70-200 f/4 L IS czy 70-200 f/2.8 L

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • adikPL
    Początki nałogu
    • 2008
    • 349

Zgadzam się Sławku, ale jeśli możesz mieć coś z "technologią z kosmosu", która się sprawdza, a coś bez niej za te same pieniądze, to większość jednak zostanie "posiadaczami technologii"
    www.adriankordas.blogspot.com
    -------------------------------
    sigpic

Komentarz

• Sławek
      Uzależniony
      • 2008
      • 968

Zamieszczone przez adikPL
      Zgadzam się Sławku, ale jeśli możesz mieć coś z "technologią z kosmosu", która się sprawdza, a coś bez niej za te same pieniądze, to większość jednak zostanie "posiadaczami technologii"
      Oczywiście że tak.
      Sam właśnie zamówiłem f4 IS i to w niezłej cenie http://www.allegro.pl/show_item.php?item=367101093
      ale drażnią mnie wypowiedzi że jak nie masz tego czy tamtego to nie dasz rady, to nie zrobisz itp.
      www.fotokrajs.pl

Komentarz

• Max78
        Bywalec
        • 2008
        • 172

Zamieszczone przez Sławek
        Oczywiście że tak.
        Sam właśnie zamówiłem f4 IS i to w niezłej cenie http://www.allegro.pl/show_item.php?item=367101093
        ale drażnią mnie wypowiedzi że jak nie masz tego czy tamtego to nie dasz rady, to nie zrobisz itp.

Jedno pytanie - czy to szklo przyleci do Ciebie z USA, czy zostanie do Ciebie nadane z terytorium UE (czy z PL)?
        Pytam, bo interesuja mnie tematy celno-podatkowe :]
        ...ani krzty talentu + 1,5kg sprzetu...

Komentarz

• Sławek
          Uzależniony
          • 2008
          • 968

to drugie
          www.fotokrajs.pl

Komentarz

• adikPL
            Początki nałogu
            • 2008
            • 349

http://canon-board.info/showthread.p...ghlight=70-200
            powyżej masz Max temat celno-podatkowy może znajdziesz coś interesującego dla Siebie
            www.adriankordas.blogspot.com
            -------------------------------
            sigpic

Komentarz

• Max78
              Bywalec
              • 2008
              • 172

http://canon-board.info/showthread.p...ghlight=70-200
              powyżej masz Max temat celno-podatkowy może znajdziesz coś interesującego dla Siebie
              Dzieki za linka - temat jest mi znany Nie tylko z CB, bo czasami rozniste produkty ciagne z USA, Brazylii, czy Chin (o EU nie ma co gadac, bo tutaj jest luz i bezstresowo).

A interesuja mnie dwa szkla C - z USA lub Japonii (zagapilem sie i moj szef wrocil pol tygodnia temu z Japonii ).
              ...ani krzty talentu + 1,5kg sprzetu...

Komentarz

• rolaj
                Uzależniony
                • 2006
                • 584

Zamieszczone przez Sławek
                ...drażnią mnie wypowiedzi że jak nie masz tego czy tamtego to nie dasz rady, to nie zrobisz itp.
                Jak każdego zaangażowanego teoretyka. (bez urazy ) A tak naprawdę rozdrażnisz się, gdy się przekonasz że albo nastawisz 320/2.8 dla 3200 albo nie zrobisz nic. Bo taki np. piłkarz ręczny bedzie rozmazany. I to, że akurat Ty nie robisz ręcznej nie ma znaczenia. Bo są inni, co robią i musza mieć 2.8. Bo inaczej nie zrobią.

Komentarz

• VanMurder
                  Uzależniony
                  • 2007
                  • 600

Bardzo Cię cenię Van Murder za poziom Twoich zdjęć (wpominałem o tym wcześniej, że jesteś b.dobym fotografem), ale Twoje zdolności manipulacyjne są jak te u akwizytorów z krajów trzeciego świata
                  Na Boga, my tu mówimy o 4IS, najnowszej konstrukcji Canona z zakresu 70-200, nie naginajmy faktów, a fakty - z czasem pojawającej się w tym wątku wiedzy - zaczynają świadczyć na korzyść 4IS a nie 2.8 (bez IS).
                  Wydaje mi się, że zaczynsz te fakty dostrzegać i bronisz swojej tezy do upadku sił pokazując nam jakieś fotki (całkiem możliwe że z wadliwego) f/4.
                  Nie atakuję, szanuję, ale proszę o rzeczową i nie OT dyskusję.
                  Pozdrawiam PEACE
                  Nie Panowie!!!
                  z całym szacunkiem moje manipulacje i przeinaczanie faktów wynikają tyko z moich dobrych i szlachetnych intencji !!!
                  chcę wam zaoszczędzić okropnego bólu głowy i popełniania strasznej pomyłki jaka jest kupno 70-200 4IS w miejsce 2.8...
                  i nie wiem jakich już argumentów użyć - brniecie jak nieświadome owieczki w przepaść
                  mirskiphotography.com adammirski.com twitter facebook

Komentarz

• Chris
                    Bywalec
                    • 2004
                    • 152

Czy ma ktoś dane o różnicy w prądożerności pomiedzy 2.8 a 2.8IS ? czy jets to aż tak masakryczny pobór prądu ? używam gripa więc jakiś zapas jest
                    Podpis bez buraczanych tekstów i życiowych prawd.

