Forum Canon-Board.info jest własnością prywatną. Decyzje Właściciela Forum są ostateczne.
Celem serwisu i forum Canon-Board.info jest wymiana doświadczeń i gromadzenie wiedzy z zakresu fotografii,zarówno techniki fotografowania jak i dot. sprzętu, w szczególności sprzętu fotograficznego marki Canon.
Zasady Forum
Wypowiedzi na Forum należy konstruować z zachowaniem ogólnie przyjętych zasad dobrego wychowania. Naruszenia nie będą tolerowane. Nie zezwala się na publikowanie materiałów (linki, zdjęcia, treści) o treści wulgarnej, sprzecznej z prawem lub mogące wywoływać spory, polemiki , działania, na tle religijnym, politycznym czy światopoglądowym.
Pisząc nową wiadomość - sprawdź czy wnosi ona coś do dyskusji oraz czy nie odbiega ona od tematu wątku. Niemile widziane jest pisanie postów w stylu "zgadzam się" i koniec lub powtarzanie argumentów.
Zanim założysz nowy temat, sprawdź w wyszukiwarce, czy nie był on już wcześniej poruszany na forum. W 90% przypadków był. Jeśli masz pytania związane z takim tematem, dopisz nowego posta do istniejącego wątku (o ile już nie ma w nim na nie odpowiedzi).(Z uwagi na ograniczenia techniczne wbudowanej wyszukiwarki Forum, alternatywnie proponujemy używać wyszukiwarki Google z komendą
"szukana_fraza site:Canon-Board.info")
Zakładając wątek nadaj mu tytuł, który dobrze podsumuje jego treść. Jeśli masz pytanie dotyczące obiektywu/aparatu, to podaj jego nazwę i zaznacz na czym problem polega. Nie jest mile widziane pisanie postów pod tytułem: "Pomocy", "Nie działa", "Co kupić?".
Należy przestrzegać tematyki na poszczególnych forach. Mam nadzieję że tematyka poszczególnych
forów jest dość jasna i proszę o jej przestrzeganie. Pisanie w nieodpowiednich miejscach powoduje dodatkową pracą dla moderatorów.
Ortografia - każdy piszący na forum powinien dokładnie sprawdzić pisownie przed wysłaniem posta. Zwracanie uwagi innym użytkownikom na ich błędy ortograficzne może odbywać się jedynie przez przesyłanie prywatnej wiadomości do użytkownika lub zaraportowanie posta do moderatorów. Należy unikać niechlujnego pisania wiadomości. Jeżeli szanujesz czas i wiedzę innych użytkowników Forum i chcesz od nich otrzymać odpowiedź, zadbaj o schludny i poprawny ortograficznie wygląd swojej wiadomości. Moderatorzy mają prawo poprawiać błędy w treści posta i przyznawać ostrzeżenia za rażące naruszenia niniejszego punktu. Dopuszczamy pisanie bez polskich liter.
Nie mile widziane jest odsyłanie do archiwum bez podania linka do odpowiedniego wątku.
Reklama na forum.
Dopuszczalne jest reklamowanie działalności fotograficznej tj. usług fotograficznych, wykonywania fotografii.
Wszystko co jest przeznaczone DLA fotografów uznawane jest za działalność komercyjna (np. warsztaty, albumy, odbitki, cały sprzęt fotograficzny).
Zasady reklamowe uregulowane są szczegółowo w odpowiedniej sekcji FAQ 'Zasady reklamy i działalności komercyjnej' które stanowią załącznik do niniejszego regulaminu.
Oferty sprzedaży/kupna sprzętu należy umieszczać jedynie w odpowiednim podforum zgodnie z zasadami Działu Giełda. Użytkownicy naruszający zasady działalności komercyjnych będą odpowiednio ostrzeżeni/ukarani, a ich wpisy usunięte.
Prezentowane zdjęcia muszą mieć rozmiar do 1280 pikseli w poziomie i do 900 pikseli w pionie.
