ksiazki o fotografii

Zwiń
Ten temat jest zamknięty
X
To jest podklejony temat.
X
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • StaszekAlkata
    Dopiero zaczyna
    • 2009
    • 33

Omawiane zdjęcia są małe, prawie jak miniaturki w galerii internetowej. Można to usprawiedliwić trochę ilością zdjęć poddawanych opisowi, choć wola łbym zapłacić nieco więcej aby widzieć je większe.
    To są te same zdjęcia co w całym rozdziale Tzn. każde zdjęcie jest przedstawione normalnie (nazwijmy to w dużym formacie), a następnie analizowane pod koniec każdego rozdziału) Również polecam.

Komentarz

• Flowenol
      Coś już napisał
      • 2006
      • 85

Zamieszczone przez StaszekAlkata
      To są te same zdjęcia co w całym rozdziale
      Ha, masz rację.
      Przeglądając książkę zauważałem, że nie które zdjęcia są zamieszczone wcześniej jako duże, ale szczerze przyznam, większości na miniaturce nie rozpoznawałem, ot nie wprawne oko :rolleyes:
      PozdRufka
      Flowenol
      -------------------------------------------------------------
      Life is too short for reading MTF charts.
      Craig16229

Komentarz

• tomso3

Witam wszystkich na wstępie. Moi drodzy moją zabawę z fotografiom zacząłem dawno, lecz to było tylko zatrzymywanie czasy na karcie pamięci. Teraz jestem na etapie zagłębiania się w fotografii, lecz mam jeden poważny problem absolutnie nie potrafię się posługiwać PS i szukam panowie jakiś instrukcji obsługi tego programu, jeśli macie namiary na liki z takimi instrukcjami to będę bardzo wdzięczny.

Komentarz

• axk
          Pełne uzależnienie
          • 2008
          • 2027

Zamieszczone przez tomso3
          ...szukam panowie jakiś instrukcji obsługi tego programu...
          Zacznij od "manuala" (F1).
          EOS + Speedlite

Komentarz

• Flowenol
            Coś już napisał
            • 2006
            • 85

Witam wszystkich na wstępie. Moi drodzy moją zabawę z fotografiom zacząłem dawno, lecz to było tylko zatrzymywanie czasy na karcie pamięci. Teraz jestem na etapie zagłębiania się w fotografii, lecz mam jeden poważny problem absolutnie nie potrafię się posługiwać PS (...ciach...)
            Nie martw się, rób zdjęcia tak abyś nie musiał go używać

Pogodnych świat dla wszystkich, idę śniadać:-D
            Ostatnio edytowany przez Flowenol; 4509.
            PozdRufka
            Flowenol
            -------------------------------------------------------------
            Life is too short for reading MTF charts.
            Craig16229

Komentarz

• Mietek2141
              Dopiero zaczyna
              • 2008
              • 44

Jakby się komuś przydał to dostałem kupon rabatowy z Heliona- 10PLN ważny do 21.04.2009

CE3057-8FFD99-H
              Canon 550D + 18-55mm f/3,5-5,6 IS (padnięty) + 50mm f/1.8 + 55-250mm f/4-5.6 IS + Tamron SP 17-50 mm F2.8 XR VC Di II +dobre chęci

Komentarz

• spoon
                Bywalec
                • 2008
                • 215

Zamieszczone przez Flowenol
                Z nie wydanych a czekających na premierę to polecam się szykować na tą pozycję: http://merlin.pl/Uchwycic-moment_Joe.../1,651457.html
                Zamieszczone przez spoon
                w polsce to pewnie bedzie ksiazka na jedna sesje w empiku, moze byc tez przy kawie
                z przyjemnoscia moge cofnac te slowa po dokladniejszym przyjrzeniu sie tej pozycji sam ja kilka dni temu zanabylem, i chociaz chwilowo czeka na swoja kolej do poczytania, to jestem pewien, ze warto zapoznac sie z jej trescia inaczej nizli na jednej sesji w empiku :wink:
                I JUST LOVE TO PUSH THE BUTTON AND HEAR THE CAMERA SNAP | ruler of the world
                szukajka

Komentarz

• Slider
                  Pełne uzależnienie
                  • 2008
                  • 1052

Zamieszczone przez spoon
                  po dokladniejszym przyjrzeniu sie tej pozycji sam ja kilka dni temu zanabylem(...) jestem pewien, ze warto zapoznac sie z jej trescia inaczej nizli na jednej sesji w empiku :wink:
                  Ja też ją przejrzałem, nawet kilka razy, jak na jedną sesję w empiku to raczej wbrew pozorom jest zbyt rozległa;-) Z tego co zauważyłem, to wspomniane "omawianie zdjęć" ogranicza sie do powiedzenia "jak były zrobione", przez co czylelnik wysnuwa dalsze wnioski "jak można osiągnąc takie efekty", czy to nie pouczające?:grin:

Podobnie jak spoon; myślę o zanabyciu tej książki, ale podobnie jak baca; wahom się..;-)

Komentarz

• mamut9
                    Bywalec
                    • 2008
                    • 119

a ja kupiłem- troche inne podejście-pozwala użyć swoich szarych komórek, nie tylko nokii3310
                    Canon EOS KissX2(450D) i kilka drobiazgów :razz:

Komentarz

• Tomasz M.
                      Dopiero zaczyna
                      • 2006
                      • 18