Komentarz

• Arkan
                      Pełne uzależnienie
                      • 2004
                      • 1401

Zamieszczone przez rolaj
                      Jak każdego zaangażowanego teoretyka. (bez urazy ) A tak naprawdę rozdrażnisz się, gdy się przekonasz że albo nastawisz 320/2.8 dla 3200 albo nie zrobisz nic. Bo taki np. piłkarz ręczny bedzie rozmazany. I to, że akurat Ty nie robisz ręcznej nie ma znaczenia. Bo są inni, co robią i musza mieć 2.8. Bo inaczej nie zrobią.
                      Jak każdego zaangażowanego fanatyka. (bez urazy ) A tak naprawdę rozdrażnisz się, gdy się przekonasz że albo Twój bagaż podręczny będzie ważył 7kg albo nie polecisz. Bo taki np. pan z Delta Security na Okęciu będzie nieugięty. I to, że akurat Ty nie latasz samolotem nie ma znaczenia. Bo są inni, co latają i musza mieć lekki sprzęt. Bo inaczej nie polecą.
                      Pentax K-5 II, Leica M9

Komentarz

• VanMurder
                        Uzależniony
                        • 2007
                        • 600

Zamieszczone przez Arkan
                        Jak każdego zaangażowanego fanatyka. (bez urazy ) A tak naprawdę rozdrażnisz się, gdy się przekonasz że albo Twój bagaż podręczny będzie ważył 7kg albo nie polecisz. Bo taki np. pan z Delta Security na Okęciu będzie nieugięty. I to, że akurat Ty nie latasz samolotem nie ma znaczenia. Bo są inni, co latają i musza mieć lekki sprzęt. Bo inaczej nie polecą.
                        motolotnia latasz czy co?
                        kup lżejsze torby i zostaw dodatkową parę dżinsów i suszarkę do wyłowów w domu... większość moich kumpli fotografów "lata" po kila razy w miesiącu... założę się że taszczą więcej sprzętu niż ty i się nie skarżą ...
                        !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
                        Ok Panowie chciecie trzymac sie faktów -proszę bardzo ostateczny argument za wyzszoscia 2.8 nad 4IS:

trzy fotki z 70-200L 2.8 @ 2.8 prosto z puszki, bez najdrobniejszej korekty w PS, bez wyostrzania ani korekty kontrastu (suwaczki na zero) as shot cropy 100% żeby można zobaczyć piksel w piksel, ja nie wieżyce potwierdzi to Tomasz1972 bo wysłałem mu oryginalne RAW'y

1.
                        2.
                        3.

koniec mojej krucjaty, jak ten argument was nie przekonuje to idźcie do diabla
                        Ostatnio edytowany przez VanMurder; 8790. Powód: Automerged Doublepost
                        mirskiphotography.com adammirski.com twitter facebook

Komentarz

• ERR
                          Dopiero zaczyna
                          • 2007
                          • 44

Biorąc pod uwagę długość wątku i porównując ilość wypowiedzi za i przeciw, wniosek jest chyba jeden : oba szkła znakomite !
                          Jeśli rzadko używamy f/2.8 - wybór 20-200 f/4 IS jest optymalny.

A może byłoby zasadne obalenie mitów i spotkanie się celem popełnienia fotografii z obu szkieł ? Zebrany materiał poddamy pod dyskusję, a korzyści będą z tego wielkie.
                          5D + (50):1.4 + (85):1.8 + 580II

Komentarz

• Tomasz1972
                            Pełne uzależnienie
                            • 2005
                            • 3042

Zamieszczone przez VanMurder
                            motolotnia latasz czy co?
                            kup lżejsze torby i zostaw dodatkową parę dżinsów i suszarkę do wyłowów w domu... większość moich kumpli fotografów "lata" po kila razy w miesiącu... założę się że taszczą więcej sprzętu niż ty i się nie skarżą ...
                            !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
                            Ok Panowie chciecie trzymac sie faktów -proszę bardzo ostateczny argument za wyzszoscia 2.8 nad 4IS:

trzy fotki z 70-200L 2.8 @ 2.8 prosto z puszki, bez najdrobniejszej korekty w PS, bez wyostrzania ani korekty kontrastu (suwaczki na zero) as shot cropy 100% żeby można zobaczyć piksel w piksel, ja nie wieżyce potwierdzi to Tomasz1972 bo wysłałem mu oryginalne RAW'y

koniec mojej krucjaty, jak ten argument was nie przekonuje to idźcie do diabla
                            Potwierdzam Oryginały prosto z puszki

Komentarz

• arturs
                              Pełne uzależnienie
                              • 2006
                              • 4196

Zamieszczone przez VanMurder

No posługiwanie się Oktavią jako argumentem to nokautujący nas cios poniżej pasa .. Adam.. ale czy ktoś napisał że fotki z wersji 2.8 są do **** czy coś w tym stylu?? bo chyba nie widziałem nic takiego a walczysz o to conajmniej jakbyś był dystrybutorem tych szkieł .. argumenty są różne za i przeciw i każdy sobie wybierze co mu pasuje na podstawie tak dużej ilości naszych postów, zdjęcia robisz doskonałe ale uparty jesteś jak... no w każdym razie bardzo uparty żeby mieć rację albo przynajmniej ostatnie słowo..
                              5DmkI, C85f1.2|580 EXII|

Komentarz

• Mellan
                                Pełne uzależnienie
                                • 2007
                                • 1851

Zastanawiałem się też. Fotografie VanMurdera i parę innych przekonały mnie.
                                2.8 zamówione.
                                Z IS
                                Za jakieś 3 tyg. coś wkleję od siebie.
                                C-F-K - forever

Komentarz

Pracuję...