Obiektyw do ptaków

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • jadeit
    Początki nałogu
    • 2004
    • 466

po doczepieniu 400 do cwanona dslr da 640

ja sie własnie do takiego zestawu przymierzam
    bo cwanon 70-200/2,8 cholernie drogi
    chcąc miec cos powyzej 70 i konkretne tele, takie szklo + TC wydaje mi sie przynajmniej ekonomicznie uzasadnione a jakościowo hmm...
    ja bede miał i tak lepiej niż dotychczas

pozdrawiam
    un point c'est toi
    fotki są tu: http://www.asfalt.net.pl/main.aspx?page=3&uid=10

Komentarz

• Kubaman
      Pełne uzależnienie
      • 2004
      • 4709

Zamieszczone przez pazurek
      A co powiecie na Sigme 70-200 f/2.8 + extender 2x? Wychodzi max 400 z f/5.6
      http://www.pstryk.com.pl/opis/1450
      Jeśli to ma być obiektyw do ptaków, to odradzam.
      Mam tę Sigmę i mam 400/5.6L. Ten drugi jest dużo szybszy od pierwszego i zasadniczo ostrzejszy (choć jak na 2.8 to Sigma ma moim zdaniem świetne wyniki, po prostu tak jasne szkło i w dodatku zoom musi być gorsze). Po dodaniu do Sigmy extendera x2 jakość dramatycznie spada i jest już zupełnie nieporównywalna z 400L przy f5.6. Niebo a ziemia. Przymykanie przy efektywnej ogniskowej 640 mm w 70% przypadków nie wchodzi w grę bez statywu, czyli ptaki w locie odpadają.

Po drugie extender powoduje bardzo odczuwalny spadek szybkości AF, a Sigma i tak jest wolniejsza, Canon to prawdziwy diabeł jeśli chodzi o szybkość AF

Jeśli to ma być obiektyw ogólnego zastosowania z opcją do robienia ptaszysk raz na kwartał - to polecam z czystym sercem Sigmę.
      www.jakubszyma.pl

www.szyma.com

Komentarz

• Acro
        Dopiero zaczyna
        • 2004
        • 37

Zamieszczone przez Kubaman
        (...)Po dodaniu do Sigmy extendera x2 jakość dramatycznie spada i jest już zupełnie nieporównywalna z 400L przy f5.6.(...)

(...)Po drugie extender powoduje bardzo odczuwalny spadek szybkości AF(...)
        Możesz porównać jakość (przy 400) i szybkość do jakiegoś obiektywu z niskiej półki? Na przykład Canona 75-300 bez USM.

Ostatnio też myślałem o tej Sigmie z TC x2.

Aha, i żeby było jasne to wszystkie L-ki raczej odpadaja ze względów finansowych :-(

Komentarz

• Kubaman
          Pełne uzależnienie
          • 2004
          • 4709

Zamieszczone przez Acro
          Możesz porównać jakość (przy 400) i szybkość do jakiegoś obiektywu z niskiej półki? Na przykład Canona 75-300 bez USM.

Aha, i żeby było jasne to wszystkie L-ki raczej odpadaja ze względów finansowych :-(
          Nie potrafię niestety w taki sposób porównywać szybkości AF, sorry. Wiem tylko, że z konwerterem jest dużo wolniej. I odwołam się do zastosowania podanego w temacie wątku - Sigma z TCx2 ani jakością zdjęcia ani szybkością AF nie będzie zadowalająca do tego rodzaju zastosowań IMHO.

Jeśli mówimy o fotografi przyrodniczej, to Canon kosztuje niewiele więcej co Sigma + TC. O przydatności Sigmy do innych zastosowań pisałem w poprzednim poście.
          www.jakubszyma.pl

www.szyma.com

Komentarz

• ukasz
            Uzależniony
            • 2004
            • 595

Zamieszczone przez Acro

Jeśli nie EF 100-400 L ani EF 400 f5,6 L ze względu na cenę, to może Sigma 135-400 f4,5-5,6 APO? Co prawda demon prędkosci to nie jest, a i na długim końcu trochę miękka na f5,6 ale stawiam na to, że lepsza niż 70-200+TC.
            No i cena: U pstryka 2379, używana ok 1500. Starsze werjse mogą wymagać reczipowania do działania z dSLR. (ok 200 zł w serwisie sigmy)

Komentarz

• FOTOGRAF
              Uzależniony
              • 2005
              • 762

hmmm... a do tych ptaszkow to moze byc jakis manual???
              Canon? moze niedlugo!

Komentarz

• DoMiNiQuE
                Pełne uzależnienie
                • 2004
                • 3548

Zamieszczone przez FOTOGRAF
                hmmm... a do tych ptaszkow to moze byc jakis manual???
                FOTOGRAF, poczytaj poczatek watku

Komentarz

• kavoo
                  Zablokowany
                  • 2004
                  • 1173

Zamieszczone przez ukasz
                  Jeśli nie EF 100-400 L ani EF 400 f5,6 L ze względu na cenę, to może Sigma 135-400 f4,5-5,6 APO? Co prawda demon prędkosci to nie jest, a i na długim końcu trochę miękka na f5,6 ale stawiam na to, że lepsza niż 70-200+TC.
                  Ja bym sie na nia chyba nie zdecydowal. Jesli juz mialbym brac dlugiego zooma (o 70-200 nie mowie, bo to zoom niemal spacerowy ;-) ) i nie moglbym sobie pozwolic na 100-400L, to wzialbym wylacznie Sigme 100-300/4.

