Szczęśliwy, a zarazem trochę przerażony...

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • ryjoslaw
    Coś już napisał
    • 2006
    • 54

Witam wszystkich!
    Dzisiaj stałem się szczęśliwym posiadaczem Canona 400D. Jednak trochę się obawiam czy dam rade robić zdjęcia na manualu bo przeciez to jest główny cel zakupu lustrzanki. Gdzie i jak najszybciej nauczyć się robić dobre zdjęcia w manualu. Teorii się naczytałem dużo i wydawało mi się że już coś się wie, ale widze że praktyka to całkiem co inego. Chodzi mi o to jak dobrać odpowiedni czas naświetlania lub wielkość przysłony?
    Pytanko, czy KIT-em da się zrobić portret z małą głębią ostrości?
    I jeszcze jedno pytanko do specjalistów, czy można zmieniać ogniskową obiektywu jeżeli jest ustawiony na AF?

Pozdrawiam
  • sniper88
    Pełne uzależnienie
    • 2007
    • 1156

A po co od razu w manualu? Nie lepszy tryb Av, a manual zostawic do zdjec z lampa?
    Co do pytania o portret-jak sie postarasz to sie da, GO co prawda nie jest ekstremalnie mala, ale duza tez nie jest
    3 pytanie....RTFM
    WWW | 500px | IG
    Semper in altum

Komentarz

• Yenox
      Początki nałogu
      • 2007
      • 291

Chodzi mi o to jak dobrać odpowiedni czas naświetlania lub wielkość przysłony?
      Obserwuj wartość ekspozycji w wizjerze, jak masz na '0' to masz poprawnie ustawiony czas/przysłonę Ale to jest w instrukcji.

Pytanko, czy KIT-em da się zrobić portret z małą głębią ostrości?
      Da się, oczywiście z tak małą głębią na jaką pozwala kit - przy 55mm 5,6. Popróbuj, a się przekonasz
      I jeszcze jedno pytanko do specjalistów, czy można zmieniać ogniskową obiektywu jeżeli jest ustawiony na AF?
      Tak, ale po zmianie ogniskowej musisz ponownie wyostrzyć.
      Pozdrawiam,
      Michał

Komentarz

• ripek
        Pełne uzależnienie
        • 2005
        • 1486

Po tytule wątku wnioskowałem że zostaniesz ojcem ... konstruuj lepiej temat
        Canon G10, WP-DC28, :grin: 5d mkIII:grin: 5d mkI 17-40L 24LII 35L 85LII 580II

Komentarz

• Plaut
          Dopiero zaczyna
          • 2007
          • 21

Gdzie i jak najszybciej nauczyć się robić dobre zdjęcia
          Kup sobie jakas dobra ksiazke
          400D + Sigma 17-70 + 1001 innych gratów
          Sa takie fotografie – te nikomu nie pokazane, te nigdy nie zrobione – tak bardzo twoje, a jednak dla swiata nie istniejace. najcenniejsze? M.Mrozek

Komentarz

• ryjoslaw
            Coś już napisał
            • 2006
            • 54

Zamieszczone przez sniper88
            A po co od razu w manualu? Nie lepszy tryb Av,
            Sorki, chodziło mi właśnie o tryb preselekcji przesłony lub czasu naświetlania. Próbowałem zrobić foto mojemu psiakowi i ustawiłem ogniskową ok. 35mm i najmniejszą wartośc przysłony na jaką pozwala KIT i zdjęcie wyszło jakby prześwietlone i rozmazane, jakby aparat dobrał długi czas naświetlania. Dlaczego tak jest? Dodam że to było w pomieszczeniu. Z teorii wiem, że mniejsza wartość przesłony to wiecej wpadającego światła, więc dlaczego aparat dobrał długi czas naświetlania?

Pozdrawiam i dziękuje za odpowiedzi!

Komentarz

• fret
              Pełne uzależnienie
              • 2007
              • 1503

Też bym stawiał na Av, podglądanie histogramu (prawym końcem powinien dotykać końca skali, ale nie włazić na koniec) i ew. korektę. Wybierajac tryb Av panujesz nad GO, pilnując tylko, żeby czas nie był za długi. Manual na szczególne okazje, w trudnym, ale stałym oświetleniu.
              Kitem się da i się nie da. GO maleje znacznie ze spadkiem odległości od obiektu, ale portretu nie powinno się robić ze zbyt małej odległości (min 1m).
              Do eksperymentów portretowych lepiej się na początek nada 50/1,8.

