Najlepszy szerokokatny obiektyw

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • ecolab250
    • 2007
    • 14

Tokina zamieszala, moze wypowiedza sie uzytkownicy, ktorzy posadaja takowy sprzet. Sam juz chcialem Canona i.... pojawila sie Tokina. W testach wypada swietnie (Photozone), wada to aberacja.

Komentarz

• pawel-foto
      Początki nałogu
      • 2008
      • 342

Jak deskorolka to może Tokina 10-17? Chyba na takie imprezy jest idealna. I o dziwo jest bardzo szybka. No a 10-22 świetnie się sprawuje jak ściany mają być "raczej" proste
      A i ja się za oba "prawie" zmieściłem w 3000!
      1DIII, 6D, 450D; G10. S 8/3,5(F); S 14/2,8; C15/2,8(F); C 16-35/2,8 II; C 24-70/2,8; 28-105/3,5-4,5; C 50/1,4; C 135/2,0; C 70-200/2,8 IS; C 70-200/4; C Ex.1,4x II; C Ex.2x II, 580Ex II; 430Ex.... Studio w Kielcach (7xELFO)-możliwość wynajęcia ... SPRZEDAM:C 24-70/2,8, C 20/2,8....KUPIĘ obudowę podwodną do G10 (WP-DC28)

Komentarz

• adi3124
        Bywalec
        • 2008
        • 122

No tak ale Tokina 10-17 jak i canon 10-22 mają takie samo światlo - jezeli chodzi o te 2 obiektywy to wolalbym jednak canona ze względu na większy zakres , jeżeli posiadasz obydwa to jest spora różnica w jakości zdjęc oraz w szybkości ?
        EOS 40D + Grip + T10-17 fisheye + C50 f1.8 + 5000AF x2 + compudaypack + Macbook Pro

Komentarz

• gwozdzt
          Pełne uzależnienie
          • 2005
          • 5780

Zamieszczone przez pawel-foto
          Jak deskorolka to może Tokina 10-17?
          Jeśli juz musisz robić zamieszanie z rybim okim, to napisz wyraźnie, że ta Tokina to jest FISHEYE, bo potem jest tak jak ponizej:
          Zamieszczone przez adi3124
          No tak ale Tokina 10-17 jak i canon 10-22 mają takie samo światlo - jezeli chodzi o te 2 obiektywy to wolalbym jednak canona ze względu na większy zakres , jeżeli posiadasz obydwa to jest spora różnica w jakości zdjęc oraz w szybkości ?
          wszystkie parametry o których wspominasz (zakres, światło, jakość, szybkość) są naprawdę bardzo mało istotne w porównaniu z faktem, że Canon 10-22 (i cała reszta omawianych tutaj obiektywów) to konstrukcje rektlinearne, natomiast Tokina 10-17 to rybie oko.
          Oto czym się to różni:

Serwis fotografuj.pl : Teoria : Pojęcia fotograficzne : Ile naprawdę widzi aparat, czyli kąt widzenia obiektywu - serwis dla entuzjastów fotografii cyfrowej i analogowej, zarówno dla hobbystów, jak i zawodowców oraz tych, którzy chcą po prostu robić lepsze zdjęcia. Zajrzyj do nas!
          Pozdrowienia, Tomek

Komentarz

• pawel-foto
            Początki nałogu
            • 2008
            • 342

Zamieszczone przez gwozdzt
            ... z faktem, że Canon 10-22 (i cała reszta omawianych tutaj obiektywów) to konstrukcje rektlinearne, natomiast Tokina 10-17 to rybie oko...
            Właśnie dlatego mam oba
            Wydawało mi się, że będzie wiadomo, że to rybie oko.
            1DIII, 6D, 450D; G10. S 8/3,5(F); S 14/2,8; C15/2,8(F); C 16-35/2,8 II; C 24-70/2,8; 28-105/3,5-4,5; C 50/1,4; C 135/2,0; C 70-200/2,8 IS; C 70-200/4; C Ex.1,4x II; C Ex.2x II, 580Ex II; 430Ex.... Studio w Kielcach (7xELFO)-możliwość wynajęcia ... SPRZEDAM:C 24-70/2,8, C 20/2,8....KUPIĘ obudowę podwodną do G10 (WP-DC28)

Komentarz

• gwozdzt
              Pełne uzależnienie
              • 2005
              • 5780

Zamieszczone przez pawel-foto
              Właśnie dlatego mam oba
              Ty to wiesz, ja to wiem, ale początkujący jak widzisz zaczął roztrząsać zakres i świało bez pojęcia o podstawowej różnicy pomiedzy tymi obiektywami...
              Pozdrowienia, Tomek

Komentarz

• adi3124
                Bywalec
                • 2008
                • 122

Od początku wiedziałem że 10-17 to fisheye . Dla mnie nie jest ważne zniekształcenie a szeroki kąt , w sumie dobrze by było żeby obiektyw po zzomowaniu trochę mniej zniekształcał i nadawał się do normalnych zdjęć .
                EOS 40D + Grip + T10-17 fisheye + C50 f1.8 + 5000AF x2 + compudaypack + Macbook Pro

