[sniper88] Værøy

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • sniper88
    Pełne uzależnienie
    • 2007
    • 1156

Sam jedz Bedziesz mial szczescie jak ktos sie z Toba zabierze i pogodzi z warunkami takimi jak ja mialem (a o lepsze bez worka pieniedzy ciezko by bylo). Np sms od kolegi (w sumie byl tydzien i wrocil),z ktorym poszedlem na Trolltugne, dzien przed wyjazdem:
    (z pamieci)
    "Auta nie ma, autobusu nie ma, noclegu nie ma, a pogoda ma byc do 10 rano. Fajnie jest"

w te miejsca wracac w przyszlym roku nie planuje, wole zobaczyc cos nowego (chociaz dalej te same rejony) Tyle ze w miejsce ktore chce zobaczyc samemu pojechac sie nie da, a chetnych narazie brak Jakos to bedzie
    WWW | 500px | IG
    Semper in altum

Komentarz

• sniper88
      Pełne uzależnienie
      • 2007
      • 1156

Wszystkie poprzednie zdjecia z Norwegii byly robione w przerwach od pracy, popoludniami i w weekendy. Teraz wrzuce zdjecia z tego, co byla przyczyna calego wyjazdu

Lofoty - 150km na polnoc od kola podbiegunowego

Na poczatek zdjecia z promu Bodø - Moskenes i Å. Pierwsze 6 zdjec bylo robione w sumie od razu po 27 godzinach spedzanych w pociagu (i przejechaniu nim 1500km), wiec mam nadzieje ze drobne niedociagniecia mi wybaczycie
      119)Pierwszy widok na Moskenesøya, jedna z 3 najwiekszych wysp archipelagu
      120)
      121) Moskenes
      122)
      123) Tutaj chce usprawiedliwic jakosc tego i nastepnego zdjecia. Oba to polaczenie ekspozycji -2,0,+2 EV, z nalozonym filtrem GND 0.9. Jak narazie najtrudniejsze warunki oswietleniowe w jakich focilem, i troche mnie przerosly
      124)
      125) Moskenesøya po prawej, Mosken i Værøy (beda zdjecia) w oddali
      126) Haki sluzace do suszenia dorsza
      127) Cale Å
      128 )

Zapraszam do komentowania
      Ostatnio edytowany przez sniper88; 10488.
      WWW | 500px | IG
      Semper in altum

Komentarz

• aleks
        Bywalec
        • 2007
        • 163

127 jest rozmyte, czy poruszone? jakoś tak wyrazistość maleje od lewej do prawej
        --------------------

Komentarz

• majcz
          Coś już napisał
          • 2007
          • 83

119 i 120 lubię takie surowe krajobrazy i do tego nieźle oddane.
          Źle się czuję jak sobie nie popstrykam www.stasiaczek.blogspot.com
          ---------------------------------------------
          Canon 7D, Tamron 10-24/3,5-4,5, Canon 50/1,8, Canon 24-105/4 IS, Canon 70-200/2,8, Sigma 120-300/2,8 IS

Komentarz

• Pramo

118- świetny portrecik, może troszkę go przyciąć, ale gęba od razu się śmieje. Krajobrazy w większości dobre i bardzo dobre. Pozdrawiam.

Komentarz

• sniper88
              Pełne uzależnienie
              • 2007
              • 1156

Kolejne zdjecia z Moskenesøya, czas na Reine i Reinebriggen (aka Reinebringen)
              129)
              130) Widok ze szczytu Reinebriggen, w dole Reine i Hamnøy, w oddali ciagna sie Lofoty
              131) W tym roku, Reine wygralo plebiscyt na najladniej polozona miejscowosc Norwegii. Chyba wiadomo dlaczego
              132) Reinebriggen (670m) widziany od dolu
              133) Rorbu - domki turystyczne
              134) Reinefjord
              135)
              136)
              137) Ogolnie rzecz biorac...cale Reine

