Monitory - porady, problemy itd.

Zwiń
Ten temat jest zamknięty
X
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Tom01
    Pełne uzależnienie
    • 2007
    • 2600

Zamieszczone przez woyd
    Reguluje się to tą opcją obrazowaną ikoną z 3 kółkami (cz. ż i nieb.) ??
    Chyba tak. Trzy kanały RGB mają mieć wartości procentowe 0-100%.

Zamieszczone przez Shadd
    Czy któryś z tych 3 wogóle się nadaję (nie jestem wymagający) dla totalnego amatora
    L768 się nadaje, ale jak to z używanymi, wypadałoby sprawdzić kondycję. Na Allegro najczęstsze "niemal nówki okazje", okazują się dobitym złomem, który pracował ostatnie lata niemal 24h na 100% jaskrawości, przez co lampy ledwo zipią. Przywiezione to jest jak kartofle, luzem na palecie, bez opakowań, podrapane, poobijane, ze śladami uderzeń w ekran.
    Masz problem z kolorem, wal śmiało!
    e-mail: [email protected]

Komentarz

• woyd
      Początki nałogu
      • 2005
      • 488

Zamieszczone przez Tom01
      Chyba tak. Trzy kanały RGB mają mieć wartości procentowe 0-100%.
      Dzięki. Udało mi się poustawiać wszystkie kolory niemal na środku.

Canon 5DmII + 40D + 24-70 f2.8 L + 17-40 L + 85 f1.2 L + 35mm f1.4 L + 70-200 f2.8 L + Tamron 28-75 + EF 50 f/1,4 II || Canon 580EX II + studyjne błyskotki 3000W || Blog || digart

Komentarz

• gadget_zary
        Pełne uzależnienie
        • 2008
        • 1046

a jaka jest różnica miedzy L768 a L767 ? Pytam bo ten 2 mogę obejrzeć przed kupnem i odebrać osobiście (+ mam na niego 12msc gwarancji door-to-door)

Komentarz

• Tom01
          Pełne uzależnienie
          • 2007
          • 2600

Zamieszczone przez gadget_zary
          a jaka jest różnica miedzy l768 a l767 ? Pytam bo ten 2 mogę obejrzeć przed kupnem i odebrać osobiście (+ mam na niego 12msc gwarancji door-to-door)
          L768 - pva
          L767 - ips

Komentarz

• gadget_zary
            Pełne uzależnienie
            • 2008
            • 1046

ok, zdecydowałem się na tego L767, właśnie ze względu na możliwość obejrzenia przed zakupem i 12msc gwarancji

Komentarz

• Tom01
              Pełne uzależnienie
              • 2007
              • 2600

Zamieszczone przez gadget_zary
              ok, zdecydowałem się na tego L767, właśnie ze względu na możliwość obejrzenia przed zakupem i 12msc gwarancji
              Gwarancja jest niewiele warta, bo to sprzęt najprawdopodobniej złomowany, bez dokumentów pochodzenia i polski serwis Eizo go i tak nie naprawi.

Komentarz

• gadget_zary
                Pełne uzależnienie
                • 2008
                • 1046

nawet o tym nie pomyślałem zeby byłą to gwarancja EIZO, obstawiam ze gwarancja będzie realizowana w sklepie (tzn. przy uszkodzeniu pewnie monitor będzie wymieniany na jakiś inny który posiadają w swojej ofercie) w którym zostanie kupiony ten monitor. W środę pójdę na oględziny to się przy okazji dowiem na jakich warunkach to działa

EDIT: Rozmawiałem właśnie ze sprzedawcą, gwarancja tak jak myślałem realizowana jest bezpośrednio przez sprzedawcę i polega na naprawie usterki bądź wymianie monitora. Przed zakupem można podłączyć swój sprzęt i testować do woli, wybierając między dostępnymi egzemplarzami.
                Ostatnio edytowany przez gadget_zary; 14635.

Komentarz

• gadget_zary
                  Pełne uzależnienie
                  • 2008
                  • 1046

http://trurl.asua.org.pl/photo/books/calib/icc.xml

znalazlem na necie, moze sie komuś przyda

Komentarz

• banan82
                    Pełne uzależnienie
                    • 2007
                    • 1165

Pytanie do eksperta
                    Mam laptopa podroznego Della D430. Matryca 12 cali, z tego co wiem robiona przez samsunga. Laptopa uzywam do zgrywania rawow na jakichs wyjazdach, ewentualnej obrobki/wywolywania ich (zeby miec pozniej mniej roboty). Ekran ma lekka tendencje do oziebiania kolorow, tzn za duzo niebieskiego co ma wplyw na pozniejsza wywolywanie zdjec. Pytanie jest takie - czy majac Spidera 2 (kalibratora) i kalibrujac ten ekran, czy dostane w wyniku zadowalajace kolory ktore nie beda "az tak" falszowaly prawdziwych barw? Czy jest sens?Pracuje pod linuxem i niestety sterowniki orginalne do grafiki nie maja prawa dzialac na tym systemie ale Spider 2 dziala idealnie pod kontrola Linuxa wiec nie jest problemem skalibrowac LCD - pytanie czy warto.
                    Z gory dziekuje za odpowiedz.
                    5Dmk3 + 1Dsmk2 + Fuji X-T1
                    Crazy Apple Fanboy
                    Ex Linux User

Komentarz

• Hiv
                      Początki nałogu
                      • 2005
                      • 321

Czyli najlepszy monitor dp 3k na matrycy PVA alvo IPS to jaki?

