, politycznym czy światopoglądowym.
Pisząc nową wiadomość - sprawdź czy wnosi ona coś do dyskusji oraz czy nie odbiega ona od tematu wątku. Niemile widziane jest pisanie postów w stylu "zgadzam się" i koniec lub powtarzanie argumentów.
Zanim założysz nowy temat, sprawdź w wyszukiwarce, czy nie był on już wcześniej poruszany na forum. W 90% przypadków był. Jeśli masz pytania związane z takim tematem, dopisz nowego posta do istniejącego wątku (o ile już nie ma w nim na nie odpowiedzi).(Z uwagi na ograniczenia techniczne wbudowanej wyszukiwarki Forum, alternatywnie proponujemy używać wyszukiwarki Google z komendą
"szukana_fraza site:Canon-Board.info")
Zakładając wątek nadaj mu tytuł, który dobrze podsumuje jego treść. Jeśli masz pytanie dotyczące obiektywu/aparatu, to podaj jego nazwę i zaznacz na czym problem polega. Nie jest mile widziane pisanie postów pod tytułem: "Pomocy", "Nie działa", "Co kupić?".
Należy przestrzegać tematyki na poszczególnych forach. Mam nadzieję że tematyka poszczególnych
forów jest dość jasna i proszę o jej przestrzeganie. Pisanie w nieodpowiednich miejscach powoduje dodatkową pracą dla moderatorów.
Ortografia - każdy piszący na forum powinien dokładnie sprawdzić pisownie przed wysłaniem posta. Zwracanie uwagi innym użytkownikom na ich błędy ortograficzne może odbywać się jedynie przez przesyłanie prywatnej wiadomości do użytkownika lub zaraportowanie posta do moderatorów. Należy unikać niechlujnego pisania wiadomości. Jeżeli szanujesz czas i wiedzę innych użytkowników Forum i chcesz od nich otrzymać odpowiedź, zadbaj o schludny i poprawny ortograficznie wygląd swojej wiadomości. Moderatorzy mają prawo poprawiać błędy w treści posta i przyznawać ostrzeżenia za rażące naruszenia niniejszego punktu. Dopuszczamy pisanie bez polskich liter.
Nie mile widziane jest odsyłanie do archiwum bez podania linka do odpowiedniego wątku.
Reklama na forum.
Dopuszczalne jest reklamowanie działalności fotograficznej tj. usług fotograficznych, wykonywania fotografii.
Wszystko co jest przeznaczone DLA fotografów uznawane jest za działalność komercyjna (np. warsztaty, albumy, odbitki, cały sprzęt fotograficzny).
Zasady reklamowe uregulowane są szczegółowo w odpowiedniej sekcji FAQ 'Zasady reklamy i działalności komercyjnej' które stanowią załącznik do niniejszego regulaminu.
Oferty sprzedaży/kupna sprzętu należy umieszczać jedynie w odpowiednim podforum zgodnie z zasadami Działu Giełda. Użytkownicy naruszający zasady działalności komercyjnych będą odpowiednio ostrzeżeni/ukarani, a ich wpisy usunięte.
Prezentowane zdjęcia muszą mieć rozmiar do 1280 pikseli w poziomie i do 900 pikseli w pionie.
Dostęp do forum z bramek internetowych może być niemożliwy z przyczyn technicznych - dla ograniczenia dostępu "anonimom" lubujących się w nagminnym łamaniu Regulaminu Forum. Zakładanie kolejnych użytkowników w celu ominięcia nałożonych ograniczeń na użytkownika (blokada tzw. Ban czasowy lub stały) skutkować będzie blokadą na numer IP.
Zasady porządkowe
Moderatorzy mają prawo ostrzegać w przypadku naruszenia ww. zasad lub netykiety oraz zablokować możliwość wypowiadania się na forum (czasowo lub stale) w przypadku poważnych/powtarzających się przypadków łamania regulaminu przez użytkownika. Administrator ma prawo zablokować konto użytkownika w przypadku rażącego naruszenia regulaminu. Administrator forum nie usuwa kont "na życzenie".
Posty i wątki naruszające regulamin, prawo lub dobre obyczaje będą edytowane, przenoszone lub kasowane przez moderatorów. Moderatorzy nie usuwają postów, ani nie zamykają wątków "na życzenie", tak więc proszę się dwa razy zastanowić zanim się coś napisze.
Zastrzeżenia co do decyzji i działań Moderatorów należy zgłaszać w pierwszej kolejności poprzez prywatną wiadomość do danego Moderatora. Kolejnym krokiem jest link 'Kontakt' na dole strony Serwisu do Właściciela forum ? użytkownik fomag . Moderatorzy nie mają prawa zmieniać decyzji innych moderatorów.
