jaka L-ka 24-70 czy 24 105
Zwiń
Ten temat jest zamknięty
X
X
-
trochę żyję na tym świecie - ale nie spotkałem jeszcze (w żadnym systemie) nikogo, kto stosowałby taką kombinację alpejską - uniwersalny zoom w dolnym zakresie ogniskowych + extender ...
... i jeszcze w dyskusji podawał takie kuriozum jako argument za jakimś szkłem.. (zwłaszcza osobie, która jest już posiadaczem 70-200)
-
Jazda będzie krótka - extender nie zadziała.
Zgodnie ze spec. techniczną extender podepniesz tylko do stałek >= 135 mm (z wyłączeniem 135/2.8 ) i do zoomów 70-200/2.8-4 + 100-400 (pomijam działanie AF'a).
Poza tym argument nie ma sensu tak jak napisał adalbert.Komentarz
-
24-105 f/4.0 IS L czy 24-70 f/2.8L
Dzień Dobry :-)
W dziedzinie początkuję i jest mnóstwo rzeczy, o których nie mam pojęcia. Fotografuję głównie przyrodę, ale wskutek robienia zdjęć na ślubie syna zdobyłam już pewną klientelę - czemu nie?
Mam canona 400D, rok terminowałam z kitem i sigmą 70-300 (fuj!), a ostatnio kupiłam 17-40L i 70-200 f/2.8L oraz extender 1,4. Zrobiła mi się dokuczliwa dziura pomiędzy 40 a 70. Mam co prawda 50 f/1.8, ale mnie nogi bolą przez niego
Pojawiła się szansa kupienia jednego z dwóch obiektywów, o które pytam w tytule. Jakie macie z nimi doświadczenia? Czy to prawda, że 24-70 jest nierówny i można źle trafić? Czy IS rzeczywiście nadrabia to f/4.0?
Obiektywy przemyca mi przyjaciółka z USA, zamawiając je pierwej w renomowanym BH, nie mam więc możliwości sprawdzenia, a zresztą wątpię, czy sama bym była w stanie..
To jak jest?
Co Koleżeństwo radzi?
Ewa
PS: Może i był już taki temat, ale dojechałam do 50 strony (bardzo ciekawych rzeczy się dowiedziałam) i nabyłam odwagi zapytać i napisać ten swój pierwszy wątek
Komentarz
-
-
Przeczytałam już cały wątek 2 razy. Nie rozwiał jednak moich wątpliwości, zwłaszcza w kwestii ewentualnych nieudanych eLek 24-70. Będę wdzięczna za wszelkie informacje
ewa
Komentarz
-
zarówno 24-70 f2.8L jak i 24-105 f4L pracują dobrze dopiero na ff (5D)
kit możesz zastąpić 17-40 f4 LKomentarz
-
Ewa miałem 24-105/4L a mam 24-70/2.8L dlaczego ? ponieważ jest lepsza optycznie na 5dDzień Dobry :-)
W dziedzinie początkuję i jest mnóstwo rzeczy, o których nie mam pojęcia. Fotografuję głównie przyrodę, ale wskutek robienia zdjęć na ślubie syna zdobyłam już pewną klientelę - czemu nie?
Mam canona 400D, rok terminowałam z kitem i sigmą 70-300 (fuj!), a ostatnio kupiłam 17-40L i 70-200 f/2.8L oraz extender 1,4. Zrobiła mi się dokuczliwa dziura pomiędzy 40 a 70. Mam co prawda 50 f/1.8, ale mnie nogi bolą przez niego
Pojawiła się szansa kupienia jednego z dwóch obiektywów, o które pytam w tytule. Jakie macie z nimi doświadczenia? Czy to prawda, że 24-70 jest nierówny i można źle trafić? Czy IS rzeczywiście nadrabia to f/4.0?
