jaka L-ka 24-70 czy 24 105

Zwiń
Ten temat jest zamknięty
X
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • adalbert
    Początki nałogu
    • 2007
    • 353

trochę żyję na tym świecie - ale nie spotkałem jeszcze (w żadnym systemie) nikogo, kto stosowałby taką kombinację alpejską - uniwersalny zoom w dolnym zakresie ogniskowych + extender ... ... i jeszcze w dyskusji podawał takie kuriozum jako argument za jakimś szkłem.. (zwłaszcza osobie, która jest już posiadaczem 70-200)

Komentarz

• p13ka
      Pełne uzależnienie
      • 2004
      • 1013

Zamieszczone przez rewned
      Jazda zaczyna się natomiast przy zastosowaniu Telekonwerterów 2,8 pociągnie z AF a 4 nie i dzięki Extendrom możesz uzyskać z 24-70 2,8 przy x2 48-140 z 5,6 i przy 1,4
      33,6-98 ze światłem 4 . I tym oto Optymistycznym akcentem zakończę .

Jazda będzie krótka - extender nie zadziała.
      Zgodnie ze spec. techniczną extender podepniesz tylko do stałek >= 135 mm (z wyłączeniem 135/2.8 ) i do zoomów 70-200/2.8-4 + 100-400 (pomijam działanie AF'a).
      Poza tym argument nie ma sensu tak jak napisał adalbert.

Komentarz

• ewa_olsztyn
        Początki nałogu
        • 2008
        • 311

24-105 f/4.0 IS L czy 24-70 f/2.8L

Dzień Dobry :-)
        W dziedzinie początkuję i jest mnóstwo rzeczy, o których nie mam pojęcia. Fotografuję głównie przyrodę, ale wskutek robienia zdjęć na ślubie syna zdobyłam już pewną klientelę - czemu nie?
        Mam canona 400D, rok terminowałam z kitem i sigmą 70-300 (fuj!), a ostatnio kupiłam 17-40L i 70-200 f/2.8L oraz extender 1,4. Zrobiła mi się dokuczliwa dziura pomiędzy 40 a 70. Mam co prawda 50 f/1.8, ale mnie nogi bolą przez niego
        Pojawiła się szansa kupienia jednego z dwóch obiektywów, o które pytam w tytule. Jakie macie z nimi doświadczenia? Czy to prawda, że 24-70 jest nierówny i można źle trafić? Czy IS rzeczywiście nadrabia to f/4.0?
        Obiektywy przemyca mi przyjaciółka z USA, zamawiając je pierwej w renomowanym BH, nie mam więc możliwości sprawdzenia, a zresztą wątpię, czy sama bym była w stanie..
        To jak jest?
        Co Koleżeństwo radzi?
        Ewa
        PS: Może i był już taki temat, ale dojechałam do 50 strony (bardzo ciekawych rzeczy się dowiedziałam) i nabyłam odwagi zapytać i napisać ten swój pierwszy wątek

Komentarz

• TomS
          Uzależniony
          • 2006
          • 880

Tu masz trochę o tych szkłach
          http://canon-board.info/showthread.php?t=16967

Komentarz

• ewa_olsztyn
            Początki nałogu
            • 2008
            • 311

Przeczytałam już cały wątek 2 razy. Nie rozwiał jednak moich wątpliwości, zwłaszcza w kwestii ewentualnych nieudanych eLek 24-70. Będę wdzięczna za wszelkie informacje
            ewa

Komentarz

• meian
              Bywalec
              • 2006
              • 138

zarówno 24-70 f2.8L jak i 24-105 f4L pracują dobrze dopiero na ff (5D)
              kit możesz zastąpić 17-40 f4 L
              www.marekpodolczynski.com

Komentarz

• koraf
                Pełne uzależnienie
                • 2006
                • 1748

Zamieszczone przez ewa_olsztyn
                Dzień Dobry :-)
                W dziedzinie początkuję i jest mnóstwo rzeczy, o których nie mam pojęcia. Fotografuję głównie przyrodę, ale wskutek robienia zdjęć na ślubie syna zdobyłam już pewną klientelę - czemu nie?
                Mam canona 400D, rok terminowałam z kitem i sigmą 70-300 (fuj!), a ostatnio kupiłam 17-40L i 70-200 f/2.8L oraz extender 1,4. Zrobiła mi się dokuczliwa dziura pomiędzy 40 a 70. Mam co prawda 50 f/1.8, ale mnie nogi bolą przez niego
                Pojawiła się szansa kupienia jednego z dwóch obiektywów, o które pytam w tytule. Jakie macie z nimi doświadczenia? Czy to prawda, że 24-70 jest nierówny i można źle trafić? Czy IS rzeczywiście nadrabia to f/4.0?
                Obiektywy przemyca mi przyjaciółka z USA, zamawiając je pierwej w renomowanym BH, nie mam więc możliwości sprawdzenia, a zresztą wątpię, czy sama bym była w stanie..
                To jak jest?
                Co Koleżeństwo radzi?
                Ewa
                PS: Może i był już taki temat, ale dojechałam do 50 strony (bardzo ciekawych rzeczy się dowiedziałam) i nabyłam odwagi zapytać i napisać ten swój pierwszy wątek
                Ewa miałem 24-105/4L a mam 24-70/2.8L dlaczego ? ponieważ jest lepsza optycznie na 5d .
                Zanim do tego doszedłem sprawdziłem trzy sztuki 24-70/2.8L na swoim body ( miałem taką możliwość ) i właśnie trzecia to było to .
                Radzę z doświadczenia nie kupować w ciemno ! tylko podpiąć i sprawdzić .
                Ja inaczej żadnego sprzętu nie kupuję ( no może jeden wyjątek) i wychodzę na tym bardzo OK nie interesują mnie problemy typu FF/BF lub inne.

