5D i co dalej... ?

Zwiń
Ten temat jest zamknięty
X
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Corwin
    Dopiero zaczyna
    • 2005
    • 36

A dlaczego wy wszyscy uważacie, że Canon wypuści następcę 5D, czyli 5D MkII?

A co jeśli w segmencie prosumer pojawi się jeszcze jeden model i przez pewien (być może długi) czas będzie sprzedawany równolegle z 5D?

Canon ma w obecnej chwili tak dopracowany proces produkcji matryc full frame, że jest duża szansa na to by znów uciec konkurencji w ofercie pojawi się full frame w 3 segmentach: xxD, xD oraz 1Dx

Z informacji z działu R&D w Canonie wynika, że taka strategia jest właśnie realizowana.

Ale mogę powiedzieć, że nowa puszka pomiędzy obecnym 5D a jedynkami będzie naprawdę ciekawym aparatem. Jednak dla większości fotografów a nie "posiadaczy najnowszego sprzętu" już 5D jest naprawdę wystarczającym sprzętem do robienia super zdjęć.

Pozdrawiam,
    Corwin
    2 Aparaty Canon, worek obiektywów, dwie lampy i wężyk

Komentarz

• merger
      Uzależniony
      • 2006
      • 619

tak wlasnie wyglada, ze canon zapelnia luki w segmentach sprzetowych.
      tak tez wlasnie bardziej sie spodziewam, albo:
      - rozdzielenia 5tki na dwa modele
      - upgrade drobny piatki i nowy model

o ile nowe 5d jest zrozumiale, to na nowe 40d jest za wczesnie, wiec mi ten trzeci model nie pasuje.
      5d | 40d | tokina 10-17 fish | canon 24/1.4L | canon 85/1.8 | canon 135/2L | canon 400/5.6L
      430ex | 2 x sunpak 555 | metz 60 ct-4 | 2 x elfo 500 | elfo 1200 | PW plus II | sekonic L-758DR

adam chrabąszcz | extreme sport | galeria CB

Komentarz

• Corwin
        Dopiero zaczyna
        • 2005
        • 36

Zamieszczone przez merger
        o ile nowe 5d jest zrozumiale, to na nowe 40d jest za wczesnie, wiec mi ten trzeci model nie pasuje.
        Marketing Canona to takie dziwne zwierze, że potrafi zrobić większe niespodzianki

A co do nowej xD to będzie miała jedną funkcję której brak mi w 5D.... Automatyczne czyszczenie matrycy
        2 Aparaty Canon, worek obiektywów, dwie lampy i wężyk

Komentarz

• merger
          Uzależniony
          • 2006
          • 619

mi bardziej zalezaloby na poprawieniu czasu synchro. przynajmniej do 1/250, ale poniewaz, to model xD, to moglo by byc 1/500. jesli to zrobia, to mozliwe, ze kupie to body jako body studyjne.
          5d | 40d | tokina 10-17 fish | canon 24/1.4L | canon 85/1.8 | canon 135/2L | canon 400/5.6L
          430ex | 2 x sunpak 555 | metz 60 ct-4 | 2 x elfo 500 | elfo 1200 | PW plus II | sekonic L-758DR

Komentarz

• STYX
            Coś już napisał
            • 2008
            • 57

Zamieszczone przez Corwin
            Marketing Canona to takie dziwne zwierze, że potrafi zrobić większe niespodzianki
            No własnie. Canona 5D kupić w oficjalnej dystrybucji jakoś bardzo trudno np FJ czy inne znane sklepy.
            pozdrawiam

Komentarz

• Glorf
              Początki nałogu
              • 2005
              • 258

Musi w koncu powstac upgrade 5D, to naturalna kolej rzeczy.

Komentarz

• Jacek_Z
                Moderator
                • 2005
                • 2726

Zamieszczone przez merger
                mi bardziej zalezaloby na poprawieniu czasu synchro. przynajmniej do 1/250, ale poniewaz, to model xD, to moglo by byc 1/500.
                jakie znasz body z migawka szczelinową (nie hybrydową) z czasem do 1/500s?
                Nikony, Canony (EOS 50e, AE1, AV1, T70) Olympus, Pentaxy, Minolta, Leica, Hasselblad, Rolleiflex, Voigtlander, FKD (Praktica, Zenit, FED, Zorkij, Kiev, Smiena i to nie wszystko)

Komentarz

• Kolekcjoner
                  Obertroll
                  • 2006
                  • 18793

A dlaczego wy wszyscy uważacie, że Canon wypuści następcę 5D, czyli 5D MkII?