Komentarz

• gwozdzt
                  Pełne uzależnienie
                  • 2005
                  • 5780

Dla mnie nie jest ważne zniekształcenie a szeroki kąt ,
                  trochę trudno mi to zrozumieć, ale skoro tak twierdzisz, to tak musi być ;-)
                  [OT]i tak dobrze, że nie liczy się tylko ostrość ;-)[/OT]

a wracając do tematu, musisz wiedzieć, że fisheye przy tej samej ogniskowej ma zdecydowanie wiekszy kąt widzenia.

w sumie dobrze by było żeby obiektyw po zzomowaniu trochę mniej zniekształcał i nadawał się do normalnych zdjęć .
                  He, he.. jakby tak było, to Paweł nie trzymałby dwóch obiektywow
                  Pozdrowienia, Tomek

Komentarz

• Zyga_nc
                    • 2008
                    • 5

Byłem zdecydowany na sigmę 10-20 w sklepie porównywałemz tokiną 12-24 wybrałem tą drugą, ładniejsze kolorki i kontrast poza tym 17-24 działa na pełnej klatce to może proteza ale zawsze można jej użyć. Tokina ma super wykonanie lepsze od niektórych elek.

Komentarz

• michal_sokolowski
                      Pełne uzależnienie
                      • 2005
                      • 1159

Tokina SL-17 MF 17 mm f/3.5

a to ? miał to ktoś ?
                      !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
                      Tokina AT-X 17 AF PRO AF 17 mm f/3.5
                      raczej to
                      Ostatnio edytowany przez michal_sokolowski; 3388. Powód: Automerged Doublepost
                      moja fotografia ślubna oraz dziecięca i kobiet na CB - zapraszam!

Komentarz

• gwozdzt
                        Pełne uzależnienie
                        • 2005
                        • 5780

Zamieszczone przez michal_sokolowski
                        Tokina SL-17 MF 17 mm f/3.5
                        a to ? miał to ktoś ?
                        ja mam
                        http://canon-board.info/showpost.php...1&postcount=11

i jeszcze tu trochę knotów z tego:
                        http://canon-board.info/showpost.php...3&postcount=34
                        Pozdrowienia, Tomek

Komentarz

• micles
                          Zablokowany
                          • 2006
                          • 4359

Witam , od kilku dni posiadam canona 40d + 50mm 1.8 i teraz przyszla kolej na coś szerokiego , fotografuję sport (deskorolka, rowery ) ale równierz imprezy (wszystkiego po trochu) no i mam dylemat gdyż canon ma dobry szeroki kąt boje sie tylko że światlo może niewystarczyc w ciemniejszych pomieszczeniach oraz np. w lesie . Tokina teoretycznie bardziej mi odpowiada (światlo 2.8 ) ceny równierz podobne , z testów wynika że oba obiektywy sa dobre , co o tym sądzicie ? a może jest jakiś inny obiektyw o podobnych parametrach ? ogranicza mnie kwota 3000zl .
                          http://www.pbase.com/lightrules/1022v1116
                          a dokładniej
                          http://www.pbase.com/lightrules/image/98372876/original

Bo reszta mnie nie obchodzi, flar nie będę robił, a AF to tu nie pracuje

Zadecydowało światełko i ostrość (zarówno w rogach jak i na środku)

Komentarz

• fmagik
                            Początki nałogu
                            • 2006
                            • 334

czekalem na tamrona ale nie moge sie doczekac, cos im premiera nie wychodzi, a teraz pojawila sie Tokina AF 11-16mm 2.8 ???? swiatla nie zastapisz niczym, i jest problem bo juz mialem kupowac canona 10-22 usm.
                            jak bardzo bedzie uciazliwa ta przypadlosc tokiny: aberacja, to jest chyba jedyny powazny minus, ale czy mozna "z tym zyc"???? zawsze mazylem o stalce 10 lub 12 mm z dobrym swiatlem, do zdjec krajobrazow, ciekawe jaka jest trudnosc w zrobieniu takiego szkla???? w rozsadnej cenie oczywiscie
                            Canon EOS, Tokina, Tamron, SpeedLite, Quantuum, Yongnuo

Komentarz

• jotes25
                              Pełne uzależnienie
                              • 2005
                              • 3609

Od paru dni używam bardzo fajnego Tamrona 11-18 za małe pieniądze. Wcześniej używałem Canona 10-22 i przyznam, że różnice pomiędzy tymi obiektywami są drugorzędne. Wnioski i przykłady wkrótce dołączę do wątku, który już został poświęcony temu obiektywowi.

Komentarz

• michal_sokolowski
                                Pełne uzależnienie
                                • 2005
                                • 1159

ludzie ja pytam o to konkretnie: Tokina AT-X 17 AF PRO AF 17 mm f/3.5
                                to jest rozumiem na FF również ? nie ma testów na optyczne, na zagramanicznych chyba niezłe recenzje ?
                                co wy na to ? miał to ktoś ?
                                moja fotografia ślubna oraz dziecięca i kobiet na CB - zapraszam!

Komentarz

Pracuję...