Forum Canon-Board.info jest własnością prywatną. Decyzje Właściciela Forum są ostateczne.
Celem serwisu i forum Canon-Board.info jest wymiana doświadczeń i gromadzenie wiedzy z zakresu fotografii,zarówno techniki fotografowania jak i dot. sprzętu, w szczególności sprzętu fotograficznego marki Canon.
Zasady Forum
Wypowiedzi na Forum należy konstruować z zachowaniem ogólnie przyjętych zasad dobrego wychowania. Naruszenia nie będą tolerowane. Nie zezwala się na publikowanie materiałów (linki, zdjęcia, treści) o treści wulgarnej, sprzecznej z prawem lub mogące wywoływać spory, polemiki , działania, na tle religijnym, politycznym czy światopoglądowym.
Pisząc nową wiadomość - sprawdź czy wnosi ona coś do dyskusji oraz czy nie odbiega ona od tematu wątku. Niemile widziane jest pisanie postów w stylu "zgadzam się" i koniec lub powtarzanie argumentów.
Zanim założysz nowy temat, sprawdź w wyszukiwarce, czy nie był on już wcześniej poruszany na forum. W 90% przypadków był. Jeśli masz pytania związane z takim tematem, dopisz nowego posta do istniejącego wątku (o ile już nie ma w nim na nie odpowiedzi).(Z uwagi na ograniczenia techniczne wbudowanej wyszukiwarki Forum, alternatywnie proponujemy używać wyszukiwarki Google z komendą
"szukana_fraza site:Canon-Board.info")
Zakładając wątek nadaj mu tytuł, który dobrze podsumuje jego treść. Jeśli masz pytanie dotyczące obiektywu/aparatu, to podaj jego nazwę i zaznacz na czym problem polega. Nie jest mile widziane pisanie postów pod tytułem: "Pomocy", "Nie działa", "Co kupić?".
Należy przestrzegać tematyki na poszczególnych forach. Mam nadzieję że tematyka poszczególnych
forów jest dość jasna i proszę o jej przestrzeganie. Pisanie w nieodpowiednich miejscach powoduje dodatkową pracą dla moderatorów.
Ortografia - każdy piszący na forum powinien dokładnie sprawdzić pisownie przed wysłaniem posta. Zwracanie uwagi innym użytkownikom na ich błędy ortograficzne może odbywać się jedynie przez przesyłanie prywatnej wiadomości do użytkownika lub zaraportowanie posta do moderatorów. Należy unikać niechlujnego pisania wiadomości. Jeżeli szanujesz czas i wiedzę innych użytkowników Forum i chcesz od nich otrzymać odpowiedź, zadbaj o schludny i poprawny ortograficznie wygląd swojej wiadomości. Moderatorzy mają prawo poprawiać błędy w treści posta i przyznawać ostrzeżenia za rażące naruszenia niniejszego punktu. Dopuszczamy pisanie bez polskich liter.
Nie mile widziane jest odsyłanie do archiwum bez podania linka do odpowiedniego wątku.
Reklama na forum.
Dopuszczalne jest reklamowanie działalności fotograficznej tj. usług fotograficznych, wykonywania fotografii.
Wszystko co jest przeznaczone DLA fotografów uznawane jest za działalność komercyjna (np. warsztaty, albumy, odbitki, cały sprzęt fotograficzny).
Zasady reklamowe uregulowane są szczegółowo w odpowiedniej sekcji FAQ 'Zasady reklamy i działalności komercyjnej' które stanowią załącznik do niniejszego regulaminu.
Oferty sprzedaży/kupna sprzętu należy umieszczać jedynie w odpowiednim podforum zgodnie z zasadami Działu Giełda. Użytkownicy naruszający zasady działalności komercyjnych będą odpowiednio ostrzeżeni/ukarani, a ich wpisy usunięte.
Prezentowane zdjęcia muszą mieć rozmiar do 1280 pikseli w poziomie i do 900 pikseli w pionie.
Dostęp do forum z bramek internetowych może być niemożliwy z przyczyn technicznych - dla ograniczenia dostępu "anonimom" lubujących się w nagminnym łamaniu Regulaminu Forum. Zakładanie kolejnych użytkowników w celu ominięcia nałożonych ograniczeń na użytkownika (blokada tzw. Ban czasowy lub stały) skutkować będzie blokadą na numer IP.
