Canon EOS 5D Mark II

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • beautysite
    Dopiero zaczyna
    • 2009
    • 17

Ja mam jakiś chiński wyzwalacz i podaję czasy właśnie z nim. Te same lampy z nikonem d700 na tym wyzwalaczu synchronizowały przy 1/160. Teraz jest podobnie jak w nikonie więc zakładam, że lepiej się nie da skoro wyniki już są podobne - o 1/200 można zapomnieć na nikonie i canonie i quantuumie.
    Regulamin pkt 8.
    canona 1D mark IV, 5d mark II , 24 II 1.4, 35 1.4, 85 1.2, 15 2.8 no i dedolight :-)

Komentarz

• woyd
      Początki nałogu
      • 2005
      • 488

Dzisiaj po raz pierwszy pracowałem na 5DmII z podpiętym radyjkiem PoweLux Flash Waves (tym z Funsports - odpowiednika Skyport). Lampy też Powerlux VC-1000 i VC-400. Podawany przez Funsportst w instrukcji czas 1/200 trzeba niestety między bajki włożyć - na kablu miewałem na tym czasie delikatne zaciemnienie u dołu zdjęcia, na radyjku jest widoczna wyraźna ciemna krecha. 1/160 to najkrótszy czas przez radio, na którym kadr wygląda czysto. Doczytałem się jeszcze gdzieś tam, że producent z Korei sugeruje czas 1/180, ale nie wiem jaki sprzęt taki czas oferuje...

Samo radyjko sprawowało się rewelacyjnie - poszedłem sobie na koniec hali w której robiłem zdjęcia (ok 25m, metalowe słupy itp) - bez zastrzeżeń. Wyszedłem na dwór za szklane drzwi - lampy błyskały. Miodzio
      Ostatnio edytowany przez woyd; 1641.

Canon 5DmII + 40D + 24-70 f2.8 L + 17-40 L + 85 f1.2 L + 35mm f1.4 L + 70-200 f2.8 L + Tamron 28-75 + EF 50 f/1,4 II || Canon 580EX II + studyjne błyskotki 3000W || Blog || digart

Komentarz

• Jerry_R
        Uzależniony
        • 2008
        • 722

Zamieszczone przez furzyk
        Nie robilem jeszcze co prawda odbitek z 5dmk2 ale sadze, ze z iso 6400 odszumionego i zresizowanego do 6mpix spokojnie powinno wyjsc b. dobre 20x30.
        Przez przypadek wpadlem na watek zdjec slubnych 5D II na 6400:

Jakis czas temu zrobilem test - aparat, statyw, i zdjecia po kolei na roznych ISO. Do 1600 wlacznie 'czuc' ostrosc i kolory. Z kazdym wyzszym ISO - widac co sie traci. Zdjecia z powyzszego forum moga wygladac OK, dopoki ktos nie wyobrazi sobie, jak moglyby wygladac do 1600 wlacznie...

Coz, sprawa chyba indywidualna, zwiazana z poziomem akceptacji kazdego z osobna.
        Pozdrawiam!

Komentarz

• rodeoo
          Coś już napisał
          • 2005
          • 63

jestem w wielkim szoku co ten gośc uzyskał na 6400
          Można by powiedziec że to drzwi do innego świata fotografii.

Komentarz

• trampek
            Pełne uzależnienie
            • 2006
            • 1546

to ja dorzuce 12800. Przez wizjer nic nie bylo widac. 70-200@2,8 1/60 , lampa
            troche kompresa zabila - teraz widze..

Ostatnio edytowany przez trampek; 6355.
            R5, R6,RF10-20, RF1535, RF2870, RF50L, RF85L, RF70200 2.8, M1 Max

Komentarz

• vuki
              Bywalec
              • 2006
              • 190

kto da więcej

ps. tak nawiasem mowiac, czym Ty robisz te sluby? gdzie słynna 50tka?

