BF/FF moze mi to ktos wyjasnic????

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Shadow
    Pełne uzależnienie
    • 2004
    • 1572

No bo teraz liczba użytkowników nieporównywalnie wzrosła. Wzrosła też liczba malkontentów

[ Dodano: 1 Luty 2005 ]
    Zamieszczone przez Jurek Plieth
    Nie, jestem tak jak i Ty 100 % amatorem. A na piwo zawsze możesz mnie zaprosić
    Jasne

Komentarz

• radekbo
      Dopiero zaczyna
      • 2004
      • 42

Zamieszczone przez Jurek Plieth
      No to uważaj, teraz następna zagadka
      Właśnie przed momentem porobiłem u siebie w kuchni na stole swoje prywatne testy BF/FF. Dla zminimalizowania głębi ostrości ustawiłem przysłonę 2.8, a ogniskową ustawiłem na 70 mm. 'Polem testowym' była biała linijka o długości 30 cm, załączyłem jeden, centralny czujnik AF i ustawiałem go na piętnasty centymetr długości linijki.
      Wyszło na to, że mam minimalny FF , bo na podglądzie najlepsza ostrość wychodziła mi gdzieś pomiędzy 11 a 13 cm, powiedzmy, że bliżej 13 cm niż 11 cm :wink: Porobiłem sporo zdjęć i nie ma mowy o błędzie. Już chciałem zwijać stanowisko pomiarowe, kiedy coś mi strzeliło do głowy jak powiedział radziecki żołnierz, gdy trafiła go szwabska kula i przełączyłem obiektyw na MF. Ręczne ostrzenie na 15 cm długości linijki daje dokładnie ten sam rezultat, co przy autofokusie
      Czy coś z tego rozumiesz???
      Co do tego postu - miałem bardzo ładny BF w Zenicie. Ostrość, jako że nie ma AF , dobierałem ręcznie oczywiście. Po wywołaniu fotek okazało się że np - fotka robiona była z 2 m, a ostrość wypadała na 4 metrach. Zacząłem myśleć, a że prosty ze mnie gość to wymyśliłem, że skoro na każdym obiektywie źle ostrzy, to musi być przyczyna złego kąta ustawienia lustra a nie obiektywu. I faktycznie. Jeżeli lustro jest źle ustawione, to na matówce widzimy to, na co nam lustro pozwala. Możemy ostrość ustawiać do usr..ej śmierci, a zdjęcia będą ostre nie tam, gdzie trzeba. Po prostu odległość od obiektywu do matówki musi być identyczna jak od obiektywu do czujnika (kliszy) i to jest moim zdaniem cała wada BF/FF. Niestety w przypadku canona lustra nie da się ustawić, bo jest na stałe oparte, ale w przypadku zenita była taka mała śrubeczka "rektyfikacyjna", dzięki której pięknie można było ustawić kąt odbicia.
      Tu jest jeszcze innu problem. Bo wchodzi w grę układ 7 pól, i jeżeli lustro jest pod złym kątem, to górna, dolne, albo środkowe punkty będą źle ostrzyć i tego typu kalibracja nic nie da. Być może można przestawić matówkę, ale za to się nie brałem

Komentarz

• mirhon
        Pełne uzależnienie
        • 2005
        • 1025

a miałem kupić pentaxa...tylko tip mi nawalił...
        IMHO canon dał du... z tym AF w kilku modelach DSLR i tyle.
        Canon 20d + Tamron 28-75/2.8 + Canon 70-200/4L + Speedlite 550ex

Komentarz

• DoMiNiQuE
          Pełne uzależnienie
          • 2004
          • 3548

Zamieszczone przez mirhon
          a miałem kupić pentaxa...tylko tip mi nawalił...
          IMHO canon dał du... z tym AF w kilku modelach DSLR i tyle.
          trzeba bylo kupic tego pentaxa :rolleyes:

Komentarz

• mirhon
            Pełne uzależnienie
            • 2005
            • 1025

Zamieszczone przez [DoMiNiQuE]
            trzeba bylo kupic tego pentaxa :rolleyes:
            A zeby kolega wiedział, FF/BF ten temat praktycznie nie istnieje w DSLR'ach pentaxa a z moim nowym 350 (4dni) i stałką 50 1.8 odpada praktyczne focenie na dziurze <2.8 bo ostrzy diabli wiedzą gdzie...raz dobrze a raz źle. Sprawdziłem ze statywu w dobrym świetle i wiem co mówię canon dał ciała i tyle...

Komentarz

• froolk
              Początki nałogu
              • 2005
              • 256

Bardzo mi się podoba stwierdzenie Kolegi "praktycznie"

Komentarz

• mirhon
                Pełne uzależnienie
                • 2005
                • 1025

Co do tego pentaxa to b.duzo przeglądałem różnych grup i bardzo mnie ciekawi jak konstrukcyjnie pentax rozwiązał AF skoro ludziom działa to bez najmniejszych problemów na całej masie szkieł od starych M42 zaczynając...(na tych szkłach potwierdzanie focusa działa bez problemu)

Rozgoryczony (leciutko) świeżo-upieczony 350d user.

Komentarz

• KuchateK
                  Pełne uzależnienie
                  • 2005
                  • 4895

Podejzewam ze podobnie jak Nikon

Nikoniarze po ostatniej poprawce usprawniajacej szybkosc AF'a maja "dzikie jazdy" i dlugi watek wyprodukowali
                  ...