2014.10.12 - zmiana dot. działań komercyjnych; patrz też tutaj: http://www.canon-board.info/faq.php
2017.12.01 - zmiana pkt 9. dotycząca dopuszczalnych rozmiarów zdjęć, od teraz można 1280 x 900 pikseli.
Ja na wyjazd na wakacje kupiłem ostatnio trójkomorową Kate DR-466. Porównywalne Fastpacki Lowepro mi się nie podobały, Adventure Tamraca były tandetnie wykonane a jedne i drugie nie miały pokrowców przeciwdeszczowych. Kata wykonana jest na jawyższym poziomie jak na plecak za taką cenę - pomieściłem w niej 50D, Tamrona 17-50/2.8, 70-200 f/4 IS, 580EX II i TC 1.4 i coś tam bym jeszcze zmieścił. Komora na latopa mieści 15" - ja nosiłem 10" Toshibę Mini, komora ogólnego przeznaczenia wydaje się większa niż u porównywalnej konkurencji. Kolory ma dyskretne i nie obciachowe.
Świetny plecak.
Mój Computrekker się robi powoli pełny, a do tego w międzyczasie przestałem korzystać w nim z komory na laptopa więc szukam nowego plecaka.(...)
Wymiary bagażu pokładowego (konieczne)
Naneu Sahara 217.
Zmieścisz wszystko.
Z tym że co do wymiarów... cóż. Prawie wchodzi. Przy odrobinie uporu da się to wcisnąć w lotniskowe pojemniki do sprawdzania wymiarów, ale trzeba kombinować. Do luku nad głową w samolocie wchodzi bez większych problemów. Z tym że jak trafisz na upierdliwca z calówką, może być problem.
Szukałem czegoś co pomieści oprócz sprzętu foto trochę innych rzeczy. Padło na K4L.
Właśnie plecak przeszedł test w Tatrach, kilkunastogodzinną przeprawę przez Orlą Perć.
Do tej pory używałem Lowepro Slingshota 200 (zacny plecak), ale ten to raczej tylko na foto i nic więcej. K4L zmieści już sporo. Trochę się obawiałem, że zamówiłem za duży i może należało brać K3, ale gdy dotarł byłem zadowolony. Nie jest to wielki plecak, ale zmieści dużo.
Część foto jest w stanie przyjąć bez problemu Canona 5D, 17-40L, 70-200L i lampę. Reszta spokojnie zmieściła 2 butelki 1,5 litra wody, 4 Izotoniki (po 0,3 luib 0,5 litra), kurtkę, rowerową przeciwdeszczówkę, zapasową bluzę, zapasowy podkoszulek, zapasowe 3 pary skarpet, latarkę czołówkę, latarkę ręczną, zapas medykamentów (plastry, bandaże), pół reklamówki batonów, kanapki, statyw... I jeszcze by się zmieściło.
Sposób noszenia na plecach - rewelacja. W ogóle go się nie czuje. Nie przylega do pleców, jest cyrkulacja powietrza, kilkanaście godzin w górach w ogóle nie ciążył (może też kwestia kondycji, ale plecak po prostu nie przeszkadzał).
Ogólne wrażenia - dobrze zrobiony, solidny plecak. Komoroa foto, komora głowna plus parę kieszonek i organizery wewnatrz komór - bez zarzutu. Trochę mogę zarzucić samemu mocowaniu statywu. Na wędrówkę po Bieszczadach - OK. Na wspinaczki przez Orlą Perć - za luźne mocowanie. Trzeba czymś jeszcze usztywnić mocowanie statywu, bo ma ochotę luźno latać.
Plecak bardzo dobry - długo zastanawiałem się nad wyborem czegoś co zabierze wiecej niż samo foto i nie żałuję wyboru.
Jako że kiedyś tu polacałam LowePro Nova AW 190 to chciałabym się z tego wycofać. Torba sama w sobie nadal bez zarzutu, ale mocowanie paska jest fatalne. Już 2 razy wypiął mi się karabinek i cała torba zleciała na ziemię (raz tuż po zmianie obiektywów i nie zamknięta ;]) -- dobrze tylko, że akurat nie biegłam...
Nie wiem jak to wytłumaczyć... po prostu ta ruchoma część karabinka, która powinna się blokować po wewnętrznej, wypada na zewnątrz. Parę razy to zauważyłam, ale te 2 razy nie...
