40D / 1D Mark II

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • himi
    Zablokowany
    • 2006
    • 2638

Kubaman - dzięki za dobre słowo, ale nie do końca cię rozumiem. Czymże jest to forum jeśli nie miejscem wałkowania sprawa związanych ze sprzętem. Zdaje sie, że wawak osiągnął swój cel puszczając brzydkiego bąka w kierunku osoby, która rozważa po prostu zamianę body jak w tytule wątku (nie ja go z resztą założyłem).

Miałem 1d, wiem jakim body jest 1d mk II. Na forum CB jest sporo użytkowników tego modelu (to do diabła nie jest lamborgini sprzętu foto, ale body troche droższe od masowo posiadanych piątek!). To do posiadaczy 1d mkII kierowałem swe pytania. Paweloon, dajmy na to przesiadł się z 1d mk I na mk II. miał tez okazję sprawdzić 40d. Kogo mam więc twoim zdaniem pytać o opinie - faceta w komisie? Na pewno mi odradzi....A może właściciela wystawianej auckji, też na pewno będzie obiektywny.
    Uznałem, że najlepszym miejscem do weryfikacji moich rozterek w tym względzie jest forum CB, gdzie o podobne sprawy pytam od kwietnia 2006 roku i do czasu ,,brzydkich bąków'' wawaka jakoś wszystko było ok...

Komentarz

• Kubaman
      Pełne uzależnienie
      • 2004
      • 4709

himi, praktyka pokazuje, że jest naprawdę niewiele osób, które mogą ci doradzić w internecie. Najlepiej spotkać się z kimś i samemu sprawdzić. Wałkując temat po raz n-ty stwarza się sytuację, w której dobrze odnalazł się wawak. Po prostu w pewnym momencie odnosi się wrażenie, że sama pucha mniej ludzi interesuje niż mówienie o niej (to się jak pisałem odnosi do potężnej grupy ludzi w sieci, również tych bardzo utalentowanych).

wawak wypowiedział się w sposób, którego nie pochwalam, ale nie odbierajmy mu prawa do wypowiedzi w kwestii meritum - o to mi chodziło.
      www.jakubszyma.pl

www.szyma.com

Komentarz

• himi
        Zablokowany
        • 2006
        • 2638

Rozumiem, że kończysz wszelkie dywagacje sprzętowe na forum CB - bo lepiej się spotkać i pogadać?

Komentarz

• Kubaman
          Pełne uzależnienie
          • 2004
          • 4709

jeśli nie zauważyłeś, to ja je dawno temu skończyłem. A spotkania lubię niezwykle, dzisiaj byłem na jednym, w zeszły piątek miałem okazję poznać innego kolegę.

Jeśli ci moja opinia przeszkadza - zignoruj ją, nie mam zamiaru psuć ci humoru. Pozdrawiam i kończę OT.
          www.jakubszyma.pl

www.szyma.com

Komentarz

• himi
            Zablokowany
            • 2006
            • 2638

Racja, OT.

Komentarz

• 1507
              Początki nałogu
              • 2006
              • 327

Czyli jednak obiektywnie i bezwględnie 40D szumi bardziej
              podpowiedź - czy zmierzone np. iso 3200 w 20/30D = iso 3200 w 40D?
              ciekawe ile tych zdjęć na iso 3200 w życiu zrobisz , może kilka ale wątpię
              http://canon-board.info/showthread.php?t=38203

Komentarz

• himi
                Zablokowany
                • 2006
                • 2638

Zamieszczone przez 1507
                ciekawe ile tych zdjęć na iso 3200 w życiu zrobisz , może kilka ale wątpię
                Używałem wszystkich wymienionych i powiem za siebie. Wykonałem może z 10 na 3200. Nie byłem zadowolony....