Dostęp do forum z bramek internetowych może być niemożliwy z przyczyn technicznych - dla ograniczenia dostępu "anonimom" lubujących się w nagminnym łamaniu Regulaminu Forum. Zakładanie kolejnych użytkowników w celu ominięcia nałożonych ograniczeń na użytkownika (blokada tzw. Ban czasowy lub stały) skutkować będzie blokadą na numer IP.
Zasady porządkowe
Moderatorzy mają prawo ostrzegać w przypadku naruszenia ww. zasad lub netykiety oraz zablokować możliwość wypowiadania się na forum (czasowo lub stale) w przypadku poważnych/powtarzających się przypadków łamania regulaminu przez użytkownika. Administrator ma prawo zablokować konto użytkownika w przypadku rażącego naruszenia regulaminu. Administrator forum nie usuwa kont "na życzenie".
Posty i wątki naruszające regulamin, prawo lub dobre obyczaje będą edytowane, przenoszone lub kasowane przez moderatorów. Moderatorzy nie usuwają postów, ani nie zamykają wątków "na życzenie", tak więc proszę się dwa razy zastanowić zanim się coś napisze.
Zastrzeżenia co do decyzji i działań Moderatorów należy zgłaszać w pierwszej kolejności poprzez prywatną wiadomość do danego Moderatora. Kolejnym krokiem jest link 'Kontakt' na dole strony Serwisu do Właściciela forum ? użytkownik fomag . Moderatorzy nie mają prawa zmieniać decyzji innych moderatorów.
2014.10.12 - zmiana dot. działań komercyjnych; patrz też tutaj: http://www.canon-board.info/faq.php
2017.12.01 - zmiana pkt 9. dotycząca dopuszczalnych rozmiarów zdjęć, od teraz można 1280 x 900 pikseli.
No to uważaj, teraz następna zagadka
Właśnie przed momentem porobiłem u siebie w kuchni na stole swoje prywatne testy BF/FF. Dla zminimalizowania głębi ostrości ustawiłem przysłonę 2.8, a ogniskową ustawiłem na 70 mm. 'Polem testowym' była biała linijka o długości 30 cm, załączyłem jeden, centralny czujnik AF i ustawiałem go na piętnasty centymetr długości linijki.
Wyszło na to, że mam minimalny FF , bo na podglądzie najlepsza ostrość wychodziła mi gdzieś pomiędzy 11 a 13 cm, powiedzmy, że bliżej 13 cm niż 11 cm :wink: Porobiłem sporo zdjęć i nie ma mowy o błędzie. Już chciałem zwijać stanowisko pomiarowe, kiedy coś mi strzeliło do głowy jak powiedział radziecki żołnierz, gdy trafiła go szwabska kula i przełączyłem obiektyw na MF. Ręczne ostrzenie na 15 cm długości linijki daje dokładnie ten sam rezultat, co przy autofokusie
Czy coś z tego rozumiesz???
Co do tego postu - miałem bardzo ładny BF w Zenicie. Ostrość, jako że nie ma AF , dobierałem ręcznie oczywiście. Po wywołaniu fotek okazało się że np - fotka robiona była z 2 m, a ostrość wypadała na 4 metrach. Zacząłem myśleć, a że prosty ze mnie gość to wymyśliłem, że skoro na każdym obiektywie źle ostrzy, to musi być przyczyna złego kąta ustawienia lustra a nie obiektywu. I faktycznie. Jeżeli lustro jest źle ustawione, to na matówce widzimy to, na co nam lustro pozwala. Możemy ostrość ustawiać do usr..ej śmierci, a zdjęcia będą ostre nie tam, gdzie trzeba. Po prostu odległość od obiektywu do matówki musi być identyczna jak od obiektywu do czujnika (kliszy) i to jest moim zdaniem cała wada BF/FF. Niestety w przypadku canona lustra nie da się ustawić, bo jest na stałe oparte, ale w przypadku zenita była taka mała śrubeczka "rektyfikacyjna", dzięki której pięknie można było ustawić kąt odbicia.