Bo było za ciemno.

Komentarz

• Plaut
                Dopiero zaczyna
                • 2007
                • 21

dlaczego aparat dobrał długi czas naświetlania?
                W pomieszczeniu jest na tyle ciemno ze wymagany jest taki dlugi czas.
                Zwieksz wartosc ISO do 800 ewentualnie do 1600 (w ostatecznosci) i sprobuj jeszcze raz :wink:
                400D + Sigma 17-70 + 1001 innych gratów
                Sa takie fotografie – te nikomu nie pokazane, te nigdy nie zrobione – tak bardzo twoje, a jednak dla swiata nie istniejace. najcenniejsze? M.Mrozek

Komentarz

• rypson
                  Bywalec
                  • 2007
                  • 225

Niestety kit nie jest zbyt jasnym obiektywem baa nawet bym powiedzial jest ciemnym obiektywem wiec w pomieszczeniach niestety trzeba ISO zmienic i troche popstrykac zeby nabrac wprawy i rozeznac sie po skalach... dasz rade jak moja zona sie nauczyla to kazdy sie nauczy :P

Komentarz

• kucza21
                    Uzależniony
                    • 2007
                    • 518

Nie jest problem trzeba praktykować tylko. Moim pierwszym aparatem w życiu był i jest 400D wcześniej nie robiłem zdjęć w ogóle. Przez pierwszy miesiąc jechałem na "M" Plus Manualnie fokus ustawiałem co ciekawe zrobiłem najlepszy reportaż w moim życiu. Rób sobie na AV jak koledzy podpowiadają z czasem dojdziesz do wprawy. Najważniejsza praktyka ! Książki na początek odradzam:P

Komentarz

• fret
                      Pełne uzależnienie
                      • 2007
                      • 1503

Nie wiem coś Ty czytał Ryjoslawie, ale mam wrażenie, że instrukcję aparatu omijałeś szerokim łukiem, a to błąd. Zacznij od tej niezbyt skomplikowanej książeczki

Komentarz

• jatzzek
                        Początki nałogu
                        • 2006
                        • 355

Z autopsji wiem, że gdy zaczyna się przygodę z fotografią (w ogóle), to najwięcej można nauczyć się z instrukcji obsługi (tzn. jeśli chodzi o literaturę). Zgłębianie bardziej zaawansowanych pozycji książkowych, w Twoim wypadku, nie ma jeszcze sensu, bo tylko ci namieszają. To tak jak z czytaniem. Najpierw elementarz i "Ala ma kota", a dopiero potem lektury.
                        why waste your time looking for proof?
                        what if the answer is never the truth?

Komentarz

• gwozdzt
                          Pełne uzależnienie
                          • 2005
                          • 5780

Zamieszczone przez ryjoslaw

Witam wszystkich!
                          Dzisiaj stałem się szczęśliwym posiadaczem Canona 400D....
                          Zamieszczone przez ripek
                          Po tytule wątku wnioskowałem że zostaniesz ojcem ... konstruuj lepiej temat
                          ROTFL Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa: 2.jpg
Wyświetleń: 1
Rozmiar: 75,6 KB
ID: 2089216 Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa: 2e5beff2904cadd5.jpg
Wyświetleń: 1
Rozmiar: 7,1 KB
ID: 2117254
                          dzięki za poranną porcję śmiechu :-)
                          Pozdrowienia, Tomek

Komentarz

• ryjoslaw
                            Coś już napisał
                            • 2006
                            • 54

Zamieszczone przez fret
                            Nie wiem coś Ty czytał Ryjoslawie, ale mam wrażenie, że instrukcję aparatu omijałeś szerokim łukiem, a to błąd.
                            No to masz złe wrażenie kolego, może nie czytałem instrukcji "od deski do deski" ale przegladałem i czytałem podstawy użytkowania aparatu.

Komentarz

• BuRton
                              Uzależniony
                              • 2008
                              • 681

Witam.

Ja w swoich początkach fotografując analogowym EOS 5 z dwoma stałkami: 50 i 24 mm, większość zdjęć robiłem na manualu i z ręcznym ostrzeniem. Zapisywałem te nastwy i ... nie polecam . Nie do wszystkich tematów.

Można prościej ale na pewno nie szybciej. Szybko to ... nie da rady.

Praktyka czyni Mistrza.

Życzę wielu udanych fotografii i radości z tego, co się robi.
                              Leica MP, 28/2, 35/2, 50/1.4, 75/2.8

Komentarz

Pracuję...