Pierwsze kroki z portretem prosze o wskazowki

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Osc
    • 2008
    • 10

Zamieszczone przez talarczyk
    Zajefajna fotka. Super światło tylko coś dziwnego się u mnie dzieje na lewej fotce pod brodą... nie wiem czy to wina mojego monitora czy o jedno piwko za dużo?
    EOS 30d + EF 50/1.4 USM + EF-S 18-55mm f/3.5-5.6 II

Komentarz

• talarczyk
      Początki nałogu
      • 2008
      • 399

Zamieszczone przez Osc
      Zajefajna fotka. Super światło tylko coś dziwnego się u mnie dzieje na lewej fotce pod brodą... nie wiem czy to wina mojego monitora czy o jedno piwko za dużo?
      Dzieje się, dzieje. Tak się po prostu ostre światło z 430-tki ułożyło, teoretycznie da się to wyszopować...;-)

Komentarz

• VanMurder
        Uzależniony
        • 2007
        • 600

dzięki za diagram zrobiłem sobie przedłużacz z kabla telefonicznego, do mojej 580EX - zainspirowany przez MMM, w ciągu ostatnich dwóch lata użyłem swoją speedlite może dwa razy... ale po przeczytaniu poniższej książki zamierzam zmienić ten nawyk:

Joe McNally po prostu robi cuda małymi flaszami - gorąco polecam tę książkę, jaki i jego pierwszą:

Co do twojej fotki kolego Talarczyk zaczął mnie trochę drażnić brak refleksów w okularach - ale to detal w sumie

pozdrawiam
        Ostatnio edytowany przez VanMurder; 8790.
        mirskiphotography.com adammirski.com twitter facebook

Komentarz

• talarczyk
          Początki nałogu
          • 2008
          • 399

Zamieszczone przez VanMurder
          Joe McNally po prostu robi cuda małymi flaszami - gorąco polecam tę książkę, jaki i jego pierwszą:

W polskiej dystrybucji jest 1-sza część książki. Mam nadzieje, że znajdę ja w poznańskim empiku

Zamieszczone przez VanMurder
          Co do twojej fotki kolego Talarczyk zaczął mnie trochę drażnić brak refleksów w okularach - ale to detal w sumie
          W surowym zdjęciu refleksów nie było, jednak po dość mocnym przycięciu czerni w okularach nie widać totalnie nic - rzeczywiście, przydałby się tam mały refleks światła.

Dziękuje za opinie i wskazówki. Następne zdjęcia będą lepsze (mam nadzieję:-D)

Komentarz

• lempl
            Uzależniony
            • 2006
            • 684

To może i ja poproszę o rady. Mam wątpliwości odnośnie odbicia blensy w oczach, a właściewie cienia na niej - rozjaśnić, zaciemnić, dać spokój i zrobić jeszcze raz?

Komentarz

• Loome
              Pełne uzależnienie
              • 2008
              • 1008

blenda odbiła za mało światła - portret jest zbyt ciemny niestety.. no i przeszkadza mi przesłonięcie oka kosmykiem. pozdrawiam

Komentarz

• armageddon
                Bywalec
                • 2008
                • 128

Twarz niestety wyszla zbyt czerwona. Mimo użycia blendy portret wygląda na zbyt mocno robiony pod światło. No i te przepały dookoła włosów...
                Canon EOS 450D, 18-55 IS, 50mm 1.8, Speedlite 430 kiedyś: 70-200mm f/4, Lowepro Rezo 170AW

Komentarz

• krzysiek187
                  Coś już napisał
                  • 2008
                  • 60

widać na zdjęciu wyploną aureolę
                  mi to nie pasuje
                  30D | Canon 10-22 | Canon 100 macro | Canon 28-135 | Helios 52 | jakis Manfrotto sie znajdzie |

majne zdjecisza

Komentarz

• lempl
                    Uzależniony
                    • 2006
                    • 684

Aureola jest celowo, taki zamysł na zdjęcie, stąd obicie blendy z cieniem modelki w oku
                    Z kolorami mam problem, bo tym razem przy 'save for web' mi trochę podbiło kolory zamiast je jak zwykle sprać. Na dobrą sprawę zdjęcie jest praktycznie prosto z puszki, bo niespecjalnie wiem co ruszyć żeby go nie sp...

