przeżycia zarabiających na zdjęciach;) (odnoga od wątka giganta)

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • asterix
    Uzależniony
    • 2005
    • 793

zmienilem modelke dokladnie taki sam temat jaki byl z Ewelina
    Nawet styl ten sam...
    Czyli key light pod katem 45stopni z gory lekko z lewej (patrzac z naszej strony). Z prawej odblysnik 110cm złoty (bo skora dziewczynki jest wyjatkowo blada) + lampa za jej plecami skierowana w gore.

Maly backstage z przygotowan

I juz normalne, obrobione

!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    w ten wekend zrobie pare w naturalnym otoczeniu, czyli pokoju pelnego dupereli. Musze tylko znalesc czas by wszystko poodwracac tak, by nie bylo widocznych napisow, logotypow itp.

Dodatkowo, w wynajetej sali konferencyjnej mam zamiar cyknac sporo zdjec grupy modeli/modelek. Trzymajcie kciuki
    Ostatnio edytowany przez asterix; 2646. Powód: Automerged Doublepost
    Canon 5d II | Canon EF 85mm f/1.2L II USM | Canon TS-E 24mm f/3.5 L II Tilt-Shift | Canon EF 24-105mm f/4 L IS USM | Follow Focus TrusMT NT4 | Gini's Shoulder Rig DSLR-17 | Zoom h4n + audiotechnika at875r | SmallHD DP6 | Glidecam 2000 PRO | Oswietlenie i duperele, baterie i bateryjki, kabliska i kabelki, plecaki i szkrzyneczki... ahh is statywy Libec'a.

Komentarz

• gonzo44
      Pełne uzależnienie
      • 2005
      • 1304

Trzecie według mnie najlepsze, głównie dlatego że nie widać zielonego fotela.
      Moje zdjęcia na CB

Komentarz

• orix
        Dopiero zaczyna
        • 2006
        • 48

asterix mozesz pokazac jak swiecisz te portrety na bialym tle ? :> jakis backstage bo kiedyś obiecaleś i sie nie doczekałem, chcialbym zobaczyc tez fotke jakąś bez obróbki i po obróbce.

pozdrawiam, masz b. fajne pomysly
        orix

Komentarz

• robgr85
          Pełne uzależnienie
          • 2007
          • 1719

Zamieszczone przez orix
          asterix mozesz pokazac jak swiecisz te portrety na bialym tle ? :> jakis backstage bo kiedyś obiecaleś i sie nie doczekałem, chcialbym zobaczyc tez fotke jakąś bez obróbki i po obróbce.

pozdrawiam, masz b. fajne pomysly
          orix
          a te powyższe to nie wystarczą? generalnie jest tak że jak wystarczające światło dasz na tło to samo wyjdzie białe. Są dwie wersje działania.

Pierwsza: świcisz na tło od strony modela.
          Druga: Oświetlasz tło 'z tyłu', ale wtedy musi ono być półprzeźroczyste...

Ja stosuję tą pierwszą metodę, pewnie spróbował bym i tej drugiej, ale nie mam za bardzo pomysłu z czego są robione te półprzeźroczyste białe tła (tzn mógłbym skleić kilka arkuszy kalki technicznej w jedno, ale przy takich rozmiarach jakie ja potrzebuje to nie bardzo mi się opłaca tym bardziej że z wymyciem czegoś takiego byłby nie lada problem)... Dziś wieczorem postaram się wrzucić before & after fotek na białym tle.

Odnośnie pomysłu asterixa - też miałem zamiar porobić jakieś fotki z dziedziny edukacji itp, fajnie że fotografuje dziewczynke, bo mi nie bedzie konkurencji tym robić ... i pewnie też niebawem jakąś sesyjkę z bratem zorganizuję... na razie jestem w połowie projektu z bazdanych który muszę zdać do niedzieli więc na photoshot'a nie ma mowy :P

Pozdrawiam,
          Robert
          Ostatnio edytowany przez robgr85; 10571.
          Loty widokowe nad morzem - teraz mnie pochłaniają, 1Ds kurzy się na półce...

Komentarz

• fotoaloja
            Bywalec
            • 2007
            • 203

ale nie mam za bardzo pomysłu z czego są robione te półprzeźroczyste białe tła
            może mleczną pleksi dużą dać?
            ale to troszke drogo, zreszt azależy na jaka kieszeń
            canon 400D+50mm /f1.8

Komentarz

• asterix
              Uzależniony
              • 2005
              • 793

mysle, ze nie ma co az tak kabinowac albo Lasolite podswietlane albo poprostu tradycyjne papierowe/material

PS fotel zza plecow juz wywalilem w PS
              Canon 5d II | Canon EF 85mm f/1.2L II USM | Canon TS-E 24mm f/3.5 L II Tilt-Shift | Canon EF 24-105mm f/4 L IS USM | Follow Focus TrusMT NT4 | Gini's Shoulder Rig DSLR-17 | Zoom h4n + audiotechnika at875r | SmallHD DP6 | Glidecam 2000 PRO | Oswietlenie i duperele, baterie i bateryjki, kabliska i kabelki, plecaki i szkrzyneczki... ahh is statywy Libec'a.

Komentarz

• fotoaloja
                Bywalec
                • 2007
                • 203

PS fotel zza plecow juz wywalilem w PS

szkoda, bo mnie akurat sie te fotki z fotelem podobały, więc może jedna i druga wersję poślij
                canon 400D+50mm /f1.8

Komentarz

• robgr85
                  Pełne uzależnienie
                  • 2007
                  • 1719

Zamieszczone przez fotoaloja
                  może mleczną pleksi dużą dać?
                  ale to troszke drogo, zreszt azależy na jaka kieszeń
                  tylko coś takiego złożyć, przenieść to masakra :P

mi na razie płachty białego płutna w zupełności wystarczają

edit: właśnie zostałem przyjęty do photoshelter zobaczymy jak pójdzie mi w macro-stocku
                  Ostatnio edytowany przez robgr85; 10571.