Komentarz

• Kubaman
                Pełne uzależnienie
                • 2004
                • 4709

spadek jakości oczywiście jest. Ale odbitki 30x20 wygladają doskonale, nie tylko miniaturki w necie.

oba 6400, bez lampy z nieznacznie wyciąganymi partiami (do +0,5 EV).
                Drugie minimalnie poruszone przy czasie 1/50 na 85mm
                Odszumianie w puszce wyłączone, raw, ACR 5.2 ustawienia standard
                bez odszumiania w PS
                pliki z exifami
                www.jakubszyma.pl

www.szyma.com

Komentarz

• raster
                  Coś już napisał
                  • 2005
                  • 97

trampek

Miniaturka gitara. A jak to wygląda powiedzmy w 3000x2000 px? Da się żyć z detalem i szumami czy ISO12800 to raczej ciekawostka przyrodnicza?
                  Puszki i słoiki

Komentarz

• kmleon
                    Początki nałogu
                    • 2007
                    • 315

Widzę, że temat wysokiego ISO powraca - ale nie dziwię się - dobrze sobie pucha z nimi radzi.

Ja natomiast mam kolejne spostrzeżenie. Po ~6k fotek klapka przestała mi trzeszczeć :-) Czekam, w takim razie, jak mi się szerzej rozmieszczą punkty AF ;-) - bo wbrew opiniom, jakoś te boczne są dla mnie użyteczne...

Komentarz

• drakoo
                      Dopiero zaczyna
                      • 2007
                      • 49

bo wbrew opiniom, jakoś te boczne są dla mnie użyteczne...
                      zgadzam sie, choc pewne to one nie są.

Komentarz

• trampek
                        Pełne uzależnienie
                        • 2006
                        • 1546

Zamieszczone przez vuki
                        kto da więcej

ps. tak nawiasem mowiac, czym Ty robisz te sluby? gdzie słynna 50tka?
                        70-200 podpinam ze wzgledu na pewnijszy AF. mowiel bylo zupelnie ciemno.choc nie tak ciemno jak tu 1,2 25600 1/200

Zamieszczone przez raster
                        trampek

Miniaturka gitara. A jak to wygląda powiedzmy w 3000x2000 px? Da się żyć z detalem i szumami czy ISO12800 to raczej ciekawostka przyrodnicza?
                        O ile odbitek nie robi oskarowy to 12800 nadaje sie do 15x21. 30x20 glamour to nie bedzie.

Zamieszczone przez drakoo
                        zgadzam sie, choc pewne to one nie są.
                        rosnie u mnie przekonanie ze AF jest odczuwalnie lepszy niz w mki. odczywalnie przeze mnie.
                        R5, R6,RF10-20, RF1535, RF2870, RF50L, RF85L, RF70200 2.8, M1 Max

Komentarz

• BuRton
                          Uzależniony
                          • 2008
                          • 681

Zamieszczone przez trampek
                          70-200 podpinam ze wzgledu na pewnijszy AF. mowiel bylo zupelnie ciemno.choc nie tak ciemno jak tu 1,2 25600 1/200
                          To już NOKTOWIZOR, czy jeszcze fotoaparat :-P ;-). Możliwości duże.
                          Leica MP, 28/2, 35/2, 50/1.4, 75/2.8

Komentarz

• furzyk
                            Bywalec
                            • 2006
                            • 125

no iso 25600 to juz masochizm osobiscie poza 6400 nie wychodze ale musze sie pokusic o odbitke czb z 12800
                            śluby, studio - Poznań
                            5dmkII, 12-200mm w 5 szklach

Komentarz

• himi
                              Zablokowany
                              • 2006
                              • 2638

Się wyrabia....Żeby tak mój chciał choć 6400 natywne wykonać...ehhhh

Komentarz

• Syyk
                                • 2009
                                • 5

Zamieszczone przez bj5
                                Kilka spostrzeżeń na temat mkII z pozycji użytkownika mkI.

Regulacja punktu ostrzenia dla każdego obiektywu: Nagle okazało się że moje szkła wymagają indywidualnych ustawień, wcześnie godziłem się na to co było w jednym szkle musiałem pamiętać o korekcji, teraz ustawiłem wszystkie jak należy, dla każdego trzeba było kręcić w różne strony o różne wartości, mam 100% ustawienia.

Pozdrawiam

Witaj,
                                Czy mógłbyś więcej na ten temat napisać? Na czym polega ta regulacja punktu ostrzenia? Ja za 3 tyg będę mieć nową piątkę do tego C 85mm 1.2 L i C 24-70mm 2.8 L i oswajam się z nowymi możliwościami jak na razie czytając niestety tylko
                                www.slubna-fotografia.eu

Komentarz

Pracuję...