Zapraszam do komentowania
              WWW | 500px | IG
              Semper in altum

Komentarz

• Pikczer
                Pełne uzależnienie
                • 2005
                • 2578

Zdjecia ciekawe i fajne, jednak dla mnie wiekszosc (np. 133, 134, 135, 136) leca MOCNO w prawo

Komentarz

• Slider
                  Pełne uzależnienie
                  • 2008
                  • 1052

Genialne zdjecia! że tak spytam: jak uzyskujesz ten błękit nieba, nawet, gdy słonce jest w kadrze? Filtr połówkowy? polar? HDR?:wink: Widać czesto sporo winiety na rogach, ale to chyba nie wszystko..?

Komentarz

• sniper88
                    Pełne uzależnienie
                    • 2007
                    • 1156

Z HDR jak narazie nie korzystam, bo nie umiem Na tych zdjeciach przez caly czas byl uzywany polar, a jak trzeba bylo to jeszcze dokladalem GND, ale co poniektorzy beda mnie chcieli pewnie zabic za takie kombinacje
                    WWW | 500px | IG
                    Semper in altum

Komentarz

• sniper88
                      Pełne uzależnienie
                      • 2007
                      • 1156

Stamsund, Vestvågøy. Miejscowosc jest tak mala, ze nie bylo tam nic do obfotografowania, poza okolicami A te byly duzo ciekawsze
                      138 )
                      139)
                      140)
                      141)
                      142)
                      143)
                      WWW | 500px | IG
                      Semper in altum

Komentarz

• aleks
                        Bywalec
                        • 2007
                        • 163

142, 143 - kapitalne
                        --------------------

Komentarz

• Slider
                          Pełne uzależnienie
                          • 2008
                          • 1052

Sniper, nie przesadzaj z tymi zdjęciami, bo pomimo, że sa świetne, to z czasem wszystko się znudzi 140 leci w lewo, 141 i 142 w prawo.

PS: W ostatnich ta sama kobinacja; Polar/ GND?:-)

Komentarz

• ewa_olsztyn
                            Początki nałogu
                            • 2008
                            • 311

119 - nieco banalne, lekko leci w prawo
                            120 - trochę lepiej, ale w sumie - podobnie
                            121 - coś się zaczyna dziać...
                            122 - nie podoba mi się, kadr podzielony na pół, zwłaszcza w pionie bardzo razi
                            123 - większa część obrazu to płaszczyzna czystego nieba i zielona trawa
                            124 - bardzo ładne, obraz tworzą kamienie na pierwszym planie, góry z odbiciami, a języczkiem u wagi jest łódeczka - niestety trzeba poprostować (zwróć uwagę na odbicie wierzchołka po prawej) i nie jestem pewna urody tej flary od słońca
                            125 - ładnie było, ale przepalenia po prawej stronie i brak zrównoważenia kadru
                            126 - takie sobie ale ma wartość informacyjną
                            127 - fajny klimat ale leci w prawo jak diabli
                            128 - rozumiem, że trzeba było je zrobić (ta nazwa!) ale tam, na styku nieba i ziemi dużo się działo, mam nadzieję, że tego nie przeoczyłeś i podszedłeś bliżej?
                            129 - ładne, ale leci w lewo, poprostowałabym i przy okazji ciachnęłabym ten skośny kawałek skały po prawej - psuje kompozycję
                            130 - lepsze, ale nadal lekko leci w lewo
                            131 - bardzo ładne, piękna perspektywa
                            132 - eee...
                            133 - ciekawe, ładne kolory, leci w prawo
                            124 - leci w prawo, ale jest tu ładny klimat
                            125 - most trafia w środek kadru i tworzy 2 odrębne obrazy, poważny błąd kompozycyjny
                            126 - śliczne, leci w prawo
                            127 - tez ładne, leci w lewo
                            128 - piękne, leciutko leci w lewo, zwiększyłabym trochę kontrast
                            129 - widać, że było ładnie, ale kadr raczej przypadkowy
                            140 - piękne, ale leci w lewo i znów podział na pół, a za tą teczkę dałabym Ci w nos, jak można było zepsuć takie zdjęcie?? Poprostuj je i przekadruj tnąc co najmniej połowę nieba
                            141 - piękna teczka, w mocnym punkcie i bajkowym otoczeniu
                            142 - cudnie! zdjęłabym trochę nasycenia, zwłaszcza czerwieni i ścięła kawałek nieba (podział na pół!)
                            143 - zetnij lewą stronę wzdłuż linii dzielącej lewe zbocze w połowie i proporcjonalnie część dołu, przyciemnij rawa przy wołaniu (przepalenia!) - zobacz jakie piękne zdjęcie zrobiłeś!