Wyznaję zasadę płacę to chcę wiedzieć za co

Komentarz

• ewa_olsztyn
                  Początki nałogu
                  • 2008
                  • 311

Zamieszczone przez koraf
                  Ewa miałem 24-105/4L a mam 24-70/2.8L dlaczego ? ponieważ jest lepsza optycznie na 5d .
                  Zanim do tego doszedłem sprawdziłem trzy sztuki 24-70/2.8L na swoim body ( miałem taką możliwość ) i właśnie trzecia to było to .
                  Radzę z doświadczenia nie kupować w ciemno ! tylko podpiąć i sprawdzić .
                  Ja inaczej żadnego sprzętu nie kupuję ( no może jeden wyjątek) i wychodzę na tym bardzo OK nie interesują mnie problemy typu FF/BF lub inne.

Wyznaję zasadę płacę to chcę wiedzieć za co
                  Mam 400 D i na razie nie myślę o zmianie, nie jest zły. Jak dojrzeję to kupię od razu jednocyfrowy, ale obiektywy zostaną, więc argument o 5D - ważny.
                  Co do różnic pomiędzy poszczególnymi egzemplarzami 24-70 - jestem zgorszona, że eLkom się to zdarza. Jeżeli się zdecuduję, poproszę kogoś w USA o sprawdzenie.
                  Koraf? Co to są problemy typy FF/BF?
                  Ewa

Komentarz

• janmar
                    Pełne uzależnienie
                    • 2006
                    • 3468

Zamieszczone przez ewa_olsztyn
                    Koraf? Co to są problemy typy FF/BF?
                    Ewa
                    FF-front focus gdy obiektyw ostrzy przed punktem ostrzenia
                    BF-back fokus gdy obiektyw ostrzy poza punktem ostrzenia
                    Przy oczywiscie poprawnej obsłudze.[Osobiscie nigdy sie z powyższym nie spotkałem jak dotąd.]
                    Ostatnio edytowany przez janmar; 7379.

Komentarz

• BelYaal
                      Początki nałogu
                      • 2007
                      • 387

No ok ale pytanie bylo raczej, czy problemy z 24-70 to wlasnie problemy z regulacja FF i BF, czy powiedzmy jakoscia szkiel i regulacja na zytniej ff i bf nic nie pomoze?

Komentarz

• mgtan
                        Pełne uzależnienie
                        • 2008
                        • 1084

24-105 vs 24-70 mając 70-200

Witam,

Z racji tego ze na szkło 70-200 jestem zdecydowany... mam teraz bolączke co kupić...

24-105 f/4 IS L czy 24-70 f/2,8 L

ujecia robie różne... albo we wnętrzach albo "landy"...

Myśle że w krajobrazach to pewnie by góre wziął 70-200... choć tak jak teraz mam pożyczonego 24-105 to często robie foty na 105mm... aczkolwiek nie mam więcej więc może i dlatego...

często są też zdjęcia wieczorne gdzie leci na świetle 4,0 i musze przeżucać po wyższych ISO...
                        Ostatnio edytowany przez mgtan; 17204.
                        Canon 40D + BG-E2N => 5D MkII
                        24-105 f/4 IS USM + 50 f/1.4
                        Speedlite 580EX II,SanDisk Extreme 8GB, Benro A-500EX + KB-1A...

Komentarz

• janmar
                          Pełne uzależnienie
                          • 2006
                          • 3468

A moze spróbuj użyc statywu zamiast wysokiego ISO? { "w krajobrazach" }
                          Mozna też spróbowac krótszych ogniskowych,czasami. We wnętrzach lepiej miec f 2,8.Na zewnatrz f 4 nie jest problemem,Jak zwykle, nie mozna jednym obiektywem w sposob doskonały załatwic wszystkich potrzeb.Oba szkła dobre.
                          Pozdrawiam.

Komentarz

• himi
                            Zablokowany
                            • 2006
                            • 2638

ja mam 70-200 i 24-105. Zupełnie inne szkła. 24-105 to szybkie szkło reporterskie, duża GO, ale szybki AF. 24-70 daje inny, może lepszy efekt mniejszej Go, ale ma inny, mniej uniwersalny zakres. Dla 5d bym zamienił na 24-70. Dla 1d na razie zostawiam. 65 procent ujęć na body.

Komentarz

• Robson01
                              Pełne uzależnienie
                              • 2005
                              • 1574

Ponieważ jesteś zdecydowany na 70-200 to moim zdaniem 24-70 będzie lepszy. Brak 35mm pokryje Ci tele, a światła wiadomo - nigdy za wiele:-)
                              Canon
                              Nie kłóć się z idiotami - ściągną cię na swój poziom i pokonają doświadczeniem...

Komentarz

• TomS
                                Uzależniony
                                • 2006
                                • 880

Robson01 na co ma do tego 35mm ??

Komentarz

Pracuję...