Komentarz

• asterix
                    Uzależniony
                    • 2005
                    • 793

ja tam juz jestem siakis czas ale nic nie dalem live... wszystko w awaiting bo nie mialem czasu opisac fot Nie licz na wielki ruch. Z tego co wiem to wiekszosc tam zarejestrowanych nie skacze z radosci

Komentarz

• fotoaloja
                      Bywalec
                      • 2007
                      • 203

tylko coś takiego złożyć, przenieść to masakra :P
                      e tam, jak szłam z moją pleksi pod pachą do domu, to gdyby wiatr był silniejszy, może bym se podfrunęła pod dom, bo to się fajnie gibało i ciekawe przy tym dźwieki słychać, jak się gibie, ubaw miałam niezłyDD
                      canon 400D+50mm /f1.8

Komentarz

• robgr85
                        Pełne uzależnienie
                        • 2007
                        • 1719

Zamieszczone przez fotoaloja
                        e tam, jak szłam z moją pleksi pod pachą do domu, to gdyby wiatr był silniejszy, może bym se podfrunęła pod dom, bo to się fajnie gibało i ciekawe przy tym dźwieki słychać, jak się gibie, ubaw miałam niezłyDD
                        hehe tło z pleksi dajmy na to 3x3 metry

ktoś tutaj wyżej prosił o setup zdjęć na białym tle before&after, a może to było w wątku gigancie a nie jego odnodze :P cóż napiszę tutaj.

wszystkie wymiary, odległości są podawane tak 'na oko'

Setup:
                        - zaciemniona piwnica (zero zewnętrznego światła)
                        - tło z białego płutna, jakieś 2m za modelem,
                        - dwie żarówki błyskowe 45Ws skierowne tak na tło aby oświetlić w miare równomiernie całość (odl jakieś 1-1.5m od tła)
                        - softbox domowej roboty 80x80cm, a w nim żarówka błyskowa 45Ws, skierowany tak ok 30stopni z góry na modela (gdybym miał wyższą piwnicę to dałbym tak z 45stopni), z lewej strony patrząc z pozycji fotografującego (mnie :P), jakieś 1.5m od modela w każdym z kierunków (w płaszczyźnie poziomej, daje to kąt świecenia jakieś 45stopni).
                        - z prawej strony (moja perspektywa) podobnie jak softbox (czyli 1.5m w każdym z kierunków) świetlówka 85W/400W (z allegro), na wysokości głowy modela, za nią biały reflektor ustawiony tak aby jak najwięcej światła szło na fotografowanego,
                        - Aparat Canon 400D + C50mm/f1.8. Ustawienia (jeśli mnie pamięć nie myli): Tryb Aperture Priority, ISO100, f/8, 1/200s, Partial Metering, RAW. Nie bardzo pamiętam, ale chyba Kompensację (chyba tak to się nazywa) onboardowego flasha miałem ustawione na -2.

- Jak fotka robiona? Celuje, ostrze(AF), przedbłysk (*), odczekane 3s albo troche więcej (aż się żarówki błyskowe załadują, tak na oko) potem strzał.

Bez jakiejkolwiek edycji:

Po ustawieniu odp temperatury etc, i obróbce w photoshopie:

Jak ktoś chce zobaczyć powiększenie to wystarczy kliknąć w powyższą fotkę (tą zedytowaną), ona przekieruje na featurepics, a tam jest opcja 'enlarge photo' - można sprawdzić jakość detali, krawędzi itd.

Mam nadzieję że komuś to pomogło bo trochę czasu mi zaszło na napisanie tego posta... postaram się w ciągu kilku najbliższych dni przepisać ten post na moją stronę, i wrzucić dodatkowo jakąś fotkę całego pomieszczenia żeby bardziej zobrazować jak wygląda ustawienie świateł.

Pozdrawiam,
                        Robert

edit: myślałem że 'enlarge picture' da większy obraz...
                        Ostatnio edytowany przez robgr85; 10571. Powód: Automerged Doublepost

Komentarz

• asterix
                          Uzależniony
                          • 2005
                          • 793

robgr85 > lekko przesadziles z tym watermarkiem tak drazniacego oczy to jeszcze nie widzialem

BTW Skoczylem obrobke ostatniej sesji z niedzieli... 15 fot Dominiki w tym samym stylu co pokazalem wczesniej...

Cała galeria 15 fotek tutaj

Komentarz

• robgr85
                            Pełne uzależnienie
                            • 2007
                            • 1719

Zamieszczone przez asterix
                            robgr85 > lekko przesadziles z tym watermarkiem tak drazniacego oczy to jeszcze nie widzialem
                            lubie łamać zasady mi on nie przeszkadza... tym bardziej że w pytaniu zadanym kilka postów wyżej było pytanie odnośnie fotek z i przed edycją tła...

Komentarz

• asterix
                              Uzależniony
                              • 2005
                              • 793

SX dzis mnie zaszokowal Akceptacja zdjec nastapila w ciagu 20-30 sekund (lacznie 15 zdjec)

Komentarz

• robgr85
                                Pełne uzależnienie
                                • 2007
                                • 1719

Zamieszczone przez asterix
                                SX dzis mnie zaszokowal Akceptacja zdjec nastapila w ciagu 20-30 sekund (lacznie 15 zdjec)
                                to się nie liczy , wspominałeś że masz tam znajomości :P

Komentarz

Pracuję...