Zasady porządkowe
Moderatorzy mają prawo ostrzegać w przypadku naruszenia ww. zasad lub netykiety oraz zablokować możliwość wypowiadania się na forum (czasowo lub stale) w przypadku poważnych/powtarzających się przypadków łamania regulaminu przez użytkownika. Administrator ma prawo zablokować konto użytkownika w przypadku rażącego naruszenia regulaminu. Administrator forum nie usuwa kont "na życzenie".
Posty i wątki naruszające regulamin, prawo lub dobre obyczaje będą edytowane, przenoszone lub kasowane przez moderatorów. Moderatorzy nie usuwają postów, ani nie zamykają wątków "na życzenie", tak więc proszę się dwa razy zastanowić zanim się coś napisze.
Zastrzeżenia co do decyzji i działań Moderatorów należy zgłaszać w pierwszej kolejności poprzez prywatną wiadomość do danego Moderatora. Kolejnym krokiem jest link 'Kontakt' na dole strony Serwisu do Właściciela forum ? użytkownik fomag . Moderatorzy nie mają prawa zmieniać decyzji innych moderatorów.
2014.10.12 - zmiana dot. działań komercyjnych; patrz też tutaj: http://www.canon-board.info/faq.php
2017.12.01 - zmiana pkt 9. dotycząca dopuszczalnych rozmiarów zdjęć, od teraz można 1280 x 900 pikseli.
Niebawem wybieram sie na wycieczke w tamte rejony i ze swojego sprzetu chcialbym zabrac tylko body z T17-50 bo to mi spokojnie wystarczy do zdjec krajobrazowych a nie chce brac calej reszty tj 50, 85, lampy i gripa.
Wszystko byloby dobrze gdybym po drodze nie chcial wejsc do kopalni zlota - tu zaczynaja sie schody. Czy swiatlo f2.8 bez lampy wystarczy by zrobic jakies ujecia w kopalni czy raczej nieuniknionym bedzie zabranie ze soba jasnej 50tki czy moze nawet i zewn lampy ?
Moze ktos byl i mial okazje sie zmierzyc z tam panujacym oswietleniem ?
Podaje link do kopalni http://kopalniazlota.pl/ w celu ew przypomnienia
Przy dlugich czasach naswietlania zawsze ktos moze wejsc w kadr i nie wiem na 100% czy ze wzgledow bezpieczenstwa mozna tam wchodzic ze statywem.
Inna rzecz ze statywu tym bardziej nie chcialo by mi sie taszczyc (najwiekszy i najciezszy) mimo iz zdjecia wtedy moglyby byc najlepsze jakosciowo - poszukuje jakiegos kompromisu.
Skoro F2.8 nie da rady to pozostaje dylemat czy F1.4 a lepiej F2.0 na 50mm z ISO 800 da rady
byłem w ostatnia niedziele właśnie w tej kopalni używałem tylko 17-55 + 430ex bez lampy albo statywu to nawet nie ma co iść ciemno jak w d... w niektórych miejscach.
Fajny jest tam w środku wodospad który polecam i małpi gaj jak zgram i zrobie rawy i będzie coś ciekawego to pokaże
Dzieki za szybkie odpowiedzi oczywiscie obojgu wam.
Czekam zatem na zdjecia / link
Z atrakcji biore trase normalna i splyw wiec atrakcji z kopalni powinno byc az nadto - nie wchodze jedynie do Sztolni ksiazecej bo czas bedzie mnie nieco pogianal a do zwiedzania mam wiecej miejsc w okolicy (Maria Sniezna, ogrod bajek, wodospad wilczki ... gory)
A490+SDK Galeria CB | Sport CB || PhotoShop jest jak cebula . . . ma warstwy
Byłem w tej kopalni kilka lat temu i z tego jak zapamiętałem to powiem tak:
o statywie zapomnij, idziesz z wycieczką, przewodnik ma do pokazania trasę i może wycieczka nie będzie miała ochoty czekać aż rozstawisz statyw, ustalisz parametry itp.
Światło na trasie zwiedzania pochodzi z lamp elektrycznych, ściany - ciemna skała czyli warunki takie jakbyś fotografował w ciemnych piwnicach, albo i gorzej.