Komentarz

• sumas

na stronie http://www.astrosurf.org/buil/autofocus/adjust.htm
                    jest opisana metoda regulacji BF/FF w dslr Canona,
                    niestety po francusku, lecz obrazki chyba mówią wszystko
                    pozdrowienia

Komentarz

• Semtex
                      Początki nałogu
                      • 2005
                      • 347

Zamieszczone przez sumas
                      na stronie http://www.astrosurf.org/buil/autofocus/adjust.htm
                      jest opisana metoda regulacji BF/FF w dslr Canona,
                      niestety po francusku, lecz obrazki chyba mówią wszystko
                      pozdrowienia
                      Taa właśnie to czytam - na szczęscie mój po wizycie w serwisie ostrzy dobrze
                      5d + plecak

Komentarz

• marcin002

Zamieszczone przez KuchateK
                        Podejzewam ze podobnie jak Nikon

Nikoniarze po ostatniej poprawce usprawniajacej szybkosc AF'a maja "dzikie jazdy" i dlugi watek wyprodukowali
                        Hihi, ciekawe podejscie. Ja bym sie bardziej martwil, ze moj aparat nie ostrzy dobrze, a nie cieszyl, ze kogos innego ma tez ten sam problem.

Ciagle jakies dziwna chec posiadania przeciwnika zauwazam na tym forum... Jakis rodzaj wyznania wiary w Canona tu sie odbywa, czy co?

Marcin
                        Minolta 7D

Komentarz

• hekselman
                          Uzależniony
                          • 2005
                          • 568

Jeszce raz się wymądrzę: najwyraźniej posiadacze aparatów dzielą się na dwie grupy: posiadaczy - testerów i fotografujących.Tych pierwszych żaden test nie zadowoli tym bardziej - jak czyta sie o "epidemii" BF i FF.Jakoś nie uważam się za "dziecko szczęścia" ale w żednym z moich cyfrowych Canonów (nie wyłączając D20) nie miałem problemów z ostrością...Wręcz - jestem zachwycony 20!Ostatnio fotografowałem maraton pływacki z pokładu łodzi - "cudowne" warunki do ustawiania ostrości!I jestem bardzo zadowolony!Ilość ostrych ujęć przekroczyła moje oczekiwania - a często korzystam z "dobiegaczki" i zdjęć seryjnych!Więc: może zamiast szukać "dziury w testach" lepiej skupić się na choćby dwóch faktach: crop 1.6 powoduje zmniejszenie ogniskowej uznawanej za podstawową (a jak popatrzę jakie dłuuugie rurki koledzy posiadają...ufff) - więc należałoby starannie przykładać się do "robótek z ręki".A druga sprawa: podstawowo uruchamia się AF Canona jako "one shot".Czy to najlepsze rozwiązanie pracy AF dla wszelkich (naturalnie: x 1.6!) coraz dłuższych obiektywów?Mały ruch obiektu i...po ostrości!Naprawdę - zanim zaczniesz robić testy - popatrz JAK i CO robisz...no można sobie oszczędzić nerwów.Po prostu - szukajcie rozwiązań BLIŻEJ.

Komentarz

• Cichy
                            Pełne uzależnienie
                            • 2004
                            • 7450

Ja przyznam się szczerze, że idąc podobnym tokiem myślenia nie zaprzątam sobie głowy temu podobnymi pierdołami, jak mit BB/FF i zarówno na nowym body jak i obiektywach których mam nie robiłem żadnych testów ostrości. I jakoś żyję.
                            O obiektywach wiem prawie wszystko

Komentarz

• Cichy
                              Pełne uzależnienie
                              • 2004
                              • 7450

Zamieszczone przez mirhon
                              A zeby kolega wiedział, FF/BF ten temat praktycznie nie istnieje w DSLR'ach pentaxa a z moim nowym 350 (4dni) i stałką 50 1.8 odpada praktyczne focenie na dziurze <2.8 bo ostrzy diabli wiedzą gdzie...raz dobrze a raz źle. Sprawdziłem ze statywu w dobrym świetle i wiem co mówię canon dał ciała i tyle...
                              Jeśli chodzi o stałkę 50 1.8 to jest normalne, bo AF ma na zębatkach i nie jest tak dokładny jak USM. Ząbek do przodu albo do tyłu i już widać różnicę na zdjęciu.
                              O obiektywach wiem prawie wszystko

Komentarz

• woyakus
                                Dopiero zaczyna
                                • 2005
                                • 24

ja mam 20d z softem 1.0 oraz 70-200 mm L f.4 oraz "kitowy" 18-55 mm i mam problemy z ostroscia, wyslalem 20 do serwisu (w ramach gwrancji) ustawili mi pod jakiegos tamrona z 2.8 i przy tych moich dwoch obiektywach dalej nieostrzy, wiec czuje, ze sie wybiore do nich z cala moja walizka i beda mi robic na miejscu kalibracje...
                                a mam zamiar kupic jeszcze jeden lub dwa obiektywy i co bede do nich zapier.... za kazdym razem?

nie wiecie czy mozna taki sprzedac reklamowac i wymieniac na nowy??

mail: [email protected]

dzieki!
                                www.f4foto.pl

Komentarz

Pracuję...