Zamieszczone przez Slider
                      Ja tak od siebie moge polecić książkę autorstwa Daniela Lezano i Bjorna Thomassena pt: "Fotografia portretowa 100 rad i pomysłów" Wydawnictwa Zoner Press. IMHO naprawdę dobra, i fajnie napisana, jest spoooro technik fotografowania portretów, podpowiedzi na co zwrócic uwagę itp.. Obiecuję, że nie bedzie to kolejna nudna książka o podstawach foto, kompozycji, kadrowaniu itp, o czym juz się setki razy czytało.., a co ciekawe tych przykladów rzeczywiscie jest wiecej niż 99 i mniej niz 101:-)

Pozdrawiam
                      Jestem już blisko końca, książka bardzo ciekawa i na ogół przyjemna w lekturze, przynajmniej dla tak początkującego jak ja, jednak poziom tłumaczenia i korekty w wielu miejscach tragiczny i trochę przeszkadza w odbiorze. Terminologia jeszcze ujdzie, choć zdarzają się nowotwory typu "naświetlanie na drugą płytkę", ale poziom składni i gramatyki żałosny. Ma się wrażenie, że niektóre fragmenty tłumaczył program komputerowy, a korekty albo wcale nie było, albo robił ją ktoś, kto na pewno nie zdałby nowej matury z języka polskiego, nie mówiąc już o starej.
                      Tomasz M.
                      Canon 50D, C 24-105 L, C 70-200/4, C 85/1.8, Speelite 430 EX

Komentarz

• iREM
                        Uzależniony
                        • 2005
                        • 951

Zamieszczone przez spoon
                        z przyjemnoscia moge cofnac te slowa po dokladniejszym przyjrzeniu sie tej pozycji sam ja kilka dni temu zanabylem, i chociaz chwilowo czeka na swoja kolej do poczytania, to jestem pewien, ze warto zapoznac sie z jej trescia inaczej nizli na jednej sesji w empiku :wink:
                        Jestem po lekturze. Bardzo miły czas. Szkoda że już po. :-)
                        Gratulacje dla tłumacza, bardzo dobra robota.
                        Z innej beczki - widziałem, że ostatnio Kelby wypuszcza trzecią część swojego hitu.
                        Wszystko można zrobić lepiej.
                        www.irem.pl | 500px | foty.irem.pl

Komentarz

• mariokenzo
                          Dopiero zaczyna
                          • 2008
                          • 33

Witam wszystkich na wstępie. Moi drodzy moją zabawę z fotografiom zacząłem dawno, lecz to było tylko zatrzymywanie czasy na karcie pamięci. Teraz jestem na etapie zagłębiania się w fotografii, lecz mam jeden poważny problem absolutnie nie potrafię się posługiwać PS i szukam panowie jakiś instrukcji obsługi tego programu, jeśli macie namiary na liki z takimi instrukcjami to będę bardzo wdzięczny.
                          Ja z czystym sumieniem moge Ci polecic "ksiazeczke" Anny Owczarz-Dadan "Zaklecia Photoshopa" http://helion.pl/ksiazki/obrpho.htm jako wprowadzenie do Photoshopa, zbior uzytecznych przepsow na korekte najczestszych problemow oraz efektownych trikow. W moim przekonaniu dla poczatkujacych bedzie znacznie lepsza niz bestsellery Kelbyiego.
                          Jesli nie lubisz czytac ksiazek przed komputerem, to jest jeszcze jedno dobre rozwiazanie: http://www.tutoria.pl/sklep/kursy-wi...i-pracy-cz-1-4 Powodzenia!
                          40D + 17-55 mm f/2.8 IS USM + 75-300 mm f/4-5.6 II + 85 mm f/1.8 USM + 430EX II

Komentarz

• Artur79
                            Dopiero zaczyna
                            • 2009
                            • 49

kupilem ksiazke Uchwycic Moment http://merlin.pl/Uchwycic-moment_Joe.../1,651457.html, czyta sie rzeczywiscie bardzo szybko i przyjemnie jednak jest to raczej propozycja dla zaawansowanych fotografów, duzo opisów jaki sprzet byl uzyty, jaka lampa, jak ustawiona, jaka blenda, filtr itp. Poczatkujacy jak ja takze znajdzie tam pare cennych rad ale mysle ze dla niego sa dostepne lepsze ksiazki.

Canon 40D | C 28-135mm f/3.5-5.6 | C 50mm f/1.4 | C 580 EX II | Eizo 2433W | Ubuntu 9.04/Win XP

Komentarz

• sirlukas
                              Początki nałogu
                              • 2009
                              • 301

Zamieszczone przez Artur79
                              [...] ale mysle ze dla niego sa dostepne lepsze ksiazki.
                              Tak, wszystkie pozycje Kelby'ego są dobre "Digital Photography", pierwsze dwie są dobre, czekam na 3 wydanie.
                              "Imagination is more important than knowledge." - szkoda, że brak mi tego pierwszego ...
                              ... mój zestaw...

Komentarz

• StaszekAlkata
                                Dopiero zaczyna
                                • 2009
                                • 33

A ja ciekaw jestem Waszych opinii o nowym Petersonie - Fotografia portretowa bez tajemnic. Jak ktoś nabędzie niech się pochwali czy książka mu się podoba.

Komentarz

Pracuję...