Muszę kupić jakiś toploader na aparat. W chwili obecnej używam Lowepro Nowa 2 i Slingshot-a 200, ale na potrzeby wycieczek górskich wymyśliłem sobie, że toploader będzie lepszy.Na wycieczki zabieram 2 szkła ( patrz stopka ) - chciałbym wiedzieć co maksymalnie podpięte mogę włożyć do środka. Do drugiego szkła pewnie zakupię Lens Case i powędruje do plecaka. Wybór mój padł na LOWEPRO Rezo TLZ 20. Może ktoś podpowiedzieć czy to dobry wybór? Rezo planuję używać właściwie tylko na górskich wycieczkach.
zagripiony +kit+70-300 APO DG Sigma, 17-50 Tamron +nadal brak umiejętności
Ja posiadam Naneu Pro Alphe.
Plecak jest bardzo wygodny i ciekawie zaprojektowany.
Osobiście go bardzo polecam (wygląda tak samo jak wersja Bravo, tylko jest większy).
Przez większość roku służył mi zarówno jako tornister, jak i plecak foto.
Dodatkowa, górna komora pomieści naprawdę wiele!
Zarówno Alpha jak i Bravo w zupełności wystarczą jako plecak na książki, nawet bez wyciągania insertu.
Co do tego JPA, plecak wygląda solidnie, jednak jest to raczej tylko plecak foto.
Gdy ja kupowałem Alphę, to Naneu też była firmą "krzak", nikt o niej nie słyszał.
Teraz jest już dość znana i moim zdaniem dorównuje jakości Lowepro.
Trochę się pocą.
Nie mają one jakieś specjalnej wentylacji (ale prócz K3 który ma specjalny stelaż nie widziałem plecaków foto z jakimś super wentylatorem).
Co do wagi, jest on dość ciężki, gdyż materiał jest gruby (co ja uważam za zaletę).
Plecak załadowany sprzętem (wszystko-body, obiektywy, duperele itp) waży ok. 7 kg.
Do jeżdżenia na rowerze nie wiem, czy będzie najlepszym rozwiązaniem ze względu właśnie na wentylacje, choć podmuch wiatru podczas jazdy może to złagodzić.
Bardzo lubię ten plecak i gdyby nie to, że zrobił się za mały, na pewno bym go nie wymienił.
A to ja powiem, ze kupiłem ostatnio Crumpler PrettyBoy (5500) XXL, która miała być kompromisem między wyglądem na normalną torbę (nie przepadam za wyglądem jak wędkarz-fotograf), a pojemnością.
Pojemność...kupiłem obliczając wymiary na kartce papieru i..jest na styk ;-) Wkładam deesa z zapietym 16-35, obok 70-200 (ale z powodu oslony przeciwslonecznej musze wkladac przodem do dolu) i jeszcze upakuje jakas mala stalke tam. Miesci sie, bo sie miesci, ale lekko nie jest, rzepy juz nie dochodza, i zamykam na zapinke co generalnie nie przeszkadza, ale liczylem ze tak "na styk" nie bedzie.
Mysle czy jakiegos plecaka nie dokupic choc ostatnio ugnilem w domu i malo poruszam sie po miescie itd wiec jeszcze musze przetestowac co i jak w praniu.
Przetestowałem. Spokojnie można tak ułożyć, że wchodzi Ds z zapiętym 16-35 + 70-200 + 50 i jeszcze lampe moznaby włożyć i wszystko bez prolemu zapiąć tak jakby w środku nic nie było. Tylko, że wtedy aby wyciągnąć aparat trzeba wyciągnąć szkło które leży na nim.
Rozrosła mi się trochę fotograficzna gadżeciarnia i nie mieści mi się w dotychczas używanej torbie... Czas więc na upgrade torby!
Rozglądam się za jakąś większą torbą od jakiegoś czasu, oglądałem jakiegoś Tamrac'a 8 bodajże ale mi jakoś nie podchodził.
Na necie obadałem Lowepro Nova 200AW ale nie mam gdzie pomacać tej torby, stąd pytania do użytkowników takowej:
- czy torba rzeczywiście jest taka solidna jak to ponoś Lowepro mają?
- czy pomieszczę w niej:
. 40D z podpiętym szkłem i gripem,
. 350D z podpiętym szkłem,
. dwie lampy typu 4xxEX
. jakieś dodatkowe 2-3 szkła, itp...
Oraz ogólnie, czy torba jest tak zgrabna jak to przedstawiają jej fotki, nie jest kobylasta??
Proszę zarówno o info jak i o opinie o tej torbie.
Komentarz