Optycznie jest niemal tak dobra jak 100-400, dzialke jasniejsza na krotkim koncu, roznicy w szybkosci brak (HSM) i na pewno bedzie lepsza na dlugim koncu przy pelnej dziurze niz analogiczne ogniskowo i przyslonowo 70-200 + 1.4.

IMHO to jedno z najbardziej udanych szkiel Sigmy w przedziale cenowym osiagalnym dla srednio zamoznego smiertelnika... i - nie mam pojecia dlaczego - konsekwentnie nie zauwazanym na tym forum ;-) Nie boje sie zaryzykowac stwierdzenia, ze jest to lepszy obiektyw niz zachwalana Sigma 70-200/2.8... mimo, ze stopien ciemniejszy. Mniej widzialem na pBase super sampli 70-200 Sigmy niz totalnych bubli popelnionych przy uzyciu 100-300 ;-)

A 300mm juz pozwala na focenie ptaszkow... moze komfortu nie daje, ale dajcie bogowie wszystkim, zeby tak sobie radzili przy 300mm jak np. sven ;-)

Komentarz

• djtermoz
                    Uzależniony
                    • 2004
                    • 995

Rzeczywiscie te Sigme 100-300 f/4 jakos ludzie przeoczaja choc to niezly obiektyw. Tak samo dobry albo lepszy od 70-200 f/2.8. Kiedys nawet o nim myslalem ale odpadl ze wzgledu na wage (a ptaszkow nie foce).

Warto tez jeszcze zwrocic uwage na
                    Sigme 80-400mm F4.5-5.6 EX OS APO ktora kosztuje podobnie - w granicach $1000 a jest calkiem niezlym szklem, stosunkowo lekkim (1.6kg) jak na ten zakres no i ma OS (to samo co IS).

Oprocz tego zawsze pozostaje jeszcze "Bigma" czyli Sigma 50-500 ktora mimo 10x zooma jest uwazana za calkiem dobra optycznie. I kosztuje tez podobne pieniadze...

djtermoz@pbase

Komentarz

• Venio
                      Pełne uzależnienie
                      • 2005
                      • 1084

hmm a tak z ciekawosci... jak wypada w foceniu ptaszkow Sigma 70-300/4-5.6 APO Macro Super II ?? Wiem, wiem... inna polka cenowa i jakosciowa. Ale chcialem wiedziec czy 300mm wystarcza do ptaszkow? Bo mowicie caly czas o szkłach 400mm wiec ciekaw jestem.

Komentarz

• DoMiNiQuE
                        Pełne uzależnienie
                        • 2004
                        • 3548

Zamieszczone przez Venio
                        hmm a tak z ciekawosci... jak wypada w foceniu ptaszkow Sigma 70-300/4-5.6 APO Macro Super II ?? Wiem, wiem... inna polka cenowa i jakosciowa. Ale chcialem wiedziec czy 300mm wystarcza do ptaszkow? Bo mowicie caly czas o szkłach 400mm wiec ciekaw jestem.
                        Ja uzywam ja praktycznie w 90% do focenia ptakow. Efekty (albo ich brak ) mozesz zobaczyc na forum w watku o ostrosci sigmy 70-300

Poza tym polecam pbase.com

Komentarz

• Venio
                          Pełne uzależnienie
                          • 2005
                          • 1084

wiem wlasnie widziałem ale tutaj non stop pisaliscie o ogniskowych od 400mm w góre więc zgłupiałem

Komentarz

• DoMiNiQuE
                            Pełne uzależnienie
                            • 2004
                            • 3548

Zamieszczone przez Venio
                            wiem wlasnie widziałem ale tutaj non stop pisaliscie o ogniskowych od 400mm w góre więc zgłupiałem
                            Rownie dobrze mozemy zaczac pisac o ogniskowej 600mm ...ale nie bedzie to oznaczalo, ze 300mm (w cyfrze 480mm!) nie nadaje sie do focenia drobiu

Komentarz

• xxl

Dotyczy postu VENIA

Mam wlasnie taka konfiguracje i choc niezbyt czesto uzywam to do focenia ptakow, to spisuje sie na medal. (sigma moglaby byc ciut szybsza)
                              A to link do mojego jedynego zdjecia zrobionego pticy w locie wlasnie w tym zestawieniu: http://www.fototok.tkb.pl/pt/photo.php?p=74440
                              Ostatnio edytowany przez Gość; 150.

Komentarz

• kavoo
                                Zablokowany
                                • 2004
                                • 1173

Zamieszczone przez djtermoz
                                Oprocz tego zawsze pozostaje jeszcze "Bigma" czyli Sigma 50-500
                                Moge sie mylic, ale z tego, co sie zorientowalem na forum DPR, "Bigma" nazywana jest Sigma 300-800... ze wzgledu na rozmiar i zakres ogniskowych
                                50-500 to przy niej po*******ka pod kazdym wzgledem ;-)

Komentarz

Pracuję...