Omawiane zdjęcia są małe, prawie jak miniaturki w galerii internetowej. Można to usprawiedliwić trochę ilością zdjęć poddawanych opisowi, choć wolałbym zapłacić nieco więcej aby widzieć je większe.
ksiazki o fotografii
Zwiń
Ten temat jest zamknięty
X
To jest podklejony temat.
X
X
-
To są te same zdjęcia co w całym rozdziale
Tzn. każde zdjęcie jest przedstawione normalnie (nazwijmy to w dużym formacie), a następnie analizowane pod koniec każdego rozdziału) Również polecam.
-
PozdRufka
Flowenol
-------------------------------------------------------------
Life is too short for reading MTF charts.
Craig16229Komentarz
-
Witam wszystkich na wstępie. Moi drodzy moją zabawę z fotografiom zacząłem dawno, lecz to było tylko zatrzymywanie czasy na karcie pamięci. Teraz jestem na etapie zagłębiania się w fotografii, lecz mam jeden poważny problem absolutnie nie potrafię się posługiwać PS i szukam panowie jakiś instrukcji obsługi tego programu, jeśli macie namiary na liki z takimi instrukcjami to będę bardzo wdzięczny.Komentarz
-
Komentarz
-
Nie martw się, rób zdjęcia tak abyś nie musiał go używaćWitam wszystkich na wstępie. Moi drodzy moją zabawę z fotografiom zacząłem dawno, lecz to było tylko zatrzymywanie czasy na karcie pamięci. Teraz jestem na etapie zagłębiania się w fotografii, lecz mam jeden poważny problem absolutnie nie potrafię się posługiwać PS (...ciach...)
Pogodnych świat dla wszystkich, idę śniadać:-DOstatnio edytowany przez Flowenol; 4509.PozdRufka
Flowenol
-------------------------------------------------------------
Life is too short for reading MTF charts.
Craig16229Komentarz
-
Jakby się komuś przydał to dostałem kupon rabatowy z Heliona- 10PLN ważny do 21.04.2009
CE3057-8FFD99-HCanon 550D + 18-55mm f/3,5-5,6 IS (padnięty) + 50mm f/1.8 + 55-250mm f/4-5.6 IS + Tamron SP 17-50 mm F2.8 XR VC Di II +dobre chęci
Komentarz
-
Z nie wydanych a czekających na premierę to polecam się szykować na tą pozycję: http://merlin.pl/Uchwycic-moment_Joe.../1,651457.htmlz przyjemnoscia moge cofnac te slowa
po dokladniejszym przyjrzeniu sie tej pozycji sam ja kilka dni temu zanabylem, i chociaz chwilowo czeka na swoja kolej do poczytania, to jestem pewien, ze warto zapoznac sie z jej trescia inaczej nizli na jednej sesji w empiku :wink:
Komentarz
-
Ja też ją przejrzałem, nawet kilka razy, jak na jedną sesję w empiku to raczej wbrew pozorom jest zbyt rozległa;-) Z tego co zauważyłem, to wspomniane "omawianie zdjęć" ogranicza sie do powiedzenia "jak były zrobione", przez co czylelnik wysnuwa dalsze wnioski "jak można osiągnąc takie efekty", czy to nie pouczające?:grin:
Podobnie jak spoon; myślę o zanabyciu tej książki, ale podobnie jak baca; wahom się..;-)Komentarz
-
a ja kupiłem
- troche inne podejście-pozwala użyć swoich szarych komórek, nie tylko nokii3310
Canon EOS KissX2(450D) i kilka drobiazgów :razz:Komentarz
-
Jestem już blisko końca, książka bardzo ciekawa i na ogół przyjemna w lekturze, przynajmniej dla tak początkującego jak ja, jednak poziom tłumaczenia i korekty w wielu miejscach tragiczny i trochę przeszkadza w odbiorze. Terminologia jeszcze ujdzie, choć zdarzają się nowotwory typu "naświetlanie na drugą płytkę", ale poziom składni i gramatyki żałosny. Ma się wrażenie, że niektóre fragmenty tłumaczył program komputerowy, a korekty albo wcale nie było, albo robił ją ktoś, kto na pewno nie zdałby nowej matury z języka polskiego, nie mówiąc już o starej.Ja tak od siebie moge polecić książkę autorstwa Daniela Lezano i Bjorna Thomassena pt: "Fotografia portretowa 100 rad i pomysłów" Wydawnictwa Zoner Press. IMHO naprawdę dobra, i fajnie napisana, jest spoooro technik fotografowania portretów, podpowiedzi na co zwrócic uwagę itp.. Obiecuję, że nie bedzie to kolejna nudna książka o podstawach foto, kompozycji, kadrowaniu itp, o czym juz się setki razy czytało.., a co ciekawe tych przykladów rzeczywiscie jest wiecej niż 99 i mniej niz 101:-)
PozdrawiamTomasz M.