Natomiast sama kopalnia jest bardzo ciekawym obiektem do zwiedzania i fotografowania i gdyby udało Ci się załatwić sobie wejście tylko Ty i przewodnik tak aby maksymalnie wykorzystać zdjęciowo to gorąco polecam. Pamiętam, że obsługa była bardzo miła i przyjaźnie nastawiona do turystów (p. przewodnik "Mysza" - jedyna w kopalni)
Ale w zasadzie w kopalni złota nie ma zbyt ciekawych rzeczy do fotografowania - same korytarze, pare pomieszczeń, 1 czy 2 wodospady i wszędzie ciemno. Dużo bardziej polecam Ci Jaskinie Niedźwiedzią w Kletnie. Poniżej przykładowa fota na ISO1250@10mm 30D z "łapy". Tu nie wolno korzystać ze statywu.
W razie czego dajesz ISO 1000 i trzaskasz z ręki na 2.8 i 17mm. Zawsze coś wyjdzie.
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
Tu jeszcze "na szybciora" mogę ci pokazać okolice Kopalni Złota. Jak idziesz scieżką od kamieniołomu i tego leśnego miasteczka w górę, to wzdłóż drogi cały czas meandruje strumyczek (nie wiem jak on się nazywa). Jak przygrzeje słoneczko, to spodziewaj sie przepaleń na zdjęciach Tu przykład :
Niestety ale Jaskinie Niedzwiedzia musialem sobie odpuscic bo wiem ze nie starczy czasu (podobnie zreszta jak Twierdze Klodzko). Moze w pozniejszym terminie uda mi sie tam wrocic i spedzic w okolicy nieco wiecej czasu niz 1den weekendowy dzien.
Co do sprzetu to mimo iz moja szyja sie nie ucieszy to widze ze musze wziasc 17-50 a do tego lampe i gripa by to jakos utrzymac :/ Oby tylko ISO 800 wystarczalo (1600 za bardzo szumi jak dla mnie) bo chce tylko doblyskiwac lampa tak aby nie byla glownym zrodlem swiatla - ciekawe jak bedzie z odbijaniem swiatla od skal
Ale w zasadzie w kopalni złota nie ma zbyt ciekawych rzeczy do fotografowania - same korytarze, pare pomieszczeń, 1 czy 2 wodospady i wszędzie ciemno.
W zasadzie to racja ale zawsze jest jakas pamiatka - warunki rzeczywiscie bardzo trudne i ze tak powiem by "uchwycic klimat" zadalo by sie ISO > 1600 i lekkie doblyskanie lampa lub jeszcze wyzsze ISO i bez lampy (mozliwe ze 5D MK II daloby rade).
Zamieszczone przez caveman
Jak idziesz scieżką od kamieniołomu i tego leśnego miasteczka w górę, to wzdłóż drogi cały czas meandruje strumyczek (nie wiem jak on się nazywa).
Zloty Potok
ogrod bajek szkoda czasu ,bylem widzialem ale wodospad warto mu poswiecic troche czasu. Jest mozliwosc podejsc pod wodospad od dolu ,idac brzegiem . Przypadek sprawil ze nie mialem wtedy sprzetu ale kiedys tam wroce...
40d 10-20,17-55.70-200,50,85,430,055
Kupno Canona nie czyni Cię fotografem. Stajesz się zaledwie posiadaczem Canona
ja nigdzie nie biorę lampy bo nie mam :razz: . jak bym miał to i tak nic nie da w kopalni. niedaleko po czeskiej stronie masz dwie jaskinie, przejście w paczkowie chyba. tam jedź, jest supeeeeer
ogrod bajek szkoda czasu ,bylem widzialem ale wodospad warto mu poswiecic troche czasu. Jest mozliwosc podejsc pod wodospad od dolu ,idac brzegiem . Przypadek sprawil ze nie mialem wtedy sprzetu ale kiedys tam wroce...
Ogrod dla mnie tak samo - szkoda zachodu ale za to mojej sie podobal. Wodospadzik jednak byl dosyc fajny ale moje zdjecia raczej do albumu sie tylko nadaja ;-)
Zamieszczone przez irekaro
ja nigdzie nie biorę lampy bo nie mam :razz: . jak bym miał to i tak nic nie da w kopalni. niedaleko po czeskiej stronie masz dwie jaskinie, przejście w paczkowie chyba. tam jedź, jest supeeeeer
Lampa w jakskini na ISO 800 i wiecej da i to duzo (oczywiscie przy odpowiednio jasnym obiektywie).
A jakiesz szczegoly odnosnie jakin moze posiadasz (moze byc na PW) bo niebawem sie chyba znow wybiore w tamte rejony (na kilka dni i blizej Skalnego Miasta) a Paczkow mam po drodze.
Komentarz