stuki w 70-200

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • 777
    Uzależniony
    • 2006
    • 536

a miales zalozony uv filtr?
    wogole obudowa tego lensu jest dosyc pancerna ...nie wiem jak mozna sie postararac zebym cos tam wpadlo
    6D 30D 35 85 70-200 430EX

Pozdrawiam

Komentarz

• MacGyver
      Cenzor
      • 2006
      • 7043

Zamieszczone przez 777
      A jasne że miałem i to bardzo onan....ups, przepraszm, B+W
      w ogole obudowa tego lensu jest dosyc pancerna ...nie wiem jak mozna sie postararac zebym cos tam wpadlo
      Pancerna to nie znaczy szczelna, pierścień ostrzenia, pierścień zoomu... a pył wlezie Ci wszędzie... tyle że mnie to lotto, jak zacznie zgrzypieć to go wyślę na Żytnią do czyszczenia a jak wróci będę focił dalej :-D
      Cztery czarne eosy, pół-eos i pentax... a dokładniej to tutaj

Komentarz

• Łukasz Unterschuetz
        Początki nałogu
        • 2006
        • 298

A mi w sumie spadł dwa razy na glebę...Może dlatego stuka?
        http:/strzelamkulture.pl

Komentarz

• towersivy
          Uzależniony
          • 2005
          • 992

Zamieszczone przez 777
          wogole obudowa tego lensu jest dosyc pancerna ...nie wiem jak mozna sie postararac zebym cos tam wpadlo
          Bardzo łatwo, mi po 1dnym wypadzie na wyścigi konne /4L załapało sporo syfu pod przednią soczewką, /2.8L również bardzo szybko wciąga kurz jak i każde inne szkło.

Pzdr.

Komentarz

• paweleverest
            Pełne uzależnienie
            • 2006
            • 1138

Witam !

Odgrzeje ten stary wątek bo mój 70-200 4,0L IS zaczął stukać, tyle że dla odmiany odgłosy dochodza tylnej części obiektyw ( a nie jak opisuje autor tego wątku z przedniej ). Jakoś miąlem ostatnio przerwe w użytkowaniu tego szkła ale nie przypominam sobie żeby aż tak wyrażnie coś tam "stukało" lub poruszłało się. Moze ktoś z użytkowników ma pod ręką taką zabawke i wykonał by dla mnie test porównawczy .
            Tak swoją droga to gdzie w tym szkle znajduje się układ IS bo wg mnie tylko on mógłby byc przyczyną tych odgłosów ??

Co najwazniejsze obiektyw nadal dziła prawidłowo więc zbytnio nie jestem zmartwiony tym stukaniem ale byłbym wdzięczny za odpowiedż

Komentarz

• akustyk
              gajowy
              • 2004
              • 12226

Zamieszczone przez paweleverest
              Odgrzeje ten stary wątek bo mój 70-200 4,0L IS zaczął stukać, tyle że dla odmiany odgłosy dochodza tylnej części obiektyw ( a nie jak opisuje autor tego wątku z przedniej ). Jakoś miąlem ostatnio przerwe w użytkowaniu tego szkła ale nie przypominam sobie żeby aż tak wyrażnie coś tam "stukało" lub poruszłało się. Moze ktoś z użytkowników ma pod ręką taką zabawke i wykonał by dla mnie test porównawczy .
              no wykonalem test organoleptyczny. stuka, jak ma stukac, po Bozemu: z przodu. z tylu jest onanistycznie sztywno i zero odglosu
              www albo tez flickr

Komentarz

• paweleverest
                Pełne uzależnienie
                • 2006
                • 1138

No to chyba mam coś nie tak bo u mnie z przodu jest cicho a styłu coś lata - ale zdjęcia in tak robi

Komentarz

• terminator
                  Początki nałogu
                  • 2007
                  • 325

Zamieszczone przez Łukasz Unterschuetz
                  ja mam bez is, i stuka. Ale fotki robi, więc może stuka, żeby robić?
                  I tu bym wstawił tekst o świstaku...
                  __________________________________________________ ____
                  " W zasadzie dla Polaków nie ma rzeczy niemożliwych do zrobienia,
                  chyba że... muszą zbudować drogę."