Komentarz

• 1507
                  Początki nałogu
                  • 2006
                  • 327

ale jest to tylko 10 a jaki to jest procent wszystkich wykonanych zdjęć, 0,1%? czy jeszcze mniej?
                  http://canon-board.info/showthread.php?t=38203

Komentarz

• himi
                    Zablokowany
                    • 2006
                    • 2638

Pewnie mniej

Komentarz

• himi
                      Zablokowany
                      • 2006
                      • 2638

No i nadszedł czas na porównanie 1d mkII z 40d. AF wyraźnie szybszy i skuteczniejszy w 1d, co nie jest zaskoczeniem. Plastyka zdjęć na pewno nie pozostawia 40d gdzieś w tyle, moim zdaniem 40 nie ustępuje jedynce w tym względzie. Przyzwyczajam się wciąż do małego lcd rozpuszczony tym telewizorem w 40d. Zauważyłem też, że AF mkII działa jakby nieco mniej efektywnie niż w starej 1d mkI. Z jedynki II jestem zadowolony, a gdybym miał za dużo kasy to 40d byłby idealnym backupem.

Komentarz

• himi
                        Zablokowany
                        • 2006
                        • 2638

Dziś kolejny raz doceniłem AF jedynki

Ostatnio edytowany przez himi; 5321.

Komentarz

• C80
                          Uzależniony
                          • 2007
                          • 855

To ja odgrzeję tego kotleta.

Zatem stoję przed podobnym dyklematem co autor tematu.

AF jest ponoć szybszy w marku. Różnica jest jednak taka, że dla mnie ważne jest ISO. Focę często na ciemnej hali, jestem zwolennikiem zawieszonych w powietrzy piłek więc często stosuję wysokie ISO. Zatem jak ma się porównanie ISO 1600 i 3200 między 1D Mark II a 40D? Może ktoś miał obie puszki i jest w stanie z doświadczenia je porównać?

Na Marka III jeszcze długo nie będzie mnie stać, więc ten temat zostawmy.
                          [Strona] [Sportowy fotodziennik]

Komentarz

• pawelloon
                            Bywalec
                            • 2005
                            • 128

Porównaj sobie tutaj:

Ja większych różnic nie widze....

Komentarz

• C80
                              Uzależniony
                              • 2007
                              • 855

Wcześniej już sprawdzałem na tej stronie, ale ona nic nie daje. 40D mam i sampli nie potrzebuję, wiem jak wyglądają zdjęcia z ISO 1600 i 3200. Natomiast na stronie są tylko 3 zdjęcia z Marka II z takim ISO (z czego tylko jedno dostępne), więc nie za bardzo jest do czego porównywac.

Poza tym, nie za bardzo chcę porównywać szumy ze zdjęć nocnych czy tego typu ze zdjęciami z np. hali siatkarskiej.

Potrzebuję subiektywnego porównania kogoś kto używał oba aparaty w podobnych warunkach. Np. focił na hali 40D i zmienił na Marka II (lub odwrotnie) i dalej foci na hali.
                              Ostatnio edytowany przez C80; 11491.
                              [Strona] [Sportowy fotodziennik]

Komentarz

• himi
                                Zablokowany
                                • 2006
                                • 2638

3200 w marku szumi dość solidnie. Co do 1600 to miałem egzemplarz mało szumiący, a kolejny szumiał mocniej, nie mam pojęcia czym było to spowodowane. Ja używałem obu puszek i bezwzględnie mając pieniądze wybrałbym 1d mkII myśląc o sporcie. Szumy to sprawa wtórna, odszumisz nawet 3200 i po kłopocie. Softem nie nadrobisz dużo słabszego servo 40d. Jedynka do dynamicznych zdjęć nie ma sobie równych. Tam seria 8fps to 8 klat ostrych na servo (no, może 7), a 40d zostaje daleko w tyle ze swoim dużo mniej efektywnym servo. Jeśli hala to 1dmkII z czymś jasnym 70-200/2,8, jeśli bliżej to może 85mm 1,8 albo 135L/2,0. I wracasz do domu bardzo zadowolony ze świetnymi zdjęciami.

Komentarz

Pracuję...