Obiektywy przemyca mi przyjaciółka z USA, zamawiając je pierwej w renomowanym BH, nie mam więc możliwości sprawdzenia, a zresztą wątpię, czy sama bym była w stanie..
To jak jest?
Co Koleżeństwo radzi?
Ewa
PS: Może i był już taki temat, ale dojechałam do 50 strony (bardzo ciekawych rzeczy się dowiedziałam) i nabyłam odwagi zapytać i napisać ten swój pierwszy wątek
.
Zanim do tego doszedłem sprawdziłem trzy sztuki 24-70/2.8L na swoim body ( miałem taką możliwość
) i właśnie trzecia to było to
.
Radzę z doświadczenia nie kupować w ciemno ! tylko podpiąć i sprawdzić .
Ja inaczej żadnego sprzętu nie kupuję ( no może jeden wyjątek) i wychodzę na tym bardzo OK nie interesują mnie problemy typu FF/BF lub inne.
Wyznaję zasadę płacę to chcę wiedzieć za co
Komentarz
-
Mam 400 D i na razie nie myślę o zmianie, nie jest zły. Jak dojrzeję to kupię od razu jednocyfrowy, ale obiektywy zostaną, więc argument o 5D - ważny.Ewa miałem 24-105/4L a mam 24-70/2.8L dlaczego ? ponieważ jest lepsza optycznie na 5d
.
Zanim do tego doszedłem sprawdziłem trzy sztuki 24-70/2.8L na swoim body ( miałem taką możliwość
) i właśnie trzecia to było to
.
Radzę z doświadczenia nie kupować w ciemno ! tylko podpiąć i sprawdzić .
Ja inaczej żadnego sprzętu nie kupuję ( no może jeden wyjątek) i wychodzę na tym bardzo OK nie interesują mnie problemy typu FF/BF lub inne.
Wyznaję zasadę płacę to chcę wiedzieć za co
Co do różnic pomiędzy poszczególnymi egzemplarzami 24-70 - jestem zgorszona, że eLkom się to zdarza. Jeżeli się zdecuduję, poproszę kogoś w USA o sprawdzenie.
Koraf? Co to są problemy typy FF/BF?
Ewa
Komentarz
-
-
24-105 vs 24-70 mając 70-200
Witam,
Z racji tego ze na szkło 70-200 jestem zdecydowany... mam teraz bolączke co kupić...
24-105 f/4 IS L czy 24-70 f/2,8 L
ujecia robie różne... albo we wnętrzach albo "landy"...
Myśle że w krajobrazach to pewnie by góre wziął 70-200... choć tak jak teraz mam pożyczonego 24-105 to często robie foty na 105mm... aczkolwiek nie mam więcej więc może i dlatego...
często są też zdjęcia wieczorne gdzie leci na świetle 4,0 i musze przeżucać po wyższych ISO...Ostatnio edytowany przez mgtan; 17204.Canon 40D + BG-E2N => 5D MkII
24-105 f/4 IS USM + 50 f/1.4
Speedlite 580EX II,SanDisk Extreme 8GB, Benro A-500EX + KB-1A...Komentarz
-
A moze spróbuj użyc statywu zamiast wysokiego ISO? { "w krajobrazach" }
Mozna też spróbowac krótszych ogniskowych,czasami. We wnętrzach lepiej miec f 2,8.Na zewnatrz f 4 nie jest problemem,Jak zwykle, nie mozna jednym obiektywem w sposob doskonały załatwic wszystkich potrzeb.Oba szkła dobre.
Pozdrawiam.Komentarz
-
ja mam 70-200 i 24-105. Zupełnie inne szkła. 24-105 to szybkie szkło reporterskie, duża GO, ale szybki AF. 24-70 daje inny, może lepszy efekt mniejszej Go, ale ma inny, mniej uniwersalny zakres. Dla 5d bym zamienił na 24-70. Dla 1d na razie zostawiam. 65 procent ujęć na body.Komentarz
Komentarz