Canon 50D, C 24-105 L, C 70-200/4, C 85/1.8, Speelite 430 EXKomentarz
-
Jestem po lekturze. Bardzo miły czas. Szkoda że już po. :-)
Gratulacje dla tłumacza, bardzo dobra robota.
Z innej beczki - widziałem, że ostatnio Kelby wypuszcza trzecią część swojego hitu.Wszystko można zrobić lepiej.
www.irem.pl | 500px | foty.irem.plKomentarz
-
Ja z czystym sumieniem moge Ci polecic "ksiazeczke" Anny Owczarz-Dadan "Zaklecia Photoshopa" http://helion.pl/ksiazki/obrpho.htm jako wprowadzenie do Photoshopa, zbior uzytecznych przepsow na korekte najczestszych problemow oraz efektownych trikow. W moim przekonaniu dla poczatkujacych bedzie znacznie lepsza niz bestsellery Kelbyiego.Witam wszystkich na wstępie. Moi drodzy moją zabawę z fotografiom zacząłem dawno, lecz to było tylko zatrzymywanie czasy na karcie pamięci. Teraz jestem na etapie zagłębiania się w fotografii, lecz mam jeden poważny problem absolutnie nie potrafię się posługiwać PS i szukam panowie jakiś instrukcji obsługi tego programu, jeśli macie namiary na liki z takimi instrukcjami to będę bardzo wdzięczny.
Jesli nie lubisz czytac ksiazek przed komputerem, to jest jeszcze jedno dobre rozwiazanie: http://www.tutoria.pl/sklep/kursy-wi...i-pracy-cz-1-4 Powodzenia!40D + 17-55 mm f/2.8 IS USM + 75-300 mm f/4-5.6 II + 85 mm f/1.8 USM + 430EX IIKomentarz
-
kupilem ksiazke Uchwycic Moment http://merlin.pl/Uchwycic-moment_Joe.../1,651457.html, czyta sie rzeczywiscie bardzo szybko i przyjemnie jednak jest to raczej propozycja dla zaawansowanych fotografów, duzo opisów jaki sprzet byl uzyty, jaka lampa, jak ustawiona, jaka blenda, filtr itp. Poczatkujacy jak ja takze znajdzie tam pare cennych rad ale mysle ze dla niego sa dostepne lepsze ksiazki.
Canon 40D | C 28-135mm f/3.5-5.6 | C 50mm f/1.4 | C 580 EX II | Eizo 2433W | Ubuntu 9.04/Win XP
Komentarz
-
"Imagination is more important than knowledge." - szkoda, że brak mi tego pierwszego ...
... mój zestaw...Komentarz
-
A ja ciekaw jestem Waszych opinii o nowym Petersonie - Fotografia portretowa bez tajemnic. Jak ktoś nabędzie niech się pochwali czy książka mu się podoba.Komentarz
Komentarz