Komentarz

• Sempoo
                      Początki nałogu
                      • 2007
                      • 273

Zamieszczone przez lempl
                      To może i ja poproszę o rady. Mam wątpliwości odnośnie odbicia blensy w oczach, a właściewie cienia na niej - rozjaśnić, zaciemnić, dać spokój i zrobić jeszcze raz?

Może spróbuj wywołać ponownie z mocniejszym podciągnięciem cieni, ale rzeczywiście najlepiej, gdybyś powtórzył zdjęcie z mocniejszym światłem na twarz, no i za czerwona jest.
                      60D | 50 1.8 II | kit 18-55 + Tamron 70-300 | moje foty

Komentarz

• krzysiek187
                        Coś już napisał
                        • 2008
                        • 60

prawda, nad kolorami można by popracować
                        a nie lepiej zrobić w cieniu tego zdjęcia czy w pochmurny dzień?
                        30D | Canon 10-22 | Canon 100 macro | Canon 28-135 | Helios 52 | jakis Manfrotto sie znajdzie |

majne zdjecisza

Komentarz

• VanMurder
                          Uzależniony
                          • 2007
                          • 600

Zamieszczone przez lempl

przy wywołaniu RAW można pociągnąć ekspozycję nawet o +1EV lokalnie to możesz zrobić w LR tak jak w tym T&T:

http://canon-board.info/showthread.php?t=44789

albo dwa razy wywołać w CR i połączyć w PS.

pierwsze co zauważyłem, to że do twojej fotki nie jest przypięty żaden ICC profil, upewnij się że przy opcji Save for Web masz zaznaczone Embed Color Profile i Convert to sRGB bez tych opcji jedyną przeglądarka która widzi to zdjęcie w miarę poprawnie jest Safari.

stąd ta zmiana - podbicie kolorów - po zapisaniu zdjęcia,
                          upewnij się czy pracujesz w odpowiedniej przestrzeni kolorów, fotki powinny być identyczne w PSie jak i w necie/przeglądarce, generalnie wszędzie.

na zaczerwienienia na twarzy mogę zdradzić prosty trick:

W PS wchodzimy w Select->Color Range... w oknie Select wybieramy Reds, klikamy OK i PS zaznaczy nam tylko kolor czerwony.
                          Następnie tworzymy Adjustment Layer (ikonka kółeczko biało-czarne) Hue/Saturation i zjeżdzamy z Saturation do poziomu w którym znikną zaczerwienienia :

Głownem bólem w twojej fotce nie jest mz swiatło ale fakt że zdeformowałeś twarz modelki stojąc za blisko. Jak nie masz tele 100mm lub 200mm, to nie ładuj się w takie ciasne kadry, jeżeli koniecznie chcesz to kadruj znacznie szerzej np do pasa, a potem wykadruj w programie graficznym - nie będziesz miał tych przerysowań duży nos/ pucułowata twarz ...
                          pozdrawiam

V.
                          mirskiphotography.com adammirski.com twitter facebook

Komentarz

• lempl
                            Uzależniony
                            • 2006
                            • 684

Zdaję sobie sprawę z przerysowania, ale słońce było wysoko i musiałem się rozpłaszczyć pod pochyloną modelką żeby być w cieniu. Na następny raz ustawię słońce niżej, to będę mógł stanąć w odpowiedniej odległości
                            Wczoraj jeszcze trochę męczyłem to zdjęcie i o ile wpadłem na zjechanie saturacji czerwieni, to nad selektywnym rozjaśnieniem będę musiał jeszcze popracować.
                            Dzięki

Komentarz

• krzysiek187
                              Coś już napisał
                              • 2008
                              • 60

coś się już wypowiadałem w tym wątku, kolej na mnie

jak się widzi?

i jeszcze takie pytanie do V, co byś tu jeszcze w PS wyciągną?

Pozdrawiam
                              !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
                              wiem że oko jest zasłonięte i niestety prawie go nie widać ale ten uśmiech rekompensuje to niedociągnięcie.
                              Ostatnio edytowany przez krzysiek187; 19772. Powód: Automerged Doublepost

majne zdjecisza

Komentarz

• misieek
                                Bywalec
                                • 2009
                                • 176

del__
                                Ostatnio edytowany przez misieek; 24824.
                                GG: 538295
                                SPRZEDAM: EF85/1.8 + marumi UV (1300zł), EX430 (850zł). 6-7 msc gwarancji, stany idealne sklepowe. Bardzo rzadko używane

Komentarz

Pracuję...