Tu jest jeszcze innu problem. Bo wchodzi w grę układ 7 pól, i jeżeli lustro jest pod złym kątem, to górna, dolne, albo środkowe punkty będą źle ostrzyć i tego typu kalibracja nic nie da. Być może można przestawić matówkę, ale za to się nie brałem
A zeby kolega wiedział, FF/BF ten temat praktycznie nie istnieje w DSLR'ach pentaxa a z moim nowym 350 (4dni) i stałką 50 1.8 odpada praktyczne focenie na dziurze <2.8 bo ostrzy diabli wiedzą gdzie...raz dobrze a raz źle. Sprawdziłem ze statywu w dobrym świetle i wiem co mówię canon dał ciała i tyle...
Co do tego pentaxa to b.duzo przeglądałem różnych grup i bardzo mnie ciekawi jak konstrukcyjnie pentax rozwiązał AF skoro ludziom działa to bez najmniejszych problemów na całej masie szkieł od starych M42 zaczynając...(na tych szkłach potwierdzanie focusa działa bez problemu)
Jeszce raz się wymądrzę: najwyraźniej posiadacze aparatów dzielą się na dwie grupy: posiadaczy - testerów i fotografujących.Tych pierwszych żaden test nie zadowoli tym bardziej - jak czyta sie o "epidemii" BF i FF.Jakoś nie uważam się za "dziecko szczęścia" ale w żednym z moich cyfrowych Canonów (nie wyłączając D20) nie miałem problemów z ostrością...Wręcz - jestem zachwycony 20!Ostatnio fotografowałem maraton pływacki z pokładu łodzi - "cudowne" warunki do ustawiania ostrości!I jestem bardzo zadowolony!Ilość ostrych ujęć przekroczyła moje oczekiwania - a często korzystam z "dobiegaczki" i zdjęć seryjnych!Więc: może zamiast szukać "dziury w testach" lepiej skupić się na choćby dwóch faktach: crop 1.6 powoduje zmniejszenie ogniskowej uznawanej za podstawową (a jak popatrzę jakie dłuuugie rurki koledzy posiadają...ufff) - więc należałoby starannie przykładać się do "robótek z ręki".A druga sprawa: podstawowo uruchamia się AF Canona jako "one shot".Czy to najlepsze rozwiązanie pracy AF dla wszelkich (naturalnie: x 1.6!) coraz dłuższych obiektywów?Mały ruch obiektu i...po ostrości!Naprawdę - zanim zaczniesz robić testy - popatrz JAK i CO robisz...no można sobie oszczędzić nerwów.Po prostu - szukajcie rozwiązań BLIŻEJ.
Ja przyznam się szczerze, że idąc podobnym tokiem myślenia nie zaprzątam sobie głowy temu podobnymi pierdołami, jak mit BB/FF i zarówno na nowym body jak i obiektywach których mam nie robiłem żadnych testów ostrości. I jakoś żyję.
A zeby kolega wiedział, FF/BF ten temat praktycznie nie istnieje w DSLR'ach pentaxa a z moim nowym 350 (4dni) i stałką 50 1.8 odpada praktyczne focenie na dziurze <2.8 bo ostrzy diabli wiedzą gdzie...raz dobrze a raz źle. Sprawdziłem ze statywu w dobrym świetle i wiem co mówię canon dał ciała i tyle...
Jeśli chodzi o stałkę 50 1.8 to jest normalne, bo AF ma na zębatkach i nie jest tak dokładny jak USM. Ząbek do przodu albo do tyłu i już widać różnicę na zdjęciu.
ja mam 20d z softem 1.0 oraz 70-200 mm L f.4 oraz "kitowy" 18-55 mm i mam problemy z ostroscia, wyslalem 20 do serwisu (w ramach gwrancji) ustawili mi pod jakiegos tamrona z 2.8 i przy tych moich dwoch obiektywach dalej nieostrzy, wiec czuje, ze sie wybiore do nich z cala moja walizka i beda mi robic na miejscu kalibracje...
a mam zamiar kupic jeszcze jeden lub dwa obiektywy i co bede do nich zapier.... za kazdym razem?
nie wiecie czy mozna taki sprzedac reklamowac i wymieniac na nowy??
Komentarz