Komentarz

• Palmerus
                        • 2008
                        • 14

a co znawcy powiedzą na ten monitor?
                        Serwis fotografuj.pl : Aktualności : Obiektywy i akcesoria : Nowa linia monitorów Samsung Navy – wysoka jakość w przystępnej cenie - serwis dla entuzjastów fotografii cyfrowej i analogowej, zarówno dla hobbystów, jak i zawodowców oraz tych, którzy chcą po prostu robić lepsze zdjęcia. Zajrzyj do nas!
                        Canon 40d + Sigma 18-50 f2.8, canon 50 f1.4 + canon 580EXII
                        www.fotopalmer.pl

Komentarz

• Tom01
                          Pełne uzależnienie
                          • 2007
                          • 2600

Zamieszczone przez banan82
                          Mam laptopa podroznego Della D430. (...) Pytanie jest takie - czy majac Spidera 2 (kalibratora) i kalibrujac ten ekran, czy dostane w wyniku zadowalajace kolory
                          Zadowalające nie, choć punkt bieli będzie ciut lepszy.

Zamieszczone przez Hiv
                          Czyli najlepszy monitor dp 3k na matrycy PVA alvo IPS to jaki?
                          Eizo S2232W
                          Nec 2090UXi

Zamieszczone przez Palmerus
                          a co znawcy powiedzą na ten monitor?
                          Samsung_Navy_F2080_F2380
                          Ciężko cokolwiek powiedzieć, najpierw należałoby go obejrzeć. Nie spodziewam się jednakże, żeby Samsung ni z tąd ni z owąd zaoferował dobry monitor. Tym bardziej że cena sugeruje zwykłą masówkę.

Komentarz

• Palmerus
                            • 2008
                            • 14

w opisie jest napisane, że matryca cPVA. czym ona się różni od PVA?
                            Canon 40d + Sigma 18-50 f2.8, canon 50 f1.4 + canon 580EXII
                            www.fotopalmer.pl

Komentarz

• czornyj
                              Zasłużeni
                              • 2006
                              • 2626

Zamieszczone przez Palmerus
                              w opisie jest napisane, że matryca cPVA. czym ona się różni od PVA?
                              Patrząc na cenę tych panelików - będzie to skrót od "cheapPVA" i nie spodziewałbym się po tych monitorach rewolucyjnej jakości.
                              !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
                              Zamieszczone przez banan82
                              pytanie czy warto
                              Obawiam się, że cudów nie należy się spodziewać. Spyder2 jest kiepsko policzony dla podświetlenia CCFL używanego w LCD, dlatego wyniki kalibracji za pomocą tego usrojstwa nie należą do wybitnie poprawnych. Proponuję skalibrować i ocenić efekty oglądajac "rzeźnika" - jeśli stanie się bardziej szary, to dobrze - jeśli bardziej kolorowy, to niedobrze.
                              Ostatnio edytowany przez czornyj; 4171. Powód: Automerged Doublepost
                              Marcin Kałuża | foty

Komentarz

• banan82
                                Pełne uzależnienie
                                • 2007
                                • 1165

nie jestem maniakiem kolorow - akceptuje pewne odstepstawa, chodzi o to zeby ten lapek mi nie klamał kolorow, jesli beda troche odbiegaly to nie byloby problemu - dobrze zeby nie byly totalnie rozne. Chce sie tylko pozbyc tego niebieskiego zafarbu, co mozliwe ze ten spyder by mi dał. Dlatego pytam czy to by tak zadziałało.
                                CZytajac watek mozna dojsc do wniosku i tak rzeczywiscie jest ze chcac miec dobre kolory i brak problemow z wywolywaniem i labami trzeba dac dobre 3 tys zł za monitor. Dla profesionalisty taki wydatek to koniecznosc. Dla amatora/hobbisty nie bardzo, zwlaszcza ze drukuje sie 2 % zdjec moze Chce miec "w miare" poprawne kolory ale bez onanistycznej wariacji.
                                5Dmk3 + 1Dsmk2 + Fuji X-T1
                                Crazy Apple Fanboy
                                Ex Linux User

Komentarz

Pracuję...