jaki obiektyw czy canon 10-22 czy tokina 11-16

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Dzidek75
    Coś już napisał
    • 2007
    • 80

Mam canona 10-22 i rewelacyjne szkło. Serdecznie polecam

Komentarz

• comatus
      Uzależniony
      • 2006
      • 725

Zamieszczone przez adamskladak
      ale skoro kiedys moze jakis FF bedzie
      Kiedyś... A teraz, jak to przeczytałem w necie, 17-40 na cropie to tylko "proteza".
      Mam 10-22 od ponad roku i nie żałuję zakupu. A kiedyś pewnie też będę miał jakieś FF.
      Ale bardzo dużo z tych zdjęć, które zrobiłem przez ostatni rok nigdy nie zrobiłbym 17-40. Taka jest prawda.

Komentarz

• adi760303
        Początki nałogu
        • 2008
        • 317

Zamieszczone przez adamskladak
        ja na cropa tez mialem kupic UWA ale skoro kiedys moze jakis FF bedzie wiec 17 jest szeroko na cropie
        Zrob kilka zdjec np. 10-22 i zobacz jaka jest roznica w szerokości od 17 na cropie. NIe sprawdzisz nie bedziesz wiedził o róznicach.

Pozatym słowo kiedys może oznacząć bliżej nie określony czas i nie lepiej od razu cieszyć się fajnymi zdjęciami (10-22).

Komentarz

• zuczek
          Początki nałogu
          • 2008
          • 282

.. czas płynie.. zdjęcia przepadają .. a kiedyś to na pewno r.i.p .. lepiej miej co wspominać
          www.fotoadam.eu
          FF | 40D | s 50 1.4 | ef 24-105L 4IS | 2x430ex | 550R |

Komentarz

• fmagik
            Początki nałogu
            • 2006
            • 334

ja mam tokine 11-18 a dla zainteresowanych kilka zdjec plenerowych
            szkielko solidne i nie bylo problemow z AF nawet na weselu choc jako ultraz szeroki zoom ma swoje ograniczenia.... porownywalem z canone 10-22 i sigma 10-20 i te 2 ostatnie wydawaly mi sie gorsze optycznie ale to tylko moja subiektywna ocena
            Canon EOS, Tokina, Tamron, SpeedLite, Quantuum, Yongnuo

Komentarz

• zuczek
              Początki nałogu
              • 2008
              • 282

a ja wczoraj nabyłem Sigme 10-20 .. o kurcze ale szeroko .. budowa super wszystko spasowane i z dobrych materiałów .. af nie słychać wogóle..

mam pytanie dla posiadaczy szkiełka, czy pierścień manualnego ostrzenia można zawsze kręcić tak jak w ef 50 f/1.4 ?
              www.fotoadam.eu
              FF | 40D | s 50 1.4 | ef 24-105L 4IS | 2x430ex | 550R |

Komentarz

• kristof77
                Coś już napisał
                • 2008
                • 65

C10-22 jest wspaniałym obiektywem i nie żałuję zakupu.

Komentarz

• Wielad
                  • 2008
                  • 12

Zamieszczone przez zuczek
                  .. czas płynie.. zdjęcia przepadają .. a kiedyś to na pewno r.i.p .. lepiej miej co wspominać
                  Święte słowa.
                  "chcesz mieć tele z górnej półki, jedz suchary zamiast bułki"
                  Canon 400D, Tamron 90/2.8, kit, Helios 2/58 i mnóstwo pomysłów na zdjęcia...
                  www.wieladek.ovh.org

Komentarz

• BeatX
                    Pełne uzależnienie
                    • 2007
                    • 1751

Dzisiaj zakupilem C10-22
                    Podpisuje sie pod wszystkimi postami, chwalacymi ten obiektyw.
                    Coprawda pogoda kiepska do landszaftow, ale i tak kilkadziesiat zdjec testowych, ktore zrobilem wyzwolilo nowe moce w moim 30D
                    Piekne szklo.
                    Jako ciekawostke napisze, ze troche mi zajelo zanim znalazlem ef-s 10-22 dostepnego i co najwazniejsze w przystepnej cenie.
                    Od wtorku na niego polowalem, sledzac ceny w www.skapiec.pl www.radar.pl czy www.ceneo.pl
                    We wszystkich sklepach, gdzie cena obiektywu byla nizsza niz 2400 pln przy probie kupna pojawial sie komunikat o chwilowym braku towaru.
                    Wkoncu przewertowalem allegro i kupilem C10-22 za 2400 pln z tej aukcji:
                    http://www.allegro.pl/item532571563_...iec_canon.html

W miedzyczasie dostalem takiego maila ze sklepu komputronik.pl
                    "Zapytanie o dostępność: - Canon obiektyw EF-S 10-22 f/3.5-4.5"
                    Witam,

Na dzień dzisiejszy interesujący Pana sprzęt jest niedostępny u Dystrybutora. Nie jest określona data następnej dostawy i nie wiadomo kiedy będzie u Dystrybutora.

Należy się spodziewać zmiany ceny w przyszłości, ale niestety nie mam żadnych informacji, czy cena wzrośnie czy też spadnie. Dopiero jak sprzęt pojawi się w dystrybucji będzie wiadomo jaka będzie cena. Proszę śledzić naszą stronę i ewentualne pytania kierować tak po pierwszym tygodniu lutego.
                    Takze lepiej sie spieszyc z zakupem, lub odczekac czas jakis, az sie uspokoi ta niepewna sytuacja na rynku.
                    Gdzies wyczytalem na forum, ze analogiczna sytuacja jest w przypadku 17-40 (?)
                    Fuji X-H2 | Viltrox 13/1.4 | Fujinon 16/1.4 R WR| Fujinon 23/1.4 R LM WR| Fujinon XF 35/1.4 R | Viltrox 75/1.2 PRO
                    Moje zdjęcia: https://flickr.com/photos/maciej_k/

Komentarz

• Bogdan56_Ch
                      Początki nałogu
                      • 2007
                      • 377

Przyłączam się do pochwał dla Canona 10-22.
                      Pierwotnie kupiłem Tokinę 11-16, ale miałem pecha i dostałem z niedziałającym AF, mimo tego porobiłem kilka fotek w manualu dla porównania. Za dopłatą wymieniono mi na Canona 10-22 i to był strzał w 10tkę. Zdjęcia z Canona mają lepsze odwzorowanie kolorów, tzw dynamikę a ostrość jest naprawdę na wysokim poziomie. Dodatkowo zakres ogniskowych jest bogatszy jak w tokince, co również jest nie bez znaczenia.

Komentarz

Pracuję...