Ja chętnie zobaczę jeszcze, ale spróbuj zwracać uwagę na horyzonty, przy szerokich ujęciach krzywe dużo psują..

Komentarz

• Slider
                              Pełne uzależnienie
                              • 2008
                              • 1052

Zamieszczone przez ewa_olsztyn
                              Ja chętnie zobaczę jeszcze, ale spróbuj zwracać uwagę na horyzonty, przy szerokich ujęciach krzywe dużo psują..
                              słuszna uwaga, zwłaszcza, gdy linię horyzontu wyznacza woda (morze, jezioro, wszystko jedno) to kardowac trzeba bardzo uwaznie i precyzyjnie, bo każde, nawet niewielkie skosy są bardzo widoczne. Ale w koncu wszystko da sie potem "(p)oprawić"

#140 faktycznie przydaloby sie przyciąc z góry, ale nie dlatego, że jest podział w polowie kadru, tylko niebo niewiele wnosi do zdjęcia:wink:

Oprócz tego podtrzymuję zdanie, że odwaliłeś kawał dobrej roboty.

PS: Ewa, ja od wczoraj czekam na odpowiedź:-)

Komentarz

• sniper88
                                Pełne uzależnienie
                                • 2007
                                • 1156

@Slider. Nie, w ostatniej serii polar lezal w torbie, bo na nic by sie nie przydal przy takiej pogodzie
                                @Ewa...nawet nie wiem co napisac Wielkie dzieki Odniose sie tylko do kilku uwag
                                128 - rozumiem, że trzeba było je zrobić (ta nazwa!) ale tam, na styku nieba i ziemi dużo się działo, mam nadzieję, że tego nie przeoczyłeś i podszedłeś bliżej?
                                Pewnie ze podszedlem, bo tam nocowalem Poszedlem nawet na widoczny w tle szczyt, co bylo, jak sie okazalo w trakcie, totalna glupota, bo zatrzymalem sie przy sciance, jakies 10m ponizej szczytu i mialem scianke nad soba, a urwisko pod soba. Potem mnie pewien mieszkaniec uswiadomil, ze zbocze ktorym wchodzilem ma 50-70st. nachylenia, i tylko wariat tam idzie (A zeby sie tam dostac trzeba cala gore obejsc dookola, bo z 2 stron sa urwiska, z 1 przepasc i z tej ostatniej strony dopiero da sie wejsc....gdybym wiedzial wczesniej.... )
                                135 - most trafia w środek kadru i tworzy 2 odrębne obrazy, poważny błąd kompozycyjny
                                Mnie sie podoba
                                139 - widać, że było ładnie, ale kadr raczej przypadkowy
                                Dlaczego uwazasz ze przypadkowy? Jak najbardziej wybrany, zrobilem okolo 3 zdjecia wczesniej, zanim bylem zadowolony z efektu
                                Wlasnie prostuje ostatnia serie Jak skoncze to ja wrzuce, mam nadzieje ze jeszcze dzisiaj
                                I jeszcze raz dziekuje wszystkim za uwagi
                                WWW | 500px | IG
                                Semper in altum

Komentarz

Pracuję...