A co jeśli w segmencie prosumer pojawi się jeszcze jeden model i przez pewien (być może długi) czas będzie sprzedawany równolegle z 5D?

(...)
                  Wiesz to jest wszystko kwestia nazewnictwa. Tak na prawdę następne tanie FF może się nazywać jakkolwiek np. 52878,5D . Tak czy tak na pewno się pojawi i to już niedługo .
                  "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
                  Kapitan Wagner

Komentarz

• Bahrd
                    Pełne uzależnienie
                    • 2007
                    • 3053

Canon ma w obecnej chwili tak dopracowany proces produkcji matryc full frame, że jest duża szansa na to by znów uciec konkurencji w ofercie pojawi się full frame w 3 segmentach: xxD, xD oraz 1Dx
                    Z informacji z działu R&D w Canonie wynika, że taka strategia jest właśnie realizowana.
                    Ale mogę powiedzieć, że nowa puszka pomiędzy obecnym 5D a jedynkami będzie naprawdę ciekawym aparatem.
                    Zamieszczone przez Kolekcjoner
                    Tak czy tak na pewno się pojawi i to już niedługo .
                    No no, jak to mówią w świecie: "very bold statements, guys"
                    EOS - conditio sine Kwanon...

Komentarz

• piast9
                      Pełne uzależnienie
                      • 2005
                      • 3267

Zamieszczone przez Jacek_Z
                      jakie znasz body z migawka szczelinową (nie hybrydową) z czasem do 1/500s?
                      EOS-1D
                      650D, T 12-24 4.0, S 30 1.4, S 18-35 1.8, C 70-210 3.5-4.5, C 50 2.5 macro, M42: Praktica LLC, Jupiter 9, Pentacon 135 2.8, Orestegor 300 4.0

Komentarz

• Jacek_Z
                        Moderator
                        • 2005
                        • 2726

powinienem dodać, że formatu FF
                        Nikony, Canony (EOS 50e, AE1, AV1, T70) Olympus, Pentaxy, Minolta, Leica, Hasselblad, Rolleiflex, Voigtlander, FKD (Praktica, Zenit, FED, Zorkij, Kiev, Smiena i to nie wszystko)

Komentarz

• merger
                          Uzależniony
                          • 2006
                          • 619

no dokladnie. 1d. moze teraz w nowej piatce by to wprowadzili. bylby krok na przod.

Komentarz

• oskarkowy
                            Pełne uzależnienie
                            • 2004
                            • 2513

Delikatnie zasugeruję, żebyście przeczytali dokładnie jeszcze raz post Corwina.
                            Jarek

Komentarz

• Vitez
                              zło konieczne
                              • 2004
                              • 19804

Zamieszczone przez oskarkowy
                              Delikatnie zasugeruję, żebyście przeczytali dokładnie jeszcze raz post Corwina.
                              A ja o ile dobrze pamiętam to właśnie Corwin najskuteczniej zapowiedział 5D którego egzemplarz przedprodukcyjny miałem okazję poznać 8) .

Komentarz

• oskarkowy
                                Pełne uzależnienie
                                • 2004
                                • 2513

Zamieszczone przez Vitez
                                A ja o ile dobrze pamiętam to właśnie Corwin najskuteczniej zapowiedział 5D którego egzemplarz przedprodukcyjny miałem okazję poznać 8) .
                                No cóż.. W momencie gdy prawie 3 lata temu wszyscy radośnie produkowali kolejne linijki domysłów w wątku podobnym do tego, Corwin miał przedprodukcyjny egzemplarz aparatu i robił nim zdjęcia śmiejąc się z nas w kułak. Wcale nie zdziwiłbym się, gdyby teraz sytuacja wyglądała podobnie.
                                Jarek

Komentarz

Pracuję...