Komentarz

• paweleverest
                    Pełne uzależnienie
                    • 2006
                    • 1138

Zamieszczone przez akustyk
                    no wykonalem test organoleptyczny. stuka, jak ma stukac, po Bozemu: z przodu. z tylu jest onanistycznie sztywno i zero odglosu
                    Akustyku masz wersje IS czy bez IS ?? bo w moim IS po dokładniejszuym obsłuchaniu stuka i z tyłu i z przodu ( to juz nie bardzo po Bożemu ) . Podejrzewam że z przodu stuka wewnętrzne zoomowanie ( ciszej ) a z tyłu (głośniej) żyroskop IS

Komentarz

• akustyk
                      gajowy
                      • 2004
                      • 12226

Akustyku masz wersje IS czy bez IS ?? bo w moim IS po dokładniejszuym obsłuchaniu stuka i z tyłu i z przodu ( to juz nie bardzo po Bożemu ) . Podejrzewam że z przodu stuka wewnętrzne zoomowanie ( ciszej ) a z tyłu (głośniej) żyroskop IS
                      no wlasnie mialem napisac korekte, ale musialem z chaty poleciec. oczywiscie, mam bez IS.

jako czlowiekowi landszaftowemu pstrykanie z reki mi nie grozi i moge sobie normalnie, jak Bozia przykazala, fotografowac ze statywu
                      www albo tez flickr

Komentarz

• paweleverest
                        Pełne uzależnienie
                        • 2006
                        • 1138

Zamieszczone przez akustyk
                        no wlasnie mialem napisac korekte, ale musialem z chaty poleciec. oczywiscie, mam bez IS.

jako czlowiekowi landszaftowemu pstrykanie z reki mi nie grozi i moge sobie normalnie, jak Bozia przykazala, fotografowac ze statywu

Ha i to jest sedno dlaczego twoje prace tak wyróżniają sie na tle reszty - że Tobie się chce walczyć z 3 nogami a 90% z nas nie

Komentarz

• akustyk
                          gajowy
                          • 2004
                          • 12226

Ha i to jest sedno dlaczego twoje prace tak wyróżniają sie na tle reszty - że Tobie się chce walczyć z 3 nogami a 90% z nas nie
                          szczerze mowiac, to to jest kwestia nawyku, a raczej obejrzenia zdjec, zwrocenia uwage na to jak samemu sie mysli o ujeciu ze statywem i bez, wyciagniecia wnioskow i wyrobienia przyzwyczajenia do uzycia statywu. w imie zasady, ze lepiej 1 zdjecie dobre niz 5 drewnianych.

trzeba sie przyzwyczaic do tego i wchodzi w krew. tak jak jezdzenie 50 km/h po miescie w Germanii albo Holandii. na poczatku wydaje sie, ze sie nie da, a po 2-3 tygodniach noga juz sama zatrzymuje sie na gazie odruchowo
                          www albo tez flickr

Komentarz

• serbio
                            Bywalec
                            • 2005
                            • 243

Mam z IS i też lekko stuka jak się potrzęsie a jak się wlącza stabilizacja to do tego dochodzi lekki stuk i bzzzzzzyczenie ,po wylączeniu znowu stuk i cisza.

Komentarz

• paweleverest
                              Pełne uzależnienie
                              • 2006
                              • 1138

Mój C 70-200 4,0L IS wrócił przedwczoraj z Żytniej gdyż poziom stuków zaczynał mnie niepokoić ( chyba juz czas na lekarza ). Korzystając z mozliwości darmowej wycieczki do stolicy w ramach gwarancji wysłalem moje "dzieciątko" na oględziny ( bałem sie ewentualnych kosztów naprawy w okresie pogwarancyjnym gdyby okazało sie, że faktycznie coś sie poluzowało i są to pierwsze objawy usterki IS ). Daignoza serwisu była taka: "...stuka bo ma stukać i stuka w normie, aczkolwiek na skutek pracy mechanizmu z biegiem czasu stuki moga być wyraźniejsze bo elementy poprostu się docierają ". Tak wiec jesli komus równiez tak jak mnie zacznie bardziej stukać to niech sie nie przejmuje wszystko jest pod kontrolą. Jest nawet lepiej jego słuch jest wyjątkowo czuły na bodźce zewnetrzne

Komentarz

• Anna12_03
                                Coś już napisał
                                • 2007
                                • 68

Widzę że coraz więcej użytkowników forum na lensa 70-200/4 IS USM.
                                Od przeszło roku bawię się tym szkiełkiem i zauważyłam że od około pól roku w środku jak począse to dochodzą tak mi się wydaje niepokojące odgłosy .
                                Cosik jakby stukało ale jest to taki odgłos lekko drżących,stukających soczewek w trakcie potrząsania odgłos jest słyszalny na początki obiektywu tak mniej więcej około 5cm od nasady gdzie przymocowuje się obiektyw do aparatu.
                                Zaznaczam że stabilizacja pracuje dobrze ,obiektyw trafia w punkt ,ostrzy od 1,2m.
                                Czy Wy również macie takie odgłosy ze środka obiektywu? znajomy ma 24-105/4 IS USM i takowych sygnałów ze srodka w czasie potrząsania nie słychać kompletna cisza a obiektyw działa wraz ze stabilizacją idealnie.
                                Macie jakieś pomysł czy tak ma być z tą 70-200/4 IS USM.
                                Pozdrawiam Was miło.

Komentarz

Pracuję...